hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Beteg kisfiával triatlonozott a korábban lusta apuka

Alex Smith élete akkor változott meg gyökeresen, amikor megtudta: kisfia, Harrison súlyos betegségben szenved. Lustaságát legyőzve elhatározta, hogy a sport révén juttatja őt felejthetetlen élményekhez.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. június 20.

hirdetés

Amikor Alex Smith megtudta, hogy kisfia gyógyíthatatlan betegségben szenved, emberfeletti vállalkozásra szánta el magát, hogy a gyereknek példát mutasson, és élményekhez juttassa.

Amikor a kis Harrison megszületett, úgy tűnt, teljesen egészséges. Csak akkor kezdtek gyanakodni, hogy valami nincsen rendben, amikor második kisfiuk, William is világra jött, és a szülők észrevették, hogy a két gyerek másképpen fejlődik.

Amikor Harrison járni kezdett, mindig a legközelebbi bútordarab felé vette az irányt, hogy kapaszkodhasson, míg öccse ahogy lábra állt, körberohanta a házat. Később az iskolában is megemlítette a gyerek tanítónénije, hogy Harrison bizonytalanul mozog.

- Én is észrevettem, hogy a fiam úgy tápászkodik fel a földről, mint egy öregember – mesélte az édesapa a Mirrornak. – Az orvos azt mondta, nincs is ezzel semmi baj, de az apai ösztönöm azt súgta, hogy de igen, van. A feleségemmel annyira aggódtunk, hogy specialistához vittük Harrisont, aki Duchenne-féle izomdisztrófiával diagnosztizálta.

A kisfiú akkor négy éves volt. A szülőknek fel kellett dolgozniuk a hírt, hogy az izmok leépülésével járó betegség miatt Harrison valószínűleg nem fogja megélni a huszonötödik születésnapját. Kamaszkorára már kerekesszékbe kényszerül, és az evéshez, később a légzéshez is segítségre szorul.

hirdetés
fiu1

- Elmondani nem tudom, mit éreztem – mondta Alex szomorúan. – “A fia meg fog halni. Semmit sem tehetünk. Vigyék haza, szeressék, legyen szép a hátralevő élete.” Erre egy szülő nincsen felkészülve. Én sokkot kaptam, a feleségem meg dühös lett. Aznap véget ért számunkra a normális élet, új időszámítás kezdődött.

Amikor hazaértek a diagnózis után, Donna a gyerekekkel foglalkozott, Alex pedig leült a számítógéphez, hogy mindent megtudjon a betegségről. Nem tetszett neki, amit látott, ezért elgondolkodott, hogyan adhatna növelhetné fia életesélyeit. Kutakodás közben talált rá a Dick és Rick Hoyt párosra, az apa-fiú duóra, ahol az édesapa Ironman-versenyeket teljesített úgy, hogy közben Little-kóros fiát tolta maga előtt. Abban a percben eldöntötte, hogy ő is részt vesz egy ilyen versenyen Harrisonnal.

- Donna és a család azt hitte, megbolondultam. Nálam lustább embert keresve se lehetett volna találni. Egyszer már lefutottam egy jótékonysági maratont szörnyű idővel. Egyszerű, hétköznapi apuka vagyok. De valami nem hétköznapit akartam végrehajtani. Létrehoztam egy alapítványt, és úgy döntöttem, az Ironman során adományokat gyűjtök, hogy a betegséggel foglalkozó szakembereket segítsem. Szükségem volt a pozitív energiára.fiu4

A szerencse is Alex mellé szegődött. Amikor pár nappal később véletlenszerűen felkapott egy magazint az újságosnál, és belelapozott, egy hirdetésen akadt meg a tekintete. Egy orvos keresett Ironmanre nulláról felkészülő alanyokat. Arra volt kíváncsi, hogyan hat az emberi szervezetre az állóképességi edzés. Alex jelentkezett. A tesztek kimutatták, hogy a családnak nincs aggódnivalója, Alex tökéletesen egészséges.

Az első triatlont még Harrison nélkül teljesítette egy évvel később, mert fel akart készülni a plusz teherre. Ez után a verseny után megint szerencséje lett: a vonaton pont egy triatlon bajnokkal kezdett trécselni, aki felajánlotta neki, hogy teljes edzéstervet készít a számára. Alex az edzéseket a testére erősített ötven kilogrammos súllyal teljesítette, ezzel szimulálva Harrison súlyát, aki nem tudott részt venni a tréningeken.

A sikerhez akadályokat is le kellett küzdeni. Nyolcéves korára a kisfiú már nem tudott felkelni a földről, és éjjel-nappal ápolásra szorult. Megjósolni sem lehetett, milyen állapotban lesz a verseny napján. Alexet azonban nem lehetett eltéríteni a céljától. Erőfeszítéseire a média is felfigyelt, egy stáb filmezni kezdte. Egy cég felajánlotta, hogy elkészít egy kocsit, amiben Harrison kényelmesen elhelyezkedhet, és amit aztán kerékpárra kötve és futva is lehet húzni-tolni, valamint egy katamaránt az úszáshoz.fiu2

Amikor elérkezett a nagy nap, Harrison izgatottan figyelte a tömeget, de Alex szerint nem fogta fel teljesen, mi vár rá. – Nem akartam megijeszteni. Valami elképesztőre készültem, muszáj volt összpontosítanom. A szervezők úgy bántak velünk, mintha profik lettünk volna. A hangulat fergeteges volt. Bekötöttem Harrisont a katamaránba, felhangzott a duda, és a vízbe vetettem magam.

A jéghideg vízben úszást Alex még élvezte is, de a kerékpározás alatt megjelentek az első gondok. Kilencven kilométernél, vagyis féltávnál feltámadt a szél, Harrison pedig nyűgös lett, mert fázott. – Ráadtam még extra ruhát meg zoknit, ő meg kiabált, hogy hajtsak gyorsabban.fiu3

A kerékpár után még egy maratoni táv lefutása várt rájuk. – A démonok azonnal sutyorogni kezdtek a fejemben, ahogy elindultunk. Azt mondták, adjam fel, senki sem szólna meg érte, máris sokat elértem – emlékezett Alex. – Nagyon sötét helyre érkeztem gondolatban.

A jéghideg eső bőrig áztatta a futókat. – Mindenki szanaszét ázott, fázott, és nagyon bosszús volt. Harrison azt hajtogatta, hogy júniusban nem is szabadna esnie. Nehéz jó apukának lenni, amikor semmi más nem jár a fejedben, mint menni előre. Raktam egyik lábamat a másik után. Szerencsére a stáb kerékpáron kísért bennünket, és megnevettették Harrisont, amikor én már megszólalni is képtelen voltam. Amikor a legnehezebb volt, arra gondoltam, hogy milyen nehéz lehet az élet Harrisonnak, meg a többi családra, akik a betegséggel küzdenek. Az utolsó kilométereken a fiam biztatott, a szurkolók lepacsiztak velem, engem pedig újra hajtani kezdett az adrenalin.

Amikor látótávolságba került a célvonal, a gyerek kiabálni kezdett: “Gyerünk apa, fejezzük be együtt!”

Tizenöt óra 36 perc, 29 másodperc alatt teljesítették a versenyt.

- A maratonból nem sok mindenre emlékszem – mesélte Alex. – Csak a fiam büszke kiabálására, hogy “Együtt megcsináltuk, apa!” - A párosnak a verseny győztese adta át az érmet, aki a célba érés után még órákig várta őket a finisben.

- Hétköznapi pasas vagyok, de másfél millió fontot gyűjtöttem, ez egészen elképesztő. Azt szeretném, ha Harrison tudná, hogy mindent érte tettem. Az állapota gyorsan romlik, de küzdő típus. Nem fogja egyhamar feladni, és én mellette leszek minden másodpercben – fejezte be az élménybeszámolót az édesapa.

Via Mirror

Ha érdekes volt a cikk, oszd meg másokkal is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Ingyen eltüntetik az amerikai kisfiú sebhelyeit, akinek az arcát szétmarcangolta egy kutya, amikor a húgát védte

Két neves bőrgyógyász felajánlotta, hogy segítenek Bridger Walker sebeinek gyógyításában. Már el is kezdték a speciális lézerkezeléseket.
Címkép: robertwalker307/Instagram - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Visszakaphatja régi arcát az az amerikai kisfiú, akit súlyosan megsebesített egy kutya, amikor szembeszállt vele, hogy megvédje a kishúgát.

Bridger Walker hősies tettéről még tavaly nyáron számoltunk be. A Wyoming állambeli Cheyenne-ben élő gyerek a saját életét kockáztatta, amikor a testvérére rátámadó németjuhász keverék elé állt, hogy az állat inkább őt bántsa a húga helyett. Az eb sajnos nem rettent meg ettől: ráugrott a fiúra és többször is megharapta a fején és az arcán, olyan súlyos sérüléseket okozva, hogy 90 öltéssel kellett összevarrni a sebeket egy kétórás műtét során.

"Arra gondoltam, ha valakinek meg kell halnia, én legyek az"

- mondta a hős kisfiú a félelmetes támadás után.

A történtekről a gyerekek nagynénje számolt be az Instagramon azzal a céllal, hogy eljusson azokhoz a szuperhősöket játszó színészekhez, akiket a kisfiú nagyon szeret. Azt remélte, hogy a hírességek is gratulálnak majd Bridgernek, ezzel megerősítve őt abban, hogy igazi hőstettet hajtott végre, amikor az életét kockáztatva megmentette a húgát. Az elismerő szavak nem is maradtak el, többek közt Christ Evans, Robert Downey Jr., Mark Ruffalo, Grant Gustin és Anne Hathaway is üzent neki.

hirdetés

Bridger története gyorsan bejárta a világot, így ismerte meg őt két neves bőrgyógyász, Dr. Dhaval Bhanusali és Dr. Cory B. Maughan, akik felajánlották, hogy ingyen segítenek a kisfiú sebeinek gyógyításában - írja a Daily Mail.

"Időnként találkozunk olyan páciensekkel, akik sokkal többet tesznek értünk, mint amit mi teszünk értük. Bridger inspirált engem azzal, hogy most, amikor a negativitás uralja a világot, ő reményt adott és bizonyította, hogy történnek még jó dolgok is. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy segíthetek"

- mondta Dr. Bhanusali.

Bridger és családja már tavaly augusztusban New Yorkba utazott nem sokkal azután, hogy kiszedték a varratokat a kisfiú arcából. Ekkor kapta meg az első, speciális lézeres kezelést Dr. Bhanusalitól, októberben pedig egy újabbat Utah államban Dr. Maughantól. Ezek segítségével a sebek pirosságát és érdességét is sikerült enyhíteni. A kezelés idén is folytatódik, így várhatóan még szebb lesz majd a kisfiú arca.

Bridger egyébként büszke a sebeire, mert ezek emlékeztetnek rá, mennyire szereti a húgát.

Éppen ezért nem is az a cél, hogy teljesen eltüntessék a hegeket, csak hogy elhalványítsák annyira, hogy ne ez legyen az első dolog, amit meglátnak az emberek, ha ránéznek.

A kisfiú arca egyébként már most sokkal jobban néz ki. Ezeket a képeket még december közepén osztotta meg az édesapja az Instagramon:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Izrael miniszterelnöke is felköszöntötte Keleti Ágnest

Újabb politikus, ezúttal Benjámín Netanjáhu küldött üzenetet a 100 éves olimpiai bajnoknak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 09.

hirdetés

Ahogy azt korábban megírtuk, Orbán Viktor videóüzenetben köszöntötte fel Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnokunkat. Most a külügyminiszter, Szijjártó Péter töltötte fel a Facebook oldalára azt a felvételt, melyben Izrael miniszterelnöke, Benjámín Netanjáhu kíván boldog 100. születésnapot a Nemzet Sportolójának.

„Ágnes története a remény és az inspiráció története. Csupán 19 éves volt, amikor kitört a második világháború. Ígéretes sportoló volt és látszólag ragyogó jövő elé nézett, de hirtelen úgy tűnt, hogy véget ért az élete. El kellett rejtőznie, így menekült meg. A családtagjai már nem mind voltak ilyen szerencsések. Az apja egyike volt annak a 400 ezer magyar zsidónak, akit meggyilkoltak Auschwitzban 1944 májusában, júniusában és júliusában. Azonban ennek dacára, az átélt óriási veszély és nehézségek ellenére Ágnes ismét talpra állt. A háború után sikerült ismét Magyarország egyik vezető sportolójává válnia”

- fogalmazott Netanjáhu, majd hozzátette: „mindezért, és még sokkal több mindenért, óriási örömre szolgál, hogy Ágnesnek nagyon boldog születésnapot kívánjak!”

Keleti Ágnes 1957-ben vándorolt ki Izraelbe, és miután visszavonult az aktív versenyzéstől, testnevelés oktatóként helyezkedett el a Tel-Avivi Egyetemen. Egészen az 1990-es évek derekáig együtt dolgozott edzőként az izraeli tornászcsapattal. 2017-ben az ottani sporthoz való hozzájárulásáért megkapta a legmagasabb szintű izraeli polgári kitüntetést, az Izrael-díjat.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Magyar kamionos került karanténba Angliában – őt is segítik a kint élő magyarok

János hotelban kap szállást, ellátást. Tíz napig nem léphet onnan ki, de minden nap számíthat egy kis meglepetésre. A többi kamionosnak is ajánlják, hogy készüljenek fel hasonló helyzetre.
Belicza Bea Címlapkép: Elek Krisztián - szmo.hu
2021. január 11.

hirdetés

Az angliai mutáns koronavírus miatt egyetlen kamionos sem hagyhatja el a szigetet, csak negatív teszttel.

Egy magyar sofőr most pozitív lett. Semmi tünete nincs, de a másodszori tesztje is pozitív volt, így karanténba kell mennie.

A kamionos nem szeretett volna nyilatkozni, de hozzájárult, hogy a segítői elmeséljék, mi történt. János keveset beszél angolul, így nem értette, hogy kötelezően el kell mennie karanténba, ehhez egy címet is adtak.

Ő úgy gondolta, hogy nem mozdul, tíz napig ott lesz az autóban. Másnap viszont jöttek hozzá a katonák, hogy muszáj indulnia.

Próbálták a címet Google translate-tel lefordítani neki, a megértést azonban az csak hátráltatta.kamion

A karácsonyi kamion-feltorlódáskor segítő magyar csapat vezetője itt lépett közbe. A Nem vagyunk HUNtalanok alapítója, Wellner József tartja a kapcsolatot kamionos cégekkel is. János munkaadói is kértek tanácsot, mi a teendő ilyenkor. József felvette a kapcsolatot a sofőrrel és innen folyamatosan egyeztetett Pálnik Csabával, az akkor még Magyar kamionos segítségkérés/felajánlás néven ismert (ma Magyar Motoros és Kamionos Segítő Hálózat MMKS)oldal adminisztrátorával.

József szerint furcsa volt, hogy majdnem száz mérfölddel távolabbra, Readingbe kellett mennie Ashfordból Jánosnak.

Ehhez nem volt semmilyen kísérete, tehát menet közben gyakorlatilag bemehetett volna bármilyen boltba is. Nem ment.

hirdetés

Csaba beszélt a Hotel Inn recepciósával.

„Mondták, hogy tudnak az érkezéséről. Van szobája, van hely az autónak. Kap enni naponta háromszor, van tévé, internet. Tíz napig viszont a szobát nem hagyhatja el.”

János majdnem két napot az autóban volt a teszt után, azt valószínűleg nem számítják bele, a hotelban tíz napra szól a szoba.

Csaba szerint elvileg meghatározott időre elhagyhatja a szobáját, de csak kísérővel. János attól tart, hogy másfél hét múlva nem fog indulni a kamionja, jó lenne kétnaponta beindítani egy kicsit. Most próbálják kideríteni, ezt megteheti-e.

A recepción magyar is dolgozik majd a napokban, ő is tud majd segíteni, és bármikor kérhetnek tolmácsot, ha kell.

János nagyon elégedett a szobájával, a tisztasággal és azt mondja, az étel is finom és bőséges.

Egy konnektor-átalakítóra volt szüksége, gyorsan kapott és rengetegen ajánlották a segítségüket.

„Egy barátom vitte neki az adaptert. A környéken a lányok ismét összefogtak, így minden napra lesz Jánosnak valami kis meglepetése a portán.”

– mondta József.

Csaba azonnal összeírta az oldalon, hogy az adott szituáció szerint, mire érdemes készülni, bárkivel előfordulhat hasonló eset. A sokszor egyértelműnek tűnő javaslatokat érdemes átnézni a határhoz közeledve, a legfontosabb, hogy akár plusz tíz napra is legyen elegendő mindenből.

Tehát a szükséges gyógyszerekből is érdemes többet vinni. A dohányzóknak pedig fel kell készülniük, hogy vásárolni nem mehetnek és csak 6 óránként gyújthatnak rá.

Szobaszervíz, házhozszállítás, vezetékes telefonhasználat van, nyilván térítés ellenében. Alkoholt nem kérhetnek a fertőzöttek.

Csaba azt javasolja, hogy a koronások írjanak naplót, ami később segíthet megállapítani, hogy a betegség melyik szakaszában járnak. Légzési nehézség, mellkasi fájdalom, zavartság, tér és idő elvesztése esetén segítséget kell kérni. Azt írja, senki ne habozzon, ha szükségét érzi a vizsgálatnak.

„Ez nem játék, életerős emberek halnak meg a fertőzésben, nem szabad félvállról venni!”

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG

A szemét brutálisan mérgező eltüzelése ellen küzd az iWiW volt alapítója, Várdy Zsolt Budaörsön

Az önkormányzat zöld számot hozott létre, aki lebukik, 300 ezres bírságot is kaphat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Várady Zsolt, a budaörsi, Ne Fűts Hulladékkal Mozgalom egyik alapítója saját rossz élményei miatt két éve küzd a brutálisan egészségkárosító fűtési mód ellen. A városvezetés is támogatja, így december óta Budaörsön jóval egyszerűbb fellépni a szeméttel fűtő szomszédok ellen.

Egy ingyenesen hívható zöld számon lehet a súlyos esteket bejelenteni. A rendőrség és a közterületes járőr kimegy a helyszínre és dokumentálja az esetet. Ha a járőrök tényleg szeméttel fűtött kályhát találnak, akkor az ügyet továbbítják a járási hivatalnak.

A kampány fő célja a tájékoztatás és a figyelmeztetés, de ha ezek eredménytelenek, akkor a hivatal büntethet. Akár háromszázezer forintos bírságot is kiszabhatnak. Az első egy hónap alatt 8 bejelentést kaptak, de büntetést még senki nem kapott.

Nagy gondot jelent a szemétégetés Magyarországon. A füst apró porszemeket és veszélyes vegyi anyagokat juttat a levegőbe, amelyek belélegezve súlyos egészségkárosodást okoznak. A szállópor háromnegyede szilárd tüzelésű házak kéményén át kerül a levegőbe.

Az amerikai Yale Egyetem kutatása alapján az Európai Unióban Magyarországon a második legrosszabb a helyzet a szilárd tüzelési kibocsátásokkal kapcsolatban

- mondta Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport projektvezetője. A hulladék elégetése pedig akár ezerszer károsabb lehet a fával fűtésnél, holott a fafűtés is rendelkezik káros kibocsátással.

A Levegő Munkacsoporthoz érkező panaszok alapján a szeméttel fűtés elsődleges oka – a közhiedelemmel ellentétben - nem a szegénység, hanem az ismerethiány és a felelőtlenség.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

Súlyos gondot jelent a járvány miatt megszaporodott használt maszkok eldobálása is. A maszkokat szinte lehetetlen újrahasznosítani összetételük, valamint a szennyeződések és a fertőzések kockázata miatt.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: