hirdetés

KÖZÖSSÉG

Hogy kerül egy T-Rex koponya Debrecenbe?

Kádár Lajos asztalosként dolgozik, az alienről és a dinoszauruszokról készült szobrai mégis lehengerlőek.
interjú: Berei Dániel, képek: Rituper Tamás, dehir.hu - szmo.hu
2014. március 21.

hirdetés

Kádár Lajos 47 éves debreceni lakos, 3 gyermeket nevel. A szakmája eredetileg pék, de 20 éve asztalosként dolgozik. És bár asztalosként dolgozik, szobrásznak sem utolsó. Két évvel ezelőtt kezdte a szobrászkodást, ami jelenleg kedvenc elfoglaltsága.

Minden szabadidejét ezzel tölti, sőt őszintén megmondja: néha a munkája rovására is megy. A szobrai azonban nem mindennapiak: a sci-fi karakterek és a dínók a kedvencei.

Szereti a filozófiát, az élethez való hozzáállását Buddha mondása tükrözi: "segíts embertársaidon, vagy ha nem tudsz, legalább ne árts". Kádár Lajos, bizonyítván, hogy ő amolyan jó értelemben vett csodabogár, elárulja, hogy vannak találmányai is, mint például az akkumulátoros gyermekszánkó és a zseblopásbiztos lábszártáska - utóbbit elképzelni sem tudjuk.DSC_6557DSC_6563DSC_6566DSC_6564

Hogy jött az ötlet, hogy szobrokat készítsen? Mennyi ideje van erre?

Az interneten láttam meg pár ilyen kövületet. Akkor jött az ötlet, hogy mivel nagyon kevés került elő, és ahhoz, hogy mindenki láthassa, csinálok néhány darabot. Így nem kell az embereknek más országok természettudományi múzeumába mennie, hogy ilyen replikákat lássanak.

hirdetés

Meséljen eddigi műveiről! Melyik a kedvenc szobra?

Először fafaragással kezdtem, de utána kedvem támadt terjedelmesebb szobrokat készíteni. Az első T-Rex koponyámat gipszből készítettem, de túl nehéz lett, ezért kikísérleteztem egy újfajta eljárást. Fémből térhálósan elkészítem a koponya, ill. szobor vázát. A kötéseket hegesztéssel rögzítem. A nagyobb üreges részeket purhabbal töltöm ki, mely száradás után jól csiszolható, majd üvegszálas kétkomponensű kompozittal vonom be. Ezután egy sima sárga autógittes bevonatot viszek fel, majd festem.

Jelenlegi kedvencem az alien. Ennek a szobornak az elkészítése 1 évig tartott. Nagyon oda kellett figyelni az arányokra és a súlyelosztásra.

Két dinoszaurusz koponyát elajándékoztam a Geoda őslény és ásványtani kiállításnak, Esztergomba, a lelkes gyerekközönség nagy örömére. A többi szobrom eladásra vár, ha megtetszene valakinek, több internetes oldalra is feltöltöttem őket. Véleményem szerint remekül mutatnának egy bevásárlóközpont aulájában, reklám és ismeretterjesztő célból is. Külföldön gyakran találkozni ilyenekkel.

Mennyibe kerül egy eredeti és hamisíthatatlan Kádár-szobor?

Az olcsóbb költségvetésű reklámszobrok 100 ezer forint körüli összegért megvásárolhatóak, melyeket egyedi megrendelésre is elkészítek. A dinoszaurusz koponyák 700-900 ezer forint körüli árban vannak. Az alien-t 3,5 millió forintért hirdetem. A kilincs szobrokat, ami saját találmányom, 10-30 ezer forintért lehet megvásárolni, melyeket egyedi igény szerint készítek. Ezek például gyerekszobákra csigás, kukacos, kisvonatos kilincsek.hirdetes

A szobrai alapján van egy tippem: nem épp a romantikus filmek a kedvencei.

Ebben igaza van, a romantikus filmeket nem szeretem, inkább kaland, akció, sci-fi filmeket nézek. Kedvenc filmet nem tudok kiemelni, talán az Indul a bakterház. Azért kezdtem el ilyen szobrokat készíteni, mert nem volt jobb dolgom, és jó ötletnek tűnt.

Csak ezen a vonalon szeretne alkotni, vagy lehet, hogy egyszer Hófehérke szobrot is láthatunk a művei közt?

Hófehérke szobrot talán egy kilincsemen el tudnék képzelni, ugyanis újabb hóbortom - mint már említettem - a kilincs szobrászat. Inkább ezen a vonalon szeretnék maradni, terveim között szerepel a vastrón megépítése a népszerű, Trónok harca című sorozatból, a Predátor, esetleg egy teljes dinoszaurusz csontváz replika elkészítése.DSC_6553DSC_6577

DSC_6569DSC_6572

Gyermekei is szeretik az alient a kertben? És a felesége?

A feleségem és a gyermekeim mindenben támogatnak, tetszik nekik amit csinálok. A feleségem nem mondanám sci-fi rajongónak, de a gyerekek imádják a műveim. A környékbeli lakóknak is tetszik amit csinálok, napi szinten megállnak a ház előtt megcsodálni a szobraimat.

Debrecenen kívül hol találjuk meg a műveit?

Esztergomban, a Geoda őslény és ásványtani kiállításon.

Most épp mit készít?

Egy számítógépes játék két karakterét, sörmant (egy új szuperhős) és egyedi kilincseket készítek.

Ha tetszenek a szobrok, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk