KÖZÖSSÉG
A Rovatból

Először született gyereke tüdőtranszplantáción átesett nőnek Magyarországon

Ez világszerte ritka, mert rengeteg kockázati tényezője van a terhességnek. Szerencsére minden rendben ment, a 3140 grammal született Balázs és édesanyja már elhagyhatták a Semmelweis Klinikát.

Link másolása

Magyarországon először születhetett tüdőátültetett anyának gyermeke a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján - olvasható az egyetem honlapján.

Dr. Bohács Anikó, az anya poszt-transzplantációs kezelőorvosa szerint máshol sem gyakoriak az ilyen esetek, ugyanis magas a kockázata a beültetett szerv kilökődésének.

Több feltétele is van, ha valaki szervátültetés után akar gyermeket vállalni. Például legalább három évnek kell eltelnie a transzplantáció óta, át kell állítani a kilökődést gátló gyógyszerek adagolását, folyamatosan mérni kell a gyógyszerszintet, részt kell venni egy genetikai tanácsadáson, ha az átültetést egy öröklődő betegség okozta, illetve fokozottan ügyelni kell a fertőzésveszélyre is.

Dr. Bohács Anikó elmondta, hogy a most 30 éves nő nagyon jól együttműködött kezelőorvosaival, több mint fél évet foglalkoztak a felkészítésével, átgondolva a lehetséges szövődményeket is a terhességet megelőzően. A komplikációmentes szülést nagyban segítette, hogy nem voltak más betegségei, ellenanyagok nem termelődtek a beültetett szervvel szemben, továbbá semmilyen kórokozója és kilökődési folyamata sem volt.

A 3140 grammos, császármetszéssel született kisfiú a Balázs nevet kapta. Édesanyjával már elhagyhatták a klinikát.

Az első teljes tüdős transzplantációt 2015-ben hajtották végre Magyarországon, és azóta már több mint 100 ilyen műtétet végeztek. A kismama 2019 áprilisában esett át a műtéten, mert idiopathiás pulmonális hipertóniája volt, amely egy ritka betegség.

„Fantasztikus, hogy ebből a szörnyű kórból úgy épült fel, hogy még egy kisbabának is életet tudott adni. Így itt egyszerre két életet is megmentettünk. Ez is azt jelzi, hogy a transzplantációs program jól működik, kiválóak az eredmények”

- mondta a transzplantációt elvégző dr. Rényi-Vámos Ferenc.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljukLink másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk