hirdetés

Grecsó Krisztián súlyos betegségéről mesélt: "még benne vagyok, most zajlik"

Az író azt tervezi, egyszer majd papírra veti, amit rákbetegként megtapasztalt.
Fotó: Kálló Péter - szmo.hu
2018. december 19.

hirdetés

Grecsó Krisztiánt rákkal kezelték, és bár már kifelé jön a betegségből, azt mondja, még nincs vége. Az íróval az Élet és Irodalom karácsonyi számában jelent meg egy interjú, amelyet szerkesztőtársa készített vele. Az író elmondta, egészen biztos, hogy fog a betegségével könyvben foglalkozni, addig is Mint akinek hagyaték című versében pedig megrázó részleteket ismerhetsz meg.

"Ebben a történetben még benne vagyok, ez most zajlik. Nem írtam erről eddig, de most, hogy vége a kezeléseknek, elkezdett foglalkoztatni, hogy majd egyszer. Nem vezettem naplót, és annak elég egyszerű fizikális oka volt, a fájdalom" - meséli, kifejtve: ahhoz sem volt elég ereje, hogy gondolkozzon rajta, mi is történik vele. Utólag látja csak, mennyi minden kiesett, semmit sem tudott rögzíteni belőle.

"Ráadásul erre senki sem készül. Ez éppen olyan meglepetésszerűen és váratlanul érkezik, mint ahogy, mondjuk, egy szívinfarktus, csak egészen más a folytatás. Olyan helyzet elé állít, amiről előtte fogalmad sincsen. Semmilyen módon nem vagyunk erre fölkészítve" - mondja.

Az író arról is beszélt, a betegség alatt azt is megtapasztalhatjuk, hogy nélkülünk is minden remekül megy tovább. "Annak az illúziónak, hogy számítasz, hogy pótolhatatlan vagy, vége."

A konkrétumokról annyit árult el, a nyaki terület volt nála problémás, sugárkezelést kapott és kemoterápiát. A hangja is elment, nem értették, amit mondani akart, ha erőlködve próbált beszélni, fájt.

hirdetés

"A kommunikáció lehetetlensége pedig tovább növelte a befelé fordulást. (...) S akkor egyszer csak világos lesz, hogy ha nem mondod, akkor sincsen semmi. Akkor is megy minden tovább."

Elmondta, kicsit tart tőle, hogy mennyire válik majd az élete hangsúlyos részévé az, hogy gyógyult rákbeteg. "Van egy nagy vágás a nyakamon, és egyébként is másképpen nézek ki. Ez a betegség a személyiségem része lett."

Nem tett le róla, hogy a betegségéről írjon. "Már csak azért is, mert teljesen letolt engem magamról, és lett belőle egy olyan szituáció, ami az alázatnak különös fokára vitt el, ami nekem a korábbi életemben nem adatott meg. Hogy nem marad nekem semmi. Elfogytam, kifogytam, eltűntem" - fogalmaz.

A teljes interjút ide kattintva olvashatod el.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk