/kozosseg/hangak-nok-magyar-zold-termekekkel-a-helyi-kozossegekert/
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Hangák: nők magyar zöld termékekkel a helyi közösségekért

Egy, az országot behálózó civil mozgalom nőtt ki a földből, amelyben tenni akaró nők segítenek lassan több mint ezer családnak.
Link másolása

hirdetés

A Hangák, avagy a Zöldre érett nők közösségének története csak másfél éve indult, de máris sikertörténet. Észre sem vettük, és létrejött egy közösség Magyarországon, amelynek a mindennapokban, kézzelfoghatóan valósítja meg a környezettudatos gondolkodást és az önzetlen segítségnyújtást. A Hangákat, mint szervezetet a hangák, illetve az általuk országszerte létrehozott hangaközösségek alkotják.

A dolog úgy kezdődik, hogy egy (leendő) hanga - vagyis a szűkebb közösségükért tenni akaró nő - a környezetében létrehoz egy vásárlói közösségek, ahonnan begyűjti a környezetbarát termékekre vonatkozó rendeléseket. Ezeket leadják a Hangák-központnak, amely ilyen termékeket készítő, kizárólag magyar gyártókkal van kapcsolatban. A Hangák hálózatán keresztül rendelhetők tisztító- és mosogatószerek, a kozmetikumok teljes skálája, baba-mama termékek, de még autóápolási cikkek is. Természetesen mindegyik 100 százalékban magyar áru és 100 százalékban környezetbarát. Tehát a „főhangák”, mint egy nagykereskedés beszerzik a gyártóktól a megrendelt árucikkeket, elosztják és a hangákon keresztül eljuttatják azokat a vásárlókhoz. A hanga pedig a szervezésért, szállításért, közös munkáért cserébe engedményt kap az általa összegyűjtött rendelésekből.

DSC_0161-1024x576

logo

hirdetés

DSC_01641-1024x576

Azok a nők, a hangák, akik jelenleg már az ország több mint 50 különböző pontján létrehozták a helyi hangaszervezetet, jóval többet tesznek annál, mint hogy egy sajátos magyar bio multi-level marketing helyi kirendeltségét működtetik. A Hangák ennél jóval többről szól. Minden egyes hangaközösség támogat egy alapítványt, vagy egyesületet, méghozzá a termékek forgalmazása után keletkező haszonból.

A hangák tehát nonprofit alapon működnek, mert a teljes hasznot jótékony célokra - például a helyi óvoda, vagy egy sportegyesület, esetleg hátrányos helyzetűeken segítő alapítvány segítésére - fordítják.

Az első évben összesen 624 ezer forintot adományoztak különböző arányban 24 szervezet számára.

Mi ez a fehér por, amire ha rászoksz, az anyukád megdicsér érte? Nézd meg a flasmobot és megtudod!

“Ha készen állsz megóvni a Földet, emeld fel a kezed!” Ez a mondat állt a Hangák által elhelyezett táblán az Aréna Plázában. A feltartott kezekért tapsvihar és meglepetés járt: szódabikarbónát, mosószódát, citromsavat és perkarbonátot, vagyis a környezetbarát háztartás kellékeit kapták meg kis tasakokban a bátor Földmentők.

A hangázás a fentieken túl összekovácsolja a tagokat, igazi élő közösségként működik. Kifejezetten megéri hangává válni például azoknak a kismamáknak, akik gyed vagy gyes alatt szeretnének bekapcsolódni a külvilág körforgásába. Sokan pedig úgy érzik, hogy a jó társaság és az ügy önmagában elég vonzó számukra ahhoz, hogy munka mellett szánjanak rá heti egy-egy órát.

Furdogolyot

Fürdőgolyót gyártanak a Hangák

A Zöldre érett nők közössége négyből másfél év alatt 60 fős társasággá nőtte ki magát, és továbbra is bővülnek. Tevékenységük által közel ezer család mindennapjait könnyítik meg különféleképpen.

Jó áron adnak megbízható, magyar termékeket, és már a vásárlással is jót teszel, hiszen a gyereked sulija kaphat belőle pénzt.

Tudatos vásárlás, környezetvédelem, támogató női közösségek, jó ügyek felkarolása alapítványok támogatásával - erről szól a Hangák. Újrahasznosítás másképp: a csajok a hasznot forgatják vissza a közösség és a közösségért tevők javára. Tegye fel a kezét, aki tud ennél jobbat!

Kucsinka Gabriella, az első hanga

A Hangák rendszerét Kucsinka Gabriella alkotta meg. Három kisgyermeke mellett kereste helyét, és mivel nem találta, megalkotta egy új, számára értékes formában. Olyat álmodott meg, amiben van életigenlés, tiszteletadás a Föld felé, női közösség és ügyek szolgálata. Aztán nekiült másik három kismama barátnőjével, és amíg a 10 gyerek az udvaron játszott egy nyáron át, addig az anyukák – főzés, sebápolás, fenéktörlés, stb. közben – összerakták a rendszert.

Gabi_800x1200

Kucsinka Gabriella és kislánya, Léna

“Olyan megoldást akartam, ami mindenki számára elérhető, mert nem igényel tőkét, nincsen benne elvárás, saját jó érzésed szerint kapcsolódhatsz” - avat be Gabi. A terv, hogy az emberek nyitottabbak legyen a környezettudatos életmódra, működik. A termékeket a hangánál lehet átvenni, jó áron, szállítási költség nélkül. Legújabb szolgáltatásuk, hogy MINDEN flakont és tégelyt visszavesznek, amik amúgy a kukákban és a hulladék-feldolgozókban (tehát előbb-utóbb a természetben) végeznék, és gondoskodnak az újrahasznosításukról.

Amikor debütáltak a Facebookon, olyan élmény volt Gabi szerint, mint egy új gyerek világrahozatala. „Ez az érzés azóta sem változott, hol könnyebb, hol nehezebb, akárcsak a gyerekeimmel, de aztán egy ölelés, egy apró siker, összemosolygás, és nem kérdés, hogy megérte!”

Hangagyerekek_1200x400

Hangagyerekek

egyevesek

Első születésnapjukat ünneplik a Hangák

A Zöldre érett nők közössége profit helyett értékalapon működik. Nem vesznek ki belőle pénzt, sőt! Gabiék családi vállalkozásának jó pár lábon kell állnia ahhoz, hogy a Hangák értékeit felajánlhassák a köz javára. „A férjem tizenhárom éve mellettem áll, támogat az önmegvalósításban. Nem mindig boldogság egyéb munkáink után éjfélkor táblázatok felett ülni, de az nem kérdés ma már, hogy a teljességünkhöz ez az ügy is hozzátartozik.”

Tudtad?

• Egy doboz hagyományos mosószerrel körülbelül öt négyzetméter területű rétet károsítasz maradandóan.

• Egy átlagos háztartásban élő ember bőrén keresztül napi több száz, az egészséget fokozottan megterhelő anyag szívódik fel.

• Egy közösséghez nem tartozó ember évi 245 órával mosolyog kevesebbet, mint közösségben élő embertársai. A statisztikák végtelenek, a bolygónk nem.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk