KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Hogy kerül egy T-Rex koponya Debrecenbe?

Kádár Lajos asztalosként dolgozik, az alienről és a dinoszauruszokról készült szobrai mégis lehengerlőek.

Link másolása

Kádár Lajos 47 éves debreceni lakos, 3 gyermeket nevel. A szakmája eredetileg pék, de 20 éve asztalosként dolgozik. És bár asztalosként dolgozik, szobrásznak sem utolsó. Két évvel ezelőtt kezdte a szobrászkodást, ami jelenleg kedvenc elfoglaltsága.

Minden szabadidejét ezzel tölti, sőt őszintén megmondja: néha a munkája rovására is megy. A szobrai azonban nem mindennapiak: a sci-fi karakterek és a dínók a kedvencei.

Szereti a filozófiát, az élethez való hozzáállását Buddha mondása tükrözi: "segíts embertársaidon, vagy ha nem tudsz, legalább ne árts". Kádár Lajos, bizonyítván, hogy ő amolyan jó értelemben vett csodabogár, elárulja, hogy vannak találmányai is, mint például az akkumulátoros gyermekszánkó és a zseblopásbiztos lábszártáska - utóbbit elképzelni sem tudjuk.DSC_6557DSC_6563DSC_6566DSC_6564

Hogy jött az ötlet, hogy szobrokat készítsen? Mennyi ideje van erre?

Az interneten láttam meg pár ilyen kövületet. Akkor jött az ötlet, hogy mivel nagyon kevés került elő, és ahhoz, hogy mindenki láthassa, csinálok néhány darabot. Így nem kell az embereknek más országok természettudományi múzeumába mennie, hogy ilyen replikákat lássanak.

Meséljen eddigi műveiről! Melyik a kedvenc szobra?

Először fafaragással kezdtem, de utána kedvem támadt terjedelmesebb szobrokat készíteni. Az első T-Rex koponyámat gipszből készítettem, de túl nehéz lett, ezért kikísérleteztem egy újfajta eljárást. Fémből térhálósan elkészítem a koponya, ill. szobor vázát. A kötéseket hegesztéssel rögzítem. A nagyobb üreges részeket purhabbal töltöm ki, mely száradás után jól csiszolható, majd üvegszálas kétkomponensű kompozittal vonom be. Ezután egy sima sárga autógittes bevonatot viszek fel, majd festem.

Jelenlegi kedvencem az alien. Ennek a szobornak az elkészítése 1 évig tartott. Nagyon oda kellett figyelni az arányokra és a súlyelosztásra.

Két dinoszaurusz koponyát elajándékoztam a Geoda őslény és ásványtani kiállításnak, Esztergomba, a lelkes gyerekközönség nagy örömére. A többi szobrom eladásra vár, ha megtetszene valakinek, több internetes oldalra is feltöltöttem őket. Véleményem szerint remekül mutatnának egy bevásárlóközpont aulájában, reklám és ismeretterjesztő célból is. Külföldön gyakran találkozni ilyenekkel.

Mennyibe kerül egy eredeti és hamisíthatatlan Kádár-szobor?

Az olcsóbb költségvetésű reklámszobrok 100 ezer forint körüli összegért megvásárolhatóak, melyeket egyedi megrendelésre is elkészítek. A dinoszaurusz koponyák 700-900 ezer forint körüli árban vannak. Az alien-t 3,5 millió forintért hirdetem. A kilincs szobrokat, ami saját találmányom, 10-30 ezer forintért lehet megvásárolni, melyeket egyedi igény szerint készítek. Ezek például gyerekszobákra csigás, kukacos, kisvonatos kilincsek.hirdetes

A szobrai alapján van egy tippem: nem épp a romantikus filmek a kedvencei.

Ebben igaza van, a romantikus filmeket nem szeretem, inkább kaland, akció, sci-fi filmeket nézek. Kedvenc filmet nem tudok kiemelni, talán az Indul a bakterház. Azért kezdtem el ilyen szobrokat készíteni, mert nem volt jobb dolgom, és jó ötletnek tűnt.

Csak ezen a vonalon szeretne alkotni, vagy lehet, hogy egyszer Hófehérke szobrot is láthatunk a művei közt?

Hófehérke szobrot talán egy kilincsemen el tudnék képzelni, ugyanis újabb hóbortom - mint már említettem - a kilincs szobrászat. Inkább ezen a vonalon szeretnék maradni, terveim között szerepel a vastrón megépítése a népszerű, Trónok harca című sorozatból, a Predátor, esetleg egy teljes dinoszaurusz csontváz replika elkészítése.DSC_6553DSC_6577

DSC_6569DSC_6572

Gyermekei is szeretik az alient a kertben? És a felesége?

A feleségem és a gyermekeim mindenben támogatnak, tetszik nekik amit csinálok. A feleségem nem mondanám sci-fi rajongónak, de a gyerekek imádják a műveim. A környékbeli lakóknak is tetszik amit csinálok, napi szinten megállnak a ház előtt megcsodálni a szobraimat.

Debrecenen kívül hol találjuk meg a műveit?

Esztergomban, a Geoda őslény és ásványtani kiállításon.

Most épp mit készít?

Egy számítógépes játék két karakterét, sörmant (egy új szuperhős) és egyedi kilincseket készítek.

Ha tetszenek a szobrok, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: