hirdetés

Ezt a drótszőrű vizslát gyászolja az összes magyar tűzoltó

Szikra profi tűzvizsgáló kutya volt, több évig szolgálta a szakembereket. Olyan jeleket talált meg pillanatok alatt, amelyek az emberi szem vagy orr számára sokszor láthatatlanok.
Címkép: Katasztófavédelem - szmo.hu
2017. január 06.

hirdetés

"Ismét elhagyott minket egy kolléga, aki ha nem is két lábon, de négy lábon tíz éven keresztül rendíthetetlenül ült a sziréna alatt, és várta, hogy segíthessen" - ezekkel a megható szavakkal búcsúzott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Szikrától, a drótszőrű magyar vizslától, aki 2017.január 6-án költözött az örök vadászmezőkre.

A bolhazsák több évig szolgálta a szakembereket, ugyanis profi tűzvizsgáló kutya volt: feladata az emberi szem vagy orr számára sokszor láthatatlan jelek megtalálása és jelzése volt.szikra-2-e1483699428597

Fotó: Katasztófavédelem

Azok az anyagok voltak Szikra szakterületei, amelyek szándékos tűzokozásra alkalmasak. Ide tartozik például a benzin, a gázolaj és az alkohol is. Kollégái szerint a kutyus igazi őstehetség volt: számtalan esetben nyújtott nélkülözhetetlen segítséget a tűzoltóság tűzvizsgálóinak, amikor kiégett autók, lakások, házak felderítését végezték.

Mindig készségesen állt a tűzoltók rendelkezésére, éjjel 2-kor is lelkesen ugrott autóba.

hirdetés

Szikrát Leczki Sarolta tűzoltó főtörzszászlós nevelte fel - nyolchetes kölyökkutyaként került hozzá, de már az első perctől fogva elkísérte szolgálatba is. Hamar kiderült, hogy kivételes ösztönös szaglási, keresési képességei vannak.szikra-3-e1483699585532-1024x576

Fotó: Katasztófavédelem

Munkáját finom falatokkal, sok-sok simogatással, illetve egy kis labdázással jutalmazták. Szabadidejében imádott sétálni, továbbá úszni is. Szikra egyébként egy évvel ezelőtt vonult nyugdíjba. Utódja Kabos, a szintén drótszőrű magyar vizsla lett.

via 24.hu

Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk