hirdetés

KÖZÖSSÉG

Először látta és hallotta anyukáját a vakon és süketen született kislány

Egy több mint háromórás csodaműtét hozta vissza a látását és a hallását annak a kislánynak, akinek születése óta ritka zöldhályog nehezítette meg az életét.

Link másolása

hirdetés

A kétéves Nicolly Pereira súlyos és ritka zöldhályogtól szenvedett születése óta. Nem érzékelte a fényt és a hangokat, nem tudott járni és beszélni sem. Hét sikertelen műtéten esett át otthonában, Brazíliában, majd édesanyja 17.000 dollárt gyűjtött össze arra, hogy egy USA-beli kórházba vigye, ahol végre tudtak rajta segíteni.

Egy miami kórházban háromórás műtétet végeztek rajta, mely során az orvosok visszahozták a látását és a hallását.

Az alábbi videóban 1:06-nál látható az a szívszorító jelenet, amikor a kislány először látja meg anyját és képes hallani a hangját, miután egy „csodaműtéten” esett át. Nicolly kétségbeesetten sírdogál, majd hozzábújik anyjához, aki örömkönnyekben tört ki, miután sok sikertelen próbálkozás után végre tudtak segíteni a kislányán.

1

hirdetés

A kétéves Nicolly Pereira zöldhályogja miatt vak és süket volt szinte a születése óta, de most „visszakapta” az érzékszerveit. Anyja csodának nevezte a műtétet.

Pereira szerint Isten segítségének köszönhető, hogy a lánya végre szabad.

"
Jobban tündököl, mint valaha. Példaként szolgálhat azoknak, akik nem hisznek a csodákban.

– nyilatkozta a Miami Heraldnek.

A kislány zöldhályoggal született, ami 10.000-ből egy gyereket érint. Ilyenkor többletfolyadék gyülemlik fel a szemben, ami eltorzítja a látást. Születése óta hét sikertelen műtéten esett át otthonában, Brazíliában: az ottani orvosok azt mondták az anyjának, hogy nem tudnak rajta segíteni.

Már nem volt más választása, ezért Pereira a közösségi médiától kért segítséget a lánya gyógyulásához, amit meg is kapott: 17.000 dollárt gyűjtött össze egy műtétre, ami egy miami kórházban várt a kislányra. Míg a legtöbb ilyen betegségben szenvedő gyerek gyéren ugyan, de lát valamennyire, Nicolly egyáltalán nem érzékelte a fényt, amikor megérkeztek a kórházba.

A szemében ötször akkora nyomás volt, mint egy átlagos emberi szemben.

Nem csak ez okozta a szenvedését, a fülében egy olyan folyadék gyülemlett fel, amitől meg is süketült, ezért nem tanult meg beszélni és járni sem, mivel aligha észlelte maga körül a világot.

2

3

Először az orvosok azt gondolták, hibát követnek el azzal, hogy elvállalták a kislány operálását, mert annyira súlyosak voltak a tünetei, hogy alig volt esély a gyógyulására. Végül három és fél óra alatt sikerült visszahozniuk Nicolly látását és hallását, miután a kislány két éven keresztül csak érintkezéssel tudott kommunikálni környezetével.

Nicolly most már hallja az anyukája hangját, megtanult néhány gyerekdalt, és segítség nélkül lábra tud állni. Rövidlátó maradt a műtét után, ezért szemüveget kell viselnie. Orvosai szerint még lábadoznia kell, és hozzátették, hogy bár egyre jobb a látása, nem lehet tudni, hogy fenntartható-e hosszú távon a javulás. Kezelésre kell járnia Brazíliában, egy év múlva pedig kontrollra várják a miami kórházban.

4

A képeken a műtét előtti Nicolly látható, ekkor még nem látott és hallott, így beszélni és járni sem tudott. Otthonában, Brazíliában nem tudták meggyógyítani az orvosok

5

Anyja, Daiana 17.000 dollárt gyűjtött össze arra, hogy elvigye egy USA-beli kórházba. A képen azokban a pillanatokban láthatjuk, amikor az orvosok elárulták neki, hogy sikeres volt a műtét.

6

Nicolly (a képen anyjával és orvosaival) most már lát, hall, tud járni, beszélni és egy kicsit énekelni is a műtétnek köszönhetően.

7

A képen látszik a szemén, hogy mennyire súlyos tünetektől szenvedett. Egyáltalán nem érzékelte a fényt, és bár orvosai szerint nem lehet tudni, hogy fog fejlődni a látása, a lenti fotón már nagy örömmel néz rá édesanyjára.

8

via DailyMail

Ha érdekes volt, oszd meg barátaiddal!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Négyévesen rabolták el a kisfiút, aki most 33 év után tért haza, szinte egy csodának köszönhetően
Emlékezetből lerajzolta a szülőfaluja térképét, így térhetett haza az anyjához.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2022. január 02.


Link másolása

hirdetés

A kínai Li Csing-vei négyéves volt, amikor elrabolták az emberkereskedők. Most, 33 évvel később úgy döntött, hogy megpróbál hazajutni. December 24-én feltöltött egy kézzel rajzolt térképet a szülőfalujáról a Douyin nevű videómegosztóra, pusztán emlékezetből - írja a BBC. Ennek köszönhetően a rendőrség sikeresen beazonosított egy kis települést Kínában egy nővel együtt, akinek régen eltűnt a gyereke.

Mindketten átestek DNS-teszten, így kiderült, hogy tényleg anyáról és fiáról van szó, ezután találkozhattak is Jünnan provinciában.

A férfi könnyekben tört ki, amikor meglátta az anyját maszk nélkül. "Ennyi év várakozás és rengeteg vágyakozással töltött éjszaka" - írta a Douyinon Csing-vei, aki a posztban megköszönte a segítséget, nagyon hálás, hogy találkozhatott a családjával.

Az emberrablók egy családnak adták el, akiket hiába kérdezett az igazi szüleiről, nem tudták megmondani neki, honnan származik. Próbálkozott DNS-tesztekkel, de ez sem hozott sikert, ezért fordult az internethez, aminek hála haza tudott térni az anyjához.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
„Milyen őrület így elmenni és most?!” - Sorra búcsúznak a közéleti szereplők Homonnay Gergelytől
Az 52 éves író, aktivista váratlan, tragikus halála sokakat megrázott, mások mellett Gyurcsány Ferenc is a Facebookon emlékezik rá.

Link másolása

hirdetés

Vasárnap késő este érkezett a hír, hogy meghalt Homonnay Gergely író, aktivista Rómában. Holttestét a Bananon nevű privát klub törökfürdőjének mosdójában találták meg. Halálát a szív és a keringés leállása okozta. Megpróbálták újraéleszteni, sikertelenül. Bűncselekményre utaló nyom egyelőre nem merült fel, de a rendőrség nyomoz a helyszínen talált kábítószergyanús anyagok, egy zacskó fehér por és néhány fiola miatt.

Homonnay Gergely halála követőit és közéleti személyiségeket is megrázott. Gyurcsány Ferenc így búcsúzott Facebook-oldalán az aktivistától:

"Elment Homonnay Gergő. Találja meg útját a szeretet, a megértés és a befogadás örök, végtelen útján! Valójában csak szeretni akart szabadon. Szerinte ez megkérdőjelezhetetlen jog. Szerintem is. Szenvedélyes volt. Mert érzett. Ezért sokszor karmolt. Mint Erzsi. A másik énje. Milyen őrület így elmenni és most?! Ölellek."

Cseh Katalin, a Momentum politikusa egy Facebook-oldalán közzétett közös fotóval búcsúzik:

hirdetés

"Hihetetlen, felfoghatatlan, megrázó. Nyugodj békében, Homonnay Gergely!"

Perintfalvi Rita teológus így írt Homonnay Gergelyről a Facebook-oldalán:

"MEGSZAKAD A SZÍVEM, NEM ÉRTEM ÉS NEM IS HISZEM EL: MEGHALT HOMONNAY GERGELY. Karácsony előtt 4-5 napot együtt töltöttem vele és Erzsivel Rómában, rengeteg közös tervet szőttünk. Gergely boldog volt és szerelmes, de nagyon félt, hogy bántani fogják. Nem tudom elképzelni sem, hogy mi történhetett vele. Nagyon sajnálom, hogy tőlem kell halljátok ezt a borzalmas hírt. Most képtelen vagyok bármi egyebet írni. Rettenetesen le vagyok sújtva, mert nagyon megszerettem ezt az embert."

Czeglédy Csaba ügyvéd, politikus ezeket a sorokat írta az író halála kapcsán Facebook-oldalán.

"Lehet, hogy soha nem fogjuk megtudni, mi okozta valójában Homonnay Gergely halálát, azonban sokat elárul a mai magyar viszonyokról, hogy többekben rögtön felmerült: azért halt meg, mert a hatalom útjában volt. Egy közeli barátja éjjel meg is írta: Gergő nagyon félt.

És az is jól mutatja a mai magyar állapotokat, hogy több, nyilván keresztény, mélyen hívő fideszes honfitársunk nyilvánosan örül egy ember halálának.

'Végre'

'Megérdemelte'

'Aki másnak vermet ás, maga esik bele'

'Kövessék többen'

Isten Veled, Gergő!"

Hohn Krisztina parlamenti képviselő így búcsúzik az aktivistától a Facebookon:

"Felfoghatatlan tragédia! A változás mellett igazán elkötelezett ember, egy régi harcostárs távozott közülünk!

Nyugodj békében Gergő!"

A Demény, a kötsög népszerű Facebook-oldal kezelője, Judit is búcsúzik Homonnay Gergelytől:

"Nem ugyanazt az utat választottuk. Sokszor nagyon másképp láttuk a dolgokat. De végeredményben ugyanazért a világért harcoltunk. Ő macskaszemmel, én kutyával. Drága Gergő, nem is hiszem el. Találd meg a békéd. És szurkolj, hogy mi is megtaláljuk egyszer."

Bálint Natália operaénekesnő egy hosszú írást jelentetett meg Facebook-oldalán Homonnay Gergely halála kapcsán, itt elolvashatod.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
Egyedülálló anya kapta az első 3D-nyomtatott házat egy lakhatási segélyszervezettől Amerikában
A háztetőn napelemek vannak, és még egy 3D-nyomató is járt hozzá, hogy adott esetben tudjanak pótalkatrészeket gyártani.

Link másolása

hirdetés

A Habitat for Humanity egy nonprofit szervezet, ami világszerte kínál jóárasított otthonokat. Most először segítettek az USA keleti partján, Virginiában, ahol egy egyedülálló anya és a 13 éves gyereke jutottak egy 110 négyzetméteres házhoz, amiben három hálószoba és két fürdőszoba van.

Mivel a faár most magasan van Amerikában, így a szakemberek a 3D-nyomtatás mellett döntöttek, aminek köszönhetően 15 százalékot spóroltak minden négyzetméteren. Ráadásul az építkezés is hamarabb megvolt, a ház váza mindössze 12 óra alatt készült el, ami hagyományos esetben négy hetet vett volna igénybe. Amerikában ugye a könnyűszerkezetes házak a népszerűek, ez a 3D-nyomtatott otthon viszont betonból készült, ami jobban szigetel, és az időjárás viszontagságaival szemben is ellenállóbb.

A házhoz járt egy 3D-nyomtató, amivel tudnak például új villanykapcsolókat készíteni a házba, napelemek vannak a tetőn és beszereltek okosotthon-funkciókat is.

A Habitat for Humanityről sokan hiszik, hogy ingyen adományoznak házakat, de nem erről van szó. Alacsony vagy közepes jövedelmű családoknak segítenek otthont vásárolni, aminek a költségeit 20-30 év alatt kell megtéríteniük úgy, hogy a Habitat nem szed profitot a ház után.

Olyanok jelentkezhetnek a programjukra, akik már legalább háromszáz órát önkénteskedtek, és az adott terület medián fizetésének a 40-85 százalékát keresik.

A szervezet egyébként Magyarországon is jelen van, az elmúlt húsz évben 150 házat építettek és 720 lakást újítottak fel. A tevékenységükkel szeretnének példát mutatni a hatékony lakáspolitikára, de szakpolitikai segítséget is nyújtanak. A munkájukat önkormányzati, civil és vállalati szereplők, illetve magánemberek is is segítik.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
Már a második mentett kutyáról gondoskodik Wiszki, a macska
A tatai cicának fejlett szociális érzéke van, most egy Lucy nevű, nagyon rossz állapotban megtalált kutyát vett a pártfogásába.

Link másolása

hirdetés

Újabb mentett kutyát vett gondjaiba a tatai cica. Wiszkit egy éve mutatta be az RTL Híradója, a macska akkor egy legyengült, tüdőbeteg kutyát ápolgatott. Egy héttel ezelőtt új páciens érkezett a gondoskodó állathoz. A legyengült és átfagyott Lucyt Tatabánya mellett találta meg egy állatvédő.

„Van egy kazánház, aminek nincsen ajtaja, és felfigyeltem rá, hogy egy pici kiskutya kidugja a fejét. Közelebb mentem, és csak azt láttam, hogy ott van bent egy pici kutya, vacog, remeg, teljesen át van fagyva” – mesélte el a kiskutya megtalálója az RTL Híradónak.

A kutyus ezután a Tatai Állatvédőkhöz került, most Halász Viktória és macskája, Wiszki vigyáz rá. A kandúr épp olyan odaadóan gondozza az állatot, mint egy évvel korábban az akkor náluk lévő, betegsége után lábadozó Hope nevű kutyát. A gazdája szerint Wiszki ösztönösen gondoskodik a kutyákról.

„Felhozok egy új kutyát, és ő már bújik, szeretgeti, ápolgatja. Valószínűleg érzi, hogy ők meg vannak törve, betegek, szeretetre van szükségük, és ezt mutatja feléjük”

– meséli a cica gazdája.

A tatai állatvédők most gazdát keresnek a kiskutyának, akiért többen is jelentkeztek már.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: