hirdetés

KÖZÖSSÉG

Jótékonysági futást szerveznek az érdi átmeneti gyermekotthon lakóiért

Kevés az átmeneti gyermekotthon, ami elkerülhetővé teszi az állami gondozást, ha a családban probléma van. A Fészek otthon 20 éve működik Érden, de a költségek egy részét maguknak kell megszerezni. Ehhez most bárki hozzátehet vasárnapig.
Belicza Bea - szmo.hu
2020. október 02.


Link másolása

hirdetés

Húszezer fősnél nagyobb településen kötelező lenne olyan átmeneti gyermekotthon, ahol van esély, hogy a családi kríziseket megoldják. Pest megyében 20 éve az egyetlen ilyen az érdi Fészek otthon.

Nemcsak Érdről, hanem Százhalombattáról, Törökbálintról, Budaörsről és Dunaújvárosból is kerülhetnek hozzájuk gyerekek. Sőt, az egész országból, ha van szabad férőhely az 5 szerződött település ellátása mellett.

„Ez egy olyan ellátás, ahol a szülő több feladatában sem tud már megfelelően teljesíteni, de még van remény arra, hogy rendezhető a probléma, és intenzív segítségnyújtással egyben tartható a család, megelőzhető a gyermek kiemelése, az állami gondozás.”

– mondta el a Fészek Gyermekvédő Egyesület igazgatója, Báló Ottília, akivel korábban már beszélgettünk a nevelőszülők szerepéről.

hirdetés

A 14 fős átmeneti otthonban pár napot, de akár hónapokat is tölthet egy gyermek.

Az ok a szülő váratlan betegsége, kórházba kerülése, családon belüli konfliktusok, bántalmazás gyanúja, a szülő életvezetési problémája, szenvedélybetegsége vagy a gyermek magatartási problémái (csavargás, iskolakerülés, drog).

Indokolt esetben édesanyát is fogadnak, például újszülött babával, ahol segíteni kell a gyerekgondozást is.

„Bármilyen problémával érkezhetnek, intenzív segítséget kell nyújtani, és pótolni a család szerepét: gondoskodni a gyermek ellátásáról, tanulásban segíteni, nevelni, szabadidős programokat szervezni neki, és persze közben a  családdal is kell dolgozni, hogy újra alkalmas legyen a gyermek visszafogadására. Jelenthet ez munka- vagy albérlet-keresést, gyógykezelésen való részvételt vagy mediációt a szülők között” – magyarázza Báló Ottília.

Ki fizet?

Egy ilyen otthon fenntartása nagyon drága, a gondozottak teljes körű ellátása, 24 órás felügyelete mellett családgondozó, nevelő és pszichológiai tanácsadó is kell.

Az igazgatóasszony szerint az állam minimális pénzzel támogatja ezeket az intézményeket, az önkormányzatoknak kellene, de a többségnél nincs erre keret és nincs is szankció, ha nem biztosít ilyen ellátást.

Báló Ottília azt mondja,

évek óta a maguk eszközeivel próbálják előteremteni a működéshez hiányzó fedezetet: önkéntes munkával, adományokkal, és jótékonysági akciókkal.

„2019-ben az otthon bevételeinek 20%-át magunk teremtettük elő, és ehhez adódik még az a sok önkéntes munka, amelynek értéke pénzben nincs is kiszámolva, de biztos vagyok benne, hogy kitesz még 20%-ot.”Fészek érdi gyerekotthon

Futni és támogatni

Jótékonysági közösségi futást már 5 éve szerveztek, az idei, a hatodik szeptember 20-án lett volna, de a járvány miatt nem lehet. Az eseményre 600 darab érmet készítettek, ezeknek próbálnak úgy gazdát találni, hogy most először bárki, bárhol, bármennyit futhat az érdi otthonért.

"LEGYEN TIÉD IS EGY ÉREM" néven lehet regisztrálni az egyesület honlapján: www.feszekegyesulet.hu vagy Facebookon.

Alapvetően a futók ajánlanak fel támogatást, de úgy is lehet, ha egy csoport talál egy céget, aki szívesen mögéjük áll egy kis adománnyal. Volt is olyan, hogy egy osztály futott és a megtett kilométereket „eladták”, a befolyt pénzt pedig az érdi otthon kapta.

Minden kis segítség jól jöhet, mert szükség van ilyen intézményre, hogy kevesebb gyerek kerüljön állami gondozásba. Érdről átlagosan 90 százalék hazakerül, tavaly csak egy gyerek ment intézetbe.

Báló Ottília szerint a pénz mellett elhivatott munkatársakra is szükség van, és Érden sok ilyen van.

„A kollégáim nem munkaidőt töltenek le itt, hanem hivatásukként tekintenek a segítségnyújtásra.

Sok estben a családtagjaik is rendszeres önkénteseink, adományt fuvaroznak, karbantartási munkákat végeznek, autót takarítanak, varrnak, hajat vágnak, festenek, rendezvényeken szervezőként közreműködnek. Tudjuk, hogy fontos és hasznos munkáról van szó, ezért hát dolgozunk azért is, hogy dolgozhassunk.”


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Négyévesen rabolták el a kisfiút, aki most 33 év után tért haza, szinte egy csodának köszönhetően
Emlékezetből lerajzolta a szülőfaluja térképét, így térhetett haza az anyjához.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2022. január 02.


Link másolása

hirdetés

A kínai Li Csing-vei négyéves volt, amikor elrabolták az emberkereskedők. Most, 33 évvel később úgy döntött, hogy megpróbál hazajutni. December 24-én feltöltött egy kézzel rajzolt térképet a szülőfalujáról a Douyin nevű videómegosztóra, pusztán emlékezetből - írja a BBC. Ennek köszönhetően a rendőrség sikeresen beazonosított egy kis települést Kínában egy nővel együtt, akinek régen eltűnt a gyereke.

Mindketten átestek DNS-teszten, így kiderült, hogy tényleg anyáról és fiáról van szó, ezután találkozhattak is Jünnan provinciában.

A férfi könnyekben tört ki, amikor meglátta az anyját maszk nélkül. "Ennyi év várakozás és rengeteg vágyakozással töltött éjszaka" - írta a Douyinon Csing-vei, aki a posztban megköszönte a segítséget, nagyon hálás, hogy találkozhatott a családjával.

Az emberrablók egy családnak adták el, akiket hiába kérdezett az igazi szüleiről, nem tudták megmondani neki, honnan származik. Próbálkozott DNS-tesztekkel, de ez sem hozott sikert, ezért fordult az internethez, aminek hála haza tudott térni az anyjához.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
„Milyen őrület így elmenni és most?!” - Sorra búcsúznak a közéleti szereplők Homonnay Gergelytől
Az 52 éves író, aktivista váratlan, tragikus halála sokakat megrázott, mások mellett Gyurcsány Ferenc is a Facebookon emlékezik rá.

Link másolása

hirdetés

Vasárnap késő este érkezett a hír, hogy meghalt Homonnay Gergely író, aktivista Rómában. Holttestét a Bananon nevű privát klub törökfürdőjének mosdójában találták meg. Halálát a szív és a keringés leállása okozta. Megpróbálták újraéleszteni, sikertelenül. Bűncselekményre utaló nyom egyelőre nem merült fel, de a rendőrség nyomoz a helyszínen talált kábítószergyanús anyagok, egy zacskó fehér por és néhány fiola miatt.

Homonnay Gergely halála követőit és közéleti személyiségeket is megrázott. Gyurcsány Ferenc így búcsúzott Facebook-oldalán az aktivistától:

"Elment Homonnay Gergő. Találja meg útját a szeretet, a megértés és a befogadás örök, végtelen útján! Valójában csak szeretni akart szabadon. Szerinte ez megkérdőjelezhetetlen jog. Szerintem is. Szenvedélyes volt. Mert érzett. Ezért sokszor karmolt. Mint Erzsi. A másik énje. Milyen őrület így elmenni és most?! Ölellek."

Cseh Katalin, a Momentum politikusa egy Facebook-oldalán közzétett közös fotóval búcsúzik:

hirdetés

"Hihetetlen, felfoghatatlan, megrázó. Nyugodj békében, Homonnay Gergely!"

Perintfalvi Rita teológus így írt Homonnay Gergelyről a Facebook-oldalán:

"MEGSZAKAD A SZÍVEM, NEM ÉRTEM ÉS NEM IS HISZEM EL: MEGHALT HOMONNAY GERGELY. Karácsony előtt 4-5 napot együtt töltöttem vele és Erzsivel Rómában, rengeteg közös tervet szőttünk. Gergely boldog volt és szerelmes, de nagyon félt, hogy bántani fogják. Nem tudom elképzelni sem, hogy mi történhetett vele. Nagyon sajnálom, hogy tőlem kell halljátok ezt a borzalmas hírt. Most képtelen vagyok bármi egyebet írni. Rettenetesen le vagyok sújtva, mert nagyon megszerettem ezt az embert."

Czeglédy Csaba ügyvéd, politikus ezeket a sorokat írta az író halála kapcsán Facebook-oldalán.

"Lehet, hogy soha nem fogjuk megtudni, mi okozta valójában Homonnay Gergely halálát, azonban sokat elárul a mai magyar viszonyokról, hogy többekben rögtön felmerült: azért halt meg, mert a hatalom útjában volt. Egy közeli barátja éjjel meg is írta: Gergő nagyon félt.

És az is jól mutatja a mai magyar állapotokat, hogy több, nyilván keresztény, mélyen hívő fideszes honfitársunk nyilvánosan örül egy ember halálának.

'Végre'

'Megérdemelte'

'Aki másnak vermet ás, maga esik bele'

'Kövessék többen'

Isten Veled, Gergő!"

Hohn Krisztina parlamenti képviselő így búcsúzik az aktivistától a Facebookon:

"Felfoghatatlan tragédia! A változás mellett igazán elkötelezett ember, egy régi harcostárs távozott közülünk!

Nyugodj békében Gergő!"

A Demény, a kötsög népszerű Facebook-oldal kezelője, Judit is búcsúzik Homonnay Gergelytől:

"Nem ugyanazt az utat választottuk. Sokszor nagyon másképp láttuk a dolgokat. De végeredményben ugyanazért a világért harcoltunk. Ő macskaszemmel, én kutyával. Drága Gergő, nem is hiszem el. Találd meg a békéd. És szurkolj, hogy mi is megtaláljuk egyszer."

Bálint Natália operaénekesnő egy hosszú írást jelentetett meg Facebook-oldalán Homonnay Gergely halála kapcsán, itt elolvashatod.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
Egyedülálló anya kapta az első 3D-nyomtatott házat egy lakhatási segélyszervezettől Amerikában
A háztetőn napelemek vannak, és még egy 3D-nyomató is járt hozzá, hogy adott esetben tudjanak pótalkatrészeket gyártani.

Link másolása

hirdetés

A Habitat for Humanity egy nonprofit szervezet, ami világszerte kínál jóárasított otthonokat. Most először segítettek az USA keleti partján, Virginiában, ahol egy egyedülálló anya és a 13 éves gyereke jutottak egy 110 négyzetméteres házhoz, amiben három hálószoba és két fürdőszoba van.

Mivel a faár most magasan van Amerikában, így a szakemberek a 3D-nyomtatás mellett döntöttek, aminek köszönhetően 15 százalékot spóroltak minden négyzetméteren. Ráadásul az építkezés is hamarabb megvolt, a ház váza mindössze 12 óra alatt készült el, ami hagyományos esetben négy hetet vett volna igénybe. Amerikában ugye a könnyűszerkezetes házak a népszerűek, ez a 3D-nyomtatott otthon viszont betonból készült, ami jobban szigetel, és az időjárás viszontagságaival szemben is ellenállóbb.

A házhoz járt egy 3D-nyomtató, amivel tudnak például új villanykapcsolókat készíteni a házba, napelemek vannak a tetőn és beszereltek okosotthon-funkciókat is.

A Habitat for Humanityről sokan hiszik, hogy ingyen adományoznak házakat, de nem erről van szó. Alacsony vagy közepes jövedelmű családoknak segítenek otthont vásárolni, aminek a költségeit 20-30 év alatt kell megtéríteniük úgy, hogy a Habitat nem szed profitot a ház után.

Olyanok jelentkezhetnek a programjukra, akik már legalább háromszáz órát önkénteskedtek, és az adott terület medián fizetésének a 40-85 százalékát keresik.

A szervezet egyébként Magyarországon is jelen van, az elmúlt húsz évben 150 házat építettek és 720 lakást újítottak fel. A tevékenységükkel szeretnének példát mutatni a hatékony lakáspolitikára, de szakpolitikai segítséget is nyújtanak. A munkájukat önkormányzati, civil és vállalati szereplők, illetve magánemberek is is segítik.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
Már a második mentett kutyáról gondoskodik Wiszki, a macska
A tatai cicának fejlett szociális érzéke van, most egy Lucy nevű, nagyon rossz állapotban megtalált kutyát vett a pártfogásába.

Link másolása

hirdetés

Újabb mentett kutyát vett gondjaiba a tatai cica. Wiszkit egy éve mutatta be az RTL Híradója, a macska akkor egy legyengült, tüdőbeteg kutyát ápolgatott. Egy héttel ezelőtt új páciens érkezett a gondoskodó állathoz. A legyengült és átfagyott Lucyt Tatabánya mellett találta meg egy állatvédő.

„Van egy kazánház, aminek nincsen ajtaja, és felfigyeltem rá, hogy egy pici kiskutya kidugja a fejét. Közelebb mentem, és csak azt láttam, hogy ott van bent egy pici kutya, vacog, remeg, teljesen át van fagyva” – mesélte el a kiskutya megtalálója az RTL Híradónak.

A kutyus ezután a Tatai Állatvédőkhöz került, most Halász Viktória és macskája, Wiszki vigyáz rá. A kandúr épp olyan odaadóan gondozza az állatot, mint egy évvel korábban az akkor náluk lévő, betegsége után lábadozó Hope nevű kutyát. A gazdája szerint Wiszki ösztönösen gondoskodik a kutyákról.

„Felhozok egy új kutyát, és ő már bújik, szeretgeti, ápolgatja. Valószínűleg érzi, hogy ők meg vannak törve, betegek, szeretetre van szükségük, és ezt mutatja feléjük”

– meséli a cica gazdája.

A tatai állatvédők most gazdát keresnek a kiskutyának, akiért többen is jelentkeztek már.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: