KÖZÖSSÉG
A Rovatból

Ennél menőbb dolog nincs Tarnabodon: jótékonysági főzőverseny

Séfek pontozták a tarnabodi szegények főztjét, aztán szétosztottak a többiek közt. A győztes pacal receptje egy magazinban is benne lesz.

Link másolása

Ki ásványvízzel, ki borral főzi a marhalábszárt, és úgy készítik a tárkonyos ragulevest, mint senki más. Az ételízesítővel viszont csak rontanak a helyzeten. Budapesti séfek pontozták a tarnabodi szegények főztjeit, amit aztán szétosztottak a többi szegény közt. Ez a verseny még a falunapnál is fontosabb, a győztes pacal receptje pedig egy gasztromagazinban is benne lesz.

“A tarnabodi cigányoknak ez az egész évi nyaralás. Ennél rajosabb dolog itt nincs” – nézett végig Lajos az üresen álló bográcsokon. Tudta, hogy legközelebb augusztus 20-án lesz falunap, úgyhogy ki kell használni az alkalmat egy jó összeröffenésre, nem beszélve a beígért nyereményekről. “Tud vinni belőle a Simicskának? Tennék bele ciánt is” – viccelődött, de hiába csomagolta volna máris a pörköltet, délelőtt tízkor még el sem kezdődött a főzőverseny. “Ebből vacsora lesz!” – kiáltozták egyre többen. Tűkön ültek, hogy megérkezzen végre a hozzávaló.a1

A szombati főzőversenyre tizennégy csapat jelentkezett, ami legalább hetven embert jelentett. Mindnyájan szegénységben élnek, mégsem kellett aggódniuk a drága alapanyagok miatt, mert azt adományként kapták a “Tarnabod és mi” civil csoporttól. Cserébe annyit kértek tőlük: az elkészült ételeket osszák szét a falu többi lakója közt. Sokan már reggel nyolckor kitelepültek a Kossuth Lajos utca füves részére, és amíg vártak, pálinkázással ütötték el az időt, vagy azon vitatkoztak, milyen az igazán jó marhalábszár-pörkölt.

Juhász Béla a szénsavas ásványvízre esküszik, szerinte azzal kell felönteni a marhát, mert az jobban szétnyomja a rostokat, így hamarabb megpuhul. Bort csak a végén önt bele, de amúgy a paradicsom-paprika alapon áll vagy bukik az egész. Ha az jól sikerül, nagy baj már nem lehet. “Aztán csak annyit mondok, a marha inni kér!” – nevetett. “Tavaly versenyen kívül főztünk halászlét. Hatszor kóstolták meg, hogy ilyet még nem ettek. Megnyertük volna! Most megcélozzuk a dobogót” – fogadkozott.a2

Pusoma Lászlóék viszont már az elején beleöntik a vörösbort pörköltbe, attól feketébb lesz, és egyben is tartja a marhahúst. “Ebbe a bográcsba is kell majd!” – csapott a hasára. László amúgy csak húszéves, mégis nagybetűs tarnabodi gyerek, aki azon dolgozik, hogy évente legalább egyszer hazacsábítsa az elvándorolt bodiakat. Csinált is erre egy Facebook-csoportot, ahová próbálja összegyűjteni a Hevesre, Egerbe, Debrecenbe, Budapestre és még ki tudja, hová került falubelieket. A tavalyi találkozóra olyanok is elmentek, akik évtizedek óta nem jártak odahaza, szerinte mégis úgy viselkedtek, mintha csak tegnap költöztek volna el. Lászlónak két szakmája van, pék és állatgondozó, most estin csinálja az érettségit. Egerben akar tanulni történelmet és teológiát, aztán szíve szerint a hevesi Eötvös József Középiskolában tanítana.a3

“Ez marhalábszár lesz bodi ovi módra” – ígérte az óvodai dajkák csapata. “Aki megkóstolja, és rájön, hogy mitől bodi, az ügyes!” Az asztalt sörösdobozba állított orgonával díszítették, és pogácsázva várták, hogy elkezdődjön végre a főzés. “Gyereknevelésben mi nyerünk, az sokkal fontosabb” – mondta Radocsai Katalin óvodavezető.

De nem mindenki marhalábszárral készült. Volt, aki a töltött kelkáposztára, mások a csülkös pacalra, a tárkonyos ragulevesre, a babgulyásra, a húsos lecsóra vagy a bakonyi csirkemellre esküdtek.

Hátha valakinek megtetszik a főzés

A “Tarnabod és mi” csoport hat éve van jelen a faluban, benne mindenféle foglalkozású emberrel, akik segíteni akarnak, a szakácstól az operatőrön át a színházi nézőtéri felügyelőig. Amikor hideg van, havonta szerveznek ételosztást, a tavalyi, első főzőversenyre pedig még Oláh Gergőt is sikerült elhívni sztárvendégnek. Az alapanyagokat adományokból szerzik, most a verseny előtt pár nappal is kétséges volt, hogy minden összejön-e.a4

Balogh Dániel, a Revolución nevű budapesti mexikói étterem séfje állandó tagja a csapatnak. Szerinte a hangulat mellett az a jó a főzőversenyben, hogy akik főznek, maguk is megtapasztalhatják, milyen tovább adni az ételt másoknak. "Egész más, mint szemlesütve sorbaállni egy ételosztáson, és elfogadni az adományt" – mondta. Balogh tavaly után most is benne volt a zsűriben, ahogy Módos Anikó és Sajben Csaba séfek is. Utóbbi a budavári Alabárdos étteremben dolgozik. Baloghnak óriási élmény, amikor a gyerekek büszkén mutatják neki, hogy kell felvágni a hagymát, vagy amikor elkérik az első karika kolbászt. "És közben tudod, hogy azért kéri, mert éhes".a5

Szemere Katalin, a csoport egyik tagja korábban népszabadságos újságíró volt, most a BBC Good Food gasztromagazin főszerkesztője. Azt mondta, szeretnének másfajta programokat is elvinni Tarnabodra, felmerült például, hogy szervezzenek szexuális felvilágosítást, vagy hogy orvosok segítségével felmérjék, milyen betegségekkel küzdenek a helyiek. A vizes házak miatt sok gyerek asztmás, és sokan szenvednek azért is, mert nem látják a táblát. "Mi civilek vagyunk, nem ez a szakterületünk, de szeretnénk megtalálni azokat, akik igen" – mondta Szemere. Tarnabodon évek óta jelen van a Máltai Szeretetszolgálat is, amely óvodát, általános iskolát és Biztos Kezdet Gyerekházat üzemeltet a faluban.

a6

"Abban reménykedtünk, hátha valamelyik gyereknek megtetszik a főzés, és szakácsnak továbbtanulhatna. Esélyt szeretnénk mutatni a gyerekeknek, hogy kitörhessenek a mélyszegénységből, tanuljanak, és jobban éljenek, mint a felmenőik" – mondta Szemere. "Itt mindenki szegény, de a legszegényebbek nem jönnek el a főzőversenyre". Ők még az ételosztáson sem bukkannak fel, pedig a zsűri versenyen kívül főzött egy nagy kondér slambucot, amit aztán kiosztottak.

Az ételízesítő csak elrontja az ízeket

"Használjátok bátrabban a sót!" – tanácsolták szinte mindenkinek az első kóstolókörben. A hangulattal nem volt baj, volt, aki élő videóban közvetített a Facebookon, más meg beparkolt az utcára egy autóval, hangfalakat pakolt a tetejére, amelyekből aztán órákig üvöltött a Kis Grófó.a8

Németh Ivánék már az első körben elkészültek a bakonyi csirkemellel, tányérra szedték, és petrezselyemmel díszítették, ahogy kell, pedig a tálalásra nem is járt pont.

"Meglepődtem, mert tavaly mindenki fűszeresen főzött" – mondta Balogh Dániel. A tárkonyos raguleves viszont szerinte az étlapon is megállná a helyét. “Pont annyi citrom, pont annyi tárkony, pont annyi só van benne, amennyi kell” – lelkendezett. Azt viszont nem értette, hogy ha mindenki ilyen jól főz, miért kértek minden recepthez ételízesítőt. “Beleteszik a rendes zöldségeket, erre elrontják ezzel a műanyaggal".

Azonban a dobogóra végül nem fért fel sem a szupergyors bakonyi, sem az elsőre tökéletesnek ítélt raguleves. A harmadik Tiborék marhalábszár-pörköltje, a második Ritáék töltött káposztája, a győztes pedig Emilék pacalja lett: a helyezettek fakanalat és élelmiszercsomagot kaptak, ráadásul a győztes recept megjelenik majd a BBC Good Food Magazinban is. A bodi ovi csapata végül különdíjat kapott, de a filctollnak és a bonbonnak csak részben örültek, azzal nem lehet jóllakni.a9

via Abcúg

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Szívmelengető videó egy kamionosról, aki igazi hősként viselkedett
Amíg vártak a zöld lámpára, a fülkéjéből vette észre a motorost, aki azonnal kapott a felajánlott segítségen.

Link másolása

Egy igazán szívmelengető videót küldött be a Bpiautósok.hu egyik olvasója.

A piros lámpánál készült felvételen látszik, hogy a Könyves Kálmán körút-Gyáli útnál lévő lámpánál egy motoros futár és egy kamion várt a zöldre. A motoros folyamatosan dörzsölgette a hideg miatt elgémberedett kezét. Ezt a kamionos a fülkéjéből észrevette és a zöld lámpára váltás előtt lehúzta az ablakot és leadott egy pár kesztyűt a motorosnak.

“A sok anyázás és gyűlölet között néha azért történnek a fővárosban igazán szívmelengető, léleksimogató dolgok is, a valódi hősök pedig köztünk élnek! Ez esetben a kamionsofőr, aki megajándékozta a szegény, fázós kezű kajafutárt egy pár kesztyűvel a -3 fokban”

– írta az olvasó.

VIDEÓ: Ez a kamionos egy VALÓDI HŐS! Ez 2022 legcukibb videója


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KÖZÖSSÉG
A szülés után tudta meg, hogy áttétes rákos, három hetet adtak a fiatal ausztrál anyának
Végül még másfél évig élt, kislánya első születésnapját is megünnepelhette a 39 évesen elhunyt nő.

Link másolása

Rákban halt meg egy 39 éves ausztrál édesanya, aki éppen azután tudta meg, hogy négyes stádiumú, áttétes emlőrákkal küzd, hogy megszülte a babáját - írja a Daily Mail.

A brisbane-i Karyn Love a terhessége 29. hetében járt 2021 májusában, amikor sürgősségi császármetszéssel világra hozták a kislányát, Billit. Elviselhetetlen hátfájással küzdött, amiről azt hitte, hogy a várandósság okozza. A vizsgálatok során viszont az orvosok más választ találtak a fájdalmaira: sajnos rákban szenvedett, amely ráadásul már átterjedt a csontjaira, a májára és a szemére is.

Állapota miatt csak három hetet adtak az akkor 37 éves, újdonsült anyukának. Ő viszont az esélyekre rácáfolva még másfél évig élt a szörnyű diagnózis után.

Karyn már a terhessége alatt érezte, hogy valami nem stimmel, attól félt, hogy elveszítheti a gyermekét. A szüés után is mindent megtett, hogy meggyógyuljon: naponta kemoterápiára járt, hormonblokkoló és számos más gyógyszert szedett, holisztikus kezeléseken vett részt, de meditációval és lúgosító étrenddel is próbálkozott. Eközben próbált minél több időt tölteni a kisbabájával, aki koraszülöttként a születése után két hónapig még kórházban volt.

Az anya alig várta, hogy hazavihesse a kislányt. Felcsillant számára a gyógyulás reménye, amikor számos daganata zsugorodni kezdett, és a májműködése is újra normálissá vált. Amikor végre a kis Billi is elég jól volt ahhoz, hogy elhagyhassa a kórházat, Karyn nem is lehetett volna boldogabb.

Nem volt számára könnyű a rák elleni kemény küzdelmet összehangolni az anyasággal, de szerencsére voltak, akik segítettek neki ebben. Természetgyógyásza adománygyűjtést indított Karyn számára, amely során több mint 200 ezer dollárt adakoztak neki. Ezt az összeget az anya a kórházi költségekre költötte, és ebből fizette azt a bébiszittert, aki az első néhány hétben besegített neki a baba körüli teendőkben éjszakánként.

Idén májusban anya és lánya már a kicsi első születésnapját ünnepelhették meg együtt. Karyn akkor ezt írta Instagram-oldalán:

„Micsoda megtiszteltetés, hogy megünnepelhetem a lányom első születésnapját és magát az életet. A szeretetet választottam a titkos fegyveremnek. A kislányom iránt érzett szeretetet, a saját életem iránt érzett szeretetet. Azt a szeretet, amit egy nagyobb közösségtől kaptam. A rák iránti szeretetemet. Mindig is hittem abban, hogy érezni kell a gyógyuláshoz. Én határozottan éreztem fájdalmat és szomorúságot, de örömet és a tiszta jelenlétet is. Ez az, amire mindannyian vágyunk. Jelen lenni és hálás életet élni. Az élet ajándék, én pedig tárt karokkal fogadom ezt az ajándékot.”

A 39 éves nő végül december 12-én hunyt el. A szomorú hírt Instagram-oldalán közölték a szerettei:

„Mosolyogjatok értem, már szabad vagyok. Köszönöm a szereteteteket és a kedvességeteket az utam során. Emlékezni fogok rátok.”

Az anya utolsó posztja egy videó volt, amin az látható, milyen boldogan öleli meg a kislányát, miután hazatért Németországból Ausztráliába.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elnézést kért a mentőktől egy mozgássérült nő, mert kiabált velük fájdalmában
A mentősök a közösségi oldalukon osztották meg a történetet, és azt is megírták, mit reagáltak rá.

Link másolása

Szükségtelenül kért elnézést a mentőktől egy mozgássérült nő - írja közösségi oldalán az Országos Mentőszolgálat.

Posztjuk szerint egy nő levelet írt neki:

"Levélben kért elnézést egy nő, aki fájdalmában és kétségbeesettségében kiabált az őt ellátó mentőkkel.

Mivel eleve mozgássérült vagyok, várható volt a valamilyen esésem - írta, de erre a helyzetre lehetetlen volt felkészülnie. Olyan szerencsétlenül esett el, hogy lábszártörést és bokaficamot is szenvedett.

A mentők perceken belül helyszínre értek és csillapították a nő hatalmas fájdalmát, addig azonban elhangzott pár válogatott indulatszó, amit a tapasztalt életmentők kellő rutinnal kezeltek.

Helyszíni ellátást és végtag rögzítést követően, a sérültet stabil állapotban szállíthatták kórházba bajtársaink.

“Bocsánatot és elnézést szeretnék kérni a csütörtökön történt esésem miatt történő kiabálásomért a mentősökkel... Előre is köszönöm szépen, ha elfogadják a bocsánatkérő levelem!"

- írta Adrienn.

A mentősök pedig azt válaszolták neki:

"Kedves Adrienn!

Megkeresését továbbítottuk bajtársainknak, akik szükségtelennek érzik a bocsánatkérést és az Országos Mentőszolgálat nevében is mielőbbi felépülést kívánnak!"


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
Könnyekig hatódott az anya, amikor meglátta, milyen cetliket tett a férje a gyerekeik uzsonnás dobozaiba
Az amerikai gyerekek minden üzenetet megőriztek, amit az ebéd mellé csomagolt az apukájuk.

Link másolása

Teljesen meghatódott egy amerikai feleség azon, amit a gyerekei asztalfiókjában talált, írja a Daily Mail. Sabrina Clendenin a fiókokban megtalálta az összes cetlit, amit a férje írt a gyerekeknek az uzsonnás doboz mellé arról, hogy mennyire büszke rájuk.

A 33 éves asszony videóját már kétmilliónál is többen látták a TikTokon. A felvételen látható, ahogy két asztalt is telerakott a színes papírfecnikkel. A Good Morning Americának a háromgyerekes anyuka elmondta, hogy

nemcsak azon sírta el magát, amiket a férfi írt a gyerekeknek, hanem azon is, hogy a kicsik egytől egyig mindent megőrizték.

Az asztalokra kipakolt cetlihalom azonban nem is az összes, ami a fiókokban lapult. Az anyuka szerint valójában elképzelhetetlen mennyiségű üzenetet talált a gyerekeknél. Szerinte mindennél többet jelent az, hogy az apjuktól kapott kis üzeneteket a lányok nem dobták ki.

Sabrina elmondta, hogy férjével korábban is hagytak üzeneteket a gyerekek uzsonnás dobozaiban. Azonban nemrég felfigyelt arra, hogy Jordan milyen kreatív lett az utóbbi időben.

A férfi időnként a szövegek mellé kis rajzokat is készít, vagy találós kérdésekkel szórakoztatja a gyerekeket. A lényeg az, hogy folyamatosan bátorítja és biztatja őket.

Az asszony szerint az ilyen ösztönzésre pedig minden gyereknek szüksége van a felnőtté váláshoz.

@sabrinamatata Why am I crying ? he was meant to be a girl dad #lucky #bestdad #girldad #lovehim #luckywife #dadlife #pickedawinner #lunchnotes ♬ what falling in love feels like x turning page - alex


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk