KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Focisták a mellrák ellen

Rózsaszín kesztyű, rózsaszín cipő. Az amerikai focisták így hívják fel a figyelmet a mellrák elleni küzdelemre, itthon a magyar játékosok is csatlakoztak az akcióhoz.
Berei Dániel cikke - szmo.hu
2013. október 20.


Link másolása

Az USA-ban már szokványos, hogy a tengeren túl talán legnépszerűbb sport, az amerikai foci játékosai csatlakoznak az úgynevezett Pink Month mozgalomhoz. A Pink Month (teljes nevén a Breast Cancer Awareness Month, azaz a BCAM) egy olyan akció, amit 1985 óta minden évben megtartanak. A kampány lényege, hogy minden év októberében egy hónapon keresztül minél több csatornán keresztül hívják fel az emberek figyelmét a mellrák elleni küzdelemre.bca

A BCAM egyik fő célja alapítása óta, hogy felhívja a figyelmet a mammográfiára, ami a leghatásosabb módja a mellrák elleni küzdelemnek. A kampány során egy hónapon keresztül – minden októberben – jelentős és forgalmas helyen felhúzott épületeket világítanak meg rózsaszín fénnyel, globális sétálóversenyeket rendeznek.verseny

A Race for the Cure verseny résztvevőitokio

A Tokió-torony, Japán második legmagasabb (333 méter magas) épülete rózsaszín világításbanfeher

A Fehér ház nem fehér, hanem rózsaszín

A mozgalom szimbóluma 1993 óta a rózsaszín masni, amit minden a mozgalomhoz csatlakozó szervezet felhasznál. Ilyen az NFL (National Football League – Nemzeti Futballiga), az amerikai foci szövetsége az USA-ban. A kampány során a játékosok minden októberben lejátszott meccsük során rózsaszín kesztyűben, rózsaszín cipőben játszanak, esetleg rózsaszín kendőt vesznek fel. Céljuk, hogy az embereknek felhívják a figyelmüket arra, bátran adakozzanak azoknak a non-profit szervezeteknek, akik a mellrák ellen küzdőknek segítenek.Carolina Panthers v New Orleans Saints

Az NFL logója októberbenkesztyu

A rózsaszín kesztyűt büszkén viselik a játékosokbiro

Némely meccsen a bírók is lecserélték az amerikai fociban megszokott sárga zászlót rózsaszínre

A nemes cél érdekében a magyar csapatok is csatlakoztak a küzdelemhez. Habár nálunk (az USA-hoz képest) még gyerekcipőben jár ez a sportág, ebben máris felnőttünk tengerentúli sporttársainkhoz. A steelers.hu (a pittsburgi csapat magyar szurkolói oldala) által indított kezdeményezést itt olvashatjátok:

Kedves Olvasóink!

Idén a tavalyi évhez hasonlóan újra adománygyűjtésbe kezdünk, hogy ezzel az eszközzel próbáljunk segíteni a mellrák elleni csatában harcolókon. Azt kérjük mindenkitől, hogy lehetőségeihez mérten támogasson minket, és október hónap folyamán a Magyar Rákellenes Liga alábbi számlaszámára utaljon el bármekkora összeget.

A számlaszám: Raiffeisen Bank 12001008-00102329-00100000

A megjegyzésben feltétlenül szerepeljen: “NFL”

Minden érintett nevében köszönjük a támogatásotokat.

felhivasrozsa1rozsa5
Emlőrák:

Az emlőrák vagy mellrák az emlő sejtjeiből kiinduló, Magyarországon a nőknél leggyakoribb daganatos megbetegedés. Csak hazánkban több mint 6000 új beteget regisztrálnak évente. Ezen a nők kétharmada már csak előrehaladott stádiumban kereste fel az orvosát. Világszerte minden kilencedik nőnél diagnosztizálnak legalább egyszer mellrákot. A legveszélyeztetettebb korosztály a 40-45 év felettiek. A kétévi kötelező vizsgálatokon csupán a nők 65%-a jelenik meg. Pedig a betegség 90 százalékos hatékonysággal gyógyítható, ha azt időben veszik észre.

Forrás: Wikipédia

rozsa4rozsa3rozsa2

Az adománygyűjtés támogatói: Magyar Rákellenes Liga, Aranycsillag Patika, Bowl.hu, Endzone BBQ & PUB, Fansside Tattoo, FlyEagles.hu, Luxoryshop.com, Magyar Amerikai Football Szövetség, Novotrans Ipari és Kereskedelmi Kft., Patriots.hu, Sport TV, TD Magazin.

A támogatók közt akad országos televízió, sportági szövetség, szurkolói honlapok, éttermek. Innen is látszik, milyen komolyan vesszük mi, magyarok is ezt az akciót.

Ha egyetértesz vele, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: