hirdetés

KÖZÖSSÉG

Beteg kisfiával triatlonozott a korábban lusta apuka

Alex Smith élete akkor változott meg gyökeresen, amikor megtudta: kisfia, Harrison súlyos betegségben szenved. Lustaságát legyőzve elhatározta, hogy a sport révén juttatja őt felejthetetlen élményekhez.

Link másolása

hirdetés

Amikor Alex Smith megtudta, hogy kisfia gyógyíthatatlan betegségben szenved, emberfeletti vállalkozásra szánta el magát, hogy a gyereknek példát mutasson, és élményekhez juttassa.

Amikor a kis Harrison megszületett, úgy tűnt, teljesen egészséges. Csak akkor kezdtek gyanakodni, hogy valami nincsen rendben, amikor második kisfiuk, William is világra jött, és a szülők észrevették, hogy a két gyerek másképpen fejlődik.

Amikor Harrison járni kezdett, mindig a legközelebbi bútordarab felé vette az irányt, hogy kapaszkodhasson, míg öccse ahogy lábra állt, körberohanta a házat. Később az iskolában is megemlítette a gyerek tanítónénije, hogy Harrison bizonytalanul mozog.

- Én is észrevettem, hogy a fiam úgy tápászkodik fel a földről, mint egy öregember – mesélte az édesapa a Mirrornak. – Az orvos azt mondta, nincs is ezzel semmi baj, de az apai ösztönöm azt súgta, hogy de igen, van. A feleségemmel annyira aggódtunk, hogy specialistához vittük Harrisont, aki Duchenne-féle izomdisztrófiával diagnosztizálta.

A kisfiú akkor négy éves volt. A szülőknek fel kellett dolgozniuk a hírt, hogy az izmok leépülésével járó betegség miatt Harrison valószínűleg nem fogja megélni a huszonötödik születésnapját. Kamaszkorára már kerekesszékbe kényszerül, és az evéshez, később a légzéshez is segítségre szorul.

hirdetés
fiu1

- Elmondani nem tudom, mit éreztem – mondta Alex szomorúan. – “A fia meg fog halni. Semmit sem tehetünk. Vigyék haza, szeressék, legyen szép a hátralevő élete.” Erre egy szülő nincsen felkészülve. Én sokkot kaptam, a feleségem meg dühös lett. Aznap véget ért számunkra a normális élet, új időszámítás kezdődött.

Amikor hazaértek a diagnózis után, Donna a gyerekekkel foglalkozott, Alex pedig leült a számítógéphez, hogy mindent megtudjon a betegségről. Nem tetszett neki, amit látott, ezért elgondolkodott, hogyan adhatna növelhetné fia életesélyeit. Kutakodás közben talált rá a Dick és Rick Hoyt párosra, az apa-fiú duóra, ahol az édesapa Ironman-versenyeket teljesített úgy, hogy közben Little-kóros fiát tolta maga előtt. Abban a percben eldöntötte, hogy ő is részt vesz egy ilyen versenyen Harrisonnal.

- Donna és a család azt hitte, megbolondultam. Nálam lustább embert keresve se lehetett volna találni. Egyszer már lefutottam egy jótékonysági maratont szörnyű idővel. Egyszerű, hétköznapi apuka vagyok. De valami nem hétköznapit akartam végrehajtani. Létrehoztam egy alapítványt, és úgy döntöttem, az Ironman során adományokat gyűjtök, hogy a betegséggel foglalkozó szakembereket segítsem. Szükségem volt a pozitív energiára.fiu4

A szerencse is Alex mellé szegődött. Amikor pár nappal később véletlenszerűen felkapott egy magazint az újságosnál, és belelapozott, egy hirdetésen akadt meg a tekintete. Egy orvos keresett Ironmanre nulláról felkészülő alanyokat. Arra volt kíváncsi, hogyan hat az emberi szervezetre az állóképességi edzés. Alex jelentkezett. A tesztek kimutatták, hogy a családnak nincs aggódnivalója, Alex tökéletesen egészséges.

Az első triatlont még Harrison nélkül teljesítette egy évvel később, mert fel akart készülni a plusz teherre. Ez után a verseny után megint szerencséje lett: a vonaton pont egy triatlon bajnokkal kezdett trécselni, aki felajánlotta neki, hogy teljes edzéstervet készít a számára. Alex az edzéseket a testére erősített ötven kilogrammos súllyal teljesítette, ezzel szimulálva Harrison súlyát, aki nem tudott részt venni a tréningeken.

A sikerhez akadályokat is le kellett küzdeni. Nyolcéves korára a kisfiú már nem tudott felkelni a földről, és éjjel-nappal ápolásra szorult. Megjósolni sem lehetett, milyen állapotban lesz a verseny napján. Alexet azonban nem lehetett eltéríteni a céljától. Erőfeszítéseire a média is felfigyelt, egy stáb filmezni kezdte. Egy cég felajánlotta, hogy elkészít egy kocsit, amiben Harrison kényelmesen elhelyezkedhet, és amit aztán kerékpárra kötve és futva is lehet húzni-tolni, valamint egy katamaránt az úszáshoz.fiu2

Amikor elérkezett a nagy nap, Harrison izgatottan figyelte a tömeget, de Alex szerint nem fogta fel teljesen, mi vár rá. – Nem akartam megijeszteni. Valami elképesztőre készültem, muszáj volt összpontosítanom. A szervezők úgy bántak velünk, mintha profik lettünk volna. A hangulat fergeteges volt. Bekötöttem Harrisont a katamaránba, felhangzott a duda, és a vízbe vetettem magam.

A jéghideg vízben úszást Alex még élvezte is, de a kerékpározás alatt megjelentek az első gondok. Kilencven kilométernél, vagyis féltávnál feltámadt a szél, Harrison pedig nyűgös lett, mert fázott. – Ráadtam még extra ruhát meg zoknit, ő meg kiabált, hogy hajtsak gyorsabban.fiu3

A kerékpár után még egy maratoni táv lefutása várt rájuk. – A démonok azonnal sutyorogni kezdtek a fejemben, ahogy elindultunk. Azt mondták, adjam fel, senki sem szólna meg érte, máris sokat elértem – emlékezett Alex. – Nagyon sötét helyre érkeztem gondolatban.

A jéghideg eső bőrig áztatta a futókat. – Mindenki szanaszét ázott, fázott, és nagyon bosszús volt. Harrison azt hajtogatta, hogy júniusban nem is szabadna esnie. Nehéz jó apukának lenni, amikor semmi más nem jár a fejedben, mint menni előre. Raktam egyik lábamat a másik után. Szerencsére a stáb kerékpáron kísért bennünket, és megnevettették Harrisont, amikor én már megszólalni is képtelen voltam. Amikor a legnehezebb volt, arra gondoltam, hogy milyen nehéz lehet az élet Harrisonnak, meg a többi családra, akik a betegséggel küzdenek. Az utolsó kilométereken a fiam biztatott, a szurkolók lepacsiztak velem, engem pedig újra hajtani kezdett az adrenalin.

Amikor látótávolságba került a célvonal, a gyerek kiabálni kezdett: “Gyerünk apa, fejezzük be együtt!”

Tizenöt óra 36 perc, 29 másodperc alatt teljesítették a versenyt.

- A maratonból nem sok mindenre emlékszem – mesélte Alex. – Csak a fiam büszke kiabálására, hogy “Együtt megcsináltuk, apa!” - A párosnak a verseny győztese adta át az érmet, aki a célba érés után még órákig várta őket a finisben.

- Hétköznapi pasas vagyok, de másfél millió fontot gyűjtöttem, ez egészen elképesztő. Azt szeretném, ha Harrison tudná, hogy mindent érte tettem. Az állapota gyorsan romlik, de küzdő típus. Nem fogja egyhamar feladni, és én mellette leszek minden másodpercben – fejezte be az élménybeszámolót az édesapa.

Via Mirror

Ha érdekes volt a cikk, oszd meg másokkal is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Négyévesen rabolták el a kisfiút, aki most 33 év után tért haza, szinte egy csodának köszönhetően
Emlékezetből lerajzolta a szülőfaluja térképét, így térhetett haza az anyjához.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2022. január 02.


Link másolása

hirdetés

A kínai Li Csing-vei négyéves volt, amikor elrabolták az emberkereskedők. Most, 33 évvel később úgy döntött, hogy megpróbál hazajutni. December 24-én feltöltött egy kézzel rajzolt térképet a szülőfalujáról a Douyin nevű videómegosztóra, pusztán emlékezetből - írja a BBC. Ennek köszönhetően a rendőrség sikeresen beazonosított egy kis települést Kínában egy nővel együtt, akinek régen eltűnt a gyereke.

Mindketten átestek DNS-teszten, így kiderült, hogy tényleg anyáról és fiáról van szó, ezután találkozhattak is Jünnan provinciában.

A férfi könnyekben tört ki, amikor meglátta az anyját maszk nélkül. "Ennyi év várakozás és rengeteg vágyakozással töltött éjszaka" - írta a Douyinon Csing-vei, aki a posztban megköszönte a segítséget, nagyon hálás, hogy találkozhatott a családjával.

Az emberrablók egy családnak adták el, akiket hiába kérdezett az igazi szüleiről, nem tudták megmondani neki, honnan származik. Próbálkozott DNS-tesztekkel, de ez sem hozott sikert, ezért fordult az internethez, aminek hála haza tudott térni az anyjához.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
„Milyen őrület így elmenni és most?!” - Sorra búcsúznak a közéleti szereplők Homonnay Gergelytől
Az 52 éves író, aktivista váratlan, tragikus halála sokakat megrázott, mások mellett Gyurcsány Ferenc is a Facebookon emlékezik rá.

Link másolása

hirdetés

Vasárnap késő este érkezett a hír, hogy meghalt Homonnay Gergely író, aktivista Rómában. Holttestét a Bananon nevű privát klub törökfürdőjének mosdójában találták meg. Halálát a szív és a keringés leállása okozta. Megpróbálták újraéleszteni, sikertelenül. Bűncselekményre utaló nyom egyelőre nem merült fel, de a rendőrség nyomoz a helyszínen talált kábítószergyanús anyagok, egy zacskó fehér por és néhány fiola miatt.

Homonnay Gergely halála követőit és közéleti személyiségeket is megrázott. Gyurcsány Ferenc így búcsúzott Facebook-oldalán az aktivistától:

"Elment Homonnay Gergő. Találja meg útját a szeretet, a megértés és a befogadás örök, végtelen útján! Valójában csak szeretni akart szabadon. Szerinte ez megkérdőjelezhetetlen jog. Szerintem is. Szenvedélyes volt. Mert érzett. Ezért sokszor karmolt. Mint Erzsi. A másik énje. Milyen őrület így elmenni és most?! Ölellek."

Cseh Katalin, a Momentum politikusa egy Facebook-oldalán közzétett közös fotóval búcsúzik:

hirdetés

"Hihetetlen, felfoghatatlan, megrázó. Nyugodj békében, Homonnay Gergely!"

Perintfalvi Rita teológus így írt Homonnay Gergelyről a Facebook-oldalán:

"MEGSZAKAD A SZÍVEM, NEM ÉRTEM ÉS NEM IS HISZEM EL: MEGHALT HOMONNAY GERGELY. Karácsony előtt 4-5 napot együtt töltöttem vele és Erzsivel Rómában, rengeteg közös tervet szőttünk. Gergely boldog volt és szerelmes, de nagyon félt, hogy bántani fogják. Nem tudom elképzelni sem, hogy mi történhetett vele. Nagyon sajnálom, hogy tőlem kell halljátok ezt a borzalmas hírt. Most képtelen vagyok bármi egyebet írni. Rettenetesen le vagyok sújtva, mert nagyon megszerettem ezt az embert."

Czeglédy Csaba ügyvéd, politikus ezeket a sorokat írta az író halála kapcsán Facebook-oldalán.

"Lehet, hogy soha nem fogjuk megtudni, mi okozta valójában Homonnay Gergely halálát, azonban sokat elárul a mai magyar viszonyokról, hogy többekben rögtön felmerült: azért halt meg, mert a hatalom útjában volt. Egy közeli barátja éjjel meg is írta: Gergő nagyon félt.

És az is jól mutatja a mai magyar állapotokat, hogy több, nyilván keresztény, mélyen hívő fideszes honfitársunk nyilvánosan örül egy ember halálának.

'Végre'

'Megérdemelte'

'Aki másnak vermet ás, maga esik bele'

'Kövessék többen'

Isten Veled, Gergő!"

Hohn Krisztina parlamenti képviselő így búcsúzik az aktivistától a Facebookon:

"Felfoghatatlan tragédia! A változás mellett igazán elkötelezett ember, egy régi harcostárs távozott közülünk!

Nyugodj békében Gergő!"

A Demény, a kötsög népszerű Facebook-oldal kezelője, Judit is búcsúzik Homonnay Gergelytől:

"Nem ugyanazt az utat választottuk. Sokszor nagyon másképp láttuk a dolgokat. De végeredményben ugyanazért a világért harcoltunk. Ő macskaszemmel, én kutyával. Drága Gergő, nem is hiszem el. Találd meg a békéd. És szurkolj, hogy mi is megtaláljuk egyszer."

Bálint Natália operaénekesnő egy hosszú írást jelentetett meg Facebook-oldalán Homonnay Gergely halála kapcsán, itt elolvashatod.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
Egyedülálló anya kapta az első 3D-nyomtatott házat egy lakhatási segélyszervezettől Amerikában
A háztetőn napelemek vannak, és még egy 3D-nyomató is járt hozzá, hogy adott esetben tudjanak pótalkatrészeket gyártani.

Link másolása

hirdetés

A Habitat for Humanity egy nonprofit szervezet, ami világszerte kínál jóárasított otthonokat. Most először segítettek az USA keleti partján, Virginiában, ahol egy egyedülálló anya és a 13 éves gyereke jutottak egy 110 négyzetméteres házhoz, amiben három hálószoba és két fürdőszoba van.

Mivel a faár most magasan van Amerikában, így a szakemberek a 3D-nyomtatás mellett döntöttek, aminek köszönhetően 15 százalékot spóroltak minden négyzetméteren. Ráadásul az építkezés is hamarabb megvolt, a ház váza mindössze 12 óra alatt készült el, ami hagyományos esetben négy hetet vett volna igénybe. Amerikában ugye a könnyűszerkezetes házak a népszerűek, ez a 3D-nyomtatott otthon viszont betonból készült, ami jobban szigetel, és az időjárás viszontagságaival szemben is ellenállóbb.

A házhoz járt egy 3D-nyomtató, amivel tudnak például új villanykapcsolókat készíteni a házba, napelemek vannak a tetőn és beszereltek okosotthon-funkciókat is.

A Habitat for Humanityről sokan hiszik, hogy ingyen adományoznak házakat, de nem erről van szó. Alacsony vagy közepes jövedelmű családoknak segítenek otthont vásárolni, aminek a költségeit 20-30 év alatt kell megtéríteniük úgy, hogy a Habitat nem szed profitot a ház után.

Olyanok jelentkezhetnek a programjukra, akik már legalább háromszáz órát önkénteskedtek, és az adott terület medián fizetésének a 40-85 százalékát keresik.

A szervezet egyébként Magyarországon is jelen van, az elmúlt húsz évben 150 házat építettek és 720 lakást újítottak fel. A tevékenységükkel szeretnének példát mutatni a hatékony lakáspolitikára, de szakpolitikai segítséget is nyújtanak. A munkájukat önkormányzati, civil és vállalati szereplők, illetve magánemberek is is segítik.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
Már a második mentett kutyáról gondoskodik Wiszki, a macska
A tatai cicának fejlett szociális érzéke van, most egy Lucy nevű, nagyon rossz állapotban megtalált kutyát vett a pártfogásába.

Link másolása

hirdetés

Újabb mentett kutyát vett gondjaiba a tatai cica. Wiszkit egy éve mutatta be az RTL Híradója, a macska akkor egy legyengült, tüdőbeteg kutyát ápolgatott. Egy héttel ezelőtt új páciens érkezett a gondoskodó állathoz. A legyengült és átfagyott Lucyt Tatabánya mellett találta meg egy állatvédő.

„Van egy kazánház, aminek nincsen ajtaja, és felfigyeltem rá, hogy egy pici kiskutya kidugja a fejét. Közelebb mentem, és csak azt láttam, hogy ott van bent egy pici kutya, vacog, remeg, teljesen át van fagyva” – mesélte el a kiskutya megtalálója az RTL Híradónak.

A kutyus ezután a Tatai Állatvédőkhöz került, most Halász Viktória és macskája, Wiszki vigyáz rá. A kandúr épp olyan odaadóan gondozza az állatot, mint egy évvel korábban az akkor náluk lévő, betegsége után lábadozó Hope nevű kutyát. A gazdája szerint Wiszki ösztönösen gondoskodik a kutyákról.

„Felhozok egy új kutyát, és ő már bújik, szeretgeti, ápolgatja. Valószínűleg érzi, hogy ők meg vannak törve, betegek, szeretetre van szükségük, és ezt mutatja feléjük”

– meséli a cica gazdája.

A tatai állatvédők most gazdát keresnek a kiskutyának, akiért többen is jelentkeztek már.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: