KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Az egész ország felfedezte Jocó bácsit

Amióta megjelent a vele készített interjúnk, fenekestül felfordult a fiatal töritanár élete - de pozitív értelemben.

Link másolása

Balatoni József, azaz Jocó bácsi már azelőtt is tekintélyes rajongótáborral rendelkezett, hogy másfél héttel ezelőtt portrécikket szenteltünk neki: Facebook-oldalát 4200-an követték, és a Pesten Hallottam csoportban is százával - sőt, inkább ezrével - kapta a lájkokat minden bejegyzése.

A fentiek ellenére az országos média nem igazán szentelt neki figyelmet, leszámítva persze az RTL Klub 1 perc és nyersz című műsorában való szereplését. Azután viszont, hogy megjelent az interjúnk, alapjaiban változott meg a helyzet: a cikket majdnem 25 ezren olvasták, és olyan láncreakciót indított el, amit még sosem tapasztaltunk portálunk lassan ötéves fennállása alatt.

Jocó bácsi videoüzenete az interjú megjelenése után nem sokkal:

Posted by Jocó bácsi világa on Rum headache day, Octobarrr 11, 2015

Először a Petőfi rádió hívta meg egy másnap reggeli beszélgetésre, majd jött az igazi bombahír: Tóth Balázs, a balatonlellei Alka Apartmanház tulajdonosa felajánlott egy 5 napos szálláslehetőséget az egész osztályának - ugyebár pont egy ilyen balatoni kirándulásra szerette volna közösségi összefogással előteremteni a pénzt, miután az RTL-en végül nem jött össze a nyeremény.

A dolog azonban nem állt meg itt. A Jocó bácsi világa Fb-oldal a mai napig 2300 új követővel gazdagodott, maga Jocó pedig sorra kapja az újabb és újabb felkéréseket. Forgatott vele és osztályával a Petőfi TV, cikkezett róla egy sor internetes oldal. Nemrégiben hosszú posztot is szentelt a dolognak, idemásoljuk szó szerint:

Mi történik most velem...?

Figyelem, kivételesen komoly poszt következik, kendőzetlenül őszintén.

Az elmúlt időszakban fenekestül felfordult az életem. Másfél hét alatt 14 interjút adtam, újságoknak, tv-ben, rádióban. Igen, igen élvezem, persze, hisz ha nem, akkor nem tenném. Rengeteg kedves, bíztató levelet, kommentet kapok, az emberek szeretettel fordulnak felém, ami nagyon jól esik. De azért vannak más jellegű észrevételek, de ez nem baj. Most egyben reagálnék mindenre, ami bennem kavarog és amik felmerültek.

"Celeb lettél!"- igen, a klasszikus értelemben igen, hisz hirtelen, egy dolog miatt felkaptak és népszerű lettem. De ezt vállaltam.

"Az ország legnépszerűbb tanára"- pillanatnyilag lehet. De ez csak azért, mert jókor voltam jó helyen és jól menedzselem ezt a dolgot.

"Bárhová elmész?"- nem, van egy szint. De természetesen rádiós és tévés magazinokba, nívós műsorokba szívesen megyek. És szakmai meghívásoknak is szívesen teszek eleget. Mert abból is van, csak az nem kap médiafigyelmet.

"Az ország legjobb töritanára"- biztos nem. Hiszem, hogy mindenkinél van jobb. Nálam biztos.

"Ez már nem a gyerekekről szól, ez öncélú magamutogatás."- valóban ez már nem csak a gyerekekről szól. De róluk is. Magamutogatás? Hát van tükröm, köszönöm, de öncélúan biztos nem mutogatnám magam. Én egyszerűen célul tűztem ki magam elé, hogy megmutatom, hogy lehet így is. És ha néhány gyereket kicsit másképp tanítanak a hatásomra, akkor már nyertem. Rengeteget.

jocobacim

"Ha van egy kis pénzem, azt inkább beteg gyerekeknek adom és nem szórakozásra."- Rendben, köszönöm, tégy így. Beteg gyerekeknek rengetegen gyűjtenek. Én is adok, természetesen. De én most a saját, "hétköznapi" gyerekeimnek gyűjtök. A felfogás demagóg, de ez van. Senkitől sem kuncsorogtam pénzt, aki meg ad, attól nagyon megköszönve elfogadom.

"Biztos rájuk költöd?"- nem, már vettem két cipőt... Ugyanmár. Magamat köpném szembe, ha nem rájuk fordítanám az egészet. Egész eddig költöttem rájuk, saját pénzből. Sőt, a közös gyűjtéshez én is mindig teszek. De aki nem hiszi, az ne tegye. Senkinek sem tartozom elszámolással a gyerekeken kívül. De azért a szülőket meg lehet kérdezni nyugodtan!

"Nehogy elszállj!"- nem szokásom. Belül egy őszinte, 5 éves kisfiú vagyok és maradok is. Kinek hol több, hol kevesebb, hol meg nincs önbizalma. És aki folyton kételkedik, jól és jót cselekszik-e. Egy biztos: sokkal magabiztosabb lettem, de ezt lehet persze elszállásnak venni. Mert akkor igen.

"Elfelejted honnan jöttél!"- nem, soha. Hálás vagyok Papkeszinek, Pápának, Pécsnek és azoknak az embereknek, akiktől rengeteget kaptam. De azért azt sem felejtem, hogy a szülőhelyemen nem kellettem (most már mondhatom, hogy szerencsére), mert pályakezdőből nem kérünk, van más, aki jobb hátszele van. Persze, most már kellenék. Hát, köszönöm, már nem élnék vele. De attól még nem felejtem el ki vagyok. Mert egy 5 éves kisgyerek.

Hát valahogy így vagyok én most. A gyerekek nagyon büszkék, sokan szeretnek és elismerik a munkámat. A barátaim aggódva nézik, hogy nőnek a táskák a szemeim alatt a fáradtságtól... Igen, ember vagyok és elfáradtam. És bámulok ki tovább a vonat ablakán és várom a percet, hogy végre megölelhessem a családomat. Mert most pihenek. Mert kell...

A Szeretlekmagyarország.hu mindig örömmel áll a pozitív üzenetű civil kezdeményezések mellé, így különösen jó érzés számunkra, hogy katalizátorai tudtunk lenni ennek a mesébe illő történetnek. Nem állítjuk, hogy nélkülünk nem valósulhatott volna meg, de azt talán ki lehet jelenteni, hogy nem feltétlenül így, illetve nem pont most. Emiatt az egész kicsit számunkra is sikersztori.

Oszd meg ezt a cikket, ha te is örülsz Jocó bácsi sikerének!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: