KÖZÖSSÉG
A Rovatból

Így dolgoznak az UNICEF félelmet nem ismerő futárai

Gyakran a saját testi épségüket kockáztatva, folyókon, sárlavinán átkelve kell eljuttatniuk a küldeményeket a gyerekekhez. Most fotókon is megmutatják, milyen nehéz a munkájuk.

Link másolása

A világ legnehezebb sorsú gyerekei háborús konfliktus közepette, természeti katasztrófa vagy járvány sújtotta területen élnek. Ők ritkán kapnak csomagot, ha azonban igen, az az életet jelentheti számukra.

Az UNICEF futárainak gyakran a saját testi épségüket kockáztatva, folyókon, sárlavinán átkelve kell eljuttatniuk a küldeményeket a gyerekekhez. A csomagokat olykor gyalog vagy rénszarvasháton, kötelet mászva, vagy drónnal szállítják ki, de semmi sem tántoríthatja el őket attól, hogy teljesítsék feladatukat.

Az UNICEF csomagjai tartalmaznak többek között:

meleg takarókat és vastag ruhákat a téli hideg elleni védekezéshez,

terápiás élelmiszer-készítményeket, magas kalóriatartalmú tej, mogyorópaszta és terápiás keksz formájában,

víztisztító tablettákat és higiéniás eszközöket,

alapvető gyógyszereket, védőoltásokat és orvosi eszközöket,

játékokat, oktatási és fejlesztési eszközöket.

Az UNICEF arra kér mindenkit, hogy aki megteheti, idén karácsonykor adományozzon egy reménnyel teli dobozt a világ rászoruló gyermekeinek. A szervezet ígéri, hogy történjék bármi, éljenek bárhol, bármilyen nehezen megközelíthető helyen, eljuttatja a kiszolgáltatott gyerekek számára az életmentő „ajándékcsomagokat”.

Ha kell, akár így is kiszállítják azokat:

Az UNICEF és a vele együttműködő civil szervezetek munkatársai egy árvíz sújtotta területen gázolnak át, hogy higiéniai csomagokat és élelmiszert juttassanak el a lakóhelyüket elhagyni kényszerült közösségek elosztó pontjaira a dél-szudáni Piborban.

A négyéves kis Rayana gyermekbénulás megelőzésére szolgáló oltásra vár India egyik elszigetelt településén. Nincs mitől tartania, hiszen az UNICEF munkatársai akár kötelet mászva is eljuttatják hozzá a segítséget!

Az UNICEF egy egészségügyi szakértőből és hordárokból álló csapatának egy függőhídon is át kell kelnie, hogy még a legelszigeteltebb faluban élő nepáli gyerekeket is elérje az oltások nyújtotta védelemmel.

Dominic, az UNICEF munkatársa a Pünkösd-szigetek meredek hegyoldalain halad keresztül, hogy a Melsisi Mini Kórházból védőoltást juttasson el a távoli Tsingbwege Kórházba. Az életmentő vakcinák szállítását a nehéz terep mellett a kedvezőtlen időjárás is nehezíti.

P. Oyunchimeg rénszarvasháton szállítja Mongólia egy elszigetelt területére az életmentő oltóanyagot. Hosszú utat kell megtennie ahhoz, hogy a legnehezebben megközelíthető helyekre is eljusson: sok család otthonát nem lehet autóval megközelíteni, így rengeteget gyalogol, a folyókat pedig egy révész segítségével, kézzel irányított komppal szeli át. „18 éven át dolgoztam nővérként egy műtőben, közel tíz éve járom a vidéket Mongóliában, hogy minden egyes gyerek számára biztosítsam az immunizáció jelentette védelmet. Jó érzés segíteni az itt élő embereket, akik más módon nem kapnának oltásokat” – mondta.

Az UNICEF mongol csapata kézzel hajtott komp segítségével juttat át egy vakcinákat szállító járművet a jeges folyón. A tél közeledtével kifejezetten megpróbáltató munkát végeznek, hosszú utat kell megtenniük – autóval, komppal, rénszarvasokkal és sokszor gyalogosan –, hogy a kanyaró és rubeola megelőzésére szolgáló oltást eljuttassák a nomád pásztorközösségben élő gyermekekhez.

Mamadou Kassé az UNICEF egyik immunizációs munkatársaként igazi elszántsággal dolgozik Malin. A 29 éves férfi akár napi nyolc órát is utazik a szamár húzta fogaton, hogy a legnehezebben elérhető területen élők számára is eljuttassa az életmentő vakcinákat. Most éppen Kakelena nevű kis faluba tart, ahová szinte lehetetlen motorral vagy autóval eljutni, így szamárháton vagy olykor lófogatok segítségével közlekedik.

Az UNICEF munkájának fontos része az innovatív megoldások alkalmazása. A képen látható drónnal a nehezen megközelíthető területekre is el tudják juttatni az életmentő orvosságot.

2019 februárjában a Malawiban található Lilongwe települést rendkívül komoly áradások sújtották, ami óriási kárt okozott a termésben és a lakóházakban. Az UNICEF egy drón segítségével készített légi felvételeket, hogy mielőbbi feltérképezze a probléma nagyságát, és megtervezhesse a segítség logisztikai elosztását.

Ezen a csónakon épp gyermekbénulás elleni oltóanyagot szállítanak az UNICEF pakisztáni munkatársai, a vakcinák hatékonyságának megőrzése érdekében speciális hűtőkonténerben. Az elkötelezett egészségügyi dolgozóknak hála az elmúlt 30 évben sikerült Pakisztánra és Afganisztánra visszaszorítani a járványos megbetegedést, de az itt élő védtelen gyermekek még mindig veszélyben vannak, ezért kitartó munkára van szükség.

További információk a karácsonyi kampányról ITT

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Eljegyezték a Jókai utcai házomlásban súlyosan megsérült táncművészt
Az eseményhez az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet biztosított meghitt helyszínt.

Link másolása

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az Országos Baleseti Intézetből az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe helyezték át azt a táncművészt, aki nyár elején szenvedett súlyos koponya- és gerincsérülést, amikor leomlott és az utcára zuhant az átalakítás alatt álló Jókai utca 1. szám alatti ház párkányfala. Az ügyben 45 tanút hallgatott meg a rendőrség, de gyanúsítás vagy őrizetbe vétel a mai napig nem történt.

A Budapesti Operettszínház a közösségi oldalán tudatta mindenkivel, hogy szeptember 17-én táncművésze, Babácsi Beni a szülők- és a szűk baráti kör társaságában megkérte Tóth Nikolett kezét.

Az eseményhez az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet biztosított meghitt, szakrális helyszínt. Az eljegyzésre a fiatalok meghívták a Budapesti Operettszínház főigazgatóját, Kiss-B. Atillát, aki örömmel tett eleget a meghívásnak.

Az ifjú párnak sok boldogságot kívánunk!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
100 méter magasságból zuhant le a pécsi vadászpilóta, túlélte és most újratanul mindent
Az orvosok mindössze pár százalék esélyt adtak arra, hogy túléli a balesetet a vadászpilóta.

Link másolása

Adrián Tibor Zsigmond álma gyerekkora óta az volt, hogy vadászpilóta legyen, és 29 éves korára ezt sikerült el is érnie. Tanulmányai során bejárta a világot, Budapesten elvégezte a katonai főiskolát, majd Kanadában és Kecskeméten is tanult.

Sugárhajtású vadászrepülőgépből átült a siklóernyőbe, amivel főként a Mecsek fölé repült legszívesebben. Két hónappal ezelőttig.

Idén nyáron borzalmas balesetben 100 méter magasságból egy sziklafalnak csapódott, de csodával határos módon túlélte a zuhanást.

Szerencsére felépült és most azon dolgozik, hogy újra teljes életet élhessen – számolt be róla a PécsAktuál.

A 40 éves Adrián Tibor Zsigmond a Balaton-felvidéken repült és úgy tervezte, hogy több óra hosszat a lesz a levegőben siklóernyőjével. Mint mondta, „megtanult együtt élni a természettel és az időjárási körülményekkel”.

A tragikus napon viszont nem várt levegőáramlat kapta fel, majd egy szempillantás alatt megtörtént a baj.

Összecsuklott az ernyő szárnya, amit már nem tudott korrigálni a gyakorlott pilóta.

„70-80 km/h órás sebességgel csapódtam a Csobánc-hegy oldalának, ami nem kímélte a csontjaimat. Nem tudtam rá felkészülni, se korrigálni”

– mondta a Tizsi becenevű pilóta a PécsAktuálnak. Hozzátette, hogy miután földet ért, sokan siettek a segítségére.

Onnan mentőhelikopterrel Győrbe szállították, ahol 5 órán keresztül műtötték. Az orvosok mindössze pár százalék esélyt adtak arra, hogy túléli a balesetet. Az ütközés során felrobbant a csigolyája, azaz egy olyan speciális törés történt, ami “csupán” az idegrostokat roncsolta. Az orvosok azon dolgoztak, hogy a szilánkokat eltávolítsák.

„Ha eltört volna a csigolyám, esélyt sem kaptam volna arra, hogy mozgatni tudjam a lábaimat. Az orvosok mindent megtettek, hogy stabilizálni tudják a lábamat és esélyt kapjak a felépülésre”

– nyilatkozta a pécsi lapnak a vadászpilóta.

Az eset után felértékelődtek benne az emberi kapcsolatok és úgy érzi, szerencsés. Bár nem él teljes életet egyelőre, de azon dolgozik, hogy a baleset, ami egy belső útra is terelte, örömkönnyekké varázsolja a könnyeket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Több mint 50 milliót gyűjtöttek a kiszabadított ukrán hadifogolynak, akinek a karjából 4 centiméter csont hiányzik
Mikhajlo Dianov testvére indított gyűjtést, hogy fizetni tudják az orvosi számlákat, rengetegen szeretnének segíteni a katonán.

Link másolása

Az ukrán hadifogoly, Mikhajlo Dianov megdöbbentette az internetet, amikor kiderült, milyen szörnyű kínokat kellett átélnie és milyen kínzásokat végeztek a testén az orosz fogságban. Az Ukrán Védelmi Erők által közzétett bejegyzésben Dianov az első képen erőtől duzzad egyenruhájában, a második képen viszont rá sem lehet ismerni a csontsovány, eltorzult karú katonára, akinek úgy tűnt, hogy a jobb karja is eltört.

A Pravda ukrán hírügynökségnek azt nyilatkozva Aljona Lavrusko, hogy testvére karsérülése annak a következménye, hogy

„rozsdás fogóval” húztak ki egy idegen tárgyat Dianov karjából, mindezt úgy, hogy nem használtak érzéstelenítőt.

Lavrushko úgy nyilatkozott a lapnak a Ladbible beszámolója szerint:

„Mikhajlo lelkileg nagyon erős és rendkívül boldog, hogy visszatért."

Azt is elmondta, hogy Dianovnak meg kell műteni a karját, amelyből állítólag 4 cm csont hiányzik.

Lavrusko kifejtette:

"Problémák vannak a karjával: valószínű tályog lehet. Meg kell műteni, a műtét során pedig egy lemezt kell elhelyezni a csontra, mert 4 cm csont hiányzik a karjából, amit mindenképpen korrigálni kell."

A testvér PayPal-adománygyűjtést indított, hogy Dianov orvosi számláit kifizethesse. Illia Ponomarenko, a Kyiv Independent újságírója szerint

eddig több mint ötmillió ukrán hrivnyát (kb. 54 millió forint) gyűjtöttek össze neki.

Az ukrán védelmi minisztérium először szeptember 24-én osztott meg Dianovról készült képeket (az egyik a fogság előtt, a másik pedig a fogság után).

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök múlt hét csütörtökön megerősítette, hogy több mint 200 ukrán katonát szabadítottak ki orosz fogságból. Túlnyomó többségük az Azovstal és Mariupol védője volt, de akad köztük határőr, rendőr és tengerészgyalogos is. Az Azov-ezred öt kiszabadított parancsnoka pedig Törökországban maradhat a háború végéig.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Él és virul a Közút munkatársai által megmentett kiskutya, akinek nevét szavazással döntötték el
A Magyar Közút munkatársai nemrég egy csepp, alig 4 hetes kölyökkutyát mentettek meg munka közben. Azóta teljes értékű tagja lett a mérnökségnek.
Címlapkép: Magyar Közút Facebook oldala/Pesti József - szmo.hu
2022. szeptember 16.


Link másolása

A Magyar Közút jászberényi mérnökség dolgozói nemrég egy mindössze négyhetes, kevesebb mint egy kilós kiskutyát találtak, amikor a Pusztamonostort Jászárokszállással összekötő útszakaszon dolgoztak. A 930 grammnyi állatot azonnal szárnyai alá vették a brigád tagjai.

Mint kiderült, a kutyust testvérével hagytak az út melletti árokban, aki viszont már nem élt, amikor rátaláltak. Magukkal vitték, és annyira szívükhöz nőtt a kedves kis eb, hogy megtartották mint a mérnökség új házikedvencét.

A nevéről online szavazással döntöttek és nagy többséggel az Emká nevet kapta, ami tulajdonképpen a Magyar Közút, azaz MK rövidítése kiejtve.

A Közút folyamatosan videós beszámolót tett közzé arról, mi történik Emkával.

Emká szépen gyarapszik, a legutóbbi mérésen már 5,5 kilót nyomott, és továbbra is kiváló egészségnek örvend. Az első fürdetésén is túl van a négylábú.

Emkának minden szempontból nagy szerencséje van, ugyanis a statisztikák szerint a fekete keverék kutyák a legkevésbé népszerűek, emiatt ők azok, akik a legkisebb eséllyel kerülnek ki a menhelyekről.

Emká rengeteg szeretetet ad és kap, teljes értékű tagja lett a mérnökségnek.

Íme egy videó arról ahol a Közút munkatársai elmesélik, hogyan találták meg Emkát:


Link másolása
KÖVESS MINKET: