KÖZÖSSÉG

Az étel érték! – programajánló az Élelmezés Világnapja alkalmából

A világon több, mint 690 millió ember éhezik. Ha megszűntetnénk a globális éhezést, akár 3 millió gyermek életét tudnánk megmenteni.
Belayane Najoua cikke a Munch blogon, Címkép: billy cedeno képe a Pixabay -en. - szmo.hu
2020. október 16.


Link másolása

A Munch egy olyan közösség, ami az ételpazarlás megakadályozása ellen kíván tenni. A platformján vendéglátóhelyek kínálják fel az el nem adott ételeiket. Így akár 60%-os kedvezménnyel juthattok hozzá friss, érintetlen és fogyasztható ebédhez vagy vacsorához, amivel nemcsak jól laktok, hanem az ételpazarlás ellen is tesztek.

A blog hasonló problémákkal foglalkozik, csak szélesebb körben. Írnak a fenntarthatóságról, az ételpazarlásról, a környezetvédelmi problémákról.

1979-ben a FAO létrehozta az Élelmezés Világnapját, hogy minden év október 16-án emlékezzünk arra: az étel érték! A FAO idén is rengeteg, színes műsorral készül, amit most akár az otthonodból is végigkövethetsz.

Az Élelmezés Világnapját minden évben október 16-án tartják. Ezen a napon több mint 150 ország együttesen hívja fel a figyelmet a szegénység és az éhség körüli kérdésekre.

A World Hunger Statistics szerint világszerte több, mint 690 millió embernek nincs elegendő étele az egészséges életmód fenntartásához. Más szóval globális szinten minden kilencedik ember éhezik. Meglepő módon az éhező emberek többsége fejlődő országokban él.

A rossz táplálkozás az 5 év alatti gyermekek halálozásának 45 százalékát okozza.

Ez azt jelenti, hogy évente alig több, mint 3 millió gyermek hal meg, mivel nem jut elegendő tápláló ételhez.

Mikor tartottuk az első Élelmezés Világnapját?

Az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 1979-ben hozta létre megrendezett az Élelmezés Világnapját. Az október 16-a pedig a FAO alapításának évfordulójára emlékezik.

1981 óta a FAO kiválasztott egy speciális témát az Élelmezés Világnapjára. A legutóbbi témák a következők voltak:

2019: Egészséges étrendek egy éhezésmentes világért!

2018: A mi tetteink, a mi jövőnk!

2017: Változtasd meg a migráció jövőjét!

2020-ban pedig az “Felnevelni, táplálni és fenntartani. Együtt”

Hogyan ünneplik a mindennapokban?

Számos rendezvényt szerveznek az Élelmezés Világnapján. Október 16-án általában rengeteg programot szerveznek a FAO római központjában. A programban részt vesznek politikai és nem politikai szervezetek is. A programok fő célja, hogy felhívja a sajtó figyelmét az élelmiszerellátás körüli aktuális kérdésekre. Egyetemek és más ENSZ-szervezetek konferenciákat, műhelymunkákat és előadásokat szerveznek szerte a világon az élelmiszertermelés, -osztás és -biztonság témakörében. Ezenkívül olyan különleges kezdeményezéseket indítottak, mint például a

2004-es „Nemzetközi rizsév”

2008-ban a „Burgonya nemzetközi éve”.

Világszerte különféle rendezvényeket szerveznek, hogy pénzt gyűjtsenek az élelmiszer-terjesztést segítő projektek támogatására. Erre példa a TeleFood, amely mikroprojekteket finanszíroz a kistermelők helyi szintű megsegítésére. A projektek célja, hogy elősegítsék a gazdálkodók produktivitását és javítsák mind a helyi közösségek élelmiszerhez való hozzáférését, mind pedig a gazdálkodók pénzbeli jövedelmét. (forrás)

Ha nem lenne éhség a világon...

* évente 3,1 millió gyermek maradna életben

* a jól táplált anyák egészségesebb, erősebb immunrendszerű csecsemőket szülnének

* 16,5 százalékkal nőne a fejlődő országok GDP-je

* az éhségmegelőzésbe befektetett 1 dollár 15-139 dollár közötti hasznot hozhatna

* a vashiány is megszűnne, ami 20 százalékkal növelné a munkahelyi termelékenységet

* a táplálkozás miatti gyermekhalandóság megszűnne és 9,4 százalékkal nőne a munkaképes emberek száma

* az éhezés megszűntetése hozzájárulna egy mindenki számára biztonságosabb, virágzóbb világ felépítéséhez (forrás)

Mit csinálhatsz 2020-ban?

A FAO a vírusra való tekintettel a legtöbb programját online rendezi meg, így akár te is bekapcsolódhatsz:

* A ceremónia 14:00-kor kezdődik, amit itt nézhetsz végig.

* Egy online előadást fog tartani Joachim von Braun németországi professzor „A politika, az innováció, a biogazdaság és a fenntartható fejlesztési célok szerepe az agrár-élelmiszeripari rendszerek átalakításában” címmel.

Ezen kívül még sok más érdekes webináriummal készülnek a szervezők, amikről itt olvashatsz bővebben.

Ha te sem szeretnéd az élelmiszert pocsékolni, keresd a tippeket a blogon, a Facebookon, az Instagramon vagy vegyél egy MUNCHOT az alkalmazásban!

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk