hirdetés

KÖZÖSSÉG

Egy 22 éves párizsi túlélő szívbemarkoló Facebook-üzenete

Minden pillanatban arra vártam, hogy valaki felébreszt ebből a rémálomból - írja Isobel.

Link másolása

hirdetés

A 22 éves Isobel Bowdery egyike volt azoknak, akik péntek este a Bataclan koncertteremben voltak, amikor az Eagles Of Death Metal koncertje közben elkezdődödött a mészárlás. A lány túlélte a tragédiát, és szívbemarkoló posztban vallott arról, hogy sosem lehet már olyan az élete, mint a tömegmészárlás előtt. A poszthoz egy fotót is feltett, ezen az a véres póló látható, amit akkor este viselt.

Isobel Bowdery posztja

"Eszedbe se jut, hogy veled fog megtörténni. Csak egy péntek esti rockkoncert volt. Felszabadult volt a hangulat, mindenki táncolt és mosolygott.

Aztán, amikor a férfi bejött az ajtón és elkezdett lövöldözni, naivan azt hittük, hogy ez is a show része.

"
Ez nem egy sima terrorista akció volt: ez mészárlás volt. Emberek tucatjait lőtték le a szemem láttára. Vér borított mindent. Felnőtt férfiak sírását lehetett hallani, akik a barátnőik holttestét ölelték magukhoz.

Emberek jövőjét vettél el, családokat törtek össze. Mindezt egy pillanat alatt.

hirdetés

Sokkosan és magányosan feküdtem a földön több mint egy órán keresztül, halottnak tettetve magam. Visszatartottam a lélegzetem, próbáltam nem mozdulni, nem sírni - nem mutattam félelmet azoknak az emberek, akik csak azt akarták látni. Hihetetlenül szerencsés vagyok, hogy túléltem. Rengetegen azonban nem voltak ilyen szerencsések. Ártatlan emberek, akik ugyanazért voltak ott, mint én: hogy jól érezzék magukat péntek este. Kegyetlen ez a világ.

Ezek az események rávilágítanak az emberi romlottságra, és azoknak a férfiaknak az arca, akik keselyűként köröztek közöttünk, egész életemben kísérteni fog. Pontosan céloztak és lőttek le embereket a színpad előtti területen. Nem tűnt valóságosnak. Minden pillanatban arra vártam, hogy valaki felébreszt ebből a rémálomból.

"
Ennek a horrornak a túlélőjeként bemutathatom a hősöket: a férfit, aki nyugtatott, és az életét kockáztatva takart el, amikor nyöszörögtem, vagy az a pár, akik utolsó szavaikkal is a szerelmet vallottak egymásnak. Ők tartják bennem a hitet, hogy van még jóság ebben a világban.

Vagy a rendőrök, akik több száz ember életét mentették meg. Azok az idegenek, akik felszedtek az útról és 45 percen keresztül vigasztaltak, amíg azt hittem, hogy a szerelmem halott. Az a sérült férfi, akire véletlenül azt hittem, hogy Amaury, a szerelmem, aztán mikor rájöttem a hibára, ő megölelt és azt mondta, hogy minden rendben lesz - mindezt annak ellenére, hogy ő is félt és egyedül volt. A nő, aki befogadta a túlélőket, a barát, aki menedéket ajánlott és új ruhákat vásárolt nekem, hogy ne a vérfoltos felsőmet kelljen viselnem. Ti, akik üzenetben biztosítottatok a támogatásotokról.

polo

Miattuk hiszek abban, hogy ez a világ jobb hely lehet. Hogy soha nem hagyjuk ezt újra megtörténni. De ez leginkább annak a 80 embernek szól, akit megöltek abban a koncertteremben, akik nem voltak olyan szerencsések, mint én, és a családjuk és barátaiknak, akik most szenvednek. Nagyon sajnálom. Semmi nem fogja megszüntetni a fájdalmat.

Kiváltságosnak érzem magam, hogy ott lehettem az utolsó leheletüknél. Őszintén azt hittem, hogy én is meghalok, ezért biztosan állíthatom, hogy az utolsó gondolataik nem azok körül az állatok körül keringtek, akik mindezt okozták. Azokra gondoltak, akiket szerettek. Ahogy idegen emberek vérében feküdtem arra várva, hogy megkapjam a saját golyómat, és vége legyen a 22 évemnek, elképzeltem minden arcot, amit valaha szerettem és azt suttogtam: Szeretlek! Újra és újra. Azt kívántam, hogy a szeretteim tudják, hogy mennyire szerettem őket, azt kívántam, hogy ne számítson, mi történt velem, továbbra is higgyenek az emberi jóságban. Hogy ne hagyják azokat az embereket győzni.

"
Tegnap este rengeteg ember élete változott meg örökre, ránk maradt, hogy jobb emberré váljunk.

Hogy olyan életet éljünk, amiről az áldozatok álmodtak, de már soha nem élhetnek meg. Nyugodjatok békében, angyalok! Mindig emlékezni fogunk rátok."

Oszd meg a faladon az ismerőseiddel!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Négyévesen rabolták el a kisfiút, aki most 33 év után tért haza, szinte egy csodának köszönhetően
Emlékezetből lerajzolta a szülőfaluja térképét, így térhetett haza az anyjához.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2022. január 02.


Link másolása

hirdetés

A kínai Li Csing-vei négyéves volt, amikor elrabolták az emberkereskedők. Most, 33 évvel később úgy döntött, hogy megpróbál hazajutni. December 24-én feltöltött egy kézzel rajzolt térképet a szülőfalujáról a Douyin nevű videómegosztóra, pusztán emlékezetből - írja a BBC. Ennek köszönhetően a rendőrség sikeresen beazonosított egy kis települést Kínában egy nővel együtt, akinek régen eltűnt a gyereke.

Mindketten átestek DNS-teszten, így kiderült, hogy tényleg anyáról és fiáról van szó, ezután találkozhattak is Jünnan provinciában.

A férfi könnyekben tört ki, amikor meglátta az anyját maszk nélkül. "Ennyi év várakozás és rengeteg vágyakozással töltött éjszaka" - írta a Douyinon Csing-vei, aki a posztban megköszönte a segítséget, nagyon hálás, hogy találkozhatott a családjával.

Az emberrablók egy családnak adták el, akiket hiába kérdezett az igazi szüleiről, nem tudták megmondani neki, honnan származik. Próbálkozott DNS-tesztekkel, de ez sem hozott sikert, ezért fordult az internethez, aminek hála haza tudott térni az anyjához.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
„Milyen őrület így elmenni és most?!” - Sorra búcsúznak a közéleti szereplők Homonnay Gergelytől
Az 52 éves író, aktivista váratlan, tragikus halála sokakat megrázott, mások mellett Gyurcsány Ferenc is a Facebookon emlékezik rá.

Link másolása

hirdetés

Vasárnap késő este érkezett a hír, hogy meghalt Homonnay Gergely író, aktivista Rómában. Holttestét a Bananon nevű privát klub törökfürdőjének mosdójában találták meg. Halálát a szív és a keringés leállása okozta. Megpróbálták újraéleszteni, sikertelenül. Bűncselekményre utaló nyom egyelőre nem merült fel, de a rendőrség nyomoz a helyszínen talált kábítószergyanús anyagok, egy zacskó fehér por és néhány fiola miatt.

Homonnay Gergely halála követőit és közéleti személyiségeket is megrázott. Gyurcsány Ferenc így búcsúzott Facebook-oldalán az aktivistától:

"Elment Homonnay Gergő. Találja meg útját a szeretet, a megértés és a befogadás örök, végtelen útján! Valójában csak szeretni akart szabadon. Szerinte ez megkérdőjelezhetetlen jog. Szerintem is. Szenvedélyes volt. Mert érzett. Ezért sokszor karmolt. Mint Erzsi. A másik énje. Milyen őrület így elmenni és most?! Ölellek."

Cseh Katalin, a Momentum politikusa egy Facebook-oldalán közzétett közös fotóval búcsúzik:

hirdetés

"Hihetetlen, felfoghatatlan, megrázó. Nyugodj békében, Homonnay Gergely!"

Perintfalvi Rita teológus így írt Homonnay Gergelyről a Facebook-oldalán:

"MEGSZAKAD A SZÍVEM, NEM ÉRTEM ÉS NEM IS HISZEM EL: MEGHALT HOMONNAY GERGELY. Karácsony előtt 4-5 napot együtt töltöttem vele és Erzsivel Rómában, rengeteg közös tervet szőttünk. Gergely boldog volt és szerelmes, de nagyon félt, hogy bántani fogják. Nem tudom elképzelni sem, hogy mi történhetett vele. Nagyon sajnálom, hogy tőlem kell halljátok ezt a borzalmas hírt. Most képtelen vagyok bármi egyebet írni. Rettenetesen le vagyok sújtva, mert nagyon megszerettem ezt az embert."

Czeglédy Csaba ügyvéd, politikus ezeket a sorokat írta az író halála kapcsán Facebook-oldalán.

"Lehet, hogy soha nem fogjuk megtudni, mi okozta valójában Homonnay Gergely halálát, azonban sokat elárul a mai magyar viszonyokról, hogy többekben rögtön felmerült: azért halt meg, mert a hatalom útjában volt. Egy közeli barátja éjjel meg is írta: Gergő nagyon félt.

És az is jól mutatja a mai magyar állapotokat, hogy több, nyilván keresztény, mélyen hívő fideszes honfitársunk nyilvánosan örül egy ember halálának.

'Végre'

'Megérdemelte'

'Aki másnak vermet ás, maga esik bele'

'Kövessék többen'

Isten Veled, Gergő!"

Hohn Krisztina parlamenti képviselő így búcsúzik az aktivistától a Facebookon:

"Felfoghatatlan tragédia! A változás mellett igazán elkötelezett ember, egy régi harcostárs távozott közülünk!

Nyugodj békében Gergő!"

A Demény, a kötsög népszerű Facebook-oldal kezelője, Judit is búcsúzik Homonnay Gergelytől:

"Nem ugyanazt az utat választottuk. Sokszor nagyon másképp láttuk a dolgokat. De végeredményben ugyanazért a világért harcoltunk. Ő macskaszemmel, én kutyával. Drága Gergő, nem is hiszem el. Találd meg a békéd. És szurkolj, hogy mi is megtaláljuk egyszer."

Bálint Natália operaénekesnő egy hosszú írást jelentetett meg Facebook-oldalán Homonnay Gergely halála kapcsán, itt elolvashatod.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
Egyedülálló anya kapta az első 3D-nyomtatott házat egy lakhatási segélyszervezettől Amerikában
A háztetőn napelemek vannak, és még egy 3D-nyomató is járt hozzá, hogy adott esetben tudjanak pótalkatrészeket gyártani.

Link másolása

hirdetés

A Habitat for Humanity egy nonprofit szervezet, ami világszerte kínál jóárasított otthonokat. Most először segítettek az USA keleti partján, Virginiában, ahol egy egyedülálló anya és a 13 éves gyereke jutottak egy 110 négyzetméteres házhoz, amiben három hálószoba és két fürdőszoba van.

Mivel a faár most magasan van Amerikában, így a szakemberek a 3D-nyomtatás mellett döntöttek, aminek köszönhetően 15 százalékot spóroltak minden négyzetméteren. Ráadásul az építkezés is hamarabb megvolt, a ház váza mindössze 12 óra alatt készült el, ami hagyományos esetben négy hetet vett volna igénybe. Amerikában ugye a könnyűszerkezetes házak a népszerűek, ez a 3D-nyomtatott otthon viszont betonból készült, ami jobban szigetel, és az időjárás viszontagságaival szemben is ellenállóbb.

A házhoz járt egy 3D-nyomtató, amivel tudnak például új villanykapcsolókat készíteni a házba, napelemek vannak a tetőn és beszereltek okosotthon-funkciókat is.

A Habitat for Humanityről sokan hiszik, hogy ingyen adományoznak házakat, de nem erről van szó. Alacsony vagy közepes jövedelmű családoknak segítenek otthont vásárolni, aminek a költségeit 20-30 év alatt kell megtéríteniük úgy, hogy a Habitat nem szed profitot a ház után.

Olyanok jelentkezhetnek a programjukra, akik már legalább háromszáz órát önkénteskedtek, és az adott terület medián fizetésének a 40-85 százalékát keresik.

A szervezet egyébként Magyarországon is jelen van, az elmúlt húsz évben 150 házat építettek és 720 lakást újítottak fel. A tevékenységükkel szeretnének példát mutatni a hatékony lakáspolitikára, de szakpolitikai segítséget is nyújtanak. A munkájukat önkormányzati, civil és vállalati szereplők, illetve magánemberek is is segítik.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
Már a második mentett kutyáról gondoskodik Wiszki, a macska
A tatai cicának fejlett szociális érzéke van, most egy Lucy nevű, nagyon rossz állapotban megtalált kutyát vett a pártfogásába.

Link másolása

hirdetés

Újabb mentett kutyát vett gondjaiba a tatai cica. Wiszkit egy éve mutatta be az RTL Híradója, a macska akkor egy legyengült, tüdőbeteg kutyát ápolgatott. Egy héttel ezelőtt új páciens érkezett a gondoskodó állathoz. A legyengült és átfagyott Lucyt Tatabánya mellett találta meg egy állatvédő.

„Van egy kazánház, aminek nincsen ajtaja, és felfigyeltem rá, hogy egy pici kiskutya kidugja a fejét. Közelebb mentem, és csak azt láttam, hogy ott van bent egy pici kutya, vacog, remeg, teljesen át van fagyva” – mesélte el a kiskutya megtalálója az RTL Híradónak.

A kutyus ezután a Tatai Állatvédőkhöz került, most Halász Viktória és macskája, Wiszki vigyáz rá. A kandúr épp olyan odaadóan gondozza az állatot, mint egy évvel korábban az akkor náluk lévő, betegsége után lábadozó Hope nevű kutyát. A gazdája szerint Wiszki ösztönösen gondoskodik a kutyákról.

„Felhozok egy új kutyát, és ő már bújik, szeretgeti, ápolgatja. Valószínűleg érzi, hogy ők meg vannak törve, betegek, szeretetre van szükségük, és ezt mutatja feléjük”

– meséli a cica gazdája.

A tatai állatvédők most gazdát keresnek a kiskutyának, akiért többen is jelentkeztek már.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: