/kozosseg/brazil-lany-a-magyar-raszorulo-gyerekek-kozott/
NULL
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Brazil önkéntes lány segít a rászoruló magyar gyerekeknek

Angolt tanítani érkezett a számára teljesen ismeretlen országba hátrányos helyzetű gyerekeknek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. február 17.

hirdetés

Bianca Torrest valósággal sokkolta, mikor tanúja volt annak, ahogy az emberek Magyarországon hangosan kifújják mások előtt az orrukat. Ha ezt otthon így csinálná, szerinte valószínűleg mindenki bámulni kezdené.

És egy csak egy furcsaság a sokból, amiket nálunk tapasztalt, miután 10 ezer kilométert utazott, hogy angolt taníthasson nálunk hátrányos helyzetű gyerekeknek.

Azt mondja, az emberek nyitottsága is nagyon különbözik, véleménye szerint mi sokkal zárkózottabbak és tartózkodóbbak vagyunk.

„Ha Brazíliában sétálsz az utcán és jó reggeltet köszönsz egy idegennek, rád mosolyog és visszaköszön.

hirdetés

Ha ugyanezt csinálod Magyarországon, azt hiszik, őrült vagy. Tudom, mert próbáltam”

– mondja nevetve. Ugyanakkor tapasztalata szerint, mi sokkal udvariasabbak vagyunk például az utakon.

Bianca F Torres a Csányisokkal

És hogy miért dönt úgy egy 21 éves brazil lány úgy, hogy egy magyar alapítványhoz jön önkéntesnek? Szerencsére ma már könnyen eljuthat egy–egy önkénteseket váró szervezet híre bárhova a világon, a különböző ifjúsági cseréket bonyolító egyesületek segítségével. Amikor megtalálta az AIESEC magyar pályázati lehetőségét, tudta, hogy csak rá vár. Arról, hogy a projekt Magyarországon van, azt gondolta:

„Hűha, ez egy teljesen más ország, nagyon messze van, és szinte semmit sem tudok róla. Biztos vagyok benne, hogy óriási élményben lenne részem. Miért is ne? Benne vagyok!”

– majd nevetve hozzáteszi: „És szerencsére teljesen igazam lett!”

AZ AIESEC által szervezett kultúraközi programok lehetőséget biztosítanak fiataloknak, hogy más kultúrákat megismerjenek, életre szóló élményeket és hasznos tapasztalatokat szerezzenek.

A 6-8 hetes önkéntes programok keretében szélesíthetik látókörüket, új barátságokat köthetnek és egy nemzetközi közösség részévé válhatnak.

12657885_944863368923763_3577920881474967934_oBianca előadást tart hazájáról az egyik órán

Mikor elolvasta a Csányi Alapítvány működésének leírását, és látta, hogy tehetséges, de hátrányos helyzetben élő gyerekek és tinédzserek fejlesztésével foglalkoznak, azonnal elkezdte érdekelni a dolog.

Azt mondja, ezzel az önkéntes munkával nagy álma vált valóra. Bianca nagyon szereti a gyerekeket, az ártatlanságukat és tisztaságukat, illetve szeret segíteni az embereknek.

„Számomra az élet az értékek cseréjéről szól. Úgy gondolom, az életnek akkor van értelme, ha hasznosnak érezzük magunkat. Ezért akartam önkéntes szociális munkát vállalni.

Szerettem volna elmenni egy olyan országba, aminek más a kultúrája, a nyelve, a szokásai, és ahol új világképeket, új embereket ismerhetek meg, és tanulhatok tőlük.”

A Csányi Alapítvány és az Életút Program

A Csányi Alapítvány 2005 óta támogatja a tehetséges hátrányos helyzetű gyermekeket az Európa-szerte egyedülálló Életút Programmal, amely hosszú távon, tízéves kortól egészen a diploma megszerzéséig segíti a fiatalokat, délutáni és hétvégi fejlesztéssel, kulturális programokkal, nyelvoktatással - ez utóbbi miatt jött Bianca is magyar fiatalokhoz.

12572952_943448369065263_399001438890310740_nÓra közben

Amit ő tanult az itt töltött idő alatt, hogy nem szabad elsőre ítélkeznünk, illetve együtt kell működnünk egymással.

„Megtanultam, hogy az emberek – ebben az esetben gyerekek -, mind máshogy mutatják meg, amit éreznek. Néhányan szavakkal, mások a cselekedeteikkel fejezik ki magukat. Például az első városban, Mohácson, szinte senki sem beszélt angolul, főleg, mert legtöbben németül tanultak, vagy túl félénkek voltak. És volt ott egy kislány, aki eleinte mindig félve nézett rám, és hiába próbáltam szóra bírni, nem sikerült. Tulajdonképpen végig egy szót sem szólt hozzám. Mégis, utolsó napomon ott, odajött hozzám, és adott nekem saját készítésű édességet.

Az ilyen dolgok nagyon sokat jelentettek nekem, ilyenkor úgy éreztem: küldetés teljesítve!”

Bianca F Torres korcsolya 2016 02 13Jégkorizni is tanították a helyi gyerekek

12400944_935143213229112_2207925893679417061_nBianca Mohácson

Bianca eltöltött egy hetet Szegeden, két hetet Pécsett, és két hetet Mohácson tanított angolt. Itt pont láthatta a hagyományos a busójárást. Azt mondja, kicsit ijesztő volt, de mégis nagyon mókás.

A brazil lányt nagyon megérintette azoknak a gyerekeknek a sorsa, akik kifejezetten nehéz családi vagy pénzügyi körülmények között éltek, néhányuk elvesztette egyik szülőjét, vagy nem élt együtt velük. Mégis mindannyian nagyon udvariasak, kedvesek és elbűvölőek voltak. Mikor eljött egy-egy csoporttól, mindig kapott búcsúajándékot, édességet, rajzokat, és sokan írták neki, méghozzá portugálul, hogy jöjjön vissza egy nap!

„Ez annyira boldoggá tett, megfizethetetlen élmény!”

pécsA búcsú pillanatai

Bianca Torres azóta elbúcsúzott a gyerekektől. A beszélgetésünk alapján pedig úgy tűnik, nagyszerű benyomásokkal távozik, és jó hírünket viszi majd az Atlanti-óceán túloldalára.

„Teljesen lenyűgözött az alapítvány munkája” - mondja.

„A mentorok nagyon elhivatottak, szenvedélyesek a munkájukkal szemben. Olyan mintha a szülei lennének ezeknek a gyerekeknek, vagy még ennél is több: legjobb barátok.”

Rengeteg magyar alapítványnál vállalhattok ti is önkéntes munkát, külföldön és belföldön egyaránt, illetve felajánlhatjátok adótok 1%-át a működésük megsegítésére.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


NULL
hirdetés
KÖZÖSSÉG

Ingyen eltüntetik az amerikai kisfiú sebhelyeit, akinek az arcát szétmarcangolta egy kutya, amikor a húgát védte

Két neves bőrgyógyász felajánlotta, hogy segítenek Bridger Walker sebeinek gyógyításában. Már el is kezdték a speciális lézerkezeléseket.
Címkép: robertwalker307/Instagram - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Visszakaphatja régi arcát az az amerikai kisfiú, akit súlyosan megsebesített egy kutya, amikor szembeszállt vele, hogy megvédje a kishúgát.

Bridger Walker hősies tettéről még tavaly nyáron számoltunk be. A Wyoming állambeli Cheyenne-ben élő gyerek a saját életét kockáztatta, amikor a testvérére rátámadó németjuhász keverék elé állt, hogy az állat inkább őt bántsa a húga helyett. Az eb sajnos nem rettent meg ettől: ráugrott a fiúra és többször is megharapta a fején és az arcán, olyan súlyos sérüléseket okozva, hogy 90 öltéssel kellett összevarrni a sebeket egy kétórás műtét során.

"Arra gondoltam, ha valakinek meg kell halnia, én legyek az"

- mondta a hős kisfiú a félelmetes támadás után.

A történtekről a gyerekek nagynénje számolt be az Instagramon azzal a céllal, hogy eljusson azokhoz a szuperhősöket játszó színészekhez, akiket a kisfiú nagyon szeret. Azt remélte, hogy a hírességek is gratulálnak majd Bridgernek, ezzel megerősítve őt abban, hogy igazi hőstettet hajtott végre, amikor az életét kockáztatva megmentette a húgát. Az elismerő szavak nem is maradtak el, többek közt Christ Evans, Robert Downey Jr., Mark Ruffalo, Grant Gustin és Anne Hathaway is üzent neki.

hirdetés

Bridger története gyorsan bejárta a világot, így ismerte meg őt két neves bőrgyógyász, Dr. Dhaval Bhanusali és Dr. Cory B. Maughan, akik felajánlották, hogy ingyen segítenek a kisfiú sebeinek gyógyításában - írja a Daily Mail.

"Időnként találkozunk olyan páciensekkel, akik sokkal többet tesznek értünk, mint amit mi teszünk értük. Bridger inspirált engem azzal, hogy most, amikor a negativitás uralja a világot, ő reményt adott és bizonyította, hogy történnek még jó dolgok is. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy segíthetek"

- mondta Dr. Bhanusali.

Bridger és családja már tavaly augusztusban New Yorkba utazott nem sokkal azután, hogy kiszedték a varratokat a kisfiú arcából. Ekkor kapta meg az első, speciális lézeres kezelést Dr. Bhanusalitól, októberben pedig egy újabbat Utah államban Dr. Maughantól. Ezek segítségével a sebek pirosságát és érdességét is sikerült enyhíteni. A kezelés idén is folytatódik, így várhatóan még szebb lesz majd a kisfiú arca.

Bridger egyébként büszke a sebeire, mert ezek emlékeztetnek rá, mennyire szereti a húgát.

Éppen ezért nem is az a cél, hogy teljesen eltüntessék a hegeket, csak hogy elhalványítsák annyira, hogy ne ez legyen az első dolog, amit meglátnak az emberek, ha ránéznek.

A kisfiú arca egyébként már most sokkal jobban néz ki. Ezeket a képeket még december közepén osztotta meg az édesapja az Instagramon:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

NULL
hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Izrael miniszterelnöke is felköszöntötte Keleti Ágnest

Újabb politikus, ezúttal Benjámín Netanjáhu küldött üzenetet a 100 éves olimpiai bajnoknak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 09.

hirdetés

Ahogy azt korábban megírtuk, Orbán Viktor videóüzenetben köszöntötte fel Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnokunkat. Most a külügyminiszter, Szijjártó Péter töltötte fel a Facebook oldalára azt a felvételt, melyben Izrael miniszterelnöke, Benjámín Netanjáhu kíván boldog 100. születésnapot a Nemzet Sportolójának.

„Ágnes története a remény és az inspiráció története. Csupán 19 éves volt, amikor kitört a második világháború. Ígéretes sportoló volt és látszólag ragyogó jövő elé nézett, de hirtelen úgy tűnt, hogy véget ért az élete. El kellett rejtőznie, így menekült meg. A családtagjai már nem mind voltak ilyen szerencsések. Az apja egyike volt annak a 400 ezer magyar zsidónak, akit meggyilkoltak Auschwitzban 1944 májusában, júniusában és júliusában. Azonban ennek dacára, az átélt óriási veszély és nehézségek ellenére Ágnes ismét talpra állt. A háború után sikerült ismét Magyarország egyik vezető sportolójává válnia”

- fogalmazott Netanjáhu, majd hozzátette: „mindezért, és még sokkal több mindenért, óriási örömre szolgál, hogy Ágnesnek nagyon boldog születésnapot kívánjak!”

Keleti Ágnes 1957-ben vándorolt ki Izraelbe, és miután visszavonult az aktív versenyzéstől, testnevelés oktatóként helyezkedett el a Tel-Avivi Egyetemen. Egészen az 1990-es évek derekáig együtt dolgozott edzőként az izraeli tornászcsapattal. 2017-ben az ottani sporthoz való hozzájárulásáért megkapta a legmagasabb szintű izraeli polgári kitüntetést, az Izrael-díjat.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Magyar kamionos került karanténba Angliában – őt is segítik a kint élő magyarok

János hotelban kap szállást, ellátást. Tíz napig nem léphet onnan ki, de minden nap számíthat egy kis meglepetésre. A többi kamionosnak is ajánlják, hogy készüljenek fel hasonló helyzetre.
Belicza Bea Címlapkép: Elek Krisztián - szmo.hu
2021. január 11.

hirdetés

Az angliai mutáns koronavírus miatt egyetlen kamionos sem hagyhatja el a szigetet, csak negatív teszttel.

Egy magyar sofőr most pozitív lett. Semmi tünete nincs, de a másodszori tesztje is pozitív volt, így karanténba kell mennie.

A kamionos nem szeretett volna nyilatkozni, de hozzájárult, hogy a segítői elmeséljék, mi történt. János keveset beszél angolul, így nem értette, hogy kötelezően el kell mennie karanténba, ehhez egy címet is adtak.

Ő úgy gondolta, hogy nem mozdul, tíz napig ott lesz az autóban. Másnap viszont jöttek hozzá a katonák, hogy muszáj indulnia.

Próbálták a címet Google translate-tel lefordítani neki, a megértést azonban az csak hátráltatta.kamion

A karácsonyi kamion-feltorlódáskor segítő magyar csapat vezetője itt lépett közbe. A Nem vagyunk HUNtalanok alapítója, Wellner József tartja a kapcsolatot kamionos cégekkel is. János munkaadói is kértek tanácsot, mi a teendő ilyenkor. József felvette a kapcsolatot a sofőrrel és innen folyamatosan egyeztetett Pálnik Csabával, az akkor még Magyar kamionos segítségkérés/felajánlás néven ismert (ma Magyar Motoros és Kamionos Segítő Hálózat MMKS)oldal adminisztrátorával.

József szerint furcsa volt, hogy majdnem száz mérfölddel távolabbra, Readingbe kellett mennie Ashfordból Jánosnak.

Ehhez nem volt semmilyen kísérete, tehát menet közben gyakorlatilag bemehetett volna bármilyen boltba is. Nem ment.

hirdetés

Csaba beszélt a Hotel Inn recepciósával.

„Mondták, hogy tudnak az érkezéséről. Van szobája, van hely az autónak. Kap enni naponta háromszor, van tévé, internet. Tíz napig viszont a szobát nem hagyhatja el.”

János majdnem két napot az autóban volt a teszt után, azt valószínűleg nem számítják bele, a hotelban tíz napra szól a szoba.

Csaba szerint elvileg meghatározott időre elhagyhatja a szobáját, de csak kísérővel. János attól tart, hogy másfél hét múlva nem fog indulni a kamionja, jó lenne kétnaponta beindítani egy kicsit. Most próbálják kideríteni, ezt megteheti-e.

A recepción magyar is dolgozik majd a napokban, ő is tud majd segíteni, és bármikor kérhetnek tolmácsot, ha kell.

János nagyon elégedett a szobájával, a tisztasággal és azt mondja, az étel is finom és bőséges.

Egy konnektor-átalakítóra volt szüksége, gyorsan kapott és rengetegen ajánlották a segítségüket.

„Egy barátom vitte neki az adaptert. A környéken a lányok ismét összefogtak, így minden napra lesz Jánosnak valami kis meglepetése a portán.”

– mondta József.

Csaba azonnal összeírta az oldalon, hogy az adott szituáció szerint, mire érdemes készülni, bárkivel előfordulhat hasonló eset. A sokszor egyértelműnek tűnő javaslatokat érdemes átnézni a határhoz közeledve, a legfontosabb, hogy akár plusz tíz napra is legyen elegendő mindenből.

Tehát a szükséges gyógyszerekből is érdemes többet vinni. A dohányzóknak pedig fel kell készülniük, hogy vásárolni nem mehetnek és csak 6 óránként gyújthatnak rá.

Szobaszervíz, házhozszállítás, vezetékes telefonhasználat van, nyilván térítés ellenében. Alkoholt nem kérhetnek a fertőzöttek.

Csaba azt javasolja, hogy a koronások írjanak naplót, ami később segíthet megállapítani, hogy a betegség melyik szakaszában járnak. Légzési nehézség, mellkasi fájdalom, zavartság, tér és idő elvesztése esetén segítséget kell kérni. Azt írja, senki ne habozzon, ha szükségét érzi a vizsgálatnak.

„Ez nem játék, életerős emberek halnak meg a fertőzésben, nem szabad félvállról venni!”

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
KÖZÖSSÉG

A szemét brutálisan mérgező eltüzelése ellen küzd az iWiW volt alapítója, Várdy Zsolt Budaörsön

Az önkormányzat zöld számot hozott létre, aki lebukik, 300 ezres bírságot is kaphat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Várady Zsolt, a budaörsi, Ne Fűts Hulladékkal Mozgalom egyik alapítója saját rossz élményei miatt két éve küzd a brutálisan egészségkárosító fűtési mód ellen. A városvezetés is támogatja, így december óta Budaörsön jóval egyszerűbb fellépni a szeméttel fűtő szomszédok ellen.

Egy ingyenesen hívható zöld számon lehet a súlyos esteket bejelenteni. A rendőrség és a közterületes járőr kimegy a helyszínre és dokumentálja az esetet. Ha a járőrök tényleg szeméttel fűtött kályhát találnak, akkor az ügyet továbbítják a járási hivatalnak.

A kampány fő célja a tájékoztatás és a figyelmeztetés, de ha ezek eredménytelenek, akkor a hivatal büntethet. Akár háromszázezer forintos bírságot is kiszabhatnak. Az első egy hónap alatt 8 bejelentést kaptak, de büntetést még senki nem kapott.

Nagy gondot jelent a szemétégetés Magyarországon. A füst apró porszemeket és veszélyes vegyi anyagokat juttat a levegőbe, amelyek belélegezve súlyos egészségkárosodást okoznak. A szállópor háromnegyede szilárd tüzelésű házak kéményén át kerül a levegőbe.

Az amerikai Yale Egyetem kutatása alapján az Európai Unióban Magyarországon a második legrosszabb a helyzet a szilárd tüzelési kibocsátásokkal kapcsolatban

- mondta Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport projektvezetője. A hulladék elégetése pedig akár ezerszer károsabb lehet a fával fűtésnél, holott a fafűtés is rendelkezik káros kibocsátással.

A Levegő Munkacsoporthoz érkező panaszok alapján a szeméttel fűtés elsődleges oka – a közhiedelemmel ellentétben - nem a szegénység, hanem az ismerethiány és a felelőtlenség.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

Súlyos gondot jelent a járvány miatt megszaporodott használt maszkok eldobálása is. A maszkokat szinte lehetetlen újrahasznosítani összetételük, valamint a szennyeződések és a fertőzések kockázata miatt.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: