KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Fűtés párszáz forintból?

A Facebookon is terjed az a videó, amely szerint egy egyszerű, házilag barkácsolható szerkezettel akár néhány száz forint költséggel kifűthetitek a lakásotokat.

Link másolása

A felvételen egy házilag is könnyen elkészíthető "fűtőberendezés" látható, és meglepve konstatálhatjuk, hogy néhány mécses is elég ahhoz, hogy kifűtsük lakásunk helyiségeit, ha nagyobb a lakás, akkor pedig kiegészíti a hagyományos fűtési rendszert, és ezzel is sokat spórolhatunk.

Íme, a videó:

A szerkezetet könnyebb elkészíteni, mint gondolnátok. Mindössze két terrakotta virágcserép (egy nagyobb és egy kisebb), 3 darab tégla, egy hosszabb csavar (négy alátéttel és két anyával), illetve néhány mécses szükséges hozzá.futes3

Ajánlatos a műveletet hő- és tűzálló felületen folytatni, ennyiben lehettek elővigyázatosabbak, mint a videó készítői, akik a padlószőnyegen végezték, amely köztudottan könnyen meggyullad.

Az se árt, ha a működő szerkezetet nem hagyjátok őrizetlenül, mint ahogy gyertyát, mécsest vagy bármilyen más égő anyagot sem hagyunk felügyelet nélkül lakásban.

A rendszer egyszerűen működik: a mécsesekből származó hőt koncentrálja, amely így nem keveredik el a mennyezet felé áramolva a hidegebb levegővel.

A szerkezet néhány mécses felhasználásával is órákig forró maradhat. Az építők azt tapasztalták a méréseiknél, hogy a belső kamra hőmérséklete elérheti akár a 260 Celsius fokot is, míg a külső hőmérséklet 70-85 fok körül mozoghat.futes1futes5

Kommentelőink észrevétele szerint a fizika törvényeivel ellentétes, hogy néhány mécsessel lakást lehessen fűteni. Mi is kérdőjelekkel állunk a dolog előtt, nem véletlen szerepel a címben is. Utánakérdeztünk egy fizikához értő szakembernél, akitől ezt a választ kaptuk:

"Ha a gyertyát csak simán égetnénk, akkor a lángja által keltett hő felszállna a plafonhoz, és ott elkeveredne a levegővel. Ezáltal egy idő után az egész szobában a levegő melegebbé válna, de csak lassan. Viszont ez a videón is látható szerkezet átalakítja a hőenergiát, és nem csak felmelegíti a levegőt maga körül, hanem sugározza is (ugyanúgy, mint egy hősugárzó vagy egy cserépkályha). Ennek az az előnye, hogy nem feltétlenül kell, hogy a levegő melegebb legyen ahhoz, hogy ne fázz, mert az infravörös sugárzás is melegít (meg persze a levegőt is). Plusz nagy előnye, hogy a cserép konzerválja az energiát, és még hosszú percekig forró lesz és sugározza a hőt a gyertya kialvása után is.

Ettől még viszont nem lesz a szoba összhőmérséklete melegebb. Ez fizikai törvény: egy zárt környezet energiája konstans, tehát a cserép nem ad le több energiát, mint a gyertya, csak átalakítja másmilyen energiává. Nem jobban melegíti fel a szobát, hanem máshogy.

Ennek a különbségnek a szemléltetésére talán a legjobb (bár nem legpontosabb) a Nap-Föld példája. Ha a Nap simán át akarná adni az energiáját hő formájában a Földnek, akkor azt szinte meg sem éreznénk, mert egyrészt nem túl sok közvetítő anyag van az űrben, másrészt az energia nagy része elveszne. De mégis érezzük, mert a Nap a mi szemszögünkből nézve egy hatalmas hősugárzó. Infravörös meg mindenféle sugárzás formájában adja át az energiáját a Földnek."

Erre fűtési rendszert építeni persze oktalanság lenne, nem is ajánljuk ezt senkinek. De egy próbát megér, hogy mit lehet vele kezdeni.

Vigyázat! Szén-monoxid-mérgezés lehetséges!

A szerkezet logikus módon felhasználja azt az oxigént, amely a helyiségben van, valamint szén-monoxidot termel. Abban az esetben, ha a helyiség kicsi, modern, jól szigetelt, új nyílászárók vannak, akár CO-mérgezést is szenvedhetünk. Ennek persze nem nagy az esélye, de azért nem árt figyelni.co_mergezes

A nagyobb méretért katt a képre!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: