hirdetés

KÖZÖSSÉG

Magyarra váltott a moldáv kormányfő

Szereti a nyelvünket, és büszke rá, hogy tud magyarul. Mindezt ő maga mondja el.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2014. február 08.

hirdetés

"Tanultam, beszélek még mindig, nagyon szép nyelv ez" – mondja Iurie Leancă magyarul a magyartudásáról. "Én büszke vagyok, hogy magyar nyelvet tanultam. Szeretem ezt a nyelvet" - teszi hozzá a magyarul valóban folyékonyan, bár enyhe akcentussal beszélő moldáv miniszterelnök. A politikus 0:40 és 1:10 között szólal meg magyarul.

Iurie Leancă moldáv politikus, bolgár anya és román apa gyermeke. 2013-tól Moldova miniszterelnöke. A moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Állami Intézetében diplomázott 1986-ban, és rögtön a Külügyminisztériumban helyezkedett el, ahol kezdetét vette diplomáciai karrierje. három kormányban is betöltötte a külügyminiszter-helyettesi posztot.

Moldova, hivatalos nevén Moldovai Köztársaság, a magyar köznyelvben is gyakran használt oroszos nevén Moldávia független, demokratikus állam Kelet-Európában, Románia és Ukrajna között. Az időszámításunk előtti 1. és a 7. században, rómaiak és bizánciak dörgették a moldávok kapuit. Az Európa és Ázsia közötti úton elfoglalt stratégiai helyzete miatt később is számos hódító érkezett, többek között magyarok is.

1467-ben Hunyadi Mátyás, magyar király személyesen vezetett hadjáratot Moldvába, ám végül végül vereséget szenvedett, és visszavonulásra kényszerült. (Moldva egyike Románia történelmi tartományainak, a mai moldován-román határtól nyugatra - vagyis a mai Romániában lévő - és keletre - vagyis a mai Moldovában lévő - területek összessége alkotta.) 1473-ban Mátyás, és Moldva királya, III. ("Nagy") István barátsági szerződést kötött, amelyben a moldvai és erdélyi kereskedőknek kölcsönös vámmentességet biztosítottak, valamint vállalták egymás fegyveres megsegítését külső katonai támadás esetén. III. István ezután megerősítette országát és haderejét, majd országa függetlensége védelmében Mátyás király támogatásával súlyos harcokat vívott a törökökkel.

A független Moldáviát előbb a törökök, majd az oroszok hajtották uralmuk alá, 1918 után pedig román uralom alatt volt 22 évig. A második világháborút követően a Szovjetunió része lett, majd annak felbomlása után ismét független állam.

hirdetés

Lakosságának több mint 78 százaléka a moldován nyelvet beszéli, amely gyakorlatilag (a számos orosz jövevényszót leszámítva) azonos a románnal. Jelentősebb számban élnek az országban oroszok és ukránok is, a magyar nyelv azonban semmivel sem ismertebb vagy elterjedtebb, mint Kelet-Európa vagy a volt Szovjetunió többi részén.

Leancă 2012 februárjában - még külügyminiszterként - találkozott Martonyi János magyar külügyminiszterrel, akit magyarul köszöntött. Egyébként nem a magyar az egyetlen idegennyelv, amit Iurie Leancă beszél: ezen és a románon kívül oroszul, angolul, németül, franciául és bolgárul is tud.

Forrás: Wikipédiahirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk