hirdetés

KÖZÖSSÉG

Azt mondták, sosem fog tudni járni - most lefutotta a New York-i maratont

A 19 éves lány óriási akaraterőről tett tanúbizonyságot.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. november 06.

hirdetés

A londoni Zoe North olyat vitt véghez, amire senki nem számított. Sőt, szinte csoda, amit a 19 éves lány elért, és amivel még másoknak is segíteni tudott.

Zoe koraszülöttként, három hónappal a kiírt időpont előtt született meg, az orvosok pedig nem sok jóval biztathatták szüleit. A kislányt olyan állapottal diagnosztizálták, ami hatással van az egyensúlyra, a koordinációra és az izomerőre. Azt mondták, soha nem fog tudni járni, hiszen a spasztikus bénulásnak nevezett betegsége ezt nem teszi számára majd lehetővé. Zoe azonban nem adta fel, és küzdelmének meg is lett az eredménye.

A lány, aki öt évvel ezelőtt még nem volt képes egyenesen járni mindkét lábán, most öt fárasztó nap után ugyan, de beérkezett a világ egyik leghíresebb maratonján a célba. Ezzel nemcsak hihetetlen teljesítményt ért el, de közel ötvenmillió forintnak megfelelő összeget is gyűjtött jótékonysági célra. Ezt a pénzt a Great Ormond Street Hospital javára gyűjtötte, ahol többek között a hozzá hasonló betegségben szenvedő gyerekeket is kezelik.

Nem ez volt azonban Zoe első maratonja, tavaly ugyanis a londonin vett részt, ahol szintén rengeteg pénzt gyűjtött össze jótékony célra. Akkor még egy hét alatt teljesítette a távot, most ezen javított két napot.

“A New York Marathon volt életem eddigi legnehezebb kihívása, de minden lépés megérte, mert ott volt velem a Team Zoe, akik támogattak és motiváltak, valamint azért a fantasztikus kutatásért is megérte, amit a Sparks támogat, és amit én is támogatok ezzel a kihívással” - nyilatkozta a lány a mostani futása után.

hirdetés

Zoe kevesebb mint egy kilóval jött világra, születése után pedig az orvosok arra is kevés esélyt láttak, hogy a lány egyáltalán képes lesz beszélni, és szinte biztosak voltak abban, hogy fogyatékkal él majd. Kétéves volt, amikor spasztikus bénulással diagnosztizálták, azonban négyéves korára valamennyire mégis megtanult járni, az életét pedig az az öt évvel ezelőtti műtét változtatta meg, aminek során meglazították az inakat a lábában.

VIDEÓ:

“Amikor kicsi voltam, 4 éves koromig egyáltalán nem jártam, és utána is feldöntött volna az első szél” - mesélte Zoe nehézségeiről.

A lányt a maratonra családja és barátai mellett a Deutsche Bank futói is elkísérték, akik szintén abban segítettek neki, hogy minél több pénzt gyűjtsön. Ők együtt értek be vele a célba vasárnap. Az általuk összegyűjtött pénz olyan projektet támogat majd, amiben a koraszülés egyik kiváltó okára próbálnak kezelést találni, ez pedig a magzatburok sérülése.

Ami a legmegdöbbentőbb Zoe teljesítményében az az, hogy a lány a 2016-os londoni maraton előtt nem volt képes 15 percnél többet gyalogolni anélkül, hogy megpihent volna.

A versenyen pedig majdnem napi 8 kilométert tett meg 7 napon keresztül, hiszen a távon kívül a helyszínre is el kellett jutnia, majd haza. A hatalmas megerőltetés után hosszú pihenés következett először, majd elkezdett felkészülni a New York Marathonra. A felkészülés során rengeteg fizikoterápiára járt, hogy erősítse állóképességét.zoo

A kutatás egyik vezetője, Elvira Morrison, a következő nyilatkozta a futás után:

“Nagyon sok beteg gyermek számára a kutatás az egyetlen remény, azonban a gyermekgyógyászatot érintő kutatások kétségbeejtően alulfinanszírozottak. Állandóan lenyűgöz az, amit Zoe és a csapata elért, hihetetlenek mind! Az általuk összegyűjtött pénz nagy hatással lesz az új kezelési módok felkutatásában olyan gyerekek számára, akik összetett vagy ritka betegségekben szenvednek”.

Címkép: YouTube


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk