KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Bálint gazda még a kórházban is tanácsokat adott

A 96 éves kertészmérnököt saját bevallása szerint a munka tartja fiatalon, ezért orvosai tanácsa ellenére sem enyhített a tempón.

Link másolása

Túl sokat dolgozott és kimerült Bálint gazda - ezt állapították meg az orvosok, miután pár alkalommal is szédülés és rosszullét miatt kórházba került az ország kedvenc gazdája. Ám a kivizsgálás és gyógykezelés alatt sem lazított Gyuri bácsi. A kórházban előírt séták alkalmával felderítette az intézmény parkját, kertjét és összeírt néhány jótanácsot, amivel az elhanyagolt ám még így is impozáns kertet kis erőfeszítéssel újra csodás paradicsommá lehetne átalakítani.

balintgyorgy1

Hálával tartozom a gyógykezelésemben részt vevőknek, és néhány kertész-tanáccsal szeretnék hozzájárulni a kórház szebbítéséhez - írta Bálint gazda honlapján.

A kiszámíthatatlan Sors akaratából néhány napot a kistarcsai Flór Ferenc Kórházban töltöttem. Ez úton is szeretném megköszönni azt a jó szándékú, alapos és eredményes kezelést, amelyben a Kórház orvosaitól, ápolónőitől és egyéb dolgozóitól részesültem.

Magam is megtapasztaltam, hogy milyen nehézségekkel kell a magyar egészségügynek megküzdenie azért, hogy az egyre növekvő számú beteg embereket korszerű gyógykezelésben részesítsék és ezért a jelenleginél jóval több anyagi és szellemi elismerést érdemelnének.

Kertész lévén nagyon örvendetes volt számomra megismerni a kórház épületeit körülvevő, tekintélyes méretű parkot és annak értékes növényállományát. Szép, napos időben magam is naponta kidöcögtem a parkba, hogy élvezhessem a jó levegőt, a napfényt és a rendszerint mellém telepedő betegtársaim elismeréseit és – ritkábban – panaszait. Magam is tapasztaltam néhány kisebb-nagyobb hiányosságot, amelyet a jelenlegi, nehéz pénzügyi helyzetben se lehetetlen megoldani.

A kerti utak bizony rászorulnának egy kis felújításra, mert gidres-gödrösek és a beteg, nehezen lépegető embereknek nehézséget okoz ezeken tenni egy-egy egészségvédő sétát. Van a parkban a főépület előtt egy jelentékeny, díszburkolattal ellátott tér, amely nagyon alkalmas lenne huzamosabb pihenésre, ha az ott levő padsor alkalmas lenne ülésre. Néhány nyugágy és kényelmes kerti fotel is csábító volna a jó levegőt élvező betegek számára, nem is beszélve arról, hogy a díszburkolat kockái olyan töredezettek, repedtek, hogy javítás hiányában már nem fogják sokáig elviselni az időjárás viszontagságait.

A gyönyörűen fejlődő örökzöld bokrok és fák szenvednek a rovarkártevőktől; ezek ellen a szükséges védekezés még a kórházi környezetben is megoldható. A sajnálatosan kipusztult díszfákat ki kellene vágatni, mert csak rontják a kert képét és terjesztik a betegségeket.

A látványosan nagy füves rétet nem kellene olyan gyakran kaszálni, ha virágos gyeppé alakítanák át. Ez megtakarítás és látványnak se mindennapi!

Mint ahogy nem mindennapiak a gyönyörűen virágzó rózsagyűjtemény sem, amely éppen ezekben a hetekben nyújt felejthetetlen élményt a kórház betegeinek, dolgozóinak és látogatóinak.

"Infúziókat és szidalmakat kaptam, hogy egy vénember ne dolgozzon ennyit... Tudom, tisztában vagyok azzal, hogy az én koromban nem ezt az életet kéne élnem. De ez tart fiatalon! Az orvosok utasítottak arra, hogy nyugdíjas életet éljek, és változtassak az életformámon. Remélem, sikerül." - olvasható a borsonline.hu-n.

balintgyorgy2

A kórházi kezelésről és tapasztalatairól Bálint gazda a Facebook-oldalán is beszámolt rajongóinak, akik rengeteg jókívánsággal halmozták el őt.

Godunov Borisz: Jó egészséget kívánok, ezt önös érdekből is teszem hisz hasznos és megszívlelendő tanításai évtizedek óta okosít minket, jobbulást "Bálint gazda" :)

Zsolnainé Pap Erzsébet: Gyógyulást és jó egészséget kívánok és nagyon hosszú boldog éveket.

Kovács Noémi: Tudom, hogy már ez is egy tisztes kornak számít, de én mégis arra kérem a Fentieket, hogy maradjon velünk még sokáig!!! Munkája, szellemisége és emberi mivolta már státuszszimbólumnak számít! Egy egész ország tisztelettel és mély szeretettel gondol Önre!

Forgács Edit: Mielőbbi teljes gyógyulást kívánok, a legnépszerűbb embernek, akitől csak szépet és jót tanulunk, igen nagy számban.

Kissné Bozsoki Judit: Jó erőt egészséget kívánok! Szeretném még nagyon sokáig olvasni a jó tanácsait! Nagyon sokat segít vele mindannyiunknak akik követik és megfogadják a sok hasznos tanácsait. Vigyázzon magára!

Németi Éva: Drága Gyuri bácsi gyógyulást és jó egészséget kívánok,hogy még nagyon sokáig taníthass bennünket!

Fodor Andrásné: Kedves Gyuri bácsi! Jó egészséget kívánok magam és sok rajongója nevében! Sok hasznos tanácsot kaptunk Öntől és most még a kórház is kapott a kertje szebbé tételéhez néhány kertész tanácsot, amiért biztos ők is hálásak. Isten éltesse sokáig!

Laczkó Katalin: Drága Gyuri bácsi, önnek mindenből a legjobb dukál,mert a munkásságát nem lehet eléggé megköszönni! A kertészeknek szinte nélkülözhetetlen! Szívből jövő szeretettel jobbulást és jó egészséget kívánok!

Gyuri bácsival tavaly nyáron készített interjúnkat ITT olvashatjátok el.

Ha te is jobbulást kívánsz, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: