KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Ha kell, limuzinnal repíti haza a beteg gyerekeket a szegedi taxis

Létrehozta a Taxisok és civilek a beteg gyermekekért alapítványt, taxicsekket ad a kórházból hazautazó gyerekeknek, vagy cirkuszi előadásra viszi a kicsiket.
Fődi Kitti, Abcúg - szmo.hu
2018. szeptember 26.


Link másolása

Berinszki Zoltán nem mindennapi taxis, éjjel sofőrködik, nappal pedig beteg és fogyatékkal élő gyerekeket furikáz. Létrehozta a Taxisok és civilek a beteg gyermekekért alapítványt, taxicsekkeket vásárolt, hogy a gyerekek néhány órára hazamehessenek a kórházból, a saját pénzéből limuzint bérel, hogy cirkuszba, repülőnapra, fesztiválokra vihesse őket.

Nyolc, fogyatékkal élő kisgyerek és szüleik nagy izgalommal várakoznak az épp Hódmezővásárhelyen állomásozó Richter Flórián Cirkusz előtt, de nem csak a cirkusz miatt izgatottak. Berinszki Zoltánra, a taxis jótevőjükre várnak, akinek köszönhetően ma este ingyen nézhetik meg a cirkuszi showt.

A közvetlen, kicsit bohókás Berinszki Zoltánnal egy órával a cirkusz kezdete előtt, Szegeden egy benzinkúton találkozunk. A fehér taxin, amivel érkezik, ott virít a felirat: Taxisok és civilek a beteg gyermekekért.

Zoltán kettős életet él, éjjel taxisként dolgozik, napközben pedig gyógyíthatatlan és sérült beteg gyerekeken segít.

Zoltán saját pénzéből bérli a limuzint. Fotó: Hajdú D. András

Maga az alapítvány ugyan csak egy éve létezik, de az ötlet két éve született meg Zoltánban, amikor úgy érezte, hogy hiányzik valami az életéből. Mentősként dolgozott tizenhét évig, de sem testileg, sem lelkileg nem bírta már a munkát, ezért kezdett el taxizni. A taxizás viszont nem volt elég, nem volt meg benne az, ami a mentőzésben: segíteni az embereken. Zoltánnak személyes érintettsége is van a beteg gyerekkel, de erről nem szeretett volna bővebben beszélni.

"Tizenhét év mentőzés után tudtam, hogy milyen szomorú sorsok vannak, mennyi beteg gyerek nem tud hazamenni a kórházból az ünnepekre"

– emlékszik vissza a férfi.

Zoltán kitalálta, hogy azzal segít a gyógyíthatatlan beteg gyerekeknek és családjaiknak, hogy hazaszállítja őket az ünnepekre. Kiírta az ötletét Facebookra és jelentkezett is egy család, akiknek kétéves gyerekük gyógyíthatatlanul feküdt a szegedi gyermekkórházban. A család Hódmezővásárhelyen élt, nem volt saját autójuk, a kisfiú pedig csak háromórás kimenőt kapott a következő infúzióig. Mivel tömegközlekedéssel nem tudták volna a gyereket hazavinni a családi karácsonyozásra, Zoltán ment érte délután háromra, pontban hat órára pedig visszavitte a kórházba. Hatalmas öröm volt a családnak, hogy együtt tölthették a karácsonyt, különösen azért, mert a kisfiú sajnos két hónappal később elhunyt.

Zoltán nem maradt sokáig egyedül a kezdeményezésben, egy internetes felhívásnak köszönhetően egy hét alatt csaknem hatszázan jelentkeztek önkéntesnek az ország minden pontjáról.

Mára már 1300-an vannak taxisok és civilek vegyesen az ország szinte minden városában. A sok önkéntes hívta életre az alapítványt, aminek Zoltán nem egyszerűen csak kitalálója, hanem igazi vezetője, aki igyekszik mindenhol ott lenni, ahol csak lehet. Minden városban kinevezett egy koordinátort, aki egyrészt összefogja az ottani önkénteseket, másrészt felkutatja azokat a gyerekeket, akik segítségre szorulnak.

A kórházban fekvő beteg gyerekek ma már nem csak az ünnepekkor vehetik igénybe a taxis jótevő szolgáltatásait. A SOTE budapesti medikusai hallottak Zoltán kezdeményezéséről, és szerették volna valahogy segíteni a munkáját, ezért egy bált szerveztek, aminek teljes bevételét az alapítványnak adták. A befolyt összegből Zoltán megállapodott egy szegedi taxi társasággal, akiknél előre megvásárolt 1500-2000 forint névértékű taxicsekkeket, amiket odaadott a szegedi gyermekkórházban dolgozó szociális munkásoknak. Ők kutatják fel azokat a gyerekeket az osztályokon, akik csak a taxisok segítségével tudnak hazamenni.

"Ez azért nagyon jó, mert tíz percet kell várni a taxira, a betegszállítóra van, hogy tizenkét órát, tehát mire hazaérne a gyermek, már jöhetne is vissza" – magyarázza Zoltán.

Szerinte ez az alapítvány a bizonyítéka annak, hogy

nem kell milliókat elherdálni egy szervezet fenntartásához, néhány százezer forintból is meg lehet oldani. Persze ehhez arra is szükség van, hogy Zoltán és a többi taxis teljesen önkéntesen dolgozik az alapítványnál.

A férfi ezért vállalja még mindig az éjszakai taxizást, mert nem a gyerekeknek szánt pénzből akar élni. Sőt, inkább még a saját zsebéből is belead, hogy még nagyobb örömet szerezzen a gyerekeknek, ezért saját költségén egy limuzint is bérelni, amit nekünk is megmutatott. A limuzin minden szegletében cukorkák vannak elrejtve a gyerekeknek, akiknek hatalmas örömet okoz egy ilyen autóval utazni. A járműnek akkora keletje van, hogy Zoltán most a taxizásból tesz félre pénzt, hogy meg is vehessen egyet.

Az örökbuzgó férfi viszont nem állt meg a limuzinnál és a taxiscsekkeknél. Folyamatosan újabb és újabb projekteken gondolkodik, hogy az alapítvány ne csak a kórházban fekvőkön tudjon segíteni, hanem más hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő gyerekeken is.

Az egyik legnagyobb és éppen futó projektjét a Richter Flórián Cirkusszal közösen csinálja. Richter Flórián kereste meg őt egy évvel ezelőtt, és ajánlotta fel, hogy az ország bármely pontján lévő előadásukra szeretettel vár tizenhat, Zoltán által kiválasztott gyermeket.

Egy ilyen programra kísérjük el mi is Zoltánt a taxijával, ami ezúttal nem szállít gyerekeket, mert a Hódmezővásárhelyen felállított cirkuszhoz közel laknak a kiválasztott gyerekek.

A kis csoport a cirkusz előtt várakozik, a tízévesnél fiatalabb gyerekek között vannak mozgásszervi fogyatékkal élők, epilepsziások és értelmi fogyatékosok is. Mindegyiküket az alapítvány hódmezővásárhelyi koordinátora választotta ki a helyi gyermekorvossal közreműködve, aki ismerte az érintett családokat. Néhány gyerek ismerősként, pacsival üdvözöli Zoltánt, aki már tavaly is elhozta őket erre az előadásra. A taxist Richter Flórián, a cirkusz vezetője is barátként köszönti, de Zoltán bármerre megy, mindenfele szívélyes üdvözletekbe botlik.

A Richter Flórián Cirkusz szorosan együttműködik Zoltánnal

A gyerekek és szüleik izgatottan foglalják el helyüket a nézőtéren, elkezdődik az előadás, de Zoltán szinte egy percre sem áll meg, szervezkedik, ki-be járkál, néha odamegy a lelátón ülő gyerekekhez, hogy meggyőződjön élvezik-e a műsort. Miközben a porondon elefántok állnak féllábon, Zoltán két szaladgálás között odajön hozzánk, hogy elmesélje, melyik az egyik legjobb élménye a cirkusszal kapcsolatban. Tavaly hozott egy beteg kisfiút az előadásra, amire a fiú tizennégy éves nővére is elkísérte. A lánynak annyira megtetszett Zoltán munkája, hogy pár nappal később csatlakozott az alapítványhoz, mert ő is szeretett volna beteg gyerekeken segíteni.

A szünet előtt Zoltánnak sikerült elintéznie, hogy az ő csapatához tartozó gyerekek ülhessenek fel először az elefántra. Van olyan gyerek, akik fél, de a bátrabbak felülnek a hatalmas állatra. Ezzel viszont még nincs vége a meglepetéseknek. Zoltán ismét eltűnik és a következő pillanatban már a porondon látjuk a cirkusz bohócával. Később elárulja nekünk, hogy direkt megkérte Richter Flóriánt, hogy a bohóc őt is válassza ki az egyik mutatványához, mert ilyenkor a gyerekek mindig nagyon örülnek, hogy Zoli bácsit látják a porondon. Zoltán egyáltalán nem érzi magát kényelmetlenül a szerepben, csörgőt szerelnek a fejére, a derekára, a lábai közé cintányért tesznek, ő pedig a bohóc utasításaira rázza magát, ami hatalmas nevetést kelt a nézőtéren.

Zoltán elmeséli, hogy annak ellenére, hogy imádja a gyerekeket, próbál tőlük valamekkora távolságot tartani, mert sokszor nagyon beteg gyerekekkel ismerkedik meg, akiknek az elvesztése őt is megviseli.

Az előadás végén a taxis ismét csak egy rövid időre búcsúzik el a cirkusz tagjaitól, ugyanis hamarosan Orosházán találkoznak, ahol ott élő beteg gyerekekkel fogja újra megnézni a műsort, ebben az évben már ötödik alkalommal.

A limuzin minden szegletében cukorkák vannak elrejtve.

A férfinak viszont még számos más jellegű projektje volt és lesz is. Idén például egy leukémiás kislányt vitt el limuzinnal a Szeged Rocks nevű flashmobra, ahol a kislánynak teljesülhetett a legnagyobb álma: felállhatott a színpadra, miközben több száz ember tapsolt neki. A múlt héten pedig a szegedi Dr. Waltner Károly Intézmény fogyatékkal élő gyerekeit vitte ki a repülőnapra, hogy életükben most először a földön is láthassanak repülőt.

Berinszki Zoltán még búcsúzóul elárulja nekünk, hogy az a legnagyobb vágya, hogy a taxicsekkes módszert az ország minden pontján bevezessék a kórházak.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: