KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Az ítéletidő hősei: Koppány

A Segítsünk a bajban Facebook-oldalunkra rengeteg segítségkérő üzenet érkezett március 14-15-16-án történtekkel kapcsolatban. Voltak, akik nem csak szavakkal, hanem tettekkel is válaszoltak. Történetüket megírták nekünk levélben, ezért most sorozatot indítunk belőlük.

Link másolása

A Segítsünk a bajban Facebook-oldalunkra rengeteg segítségkérő üzenet érkezett március 14-15-16-án történtekkel kapcsolatban. Voltak, akik nem csak szavakkal, hanem tettekkel is válaszoltak. Történetüket megírták nekünk levélben, ezért most sorozatot indítunk belőlük.

, Fotók: Kőrösi Koppány

Hősök: a tűzoltók, a katasztrófavédelmisek, a rendőrök, a mentősök, a katonák és a polgárőrök, mert ott voltak, tették a dolgukat, mentették az embereket és bizony nagyon sokan túlóráztak is. Azonban nagyon sok civil önkéntes is volt közöttük, akik egyik napról a másikra váltak hősökké. Akár egy átlagos napja is lehetett volna szombaton Kőrösi Koppánynak, de mégsem volt az. Az ő történetét olvashatjátok most:

"Most értem haza. (2013.03.16. éppen éjfél van.) Kollár István Pállal - a korábbi poszt alapján telefonon jelentkezett, szintén kamionsofőr - együtt indultunk útnak este 8-kor, Budaörsről. Nagyon köszönöm két családnak is, hogy teával, gyerekekkel közösen készített szendviccsel, ásványvízzel tudtuk telepakolni az autót - a neveket majd vissza kell keresnem, elnézést, hogy nem tudom most név szerint is megköszönni.

Az M1-M7 közös szakaszánál az M1 irányába nem engedtek tovább a rendőrök, azt javasolták, hogy próbáljunk az M0-ról az M1 felé menni. Nem tudtuk, pontosan hol van szükség a segítségre - a 105 nem tudott érdemi információt adni -, ezért az volt a tervünk, hogy az M0 környékén ragadt kamionosokon, utasokon próbálunk segíteni.

ITT SEGÍTHETSZ VAGY KÉRHETSZ SEGÍTSÉGET:

Az M0-ról az M1 felé szintén nem akartak felengedni. Az ott szolgálatot teljesítő rendőr azt mondta, hogy csak azokat engedheti fel, akiknek be lett regisztrálva a száma a 112-n. Nem voltam rest, felhívtam a 112-t, elmondtam, hogy tele vagyunk meleg teával, élelmiszerrel, és vinnénk, vagy odaadnánk bárkinek, aki eljuttatja a rászorulóknak. Azt a választ kaptam, hogy ugyan el van látva mindenki, de visszahívnak öt perc múlva, adjuk meg a rendszámunkat.

Öt perc múlva tényleg visszahívtak, és felengedtek minket a pályára.

Tatabányáig csak néhány rendőrposzttal találkoztunk, mindenki továbbengedett. Tatabánya alatt találtunk rengeteg megrekedt kamiont az út szélén, a leállósávban. Őket elláttuk mindennel, amink csak volt, egy kamionosnak - köszönhetően a Segítsünk a bajban csoportnak - sikerült gyógyszert is szereznünk.

Azt mondták, az elmúlt két napban mi voltunk az elsők, akik megkérdezték, hogy mire van szükségük, vagy vittek nekik valamit. Azt tapasztaltuk, hogy a magyar sofőrök általában el vannak látva, van mindenük, leginkább a román, bolgár és lengyel sofőrök szorultak rá a segítségre.

Ott és az út mentén is nagyon sok rendőrt láttunk, akik buszokban ültek. Nekik is adtunk teát, csokit, szendvicset. Már akkor -8, -9 fok volt. Volt, aki nem fogadta el, gondolom, tilos lenne... A környei lehajtó előtt visszafordultunk, mert a kamionosok már aludtak, nem nagyon tudtunk nekik semmit sem osztani. Át van ott vágva az autópálya korlátja, vissza lehet fordulni.

Hazafelé teljesen üres úton jöttünk, sem oda-, sem visszafelé nem találkoztunk az úton rekedt emberekkel, kamionokból is nagyon keveset láttunk. Benéztünk az M0 melletti Anna-hegyi pihenőbe, ott sok kamion volt mindkét oldalon, de ők is aludtak már addigra.

Lementünk a Tetra Packhoz, ott szerintem óriási a gond. Az M1-esig állnak a kamionok az út szélén, szerintem több százan mindenfajta ellátás, szociális lehetőségek nélkül. Én holnap reggel újra bevásárolok, és ami máról maradt, azt még kiviszem."

Koppány tehát nem volt rest, és vasárnap is nekivágott, hogy segítsen a rászorulókon.

"Most értem haza egy komolyabb körútról. Az M1-M7 járható, tiszta, sehol nem találtam elakadt kamiont. A Törökbálint határában tegnap este feltorlódott több száz kamionnak délelőttre nyoma sem maradt, az útzár feloldásával mindenki elment. Az M0-son Annahegyen láttam még néhány kamiont, azok is már indulni készültek.

Nagyon szeretném ezúton is és még egyszer megköszönni Tóth Mónikának, férjének és három gyermekének, hogy legyártottak 4 zsáknyi szendvicset, saját pénzükből vásároltak több karton ásványvizet. Botos Kirának, és családjának, hogy lefőztek kb. 30 másfél literes flakonnyi forró teát, amit kettő kivételével kiosztottunk (egyet megittunk... ).

Különösen nagyon köszönöm Kollár István Pálnak, hogy szintén saját pénzén almát, kenyeret, kenőmájast, ásványvizet vásárolt, amit szintén kiosztottunk a kamionosnak. Én külön köszönöm neki, hogy útitársamul szegődött, és kamionos tapasztalatával segített, hogy megtaláljuk a valóban rászorulókat. Külön köszönet azért, hogy úri dolgom lehetett, nekem csak sofőrködnöm kellett - lépésben haladni a kamionok mellett -, és csak néha-néha voltam személyesen az ételosztó.

Igazán nagyszerű, remek emberekkel ismerkedtem meg az elmúlt napokban, köszönöm mindegyiknek, hogy együtt segíthettünk.

Legvégül nagyon szépen köszönöm feleségemnek, hogy lefőzött hat liter teát, de leginkább hogy elengedett, egymaga fürdette, altatta három pici fiunkat, és egy kicsit sem rosszallotta, hogy a család helyett tegnap este és ma délelőtt egy kicsivel nagyobb családé volt a figyelmem.

Úgy látom, most már többet nem tehetek, igazán remélem, hogy többé nem lesz ránk szükség!"

Ha neked is van személyes történeted a március 15-i ítéletidővel kapcsolatban,mert téged is kimentettek a hó fogsága aló, vagy pont hogy te segítettél valakinek, akkor küldd el nekünk azt, akár fotókkal is a segitsunkabajban@gmail.com emailcímre!

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: