/kozosseg/demens-nagymamajaval-keszit-kozos-videokat-egy-lany-a-tiktok-ra-hogy-megorizze-a-kozos-pillanataikat/
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Demens nagymamájával készít közös videókat egy lány a TikTok-ra, hogy megőrizze a közös pillanataikat

A nagyit és unokáját már 80 ezren követik a videómegosztón.
Fotó: @orlaphipps/TikTok - szmo.hu
2021. február 10.


Link másolása

hirdetés

Saját szavaival mesélte el a Metrónak Orla Phipps, hogyan kezdett 86 éves nagymamájával TikTok-videók gyártásába.

“A legnépszerűbb ezek közül 1,3 millió megtekintést ért el, pedig csak színezgetünk rajta” - mondja Orla, aki a karantén alatt az egyetem befejezése helyett a nagyival tölti az idejét. A 21 éves lány és Agnes nevű nagymamája most már 80 ezer követővel büszkélkedhet a videómegosztón.

Miután a lány egyeteme áprilisban bezárt, nagymamájához költözött, mivel az Alzheimer-kórral diagnosztizált asszony már nem képes az önálló életvitelre. Orla úgy gondolta, nem bízza ápolónőkre Agnes ellátását, ehelyett maga gondoskodik róla, és eközben társaságot is biztosít neki. 

“A demencia mindenki számára más. A feledékenysége ellenére a nagymamám ugyanolyan vidám, mint egyébként. Minden új neki, és minden helyzetben talál valami szórakoztatót. Habár néha elfelejti, hogy ki vagyok, nagyon sokat nevetünk együtt” - mondja az unoka. 

“A vele töltött idő megtanított rá, hogy a kis dolgokban is boldogságot találjak. Fontos számomra megmutatni, hogy még ha demenciával él is, a nagymamám továbbra is nagyon emberi. Van személyisége, bármilyen érzelmet képes átélni, sőt, a vicceket is érti és mesélni is tud. Egyáltalán nem igaz, hogy egy demens emberrel ne lehetne beszélgetni!”

@orlaphippsNever a bad time for cake♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod

hirdetés

Orla és nagymamája általában képeket színezgetnek vagy tévéznek, vagy épp egy jótékonysági szervezettől kapott, demens emberek számára kifejlesztett játékokat játszanak.

“Egy nap épp az Animal Crossinggal játszottam (egy Nintendó által forgalmazott játék, amiben állatok emberi feladatokat végeznek), amikor a nagymamám betoppant és megnézte, mit csinálok. Nagyon viccesnek találta a játékot, és jókat nevezett rajta, igazán kedves pillanat volt. Felvettem és feltöltöttem TikTok-ra, csak poénból, és nem gondoltam, hogy bárki is figyelmet fordít rá. Néhány nap múlva azonban már 50 ezren nézték meg” - idézi fel a lány.

@orlaphippsI can't believe we made it to #100k thank you so so much #carer #dementia #alzheimers #gratitude♬ Married Life (From "Up") - Sergy el Som

Ezen fellelkesülve kezdett videókat gyártani életéről a nagymamával, és a követői száma egyre növekedett. Vannak köztük teljesen hétköznapi pillanatok, például a közös tévézés, de Orla számára ezek is fontosak.

“A profilom a TikTok-on olyan, mint egy emlékekkel teli időkapszula, amit kinyitva visszatekinthetek és mosolyoghatok” - mondja.

Orla reméli, videói hozzájárulnak ahhoz, hogy az emberek jobb fényben láthassák demenciában szenvedő társaikat. A nagymama szívesen olvas kommenteket, sőt, élő közvetítésékben is részt vesz, de ha elvesztené a fonalat, unokája leállítja ezeket. 

A nézők sokszor ajánlanak is közös elfoglaltságokat a nagymamával, Orlát pedig különösen megérintette, hogy egyikük miattuk döntött úgy, hogy ápolóként helyezkedik el.

“Sokak számára demenssé válni az egyik legijesztőbb gondolat, de remélem, a nézők a videókból megértik, hogy valójában nem kell félni tőle. Láthatják, hogy a nagymamám a betegsége ellenére is boldog. Ha csak egy embernek is vigaszt ad ez a gondolat, már volt értelme” - teszi hozzá.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk