Dohánymúzeum sörrel
Dohánymúzeum is, kocsma is, mi az? A találóskérdés megfejetése egy frissen nyílt budapesti szórakozóhely neve: a Skanzenclub. Azelőtt Zaccnak hívták. A megnyitón megnéztük a vitrineket és megkóstoltuk a söröket.
Mészáros Krisztina riportja, fotók: Huszár Boglárka
Tavaly októberében már írtunk erről a helyről. Akkor még Zaccnak hívták, becsületkasszás, nem dohányzó kávézó volt, egy közösségi hely ahol az emberek összejöttek beszélgetni egy pohár sör, vagy egy habos kávé mellett.
A gyorsan növekvő árak mellett azonban a becsületkasszás rendszert nem lehetett fenntartani. Az új adók és gazdasági válság együttállásának fényében a végén már senki sem tudta, mennyit is lenne ildomos egy csésze kávéért fizetnie.
Így a Zacc bezárta kapuit, azonban legnagyobb örömünkre nem veszett el, csak átalakult.
És megszületett a Skanzenclub.
A február 3-i megnyitón beigazolódott jó néhány mendemonda, amiket a helyről előzetesen hallottunk. Vagyis: a Skanzen tényleg dohányzó (az általános dohánytilalom ellenére).
Aminek sokan örülni fogtok: kaphatók itt kézműves sörök is, köztük Majoros Gábor csobánkai sörfőző mester Fekete Báránya.
A hely egyébként maradt, ami volt: közösségi, és elsősorban befogadó tér – azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy egyúttal dohánymúzeummá is avanzsált: Hornyák Balázs dohányzással kapcsolatos gyűjteményének egy részelte nézhető itt meg - két korsó sör között.
Ami a külcsínt illeti, a volt Zacc vörös és fehér színeinek dominanciája megmaradt, egyébként pedig illeszkedik az új imidzshez.
A fehér részt füstös hatású szivarrt, cigarettát, cigarettatárcát és egyéb dohányzással kapcsolatos kellékeket ábrázoló motívumokkal tapétázták ki.
A fal más részein a Nikotex dohányt reklámozó, ma elég viccesen ható, színes plakátok hirdetik: „A Nikotex megvédi a szívét” vagy „Imádjuk a természetet és a Nikotexet.
A kialakított vitrinek miatt a Skanzen hajaz a nevére, vagyis kicsit tényleg olyan, mint egy múzeum. Bár nem sok múzeumban állítanak ki a második világháborút megjárt, bontatlan (!) cigarettás dobozt, tárcákat és szivarokat.
"Egyelőre az önálló magyar dohány egyedáruság kialakulásától (1867) a második világháború végéig tartó időszakot mutatjuk be" – mondta Hornyák Balázs a gyűjtemény tulajdonosa.
"Az egész gyűjtemény ennél jóval nagyobb, ezért 3-4 havonta cseréljük majd a kiállítás darabjait, a következő szakasz a háború utáni átmeneti éveket fogja majd át."
"Az ihletet Balázs honlapja, a Dohány Múzeum adta" – mondta Tóth Imre a Skanzen kreatív tulajdonosa. "Az ottani cikkeket olvasva született meg az ötlet, hogy a hajdani Zacc egy múltidéző dohánymúzeumként szülessen újjá. Különösen előnyös helyzetben vagyunk most, a dohányzást tiltó új törvény miatt, hiszen míg a többi kávézóból, kocsmából kiszorultak a bagós vendégek, addig nálunk továbbra is zavartalanul lehet dohányozni."
És hogy hogyan oldják meg mindez? A hely hivatalosan egy magánlakás, illetve egy civil szervezet nevén van bejelentve, így rá nem vonatkozik a tilalom.
Ám a dohányárun kívül más izgalmat is tartogatott a megnyitó estéje: a már említett kézműves söröket, melyeket mindenki magának csapolt. Az est sztárjai a Fekete Bárány és a Keserű méz voltak.
Az előbbi a Csobánkai Kézműves Serfőzde találmánya, mely elvitte a Főzdefeszt közönségdíját, egy sötét színű, Guinnesshez hasonlító, testes barna sör. Az utóbbi pedig a fóti serfőzde remeke, egy könnyedebb, világos, keserű-komlóból készült ital.
Azonban biztosítottak róla, hogy lesz még másfajta sör is, csak fel kell mérni az igényeket. A becsületkasszás rendszer sajnos már a múlté: a kézműves sör korsója 600 Ft-ba fáj.
Megmaradt azonban mindemellett a régi italkínálat (sör-bor-pálinka, és kávé-tea-kakaó az absztinenseknek).
A Skanzen, pontosabban az ott képződő füst kétségkívül csípheti a nem dohányzók szemét - én se voltam ezzel másképp. A a passzív füstszívásért valamelyest kárpótolhat ugyan a válogatott sörválaszték, de aki nem bírja a füstöt, annak nem ez lesz a kedvenc helye.
A dohányos sörkedvelőknek ellenben a Skanzen maga a paradicsom, amint az a péntek esti megnyitón is látszott: csak sűrűsödött a füst és folyt a sör.
Cím: Budapest, IX. ker. Köztelek u. 4/A (Kálvin tér és Corvin negyed között)
Nyitvatartás: 17-01
Facebook-oldal: http://www.facebook.com/groups/141964985946/ - a volt Zacc oldal, de az új helyről is kerülnek fel infók
Extrák: wifi, könyvek, dohányneműk ;)
Csobánkai Serfőzde: http://csobankaiserfozde.hu
Dohány Múzeum: www.dohanymuzeum.hu
Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!