/kozosseg/het-koztunk-elo-hosno-kapott-richter-aranyanyu-dijat/
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Hét köztünk élő hősnő kapott Richter Aranyanyu Díjat

Nővért, fejlesztőpedagógust, gyermekdiabetológust, és állami gondozottakat segítő személyt is díjaztak.
Link másolása

hirdetés

Hét, egészségügyi területen vagy segítő szakmában dolgozó nő vehette át november 20-án a Richter Aranyanyu Díjat, illetve a Ridikül Magazin különdíját. Olyan személyeket díjaznak évről évre, akik munkájuk révén nélkülözhetetlenek, a mindennapokban azonban csekély anyagi és erkölcsi elismerésben van részük.

Az idei díjazottak elsősorban a speciális problémákkal küzdő és a hátrányos helyzetből indulók életében játszanak meghatározó szerepet. Van közöttük, aki szülők nélkül nevelkedő fiatalokat vagy éppen fogyatékkal élőket támogat, hogy teljesebb élethez segítse őket. Mások erőfeszítései a koraszülött vagy cukorbeteg kisgyerekek és hozzátartozóik mindennapjait teszik könnyebbé.aranyanyu2

Egerszegi Sándorné, a pedagógus kategória közönségdíjasa, az általa vezetett Gaudete jelnyelvi kórussalBDG_0015aBDG_9384

Az Aranyanyu Díj nőknek szól

A negyedik éve tartó program célja, hogy felhívja a figyelmet a köztünk élő hétköznapi hősnőkre, az egészségügyben, a segítő szakmákban, vagy a pedagógusi pályán dolgozó nőkre. Ők a környezetünkben élő, családjukért, hivatásukért és közösségünkért küzdő emberek.

A több mint egymillió forint összdíjazású versenyre idén rekordszámú, közel 400 jelölés érkezett.A zsűri kategóriánként négy, vagyis összesen 12 jelöltet juttatott a döntőbe. Ők lehetőséget kaptak arra, hogy történetüket a nagyközönség is megismerje.

hirdetés

Az Aranyanyu jelöltek tízezreket buzdítottak szavazásra, a döntősökről készült kisfilmeket több mint 20 ezren töltötték le. A legnagyobb rajongótábora az orvos kategória jelöltjeinek volt, ők kapták a beérkező szavazatok közel felét.

BDG_9208BDG_9263aranyanyu_gala

A díjazottak listája:

Egészségügyi szakdolgozó kategória

A kategória idei közönségdíjasa Oláh Éva, kistarcsai kórház nővérére - a róla készült kisfilm volt a legnépszerűbb a szavazók körében. Éva fiatalon elveszített édesanyjának fogadta meg, hogy tanulni fog és segít másoknak, jelenleg éppen az érettségire készül. Roma származása miatt jelentős hátránnyal indult. "Többszörösen kellett bizonyítanom, hogy elfogadjanak, de nem adtam fel." Évát jelölője és betegei földre szállt angyalként emlegetik, de ő ezen csak szerényen mosolyog. Azt mondja, neki egyetlen vágya volt, hogy segíthessen másoknak és az megvalósult.

Pedagógus kategória

Egerszegi Sándorné, Ica néni fejlesztőpedagógus. Száznyolcvan enyhe és közepes fogyatékkal élő gondozott tekint úgy, mint családtagra, pótanyukára. Szeretettel, odaadással fordul feléjük, azt vallja, hogy nem irányítani kell őket, hanem kézen fogva, együtt menni velük az úton. Szabadidejében sportversenyekre viszi őket és drukkol azokért, akikért más nem. A siketeket és nagyothallókat megtanította kézjelekkel énekelni, létrehozta és vezeti az ország első jelnyelvi kórusát, a Gaudete-t.

Orvos kategória

Dr. H. Nagy Katalin, az orvos kategória közönségdíjasa is végig vezette a listát. Kati néni az, aki a legtöbb szavazatott kapta minden döntős közül. Dr. H. Nagy Katalin gyermekdiabetológus a cukorbeteg gyermekek és hozzátartozóik támogatására tette fel életét, bármilyen élethelyzet adódik, Kati nénire éjjel-nappal lehet számítani. Közösségük, a Hétpettyes Angyalok könyvet jelentetett meg a diabetesről, több száz gyereket támogat és minden évben közös táborokat is szerveznek.

„A közönségszavazatok is bizonyítják, hogy az emberek nyitottak és érzékenyek az aktuális szociális és társadalmi problémákra, megérinti őket a hátrányos helyzetűek és a kiszolgáltatottak ügye. Látható, hogy a közönség a szavazatokkal nemcsak az erejükön felül teljesítő nőket díjazta, hanem az ügyet is, amit képviselnek” — mondta Rácz Zsuzsa, a Richter Aranyanyu Díj megálmodója.

A zsűri választottjai

A pedagógus kategóriában a zsűri díjazottja Szabó Károlyné Ildikó, a budapesti Méhkas lakásotthon vezetője lett. Ildikó már gyerekként elhatározta, hogy olyan hivatása lesz, amivel az állami gondozottak életét fogja jobbá tenni.Mára tíz, szüleik nélkül nevelkedő, többnyire bántalmazott gyerekeknek próbál igazi otthont teremteni. Célja, hogy a fiatalok be tudjanak illeszkedni a társadalomba, megtalálják hivatásukat, s a nehéz sorsuk ellenére is teljes életet élhessenek.

Az orvos kategória győztese Dr. Csoma Zsanett, aki bőrgyógyászként szintén gyerekekkel foglalkozik. Három kisgyermeket nevel és a szakmájában is kiemelkedően helyt áll. Orvostan- és gyógyszerészhallgatókat tanít, bőrgyógyászat gyakorlatot vezet, és aktívan részt vesz az egyetem tudományos kutatásaiban is. Koraszülött gyermeke motiválta őt, hogy bekapcsolódjon az újszülöttek ellátásába, majd a Korábban Érkeztem Alapítvány kuratóriumi elnöke lett.

A zsűri

A kategória egy-egy győztesét a már jól ismert zsűri tagjai Dr. Gyarmati Andrea olimpikon, gyermekorvos; Kriston Andrea, a Kriston Intim Torna módszer kidolgozója; Nagy Tímea olimpiai bajnok párbajtőrvívó; Dobó Kata színésznő, és a „házigazdák”: Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője, valamint Rácz Zsuzsa író közösen választották ki. A programhoz idén műsorvezetőként D. Tóth Kriszta is csatlakozott.

Az egészségügyi szakdolgozó kategória zsűri díját Schuster Barbara kapta. Barbara saját gerincműtéte után határozta el, hogy gerincferdüléses betegek támogatásával fog foglalkozni. Ma már a Vertebra Alapítványban több száz fős közösség életét koordinálja, táborokat szervez és segít, hogy a fűző viselésére kötelezett fiatalok átlendüljenek a lelki megpróbáltatásaikon is. Pozitív gondolkodása átragad a közösségre, saját példamutatásával képes elérni, hogy a fiatalok megtanulják így is elfogadni, és teljesnek látni önmagukat.

Az idén a Ridikül Magazin ajánlott fel különdíjat, melyet Jakupcsek Gabriellától és Görög Athéna főszerkesztőtől vehetett át Dr. Mangó Gabriella gyöngyösi háziorvos és természetgyógyász. Gabriella hitvallása, hogy az embert, mint egészet kell gyógyítani, a lelkét csakúgy, mint a testét.

Rendelőjébe az ország különböző részeiből és a határokon túlról is érkeznek betegek. A doktornő kikapcsolódásképpen verseket ír, kötetet jelentet meg, és mindemellett még hét gyermeket is nevel. Környezete számára ő a teljesség példaképe.

Bővebb információért a programról és a győztesekről KATT IDE.

Ha gratulálsz a díjazottaknak, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk