KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

„Cipősdobozban dobtak ki két malacot, borzalmas állapotban kerültek hozzánk” – akcióban a Magyar Tengerimalac-Védő Egyesület


Link másolása

A befogott-átvett malacok először két hetes karanténba kerülnek megfigyelésre, általában egy rutinos egyesületi taghoz, majd ideiglenes gazdihoz, és a következő hónapok a szocializációval, az emberhez szoktatással telnek a sokszor elvadult malackák számára. Ezután adhatóak gazdához. „Nincs állandó befogadóhelyünk, ideiglenes gazdikkal dolgozunk."

"De abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy egy nagyon támogató, segítőkész csapat vesz minket körül. Ideiglenes gazdijaink mindig szorítanak helyet még egy ketrecnek, ha arra van szükség. Ha kell, szállításban segítenek a támogatóink. Azonnal ugranak, akkor is, ha késő este kell kimenni egy helyszínre körülnézni egy szabadon kóborló malacka után. Nélkülük nem tudnánk csinálni ezt az egészet, nem tudunk elég hálásak lenni nekik.

Sokat jelent, hogy egy-egy malacunk gyógyulásáért közösen szorít több ezer ember, vagy aggódnak és szurkolnak, hogy sikeresen befogjuk a bajban lévő tengerimalacot, és persze együtt sírunk, ha nem sikerül. Ha túl késő, vagy ha feladja a kis meggyötört lélek” - mondja Andi.

Természetesen új gazdi nem lehet bárki, csak olyan embernek adnak örökbe állatot, aki szerződésben vállalja, hogy biztosítja új kedvencének az egyesület által támasztott körülményeket. Fényképpel kell bizonyítani a megfelelő méretű ketrec meglétét, a megfelelő tápot, és évente egyszer orvoshoz kell vinni a négylábú családtagot. „Ezekhez azért ragaszkodunk, mert ha már megmentjük őket, szeretnénk a lehető legjobb otthont biztosítani számukra.”

Az egyesület berkein belül töltött időszaknak van még egy megkerülhetetlen és alapvető fontossággal bíró része: az orvosi vizsgálat vagy szükség esetén az orvosi kezelés.

A szervezet költségeinek az oroszlánrészét ezek az alkalmak, beavatkozások teszik ki, éves szinten nagyjából ötmillió forintot költenek rá.

Az orvosra fordított összeg elsősorban a felajánlott „egy százalékokból” jön össze. Az ilyen formában történő segítségért mindig nagyon hálás a szervezet.

Persze nem mindegy, hogy melyik rendelőbe viszik a bajból kimentett kis rágcsálót. Az egyesületnek nagyon jó kapcsolatai vannak olyan állatorvosokkal, akik kifejezetten malacokra specializálódtak.

„A tengerimalac egzotikus állat, nem mindenki ért a gyógyításához. El kell végezni az egzotikus szakállatorvosi képzést, hogy érdemben lehessen foglalkozni velük. Az egyetemen kutyához, macskához, lóhoz értő szakembereket képeznek. Ők például nem feltétlenül vannak azzal tisztában, hogy a malac érzékeny a penicillinre és a penicillin-származékokra. Ha a malacka ilyen összetevőjű antibiotikumot kap, akkor még két-három napig lesz az élők sorába" – meséli Bálint.

Ennél a pontnál pedig elértünk egy nagyon fontos témához: mit tud az „egyszeri kisállat-tartó” kedvence igényeiről. A szomorú igazság, hogy az esetek egy jó részében az elkötelezett és malackájukat szerető gazdák sincsenek tisztában alapvető dolgokkal. De ez nem az ő hibájuk.

„Sokan úgy vesznek malacot, hogy nem néznek utána. Az eladót kérdezik, és elhisznek mindent neki, feltételezik róla, hogy ő biztosan tisztában van mindennel. Közben az esetek legnagyobb részében nem.

Elhiszik, hogy kukoricát, szotyit és zöldségeket kell neki adni. A malac alapvetően fűevő, ez jelenti számára az egészséges táplálékot. De közben bármit megeszik, csak nem biztos, hogy hosszú távon jó neki. A kutya is megeszi a csokoládét, ettől függetlenül tilos adni neki. A tengerimalac is elvan a szotyin meg a gyümölcsön, csak felborul az emésztése, fogproblémái lesznek, zsírmája alakul ki, és az életkora sem lesz olyan hosszú, mint helyes táplálás esetén.”

Nem véletlen, hogy az egyesület profilját képezi az ismeretterjesztés is. Lehetőleg minél több fórumon próbálják tudatosítani a gazdikban és a potenciális gazdikban egyaránt, hogy milyen módon teremthetnek ideális körülményeket kedvenceiknek.

„Volt egy Gazdiakadémia nevű rendezvényünk, ahol az állatorvosok előadásaiból videókat készítettünk, ezek megtekinthetőek a Youtube-csatornánkon. Iskolákba is kijárunk előadást tartani, ha hívnak minket. Kiadtunk egy könyvet Várfalvy Emőke - Tengernyi történet” címen. Ez egy regény, főleg gyerekeknek, de megtanulható belőle minden, amit ezekről az állatokról tudnia kell annak, aki tartja őket. A gyerekekhez érdemes elsősorban fordulni. A felnőttek már nehezen formálhatóak, nyűgnek érzik, hogy tanácsokat kapnak.”

Persze azért nem minden „érett” ember tekinti rangon alulinak, hogy tanácsot kérjen állattartás ügyben. Az egyesülethez rengeteg kérdés érkezik „malacjóléti-ügyben” mind az interneten, mind telefonon keresztül.

A „felvilágosító munka” elengedhetetlen, hiszen az emberi mentalitás változása lehet az út ahhoz, hogy megszűnjön vagy legalábbis minimalizálódjon az állatkínzás hazánkban. Az egyesület elnöke szerint a magyar állatvédelmi törvény egyáltalán nem rossz, amikor kutyákról és macskákról van szó, kisállatok esetében már problémásabb a helyzet.

Sajnos nem tartunk ott, mint Svájc, ahol tilos egy társaságkedvelő kis malacot egyedül tartani.

„Tapasztalataink szerint a rendőrség törekszik az együttműködésre az állatmentőkkel, de a szankciók igazából nem jelentenek megoldást. Jog szerint a malac egy tízezer forint értékű tárgy. Büntetőügy így nem is történhet esetükben, csak szabálysértés, mert ötvenezer forint alatt van az értékük. A kutyatulajdonosok azért szeretik, ha a hatósági állatorvos azt mondja, hogy mondjuk 62 ezer forint a háziállatuk értéke, mert akkor már büntetőjogi kategória, ami az állatuk sérelmére történt. Amíg a malacok dolognak vannak minősítve és ezen az értéken szerepelnek, addig nagy dolgokat nem tudunk elérni. Viszont az emberek hozzáállása változik, és ez jó.”

Ennek a bizonyos változásnak a részét képezi, képezheti, hogy minél kevesebben szerezzék be kedvencüket szaporítótelepekről, válasszanak inkább „állatbarátabb” megoldásokat.

„Ha valaki tőlünk fogad örökbe malacot, az négy állaton segít. Azon a kettőn, akiknek otthont ad, és azon a kettőn is, akik a megüresedett helyeket el tudják foglalni nálunk.”

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: