KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

„Hiénák áldozatává válnak a menekülők, ha mi nem segítünk!” – ezekre van a legnagyobb szükség a határon

Nagyot megy a Facebookon az a poszt, amelyet egy ukrajnai menekülteket támogató segélyoldalon posztoltak. A magyar állam eddig nem nagyon vetette be magát.

Link másolása

Nagyon sokan szeretnének segíteni az orosz támadás elől menekülő ukrajnai, kárpátaljai lakosokon, de nem tudják pontosan hol és hogyan tehetnék ezt. Egy Facebook-csoportban most egy posztban összeszedtek mindent, amit tudni kel, mire van szükségük a menekülőknek.

„Sziasztok!

Tegnapi napon végig jártuk Záhonyon kívül majdnem az összes határállomást, ahol kiosztottunk több százezer forintnyi összegyűlt támogatást, majd Tiszabecsen, ahol a legsúlyosabb a menekültprobléma, végig csináltunk egy 8 órás etapot.

TISZABECS

Amire szükség van az ország többi feléből:

- csomagolt és friss szendvics. Csak egyszerűeket csináljatok-vegyetek (vaj, sonka, sajt, zöldség)!

- kicsi üdítők (rostos a gyerekeknek), kis kóla, maximum 1 literes mentes (!!!) víz, ice teák.

- csokoládé, lehetőleg gyerekbarát (dörmi, kinder, szokásos)

- gyümölcs (csak banán és alma, senki sem eszi a narancsot!)

- tea és kávé, cukor, tej, ez az azonnali ellátásban segít

- ropi és keksz, nem kell csipsz, sok helyet foglal és nem viszik

- kakaós tej gyerekeknek, kicsi szívószálas

- tisztasági kendők és zsebkendő, alufólia!

- minden mást, ami nem itt van, és máshol 1000x leírták hogy mi, azt vidd a művházba vagy a melegedőbe, ott majd szétosztják, a határmenti hotpontra ne vidd!

- esőkabát, pokróc, matrac párna!

- mindenből olyat vegyél, amit magadnak vennél, mert ezek az emberek tegnapelőtt ugyanolyan jól éltek, mint te!

Amire a legnagyobb szükség van:
- 2-3 ukránul (nem oroszul!) és magyarul is beszélő ember, aki képes elviselni a pszichológiai terhelést órákon át, és megkérdezni minden egyes családot:

– van hova menniük?

– van transzportjuk?

– van szükség bármilyen más segítségre (orvos, stb.)?

- az emberek vagy sírva, vagy dühösen vagy katatón állapotban jönnek át a stressz miatt, és ráöntik a kérdezőre épp azt, ami van, én magam pokoli történetekből több százat hallgattam végig tegnap.

- jelenleg ez a legakutabb probléma, mert a kommunikáció hiánya miatt ezek az emberek kivétel nélkül hiénák áldozatává válnak, ha mi nem segítünk!!!

Amire a legnagyobb szükség van a szeretetszolgálatok részéről:

- szervezzenek fuvarokat Prágába és Brnoba, Lengyelországba, Pozsonyba és Bécsbe, ha azt akarjuk, hogy a hiénák ne rabolják le az embereket (ez most 2-300 EUR per fő tarifa).

Óriási segítség lenne egy-egy folyamatos járat indítása per határ, mert szinte alig van, aki Budapest-Debrecenbe menne, de azok is nagyrészt csak megállónak használják hazánkat, mennek a testvér országokba. Még Tiszabecsen is sokan a lengyel-szlovák határkáoszt kerülik el ekkora kerülővel (ott sokkal többen próbálnak jönni).

- hiába nem szeretjük a hiénákat, egy 6-8-10+ fős csoportnak jelenleg kizárólag ők nyújtanak megoldást a továbbjutásra. Akár korrekt áron dolgozó fuvarosok is jobbak lennének a szakadt romos ukrán buszoknál (hiénák nagy része kárpátaljai rendszámú sajnos). Ha van olyan busztársaság, aki normális áron fuvaroz, ezen most még kereshetne is, és a menekültek is sokkal jobban járnának. Óránként telnek meg 20 fős buszok!

- nagyon sok roma érkezik a határmentéről, akik teljesen más utaztatást igényelnek (szinte sosem jut 1 felnőtt 2-3 gyerekre, ami egy személyautóban elfér, több száz km-t pedig egy sofőr sem vállal 4 gyerekkel hátul), nagyon messzire mennek jellemzően (Olaszország és Németország), tehát őket busszal kellene vinni, ahová tartanak, így azon segélyszervezetekre óriási szükség lenne, akiknek van ebben tapasztalatuk!

Amire a legnagyobb szükség lenne az államtól:

- a válság harmadik napján az állam 4 közlekedési rendőrön kívül, illetve a határrendészeten kívül nem volt jelen Tiszabecsen.

- 4 db toi-toi áll jelenleg rendelkezésre és 1 melegedőbusz és 1 melegedő sátor a több ezer emberre, az állapotok éjfélre balkániak voltak, ezt is a segélyszervezetek és az önkormányzat biztosította.

Sürgősen szükség lenne:

– melegedő sátrakra és éjjeli menedék sátrakra, ugyanis a határmenti falvak művelődési házai nem bírják a kapacitásokat, és minden helyi szállás megtelt.

– gulyáságyúkra, mert jelenleg csak az önkéntesek, egy-két helyen az önkormányzat főz, és a személyzet nem bírja.

– wc-kre.

– valódi szervezésre (információ, tolmács, pszichológus, autók szervezése, stbstbstb)

- Azonnali ingyenes tömegközlekedésre ukrán és ukrán-magyar útlevéllel! (update: MÁV már az, hajrá!)

- Szervezett buszjáratokat indítani a szlovák határra, és átadni az embereket a szlovák-cseh-lengyel utazásszervezőknek.

Tegnap már láttuk jeleit annak, hogy nemsokára megérkezik az állami segítség, így amit írok, nem azért írom, hogy negatív szenzáció legyen belőle, hanem azért, hogy segítsük a szervezőket. Az állam eddig el volt foglalva azzal, hogy a hadsereg, OKF, stbstb. egyáltalán megjelenjen itt, hogy a háttérben felépítse a kapacitásokat. Igen, lehetne jobban és ügyesebben, csak ez a háborgás nem segít most, és helyben sem nagyon morgolódtunk, csak csináltuk a dolgunkat.

Az ukránok bizalmatlanul érkeznek Magyarországra, és mindenki megdöbben a magyar vendégszereteten, az elképesztő összefogáson, tegnap 8 óra alatt MINDENKIT, akinek nem volt hova mennie, megoldottunk, elszállítottunk. Elképesztő érzelmek voltak, ahogyan szerveztük le az egyik budapesti fuvart, már ott állt a következő, volt, aki Győrből, volt aki Zalaegerszegről, volt aki Székesfehérvárról, mindenki hozott egy autónyi hasznos segélyt, majd órákat segédkezett az osztásban-szervezésben, majd ha tudott, vitte a rászorulókat.

Mindannyian büszkék lehetünk ma arra, hogy magyarok vagyunk, van mire, soha nem láttam ilyen összefogást még, itt nincsen politika, vallás. Minden egyes egyház kint van, a katolikus szervezi a falvakban az ellátást, a reformátusok főznek-szerveznek, stbstb – mindenki kint van. A határőrök és rendőrök az elképesztő stressz és terhelés ellenére is kedvesek és segítőkészek, le a kalappal előttük, segítsük őket, ahogyan a katonákat is, akik a határt védik!

Az ukrán menekültek 80%-a nő, gyermek és idősek, a nagy részük 2-3 napja van úton egy háborús országból, elképesztő stressznek kitéve. Sokan alig tudnak vezetni, de a férfiak otthon maradtak harcolni, így kénytelen volt sok gyerekkel sok ezer km-t levezetni egyedül rutin nélkül. Minden magyarországi autóst kérek, hogy a következő napokban, hetekben legyen különösen szolidárisak az ukrán (és cseh és olasz - azok nagy része is ukrán most, aki menekíti a családját) rendszámú autósokkal, mert jelentős részük azért megy az autópályán 80-al, mert 40 órája vezet, menekül, vagy nincsen rutinja! Segítsük őket, ne dudáljunk, ne anyázzunk, gondoljuk végig, mit élnek át ezek az emberek!

A legfontosabb: folytassuk az összefogást, mert mindenkire szükség van most!”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: