/kozosseg/egy-betort-feju-bantalmazott-csecsemobol-is-lehet-nevetgelo-jo-kedvu-kisfiu/
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Egy betört fejű, bántalmazott csecsemőből is lehet nevetgélő, jó kedvű kisfiú

Magyarországon ma nagyjából 12 ezer gyerek várja, hogy nevelőszülőkhöz kerüljön. De mit jelent ez pontosan, és miben különbözik az örökbe fogadástól?
Láng Dávid - szmo.hu
2018. január 29.


Link másolása

hirdetés

Míra már majdnem 3 éve él nevelőszülőknél. Elváltak a szülei, az anyukája egyedül nevelte őt és a bátyját, és olyan súlyosan terrorizálta őket lelkileg, hogy a fiú 10 évesen felakasztotta magát.

Fizikai erőszak nem történt, a lelki terrorral azonban nem tudott megbirkózni.

Négyéves húga ezután hónapokig egyáltalán nem szólalt meg. A Benedetto Gyermekvédelmi Szolgálat segítségével nevelőszülőkhöz került, ahol rengeteg szeretetet kapott, és nagyjából fél-háromnegyed év elég volt hozzá, hogy aki találkozott vele, ne lássa rajta a nyomát se, hogy trauma érte. Most fog iskolába menni és olyan cserfes, aranyos kislánnyá vált, hogy aligha gondolná bárki, miken ment keresztül korábban.

A nevelőszülőség nem egyenlő az örökbe fogadással

Az emberek nagy része összetéveszti a két fogalmat. De míg az örökbe fogadás egy végleges állapot, a nevelőszülők esetében előfordulhat, hogy hónapok, vagy akár évek múlva a vér szerinti szülő visszakapja a gyermeket, ha a hatóság úgy dönt, javultak a szülő körülményei.

hirdetés

A szülői jogok csak akkor szűnnek meg, ha egy adott időtartamon belül egyáltalán semmilyen érdeklődést nem mutat a gyermeke iránt, vagy ha önként lemond róla.

Az örökbefogadással ellentétben itt nem a szülők várnak a gyermekekre, hanem a gyermekek a szülőkre.

Ha valaki ezt a hivatást választja, a Benedetto munkatársai elbeszélgetnek vele, majd egy pszichológiai teszten is részt kell venniük. Ha az eredmény pozitív, jöhet egy felkészítő tréning, és amennyiben ezen is megfeleltek, kapnak egy írásos engedélyt és bekerülnek a rendszerbe.

Gál Beatrix, a Benedetto Gyermekvédelmi Szolgálat vezetője bántalmazó családban nőtt fel, nevelőapja miatt folyamatos fizikai és lelki erőszakban volt része. Amint betöltötte a 18-at, elköltözött otthonról és évekig alig gondolt múltjára. Azonban amikor 33 évesen megszületett a gyermeke, hirtelen elkezdte felnőtt szemszögből nézni a történteket. Rájött, mennyire kiszolgáltatottak a gyerekek, és ez sokszor fel sem tűnik nekik.

„A gyerekek akkor is kötődnek a szülőhöz, ha megveri, megerőszakolja, lelki terrorban tartja őket. A hozzájuk fűződő érzelmeik olyan erősek, hogy sokszor ennek ellenére felmentik őket” – mondja.

Ez benne is csak utólag, anyaként tudatosult, de ekkor eldöntötte: mindent meg fog tenni azért, hogy egy gyereknek se kelljen hasonlókat átélnie. 2013 végén megkereste a Magyar Pünkösdi Egyházat, velük együttműködve hozta létre a Benedetto Gyermekvédelmi Szolgálatot.

galbeatrix

Gál Beatrix

A kulcs a szeretet és a törődés

Újszülöttől kortól 18 éves korig vannak gyerekek a rendszerben. Nagyon sok az olyan csecsemő, akit a szülei nem vittek haza a kórházból.

Az óvodás korúakat többnyire bántalmazás miatt emelték ki az eredeti családjukból. Ez a korosztály Beatrix szerint általában nem agresszióval válaszol az őt ért traumára, inkább befelé fordulnak. A feladat tehát az, hogy megnyissák őket, és szerencsére jó pár pozitív példa van már erre.

A bevezetőben említett eset az egyik ilyen, egy másik kisfiú pedig 10 hónaposan érkezett hozzájuk koponyatöréssel, olyan súlyosan bántalmazták.

Ehhez képest mára szinte teljesen rendbe jött, nagyjából 2 évesen már folyékonyan beszél, jó kedvű, nevetgélő kisfiú lett belőle, aki ráadásul kifejezetten értelmes is.

„A kulcs a sok szeretet és a törődés. A kisgyerekek szerintem olyanok, akár egy matrica, hihetetlenül ragaszkodnak a környezetükhöz. És szerencsére van egy nagyon erős öngyógyító mechanizmusuk is” – fogalmaz Beatrix.

Nevelt gyerekből nevelőszülői tanácsadó

Letícia 1992-ben született, egy átmeneti időszakot követően három éves korában került nevelőszülőkhöz a húgával együtt. Gyerekkorából jó emlékeket őriz – az őket befogadó házaspárnak két saját gyereke is volt már, de figyeltek arra, hogy ne legyen féltékenység vagy konfliktus köztük.

Vér szerinti szüleikkel azonban nem alakult ilyen jól a kapcsolatuk: havonta látogatták őket szigorúan szabályozott időkeretek között, de legszívesebben kihagyták volna ezeket a találkozókat, annyira rossz volt a viszonyuk velük. Tinédzserként aztán egyre többször került összetűzésbe nevelőszüleivel is, aminek a vége az lett, hogy 16 évesen az ő döntésük eredményeképpen máshová helyezték. Nagykorúvá válásig maradt ennél a családnál, majd önálló életet kezdett.

Három évig önkénteskedett egy alapítványnál, emellett elvégzett egy ifjúságsegítői képzést. Elkezdett dolgozni egy gyermekotthonban, de nevelőszülők felé is szerette volna közvetíteni a tapasztalatait. Így került a Benedetto Gyermekvédelmi Szolgálathoz, ahol tanácsadás a feladata.

„Hiába van most már képzés, az csak az elméleti alapokat tudja átadni, a gyakorlatban minden máshogy néz ki. Ezért kellenek olyan emberek is a szakmába, akik maguk is átélték az egészet” – mondja. Azt viszont nagyon fontosnak tartja, hogy csak olyanok válasszák ezt a szakmát, akik fel tudták dolgozni az őket ért lelki nehézségeket, mert anélkül szinte lehetetlen jól csinálni.

ujszulott2

Van aki a pénzért csinálja, de ez nem feltétlenül baj

Maga a rendszer állami finanszírozású, a nevelőszülők bérét is ilyen forrásból biztosítják. Az összeg függ a nevelt gyerekek számától és életkorától is.

„Annak, aki aggódik azért, hogy biztosan szerető családba kerül e a gyermek, ha a nevelőszülő fizetést kap ezért, azt szoktam mondani, hogy az óvónők és a nevelőotthonok dolgozói is kapnak fizetést. Nem biztos, hogy negatívum, ha egy nevelőszülőnek nincs másik állása is, az viszont nagyon fontos, hogy rendelkezzen a kellő elhivatottsággal. Szeresse a gyerekeket.”

A fizetésért cserébe szigorú elvárások is vannak: a nevelőszülők a szolgálat alkalmazottai. A Benedetto felelőssége, hogy minden rendben legyen a gyerekekkel, ezért folyamatosan nyomon követik, kivel mi a helyzet.

Az állami források nagyjából a napi működés biztosítására elegendőek, plusz terápiákat a kapott adományok arányában tudnak szervezni. Ezek nagyon fontos, de költséges dolgok, így a szervezet köszönettel fogad minden felajánlást.

Céljuk, hogy minél többen ismerjék meg a lehetőséget, mert sokkal nagyobb esélye van az egészséges életre annak, aki családhoz kerül, mint aki család nélkül, vagy bántalmazó családban nő fel. Ha abból a 12 ezer gyerekből, akinek a törvények szerint nevelőszülőknél kéne lennie, de jelenleg nincs számukra hely befogadó családnál, akár csak egy kicsivel többen élhetnek családban az ő munkájuk eredményeként, már megérte.

Ha módodban áll, és szeretnéd is támogatni a Szolgálat működését, a 10918001-00000062-11460013 bankszámlaszámon megteheted. Bővebb információkat a hivatalos honlapon találsz.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk