KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Egy romantikus terecske, ahol életben tartják a vágyaidat

Van egy hely, a Virágok és Kívánságok Tere, ahol gondos kezek vigyázzák a kedvenc virágod alá rejtett álmaidat.

Link másolása

Négy éve nevelgetik a kívánságokat rejtő virágokat Szentendre egyik bájos, pici terén. A 2011. augusztusában elindított kezdeményezésről egyre többen hallanak és zarándokolnak el ide cserepes virágaikkal és a bennük rejlő titkos óhajokkal.

sze20150630 (80)_750x1000

Ilona az Alkotmány utca egyik varázslatos boltocskájának tulajdonosa összefogott a téren működő többi árussal és meghirdették, hogy vigyázni fognak mindenki vágyára, álmára és egészen a beteljesülésig gondozzák a kívánság-virágokat.

sze20150610 (122)_750x1000

Akciójuk kezdetén ezt írták:

„A Virágok és Kívánságok Terét hagyományteremtő szándékkal hoztuk létre. Arra biztatjuk az idelátogatót, hogy a térre egy cserepes virágot helyezzen, melynek földjébe rejtse el kis papírra írt kívánságát. A szervezők vállalják a virág öntözését és így a kívánság életben tartását."

sze20150610 (131)_750x1000

A felhívást sokan meghallották és megérkeztek az első cserepek, melyeket egyre több követ manapság is. A hely, a lehetőség szájhagyomány útján terjed leginkább. Aki egyszer elvetődik erre a helyre, az bizony visszajár. Mert itt mindig kedves szó, mosoly, kiskutya, no és sok-sok szép virág fogadja a történelmi falak közé érkezőt.

sze20150630 (79)_1000x750

A hely is különleges. A Fő tértől egy sarokra található teret csupa nagy múltú épület veszi körül. Itt van a Templomdombi iskola, a Belgrád székesegyház, egy ház falánál áll Ferenczy Béni egyik kedves szobra, a sarki lakóházban élt Ferenczy Károly festőművész, itt születtek ikrei Béni és Noémi.

sze20150610 (136)_750x1000

sze20150631 (65)_1000x750

sze20150631 (68)_750x1000

Tán a hely szelleme hatott Ilonára és a többi lelkes kívánság-virág gondozóra is, mikor belevágtak ebbe a nem kis felelősséget jelentő vállalkozásba. Az igyekezetük, szeretetük, gondoskodásuk pedig valóban csodát tett. Ezt bizonyítják a visszatérő virágtulajdonosok is. Sokan személyesen adják át virágaikat, fotót készítenek róla és időről időre meglátogatják növényeiket.

sze20150610 (135)_750x1000

sze20150631 (62)_750x1000

Ilona sok kedves történetet őriz már.

Egyik kedvence az a fiatal lány, aki két évvel a virág kihelyezése után boldogan tért vissza, hogy elmesélje, mindkét kívánsága teljesült. Szeretett volna egy társat és egy jó munkát, és lám mindkettőt megtalálta – egy másik helyen ugyan, mint amire számított, de most teljes a boldogsága.

Egy fiatalember a kezdetekkor hagyta a téren kívánságait. Azóta minden évben visszatér, megkeresi a virágját és lefotózza, hazaviszi magával a képet.

Több virág-látogatójuk is van, akik nagyobb időközökben, de megszemlélik növényeiket. És bizony van nagy csodálkozás, hogy sehogy nem lelik azt a kis sárgát, vagy a pirosat, amit ott hagytak. Ilyenkor elkél Ilona segítsége, aki kedvesen megmutatja, hogy az a szép nagy sárga, vagy szép nagy piros, no az az övék, csak hát ugye eltelt egy-két év…

Vannak aztán a titkos kívánók. Ők olyankor helyezik el a cserepeiket, amikor mások még alszanak. Ilyenkor reggel csak azt látják, hogy no lám érkezett egy újabb kis lakójuk.

Aztán vannak akik a térre érve döntik el, hogy szeretnének egy virágot elhelyezni. Futnak a legközelebbi boltba, és van, hogy csak egynyári palántát kapnak. Ilyenkor Ilona gondoskodik a következő évben arról, hogy azonos növény kerüljön a cserépbe.

Aki pedig vesz cserepes növényt és ott helyben szeretne kívánni, annak sincs akadálya, mert már kialakult egy tuti technika a papírok cseles elhelyezésére. De ez legyen csak Ilona és a kívánságot elrejtő titka.

sze20150610 (114)_1000x750

A feladat első ránézésre egyszerű, ám ha belegondolunk mennyi törődést, gondoskodást igényelnek a szaporodó virágok, akkor bizony minden elismerésünk a teret és virágokat ápolóké. És persze a hideg, meg a tél ellen is védik a kedvenceket, a garázsban már külön telelő rész van kialakítva, azok a virágok pedig, amelyek ragaszkodnak a fényhez és locsoláshoz télen is, ők beköltöznek a lakásba.

sze20150610 (125)_1000x750

Ha te is szeretnél kívánni, akkor javasoljuk, hogy évelő virágot válassz, tedd a levélkédet egy vízálló dobozba, vagy zárható üvegcsébe és rejtsd el a növény alá. Ha szeretnéd, hogy még szebb legyen, akkor hozhatsz neki kaspót is. Aztán már nincs más dolgod mint lefotózni magadnak, és erősen kívánni, hogy minden úgy legyen, ahogy szeretnéd. Ilonán és a szentendrei kis tér őrangyalán biztos nem fog múlni.

nyito

sze201506ymre (282)_1000x750

Ha te is vinnél virágot, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: