hirdetés

KÖZÖSSÉG

Expedíció Garfield kalauzolásával

Klein Dávid a SPAR Everest Expedíció során kísérli meg a Mount Everest palack nélküli megmászását, magyar mászónak még nem sikerült.

Link másolása

hirdetés

A SPAR legújabb matricagyűjtő albuma a hegyvidék élővilágát mutatja be Garfield főszereplésével, így Klein Dávid küzdelme a magyar extrémsport sikeréért erősíti a Hegymánia album népszerűsítését. Míg 2013-ban volt olyan nap, amikor több mint százan álltak sorba az Everest csúcsa alatt, addig oxigénpalack nélkül eddig alig 200-an jutottak fel a világ legmagasabb hegyére.

Ez nem is csoda, hiszen a hegy valódi kihívása nem a technikai nehézségében rejlik, hanem a magasságában, ebből adódóan pedig az emberi test számára roppant megterhelő oxigénhiányos légkörben. Hazai hegymászónak eddig még nem sikerült feljutnia a 8848 méteres óriás csúcsára palackozott oxigén nélkül, így ha a SPAR Everest Expedíció sikerrel jár, Klein Dávid lehet közülük az első, aki teljesíti ezt a nem mindennapi kihívást.

spar album borító_végleges

Talán nehéz megérteni, hogy miért ragaszkodik valaki ennyire a nehezített körülményekhez, miközben a kereskedelmi expedíciózás korában gyakorlatilag bárkit feljuttatnak a világ tetejére oxigénpalackok, rögzített kötelek és teherhordók segítségével. Klein Dávid azonban saját erőből, a hegy valódi kihívásaival szembenézve szeretne feljutni a csúcsra, hiszen ha oxigénpalackot használna, valójában éppen a hegy legsajátosabb jellemzőjét iktatná ki a feladatból.

hirdetés

Vagyis Dávid inkább vállalja a palack nélküli mászás minden nehézségét, hiszen a rosszullét, a nehéz légzés, a beszűkült tudat és a hiányos regenerálódás mind elkerülhetetlen tünetei az oxigénhiányos légkörnek, és ez fokozott veszéllyel is jár. „Valójában a fizikai élmény olyan, mint egy erős alkoholos állapot: furcsán mozogsz, nehezen veszel levegőt és rossz a mozgáskoordinációd. Ezzel önmagában nincs is semmi baj, ha mindez egy italozóban történik a barátaiddal. Az igazán problémás az, ha úgy vagy kótyagos, hogy közben egy magas állványzaton kell hegesztened, vagy éppen a Mount Everesten kell talpon maradnod” – meséli Dávid, milyen kockázatnak néz elébe.

SPAR_2014_EVEREST_expedicio_B1_0314_2_low

De számára az is nagyon fontos, hogy ne a hangzatos cím vagy a strigula motiválja, hiszen ha presztízskérdés válik a hegymászásból, annak csak „csúcsgyűjtés” lesz a vége, ami ellentmond a szakma – vagy inkább életforma – klasszikus értékeinek. „Sokat gondolkoztam azon, hogy miért próbálkozom az Everest megmászásával. Tisztában vagyok vele, hogy ez a legmagasabb csúcs, és azzal is, hogy nem volt eddig magyar palack nélküli megmászása. De van egy tesztkérdésem: akkor is mennék, ha ezekkel nem lennék tisztában? Addig mehetek, amíg a válaszom, igen.”

Az inspiráló vállalkozáshoz Magyarország egyik legnagyobb áruházlánca, a SPAR csatlakozott főtámogatóként, és az expedícióval egy időben legújabb ismeretterjesztő matricagyűjtő albumát is bemutatta. A Hegymánia album ezúttal a hegyvidék flórájába és faunájába enged betekintést a magyar középhegységektől a Himalájáig, Garfield kalauzolásával. Ráadásul Klein Dávid saját fényképei is szerepelnek az albumban, így a közönség még közvetlenebb bepillantást nyerhet az expedíció csodálatos természeti környezetébe.

Kövesd te is Dávid útját és tudj meg többet a Mount Everestről a SPAR Everest Expedíció oldalán!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: