KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Ennyire óvatlanul közlekednek a gyerekek az úttesten

Döbbenetes képek egy buszvezető szemszögéből arról, milyen könnyen baleset áldozatai lehetnek a fiatalok.

Link másolása

Egy buszvezető folyamatosan szembesül vele, hogy a gyerekek nem ismerik a KRESZT, vagy ha tudják, nem tartják be. Ezzel pedig konkrét életveszélybe sodorják magukat naponta. Eddig szerencséjük volt, megúszták... A nagy kékség nevű blog szerzője lefotózott egy tipikus esetet, hogy felhívja a szülők és az autósok figyelmét is a veszélyre.

Tisztelt szülők! Kedves anyuka és apuka! Kérem, hogy nagyon figyeljenek!

Engedjék meg, hogy megmutassam, mi történik gyermekükkel, amíg önök dolgoznak.

A fiú reggel elmegy iskolába, majd a tanítás végeztével hazafelé indul. Felszáll a buszomra, ahol kifejezetten jól viselkedik. Csendben van, nem zavarja az utastársait, sőt még az ülőhelyét is átadja egy idős néninek. Én eközben mindvégig óvatosan vezetek, vigyázva rá és a többi utasra egyaránt.

Beállok az egyik megállóba. A belső tükörből látom, hogy a fiú jelezte a leszállási szándékát, aztán az első ajtón át elhagyja az autóbuszt. Hogy ez után mit tesz, azt az alábbi képeken tekinthetik meg.

Róla van szó.

fiu1

És akkor most nézzük a mozgását lépésről lépésre.

fiu2

fiu3

fiu4

fiu5

fiu6

fiu7

fiu8

fiu9

A srác egyetlenegyszer sem néz körül, tehát nem győződik meg arról, hogy érkezik-e valamelyik irányból jármű. De van ám itt még valami. Nem elég, hogy a busz takarásából lép az úttestre, mindezt tilosban teszi. A képeken jól látszik, hogy az úttesten haladó gépjárműveknek a közlekedési lámpa szabad jelzést ad, tehát a fiúnak eleve nem is lenne szabad átkelnie az úton.

fiu10

Tudniuk kell azt is, hogy a budapesti autósok többségét nem érdekli a záróvonal. Nem foglalkoznak azzal, hogy ezen a helyen tilos megelőzni (kikerülni) az autóbuszt. A budapesti autós hátulról érkezve csak annyit fog látni, hogy a lámpa zöldet mutat, és lendületből fog kitörni a busz mögül.

Nézzék csak! Ez ugyanaz a megálló, egy másik időpontban.

fiu12

És most egy ügyes trükkel mossuk össze a két képet.

fiu13

Én nem akarok beleszólni egyetlen család életébe sem. Tudom, hogy a hétköznapok sok nehézséget tartogatnak, a túlélésért folytatott küzdelem egyre vadabb.

De itt most a gyerek életéről van szó!

Biztos vagyok abban, hogy az iskolai pedagógusok, valamint a tömegközlekedési dolgozók mindent megtesznek annak érdekében, hogy gyermekük napközben biztonságban legyen, de azt önöknek is be kell látniuk, hogy ez önmagában kevés. Higgyék el, hogy nem csak a csemete továbbtanulása és későbbi karrierje fontos; meg kell tanítani körültekintően közlekedni, ugyanis ha nem teszik, talán meg sem éri a felnőttkort. Igenis rá kell szánni az időt; el kell menni vele csavarogni, és meg kell neki mutatni azokat a forgalmi helyzeteket, amelyekre fokozott figyelmet kell fordítania. Amennyiben már megtették, tegyék meg újra. És újra. És újra. Egészen addig, amíg a gyerek számára is világossá válik: itt a szó legszorosabb értelmében a lét a tét.

Nem volna jó, ha egy nap a kicsi helyett egy rendőr állna az ajtóban, és arról tájékoztatná önöket, hogy gyermekük egy tragikus baleset következtében életét vesztette.

Mi vigyázunk a gyermekeikre. Kérem, hogy önök is vigyázzanak rájuk!

Ha érdekesnek találtad, olvasd el az autósoknak szóló változatot is.

AZ EDDIGIEKTŐL ELTÉRŐEN MOST KIFEJEZETTEN KÉREM, HOGY A GYERMEKEK BIZTONSÁGA ÉRDEKÉBEN OSZD MEG MÁSOKKAL IS. KÖSZÖNÖM!

Ha hasznos volt az írás, oszd meg másokkal is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: