KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Erzsi cica nyílt levélben kéri Karácsony Gergelyt: tűzijáték helyett fényjáték legyen augusztus 20-án

„Budapest a budapestieké. És nemcsak az embereké, hanem azoké az állatoké is, akiknek az otthona a Gellérthegy vagy a Margitsziget.”

Link másolása

Magyarország leghíresebb macskája, a közel 80 ezer Facebook-követővel rendelkező Erzsébet Fenevadova – valamint gazdája, Homonnay Gergely – ezúttal az év végi tűzijátékok, illetve petárdázás ellen szólaltak fel.

Idén öt magyar városban már elmarad a szilveszteri tűzijáték, jórészt a háziállatok nyugalma érdekében, ez ihlette a főpolgármesternek címzett nyílt levelet, amit már közel 4000-en kedveltek és több mint 500-an megosztottak.

Erzsi azt szeretné, ha Budapesten az augusztus 20-i tűzijáték helyett jövőre fényjátékot rendeznének, ami nem kevésbé látványos, viszont az állatok szempontjából sokkal jobb döntés.

Íme a levél:

"Tisztelt Főpolgármester Úr!

Tudom, hogy tudod, hogy ki vagyok, egy bejegyzésemet is megosztottad egyszer, amikor első magyar hírességként támogattam a kampányodat. Igaz, nem köszöntél rendesen, mert egy puszival elintézted az egészet, pedig a "Puszi, Gergő!" lett volna a szabályos, de értékeltem az igyekezeted. Tehát a bemutatkozást most mellőzném.

Azért írok, mert van egy kis gond: a tűzijáték.

Idén Magyarországon öt városban tilos már ez a cirkusz.

Tavaly Tata volt az első város, ahol a vadludak védelme érdekében betiltották a tűzijátékot szilveszterkor. Ennek köszönhetően a madarak a helyükön tudtak maradni a tavon. Miskolc polgármestere, Veres Pál a Facebookján jelentette be vasárnap, hogy az állatok védelmében idén Miskolcon nem tartanak önkormányzati tűzijátékot.

De Szentendrén sem lesz idén tűzijáték, Komáromban pedig az erre szánt összeget az eperjesi lakóházban történt gázrobbanás áldozatai kapják meg. Esztergomban pedig a durrogások helyett a Széchenyi téren különleges fényfestéssel szórakoztatják majd a kétlábúakat.

Budapest a budapestieké. És nemcsak az embereké, hanem azoké az állatoké is, akiknek az otthona a Gellérthegy vagy a Margitsziget. Az állatok nélkül, a madárcsicsergés nélkül halott lenne ez a város.

Sokan nem is tudják, de él a fővárosban sok-sok feketerigó, fakopáncs, parlagi galamb, széncinege és csuszka, vörösbegy, barátka, és fülemüle, télen pedig még a sirály is eljön a Dunára. De Európa legkisebb madara is a sárga vagy tüzes fejű királyka is előfordul a szigeten és a hegyen, és a macskabagoly is.

Én most miattuk írok Neked. Meg persze a kutyák miatt.

Mi, állatok világvégének tudjuk értelmezni a tűzijátékot.

Biztos tudod, Prágában fényjátékkal fogják ünnepelni az Újévet.

Tudom, december 30-án már nem lehet rendeletet alkotni, de jön 2020, és jövőre augusztus 20-án talán a drága tűzijáték helyett egy csodaszép fényjátékkal lehetne ünnepelni az államalapítást. Tudom, ez kormányzati kompetencia, de a főváros első embereként lehetőséged van a döntéshozókra hatni. Ha másképp nem: tiltsátok be a tűzijátékot a fővárosban.

Ti kétlábúak azért kaptatok észt és értelmet az Örökkévalótól, hogy vigyázzatok a bolygóra és annak minden lakójára.

Én bízom Benned!

Puszi, Erzsi!"

Karácsony Gergely erre a levélre még nem válaszolt, azonban legutóbbi posztjában azt írja a szilveszteri petárdázással kapcsolatban: sosem fogja megérteni, mi a jó ebben, és utasította a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságot, hogy lehetőségeikhez mérten szerezzenek érvényt a szabályoknak, és a rendőrséggel közösen lépjenek fel az illegális árusok ellen.

Karácsony Gergely

A város egyik legjelentősebb cége, a FŐTÁV vezérigazgatói posztjára ... kiírt nyilvános pályázat lezárult, január elsejétől Mártha Imrét nevezem ki a vállalat élére. Imre közgazdász diplomáját a University of Cambridge-en szerezte meg. Fiatal kora ellenére is tapasztalt menedzser, szakmai pályafutása a közmű iparágakhoz kötődik. Angliában földgáz és villamosenergia kereskedelemben dolgozott.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: