KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

A budapesti metróban üzenik fiatalok: mindannyiunknak köze van a klímaváltozáshoz

Plakátokon hirdetik, mit tegyünk, hogy ne gyorsítsuk a felmelegedést, hogyan óvjuk a Földet, és hogyan gondolkodjunk globálisan.
Belicza Bea - szmo.hu
2021. november 16.


Link másolása

A Bolygó Barát csapatot három fiatal lány alkotja.  Ahogy magukról írják: örök optimisták, akik kicsit meg akarják váltani a világot.

Fenntartható jövőt, olyan életet képzelnek el, ahol az ember harmóniában van a természettel.

Papp Zsófia elmesélte, hogy két hasonló korú barátnőjével, Siklós Fannival és Kozmits Krisztinával olyan tudást igyekeznek megosztani, ami segít megváltoztatni, ahogy élünk, ötleteket ad, hogyan legyünk tudatosabbak.

"Nagyon sok olyan hírt kapunk, hogy nagy a baj, de nem halljuk, mit csináljunk. Amikor egyre többet olvastam, tanultam erről, jobban megértettem az összefüggéseket" - meséli Zsófi.

Azt mondja, fontos, hogy mit vásárolunk, mit eszünk.

"Minden ember fogyasztó és minden ember hatással van a piacra. Ha elég ember változtat a fogyasztásán jó irányba, akkor jó irányba változik majd a piac is".

Kitalálták, hogy versenyt hirdetnek szerintük fontos témákban, aztán plakátokon adják majd át az információkat, ami elgondolkodtat vagy segítséget ad a változáshoz.

Máté Rebeka pályázata

A kedvenc témája, hogy véget kell vetni a fast fashionnek.

"Zavar, hogy nagyon sok ember nagyon-nagyon sok ruhát vásárol. Mindig új kell. Nekem is volt ilyen korszakom, ameddig nem kezdtem el ezekkel foglalkozni, felismerni, hogy a környezeti szennyezés felesleges ruhák előállításával és kidobásával is nagy probléma. Az is kérdés, kik varrják a ruhát, milyen körülmények között".

Zsófinak nagyon kicsi most a ruhatára, de úgy látja, ettől boldogabb is.

"Nyáron három szoknyát, rövidnadrágot, meg pár pólót hordtam. Ezeket imádom, és nincs az a problémám, hogy jaj, mit vegyek fel. Kevesebb ruha nem vesz el energiát, és nem csinál stresszt, hogy nincs egy rongyom sem, és ó, hogy nézek ki ebben?"

Hangsúlyozza, hogy egy póló előállításához is víz kell, 2700 liter. Egy ember két és fél év alatt iszik meg ennyit.

Simkó Rebeka pályázata

Két lány is vegán a Bolygó Barát csapatban. Nem akarják meggyőzni az embereket, hogy eztán senki ne egyen húst, csak a mennyiséget kellene csökkenteni, hogy visszaszoruljon az ipari állattartás.

"Azt kellene megérteni, hogyan kapcsolódik az étel a környezettel. A darált hús nem pottyan oda a bolt polcára. Az állat felnevelése, etetése, feldolgozása rengeteg munka, energia és pénz".

Azt mondják, ipari szinten az állatokat kínozzák, sok ember sosem látta még, hogyan lesz az állatból hústermék.

Ilosvai Krisztián pályázata

Arra buzdítanak, hogy helyi termelőktől vásároljunk.

"Ha van a boltban magyar alma, miért vesszük az olaszt? Sokszor azért, mert olcsóbb, csakhogy ennek valaki más fizeti meg az árát helyetted. Ha valami irreálisan olcsó, kizsigerelés van mögötte, valószínűleg, aki leszedi, szállítja, csomagolja, nem kap elég pénzt."

Major-Takács Eszter pályázata

Azt mondják, minden pénzkiadásnál tudatosnak kell lenni.

"Minden egyes vásárlás egy ilyenebb, vagy egy olyanabb jövőhöz vezet. Kit teszünk gazdagabbá a vásárlásainkkal? Ha olyan valakit, akinek nagy tőkéje van, azzal több mindent lehet kezdeni. És ha folyamatosan olyan cégek kezébe juttatjuk a pénzt, amelyek rossz irányba viszik a világot, például nem a megújuló energia felé, akkor az a mi felelősségünk is.”

Felelős Gasztrohős pályázata

Pályázatot hirdettek Facebook-csoportokban, ki alkotja meg a legfigyelemfelkeltőbben főbb üzeneteiket. A plakátok persze pénzbe kerülnek, ami nekik nem volt, így gyűjtést indítottak.

A szükséges összeg úgy jött össze, hogy Zsófi még a születésnapjára is támogatást kért barátaitól és kollégáitól.

Kedvezménnyel kaptak végül plakáthelyeket. Hétfőtől a belvárosi metrókban lehet találkozni a mindenki számára fontos üzenetekkel december 15-ig.

Az elmúlt egy hónap alatt edzőteremben, fodrászüzletben, szoláriumban és vendéglátóhelyeken lehetett látni az üzeneteket, videókat digitális kijelzőkön. Ezt a FlyingAds készítette. A kijelzőkön található QR- kódok beolvasásával hosszabban lehet a témáról olvasni az említett csapat által készített tematikus oldalakon. Zsófiék nagyon hálásak minden résztvevőnek, segítőnek, hogy terjeszthetik üzeneteiket.

A fiataloknak az életéről van szó, de azt szeretnék, ha az idősebbek is segítenének változtatni a jövőn.

„Ők még gyerekként nem is termeltek nagyon szemetet, de átalakult a világ, és elhitették velük, hogy a fogyasztás jó. Sokan azt gondolják, hogy csak a túlnépesedés a probléma, de nem értik, hogy miközben egyre többen vagyunk, sokfelé nagyon nagy a szegénység, ők nem fogyasztanak. Sokkal többet fogyaszt, aki tud költeni. A problémát ők okozzák.”

Varga Béla pályázata

"Tapasztalatom szerint az idősebb generáció gyakran úgy áll a dolgokhoz, hogy már úgyis minden mindegy. Azt szeretném, ha mindenki felismerné, hogy igenis minden apró tettünk hatással van a dolgok kimenetelére."

"Nem szabad azt gondolnunk, hogy nem tudunk változtatni, hiszen majdnem nyolcmilliárdan élünk ezen a bolygón. Ha mindenki megtenné a tőle telhető legtöbbet, már egy sokkal jobb helyen élnénk."

Zsófi szerint a globális gondolkodás hiányzik.

"Azt hiszik sokan, hogy ami messze van, az nem az én bajom. Pedig a legtöbb baj körbeér valahogy. Mindenki autóval jár, repül ha kell, ha nem. Jön a globális felmelegedés, azok az emberek, akik olyan helyeken élnek, ahol élhetetlenné válik a környezet, szép lassan útra kelnek, a migrációt pedig mindenhol problémaként kezelik, megoldást nem találnak."

A nyertes plakátok és készítőik gondolatai:

Tóth Lejla:

Olyan plakátot szerettem volna készíteni, amiről első ránézésre nem lehet megmondani, hogy miről szól, csak a szöveggel együtt lehet értelmezni. 

Nem olyan nagy dolog hetente egyszer növényi eredetű ételeket fogyasztani. Olyan ez, mintha egyik nap más, vidámabb és színesebb zoknit húznánk.

Egy kis változatosságot hoz a mindennapokba. 

Biztos vagyok benne, ha a húsfogyasztó embereknek maguknak kellene előállítani a húst (például elszakítani az anyjától egy borjút, levágni és megnyúzni), akkor maximum a 10%-uk lenne képes rá. Sokan nem látják és nem is akarják látni, hogy mivel jár egy steak, felvágott, sajt, májkrém vagy egy bőr táska. Mennyi szenvedéssel és erőszakkal.  

Kántor Attila: 

Környezetünk védelmének számtalan módja van, de ezek közül talán az egyik legkönnyebb, leghétköznapibb megoldás a ruházatunk kérdése lehet.  

Csodálatos, igazi nőkkel vagyok körbevéve, a feleségemen, de már az egyéves lányunkon is látom e téma fontosságát, amikor órákon keresztül pakolják a ruhákat. Talán e "Földanya" őket is ábrázolja kicsit. 

Szegfű Liliána: 

Azért a ruhás témát választottam, mert valamennyire saját magamat is ösztönözni szerettem volna a tudatosabb vásárlásra.  

A plakátom reflektál a mértéktelenségre, már belegabalyodunk lassan. A főcímet ironikusan értelmeztem. Nem szabad ész nélkül mindent össze vásárolni. 

Bencsik Beáta:  

“Vidéken nőttem fel, számomra természetes volt, hogy mindig a piacon vásárolt, szezonális termés van az asztalon. Budapesten sem változtattam ezen. A legkedveltebb zöldségek, gyümölcsök nekem a nyári időszakhoz köthetők, ezért dolgoztam azokkal.” 

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: