KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

„Ezeknek a gyerekeknek a 70-80%-a még sosem fogott a kezében LEGO-t” - Bata Boglárka, a Kárpátok Alapítvány-Magyarország igazgatója

Az elmaradott térségek felzárkóztatásáért dolgozó alapítvány nagy hangsúlyt fektet a mélyszegénységben élő gyerekek megsegítésére. Legújabb programjukhoz váratlan helyről, a LEGO-tól kaptak segítséget.

Link másolása

A Kárpátok Alapítvány-Magyarország egy független, nonprofit civil szervezet, amely elsősorban az északkelet-magyarországi térségben működik. Itt találhatók Magyarország leghátrányosabb helyzetű térségei, magas a munkanélküliség, fejletlen az infrastruktúra, és számottevő a szegénységben élő, hátrányos helyzetű emberek aránya is.

- Kérem, először is mutassa be az alapítványt!

Azért Kárpátok az alapítvány neve, mert a Kárpátok Eurorégió fejlesztésére hozták létre a kilencvenes évek közepén. Az Eurorégió öt ország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Ukrajna legelmaradottabb határ menti térségeiből áll. Mind az öt országban működik, működött egy helyi Kárpátok Alapítvány, amelyek határokon átívelően kapcsolatban állnak egymással, együttműködnek.

Az eredeti cél, amely az alapítvány létrehozását inspirálta, az volt, hogy elősegítsék e térség multikulturális, sokszínű és sokféle etnikummal rendelkező lakosságának a békés egymás mellett élését.

A 90-es években ugyanis erős volt a félelem, hogy itt is hasonló fegyveres konfliktus alakulhat ki, mint a volt Jugoszlávia területén, ahol szintén sokféle vallási és etnikai, nemzeti kisebbség élt együtt.

A Kárpátok alapítványokat amerikai fejlesztő szervezetek hozták létre, az East-West Institute (Kelet-Nyugat Intézet), amelynek New Yorkban van a székhelye, és „békeépítéssel” foglalkozik különféle konfliktusokkal terhelt térségekben. Valamint a Charles Stewart Mott Foundation (Charles Stewart Mott Alapítvány), amely a világ egyik legnagyobb alapítványa, és a közösségek fejlesztését tűzte ki fő céljának.

Később a kezdeti cél átalakult, ahogyan a térség is és a szükségletek is megváltoztak, és mára már a helyi közösségek fejlesztése, az elmaradottabb területek felzárkóztatása a fő feladatunk.

Ezen belül, ami egyedülálló, hogy adományok osztásával foglalkozunk pályázatok útján. Többnyire pénzadományokról van szó. Emellett civil szervezeteknek, önkormányzatoknak segítünk helyi fejlesztési projektjeik megtervezésében és megvalósításában. Legfőbb célunk a régió emberi erőforrásának fejlesztése, és ez által a szegénység és társadalmi kirekesztettség csökkentése. Több olyan programunk is van, amely hátrányos helyzetű fiatalok, például diákok vagy gyermekek támogatását célozza. Képzéseket, konferenciákat is szervezünk. Közösségfejlesztést, közösségszervezést végzünk, és kutatásokat támogatunk.

- A határon túli magyarságot is segíti az alapítvány?

- Vannak határon túl magyarokat célzó programjaink is, de alapjában véve nem nézzük, hogy ki magyar vagy nem magyar, a lényeg, hogy az adott partner, civil szervezet fontos szereplője legyen a térségnek, és azonos célokért dolgozzunk. Szoros együttműködést folytatunk a szlovákiai és ukrajnai testvér alapítványainkkal.

Van például egy olyan közös vagy hasonló célok mentén megvalósuló programunk, amely a hátrányos helyzetű, mélyszegénységben élő gyerekek korai képességgondozásával foglalkozik.

Természetesen ebben a három országban sok azonosság fellelhető a probléma tekintetében, de el kell mondani, hogy sok tekintetben eltérőek a kapcsolódó (kisgyermekkorhoz kötődő) intézmények, és rendszerek (mint az oktatási, szociális és egészségügyi rendszerek), így a kihívások, és a főbb szereplők is. Ezért nem egységes a program a három országban, hanem mindenütt a helyi adottságokhoz, szükségletekhez igazodik, de sok a közös pont is, és így a határon átívelő tapasztalat és tudásmegosztás fontos célunk, és hatékony eszköz is a probléma kezelésében.

- Miről szól a Kárpátok Alapítvány új programja, a Mindenünk a játék?

- A Kárpátok Alapítvány korai képességgondozást támogató programja keretében a helyi partnereinken keresztül mélyszegénységben élő közösségeket támogatunk olyan programok lebonyolításában, ahol a szülők gyerekneveléssel, gyerekgondozással kapcsolatos kompetenciáit és tudását fejlesztik, illetve kisgyerekeknek bonyolítanak le hátránykompenzáló, játékos készségfejlesztő foglalkozásokat helyben.

Amikor a koronavírus-járvány kitört, sajnos a mélyszegénységben élőket érintette a legsúlyosabban, és a leghamarabb. Nagyon sokan szinte pár nap alatt vesztették el a munkájukat, bevételszerzési lehetőségeiket, például azok a férfiak, akik az építőiparban dolgoztak, vagy alkalmi munkában, vagy olyan kisebb cégeknél, ahol a gazdasági leállás miatt hamar leépítésekre volt szükség.

A mélyszegénységben, szegénységben élő családok pár nap vagy hét alatt kilátástalan helyzetbe kerültek.

A középosztálybeli családok nagy része viszont – még ha gondokkal is – de azért többségében átvészelte ezt a krízisidőszakot.

Mi az alapítványnál folyamatosan tartottuk a kapcsolatot a helyi partnereinkkel és próbáltuk segíteni ezeket a közösségeket, adományokkal, információkkal. Adománygyűjtésbe kezdtünk, megkerestünk számos céget, és elsősorban gyerekeknek kértünk eszközöket, játékokat, hogy csökkentsük a bezártság okozta szorongást és stresszt és segítsük játékos fejlődésüket, tanulásukat ebben a mindenki számára nehéz időszakban és helyzetben is.

Nagy örömünkre a LEGO rendkívül gyorsan válaszolt megkeresésünkre, akiktől 504 doboz LEGO szettet kaptunk adományba. A cég annyit kért tőlünk az adományozási eljárás során, hogy juttassuk el a játékokat rászoruló, hátrányos helyzetű gyerekeknek.

Csakhogy mire ideért a játék Dániából, addigra a karanténhelyzet megszűnt. Ezért a LEGO készleteket helyi partnereinknek adományoztuk, és arra kértük őket, hogy szervezzenek játékos foglalkozásokat a gyerekeknek, összesen négy alkalmat, játszanak együtt, beszélgessenek velük, és a programok végén kapják meg a gyerekek a LEGO-kat ajándékba. A foglalkozások célja a közös játék mellett az volt, hogy oldják a feszültséget és segítsék a gyerekeket a tanévkezdésre való ráhangolódásban. Röviden ez a Mindenünk a játék! Akció.

Óriási meglepetéseket hozott ez a program.

Rengeteg olyan visszajelzést kaptunk, hogy a résztvevő gyerekek 70-80%-a még sosem fogott a kezében LEGO-t.

A LEGO kiváló fejlesztő játék, rengeteg készséget javít. Nem csak a finommotorikát, a kéz-szem koordinációt, a térlátást, térben való tájékozódást fejleszti, de a színeket, számokat, formákat, és arányokat is tanulni, gyakorolni lehet vele. Szerepjátékot lehet vele játszani, és nagyon jó kommunikációs eszköz is egyben.

Több helyen bekapcsolódtak a szülők is a programokba, és együtt játszottak, legóztak a gyerekekkel. Rengeteg apuka is, pedig ők általában nem szoktak részt venni a gyermekprogramokon, csak néha, pedig az apák szerepe a gyermeknevelésben egyre fontosabb manapság. Megrázó volt azzal szembesülni, hogy a felnőttek között is sokan voltak, akik még soha nem láttak közelről LEGO-t.

Amire pedig nem is gondoltunk volna, hogy ez a játék milyen nagyszerű kommunikációs segédeszköz is egyben a gyerekek számára. Egy hölgy ugyanis arról számolt be, hogy a kisfia, aki most ment első osztályba, bevitte magával a LEGO-t az iskolába, amit kapott. És azonnal megvolt a közös téma és a közös játék lehetősége a többiekkel, és a kisfiú olyan társaival tudott könnyen barátkozni, akikkel e nélkül talán kevesebb közös témája lett volna.

- Az észak-magyarországi térségben hány családot, és azon belül hány gyereket érint a mélyszegénység?

- A hivatalos definíció szerint az országban él kb. 90-100 ezer hátrányos, illetve halmozottan hátrányos gyerek. Nagy részük, az előbbinek mintegy fele, az utóbbinak több mint 70 százaléka a két régióban (Észak-Alföldi, Észak-Magyarországi) él. Nincsenek részletes, friss adatok, de korábbi kistérségi, járási szintű adatfelvételek szerint a leszakadó, hátrányos helyzetű járásokban élő gyerekek közel fele (gyakran több mint fele) jövedelmi szegény.Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: