KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Brazil önkéntes lány segít a rászoruló magyar gyerekeknek

Angolt tanítani érkezett a számára teljesen ismeretlen országba hátrányos helyzetű gyerekeknek.

Link másolása

Bianca Torrest valósággal sokkolta, mikor tanúja volt annak, ahogy az emberek Magyarországon hangosan kifújják mások előtt az orrukat. Ha ezt otthon így csinálná, szerinte valószínűleg mindenki bámulni kezdené.

És egy csak egy furcsaság a sokból, amiket nálunk tapasztalt, miután 10 ezer kilométert utazott, hogy angolt taníthasson nálunk hátrányos helyzetű gyerekeknek.

Azt mondja, az emberek nyitottsága is nagyon különbözik, véleménye szerint mi sokkal zárkózottabbak és tartózkodóbbak vagyunk.

„Ha Brazíliában sétálsz az utcán és jó reggeltet köszönsz egy idegennek, rád mosolyog és visszaköszön.

Ha ugyanezt csinálod Magyarországon, azt hiszik, őrült vagy. Tudom, mert próbáltam”

– mondja nevetve. Ugyanakkor tapasztalata szerint, mi sokkal udvariasabbak vagyunk például az utakon.

Bianca F Torres a Csányisokkal

És hogy miért dönt úgy egy 21 éves brazil lány úgy, hogy egy magyar alapítványhoz jön önkéntesnek? Szerencsére ma már könnyen eljuthat egy–egy önkénteseket váró szervezet híre bárhova a világon, a különböző ifjúsági cseréket bonyolító egyesületek segítségével. Amikor megtalálta az AIESEC magyar pályázati lehetőségét, tudta, hogy csak rá vár. Arról, hogy a projekt Magyarországon van, azt gondolta:

„Hűha, ez egy teljesen más ország, nagyon messze van, és szinte semmit sem tudok róla. Biztos vagyok benne, hogy óriási élményben lenne részem. Miért is ne? Benne vagyok!”

– majd nevetve hozzáteszi: „És szerencsére teljesen igazam lett!”

AZ AIESEC által szervezett kultúraközi programok lehetőséget biztosítanak fiataloknak, hogy más kultúrákat megismerjenek, életre szóló élményeket és hasznos tapasztalatokat szerezzenek.

A 6-8 hetes önkéntes programok keretében szélesíthetik látókörüket, új barátságokat köthetnek és egy nemzetközi közösség részévé válhatnak.

12657885_944863368923763_3577920881474967934_oBianca előadást tart hazájáról az egyik órán

Mikor elolvasta a Csányi Alapítvány működésének leírását, és látta, hogy tehetséges, de hátrányos helyzetben élő gyerekek és tinédzserek fejlesztésével foglalkoznak, azonnal elkezdte érdekelni a dolog.

Azt mondja, ezzel az önkéntes munkával nagy álma vált valóra. Bianca nagyon szereti a gyerekeket, az ártatlanságukat és tisztaságukat, illetve szeret segíteni az embereknek.

„Számomra az élet az értékek cseréjéről szól. Úgy gondolom, az életnek akkor van értelme, ha hasznosnak érezzük magunkat. Ezért akartam önkéntes szociális munkát vállalni.

Szerettem volna elmenni egy olyan országba, aminek más a kultúrája, a nyelve, a szokásai, és ahol új világképeket, új embereket ismerhetek meg, és tanulhatok tőlük.”

A Csányi Alapítvány és az Életút Program

A Csányi Alapítvány 2005 óta támogatja a tehetséges hátrányos helyzetű gyermekeket az Európa-szerte egyedülálló Életút Programmal, amely hosszú távon, tízéves kortól egészen a diploma megszerzéséig segíti a fiatalokat, délutáni és hétvégi fejlesztéssel, kulturális programokkal, nyelvoktatással - ez utóbbi miatt jött Bianca is magyar fiatalokhoz.

12572952_943448369065263_399001438890310740_nÓra közben

Amit ő tanult az itt töltött idő alatt, hogy nem szabad elsőre ítélkeznünk, illetve együtt kell működnünk egymással.

„Megtanultam, hogy az emberek – ebben az esetben gyerekek -, mind máshogy mutatják meg, amit éreznek. Néhányan szavakkal, mások a cselekedeteikkel fejezik ki magukat. Például az első városban, Mohácson, szinte senki sem beszélt angolul, főleg, mert legtöbben németül tanultak, vagy túl félénkek voltak. És volt ott egy kislány, aki eleinte mindig félve nézett rám, és hiába próbáltam szóra bírni, nem sikerült. Tulajdonképpen végig egy szót sem szólt hozzám. Mégis, utolsó napomon ott, odajött hozzám, és adott nekem saját készítésű édességet.

Az ilyen dolgok nagyon sokat jelentettek nekem, ilyenkor úgy éreztem: küldetés teljesítve!”

Bianca F Torres korcsolya 2016 02 13Jégkorizni is tanították a helyi gyerekek

12400944_935143213229112_2207925893679417061_nBianca Mohácson

Bianca eltöltött egy hetet Szegeden, két hetet Pécsett, és két hetet Mohácson tanított angolt. Itt pont láthatta a hagyományos a busójárást. Azt mondja, kicsit ijesztő volt, de mégis nagyon mókás.

A brazil lányt nagyon megérintette azoknak a gyerekeknek a sorsa, akik kifejezetten nehéz családi vagy pénzügyi körülmények között éltek, néhányuk elvesztette egyik szülőjét, vagy nem élt együtt velük. Mégis mindannyian nagyon udvariasak, kedvesek és elbűvölőek voltak. Mikor eljött egy-egy csoporttól, mindig kapott búcsúajándékot, édességet, rajzokat, és sokan írták neki, méghozzá portugálul, hogy jöjjön vissza egy nap!

„Ez annyira boldoggá tett, megfizethetetlen élmény!”

pécsA búcsú pillanatai

Bianca Torres azóta elbúcsúzott a gyerekektől. A beszélgetésünk alapján pedig úgy tűnik, nagyszerű benyomásokkal távozik, és jó hírünket viszi majd az Atlanti-óceán túloldalára.

„Teljesen lenyűgözött az alapítvány munkája” - mondja.

„A mentorok nagyon elhivatottak, szenvedélyesek a munkájukkal szemben. Olyan mintha a szülei lennének ezeknek a gyerekeknek, vagy még ennél is több: legjobb barátok.”

Rengeteg magyar alapítványnál vállalhattok ti is önkéntes munkát, külföldön és belföldön egyaránt, illetve felajánlhatjátok adótok 1%-át a működésük megsegítésére.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: