hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Az anya, aki hat hónapos terhesen hagyott fel a drogokkal

Akkor vette észre, hogy gyermeket vár. Azt hitte, magáról sem tud gondoskodni, mégis egyik pillanatról a másikra állt le. Az Abcúg interjúja.
Ballai Vince interjúja az Abcúgon, illusztrációk: Pixabay - szmo.hu
2016. március 13.

hirdetés

"Már sokan észrevették, és kérdezték, hogy terhes vagyok-e. Én nem gondoltam, mert előtte volt már úgy, hogy azt hittem, terhes vagyok, de akkor még bebizonyosodott, hogy nem.

Igazából sokkot kaptam.

Úgy voltam vele, hogy magamról sem tudok gondoskodni, de akkorra már leesett, hogy ez már egy elég érett terhesség, tehát megszakítani nem fogom tudni. Az első gondolatom az örökbe adás volt, de ez még az első sokk idején volt. Utána rájöttem, hogy én erre nem lennék képes, és hogy valamit tenni kell. Akkor fel kellett fognom, hogy ha akarom, ha nem, változtatni kell. Már nem csak rólam van szó".

Ezek az ütős mondatok az Abcúg interjújában szerepelnek. Ballai Vince egy olyan édesanyával beszélgetett, aki keményen kábítószerezett, és hat hónapos terhesen lett tiszta. Most a Józan Babák Egyesület segítségével éli új életét kislányával együtt. AzAbcúg anyagát teljes terjedelmében közöljük.

drog2

hirdetés

Dóri benne volt a sűrűjében amíg kristályozott és speedezett: drog, lopás, előzetes letartóztatás, bíróság. Aztán terhes lett, és kis segítséggel abbahagyta a drogozást. Nem volt egyszerű, de már két éve tiszta.

- Mióta vagy tiszta?

- Hathónapos terhes korom óta, 2013. júniusa-májusa.

- Milyen anyagot használtál?

- Kristály, speed, fű, meg ilyenek.

- Mikor kezdtél drogozni?

- Még fiatalon. 12 éves koromban lakótelepen laktam, és ott. Voltak ismerősem, akik csinálták, és egyszer csak jött az ötlet hogy akkor én is.

- Szórakozásból?

- Végülis igen. Először kipróbáltam a füvet, és már majdnem 13 voltam, amikor először belőttem magam speeddel.

- Most mennyi idős vagy?

- 27 leszek.

- Hogy vetted észre, hogy állapotos vagy?

- Úgy, hogy már sokan észrevették, és kérdezték, hogy terhes vagyok-e. Én nem gondoltam, mert előtte volt már úgy, hogy azt hittem, terhes vagyok, de akkor még bebizonyosodott, hogy nem.

drogos_nyito

- Mi volt az első gondolatod, amikor megtudtad, hogy állapotos vagy, és felmérted magadban, hogy közben drogozol is?

- Hát az egész helyzetem nagyon rossz volt akkor. Igazából sokkot kaptam. Amikor megláttam a második terhességi teszten is a a két csíkot, akkor – most ez ciki, de – be kellett lőjem magam gyorsan. Úgy voltam vele, hogy magamról sem tudok gondoskodni, de akkorra már leesett, hogy ez már egy elég érett terhesség, tehát megszakítani nem fogom tudni.

Az első gondolatom az örökbe adás volt, de ez még az első sokk idején volt. Utána rájöttem, hogy én erre nem lennék képes, és hogy valamit tenni kell. Akkor fel kellett fognom, hogy ha akarom, ha nem, változtani kell. Már nem csak rólam van szó.

- Utána egyből eldobtál mindent, és tiszta lettél?

- Nem egyből, de már kevesebbszer csináltam. Amíg hat hónaposan le nem kerültem vidékre, ahol most vagyok, addig csináltam. (Dóri most egy vidéki rehabilitációs otthonban él, azt kérte, azt ne írjuk meg, hogy pontosan hol – megj.: Ballai Vince)

- Hogy álltál le?

- Úgy, hogy ott vidéken nem volt szer, nem is kerestem. Egyik pillanatról a másikra.

- Volt valami elvonási tüneted?

- Nem, inkább csak pszichikai. Sokszor éreztem a sóvárgást. Meg zárkózott voltam sokáig, a hosszú idő alatt, amíg csináltam antiszocális lettem, és furcsa volt ott nekem szocializálódni. De végül tökre beilleszkedtem.

- Sorstársakkal laksz ott?

- Mindenféle ember van. Vannak hozzám hasonlók is.

- A szülés után nem estél vissza, használtál valamilyen szert?

- Igen, volt ilyen is. De akkor már nagyon rossz volt. Ha ránéztem a gyerekre, olyan érzésem volt mintha tudná. Nem is tudtam hozzá odamenni. Néha-néha, amikor Pesten voltam, csinálgattam, de utána befejeztem. Ugyanúgy lövögettem, meg ilyenek, de már több volt a rossz érzés.

drogok1

- Mikor volt az utolsó alkalom?

- Lassan két éve. Fél éves lehetett Lili.

- Emékszel rá, mikor fogant meg?

- Amikor az előzetesből szabadultam. Akkor felhívtam az apukáját, akivel régen együtt is éltem, és mindig biztos pont volt az életemben. Akkor nem voltunk együtt, de sűrűn talákoztunk, bármi volt, neki szóltam mindig. Felhívtam, hogy hát azért nem jelentkeztem eddig, mert előzetesben voltam, meg ilyenek, és akkor találkoztunk, és valószínűleg akkor meg is fogant Lili. Akkor (az előzetes miatt) tiszta voltam három hónapig, ez is rátett erre, meg, hogy pont vége volt a menszeszemnek, és szexeltünk is. Időben is akkorra tehető, mert amikor idejöttem, megvizsgált egy nőgyógyász is, és mondta, mennyi idős terhes vagyok, és visszakövetkeztettem.

- Mi volt ez az előzetes?

- Autólopás. Felfüggesztettet kaptam érte.

- Hogy keveredtél bele?

- Volt egy rég ismerősöm, akivel összejöttünk. Egy volt szórakozóhelyen laktunk, drogoztunk, és minden éjszaka csináltuk a pénzeket. Így újítgattunk dolgokat, és egyszer csak egy autót is. Egyből gond is lett, elkaptak.

- Hogy kerültél a Józan Babákhoz?

- A X. kerületben volt egy ifjúsági iroda, ahova be lehetett járni internetezni. Ott volt egy srác, aki vezette a helyet. Neki mondtam el ezt a problémát, hogy segítsen, mert biztos létezik olyan hely, ahol meg tudják ezt oldani. Ő is a neten nézte meg.

- Régebbről ismerted őt?

- Hát, jártam be oda internetezni, így igen, de nem voltunk barátok, vagy ilyesmi. Akkoriban nem is volt nagyon más, akihez tudtam volna fordulni, mert csak drogosokat meg börtöntöltelékeket ismertem.

- Mi volt az első benyomásod, amikor idejöttél a Józan Babákhoz?

- Hát, nagyon semmi. Akkorra már irányíthatóvá váltam, és követtem minden utasítást. Elfogadtam minden segítséget egyből, mert azt észrevettem, hogy amit én csináltam, az nem volt jó. Úgy voltam vele, hogy csinálom azt, amit más mond, és az biztos jobb lesz.

- És mi volt az első, amivel fogadtak?

Először úgy volt, hogy megyek a Nyírőbe (Nyírő Gyula Kórház) nyílt osztályra kicsit tisztulni, mert rehabra nem vettek fel a terhesség miatt. Anyaotthonról is szó volt, de oda meg azért nem vettek fel, mert Lili még nem született meg. Az volt a szerencse, hogy Józsiék (Oberth József a Józan babák Klubjának egyik vezetője, vele is beszégettünk a témáról, korábbi cikkünket itt olvashatja) ismerték ennek a vidéki női lakóotthonnak a vezetőjét, ahol most élek, és ők fogadtak.

drog3

- Ott is szültél?

- Igen, a városi kórházban. Be vagyok jelentve állandó lakosként. Ez egy teljesen önellátó hely, persze vannak adományok (élemiszer, ruha), amúgy meg mindenki a saját jövedelméből él. Közös konyha, fürdő és külön szobák, és mindenki önellátó. Van egy térítési díj, amit mindenkinek fizetni kell.

- Van ott munkád is?

- Nincs, és most nem is tudok dolgozni, mert a lányomat kitették a bölcsődéből, mert sni-s (speciális nevelési igényű). Van egy kis egyensúlyzavara, sokat esik, kicsit később is indult el, mint a kortársai. Korai fejlesztésre járunk. Családi pótlékot kapok meg gyest, és segít az apukája is.

- Lili apukája mit szólt a terhességedhez?

- Hát, szerintem ő is sokkot kapott, mert például sokáig biztatott, hogy adjam örökbe. Akkorban meg is volt rólam a véleménye szerintem…

- Felmerült, hogy felvállalja a gyereket, összeköltöztök, vagy megházasodtok?

- Nem. Úgy volt vele, hogy én minek szüljek, adjam örökbe. Ezzel tudatta velem, hogy nem akar gyereket.

- Azért mondta ezt, mert úgy gondolta, hogy nem vagy alkalmas anyának?

- Többek között szerintem igen, meg talán magáról sem gondolta azt, hogy alkalmas szülőnek. Bár most, hogy Lili megszületett, minden hónapban egyszer-kétszer itt vagyunk Pesten egy-egy hetet, és szereti a gyereket, és nekünk is javult a kapcsolatunk.

- Szó van arról, hogy összeköltöznétek?

- Igen, de még nem biztos, bár Lili érdekében lehet, hogy jobb lenne, ha felköltöznénk hozzá.

- Az orvosok mit mondtak? Köze lehet Lili problémájának a droghasználathoz?

- Nem. Már 32 hetes voltam, amikor egy vizsgálaton azt vették észre, hogy Lilinek lassul a szíve. Akkor felkerültem egyből szülőszobára, ott feltettek NST-re, azon figyelték, de akkor már rendben volt minden. Ha nem így lett volna, akkor megcsászároztak volna. Valószínű, hogy amikor a szívlassulás történt, akkor a köldökzsinór megcsavarodott, és oxigénhiános lett, és emiatt valami megsérült a kisagyban, bár ezt még most fogják tisztázni. Hamarosan megyünk három napra teljes kivizsgálásra. Egyébként én el tudom képzelni, hogy köze van, még akkor is, hogy csak így utólag jött elő.

- Miután megtudtad, hogy állapotos vagy mikor látott először orvos?

- Öt hónaposan.

- Milyen tapasztalataid voltak az orvosokkal?

- Megnéztek mindent, amit kell, de nem voltak velem túl kedvesek. Nem is gondoltam, hogy így lesz. Például a szülésnél próbáltak sértegetni a drogozás miatt, hogy én ezt most, hogy gondoltam, hogy szülök. Azt mondták, nem kaphatok semmilyen érzéstelenítőt, mert nincs anesztezilógus, de nem baj, hát csak kibírtam. Azért annyira nem vettem a lelkemre, mert nem azzal voltam elfoglalva. Idegesített, és rájuk szóltam, és utána békén is hagytak. Amikor beindult a szülés, kicsit feszültebb lettem, kicsit harapósabb, mint máskor, biztos, hogy nem is olyan szépen szóltam. Egy ideig tűrtem, tűrtem, és egyszer csak kijött. Aztán befogták.

- A terhesség alatt volt kritikus helyzet?

- Voltak rossz pillanatok, egyszer elmérték Lilit, akkor voltam elsőnek egy hetet a kórházban. Azt mondták, hogy kisebb mint lennie kéne. Az egyik orvos azt mondta, hogy lehet, hogy sorvadt. Egyből megijedtem, akkor nagyon rossz volt. De kiderült, hogy csak elmérés volt. Egy hét múlva ugyanaz az orvos: ‘Hát harminc hetesen 1600 gramm, hogy lenne retardált?’ Nem akartam mondani hogy pont maga mérte.

babavaras

- A szűrővizsgálatokon tisztában voltak drogos múltaddal?

- Igen, mert benne volt a könyvemben.

- Inkább támogatóak voltak vagy inkább nem?

- Inkább nem. Genetikai vizsgálaton voltam, és ahogy olvasta a papírom, egyből elkezdte tenni a megjegyzéseket. Hogy ne csodálkozzak, ha beteg lesz, és majd ne mást okoljak. Pedig csak időpontot egyeztettünk, és már szinte végeztünk is. Inkább rácsaptam az ajtót.

- A szülés probléma nélkül zajlott?

- Igen, ott már nem volt gond. Mondjuk Lili nem sírt fel, de azt mondták, hogy nincs semmi, baja, jó a színe, csak elfáradt.

- A törökszentmiklósi esetről hallottál, mit gondolsz róla?

- Nem hinném, hogy kólában itták volna meg véletlenül a drogot, de megértem, hogy nem őszinték. Nyilván nem akartak rosszat a gyerekeknek, felelőtlenség volt, de mindenkinek jár egy esély. Az nem megoldás, hogy meg kell őket büntetni, a gyerek meg elkerüljön a világba. Szóval én sem az első pillanatban lettem olyan, amilyen most vagyok, nekem is voltak visszaeséseim, de egy idő után az ember fejlődik, és tudja, hogy mi a fontosabb.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Ingyen eltüntetik az amerikai kisfiú sebhelyeit, akinek az arcát szétmarcangolta egy kutya, amikor a húgát védte

Két neves bőrgyógyász felajánlotta, hogy segítenek Bridger Walker sebeinek gyógyításában. Már el is kezdték a speciális lézerkezeléseket.
Címkép: robertwalker307/Instagram - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Visszakaphatja régi arcát az az amerikai kisfiú, akit súlyosan megsebesített egy kutya, amikor szembeszállt vele, hogy megvédje a kishúgát.

Bridger Walker hősies tettéről még tavaly nyáron számoltunk be. A Wyoming állambeli Cheyenne-ben élő gyerek a saját életét kockáztatta, amikor a testvérére rátámadó németjuhász keverék elé állt, hogy az állat inkább őt bántsa a húga helyett. Az eb sajnos nem rettent meg ettől: ráugrott a fiúra és többször is megharapta a fején és az arcán, olyan súlyos sérüléseket okozva, hogy 90 öltéssel kellett összevarrni a sebeket egy kétórás műtét során.

"Arra gondoltam, ha valakinek meg kell halnia, én legyek az"

- mondta a hős kisfiú a félelmetes támadás után.

A történtekről a gyerekek nagynénje számolt be az Instagramon azzal a céllal, hogy eljusson azokhoz a szuperhősöket játszó színészekhez, akiket a kisfiú nagyon szeret. Azt remélte, hogy a hírességek is gratulálnak majd Bridgernek, ezzel megerősítve őt abban, hogy igazi hőstettet hajtott végre, amikor az életét kockáztatva megmentette a húgát. Az elismerő szavak nem is maradtak el, többek közt Christ Evans, Robert Downey Jr., Mark Ruffalo, Grant Gustin és Anne Hathaway is üzent neki.

hirdetés

Bridger története gyorsan bejárta a világot, így ismerte meg őt két neves bőrgyógyász, Dr. Dhaval Bhanusali és Dr. Cory B. Maughan, akik felajánlották, hogy ingyen segítenek a kisfiú sebeinek gyógyításában - írja a Daily Mail.

"Időnként találkozunk olyan páciensekkel, akik sokkal többet tesznek értünk, mint amit mi teszünk értük. Bridger inspirált engem azzal, hogy most, amikor a negativitás uralja a világot, ő reményt adott és bizonyította, hogy történnek még jó dolgok is. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy segíthetek"

- mondta Dr. Bhanusali.

Bridger és családja már tavaly augusztusban New Yorkba utazott nem sokkal azután, hogy kiszedték a varratokat a kisfiú arcából. Ekkor kapta meg az első, speciális lézeres kezelést Dr. Bhanusalitól, októberben pedig egy újabbat Utah államban Dr. Maughantól. Ezek segítségével a sebek pirosságát és érdességét is sikerült enyhíteni. A kezelés idén is folytatódik, így várhatóan még szebb lesz majd a kisfiú arca.

Bridger egyébként büszke a sebeire, mert ezek emlékeztetnek rá, mennyire szereti a húgát.

Éppen ezért nem is az a cél, hogy teljesen eltüntessék a hegeket, csak hogy elhalványítsák annyira, hogy ne ez legyen az első dolog, amit meglátnak az emberek, ha ránéznek.

A kisfiú arca egyébként már most sokkal jobban néz ki. Ezeket a képeket még december közepén osztotta meg az édesapja az Instagramon:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Izrael miniszterelnöke is felköszöntötte Keleti Ágnest

Újabb politikus, ezúttal Benjámín Netanjáhu küldött üzenetet a 100 éves olimpiai bajnoknak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 09.

hirdetés

Ahogy azt korábban megírtuk, Orbán Viktor videóüzenetben köszöntötte fel Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnokunkat. Most a külügyminiszter, Szijjártó Péter töltötte fel a Facebook oldalára azt a felvételt, melyben Izrael miniszterelnöke, Benjámín Netanjáhu kíván boldog 100. születésnapot a Nemzet Sportolójának.

„Ágnes története a remény és az inspiráció története. Csupán 19 éves volt, amikor kitört a második világháború. Ígéretes sportoló volt és látszólag ragyogó jövő elé nézett, de hirtelen úgy tűnt, hogy véget ért az élete. El kellett rejtőznie, így menekült meg. A családtagjai már nem mind voltak ilyen szerencsések. Az apja egyike volt annak a 400 ezer magyar zsidónak, akit meggyilkoltak Auschwitzban 1944 májusában, júniusában és júliusában. Azonban ennek dacára, az átélt óriási veszély és nehézségek ellenére Ágnes ismét talpra állt. A háború után sikerült ismét Magyarország egyik vezető sportolójává válnia”

- fogalmazott Netanjáhu, majd hozzátette: „mindezért, és még sokkal több mindenért, óriási örömre szolgál, hogy Ágnesnek nagyon boldog születésnapot kívánjak!”

Keleti Ágnes 1957-ben vándorolt ki Izraelbe, és miután visszavonult az aktív versenyzéstől, testnevelés oktatóként helyezkedett el a Tel-Avivi Egyetemen. Egészen az 1990-es évek derekáig együtt dolgozott edzőként az izraeli tornászcsapattal. 2017-ben az ottani sporthoz való hozzájárulásáért megkapta a legmagasabb szintű izraeli polgári kitüntetést, az Izrael-díjat.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Magyar kamionos került karanténba Angliában – őt is segítik a kint élő magyarok

János hotelban kap szállást, ellátást. Tíz napig nem léphet onnan ki, de minden nap számíthat egy kis meglepetésre. A többi kamionosnak is ajánlják, hogy készüljenek fel hasonló helyzetre.
Belicza Bea Címlapkép: Elek Krisztián - szmo.hu
2021. január 11.

hirdetés

Az angliai mutáns koronavírus miatt egyetlen kamionos sem hagyhatja el a szigetet, csak negatív teszttel.

Egy magyar sofőr most pozitív lett. Semmi tünete nincs, de a másodszori tesztje is pozitív volt, így karanténba kell mennie.

A kamionos nem szeretett volna nyilatkozni, de hozzájárult, hogy a segítői elmeséljék, mi történt. János keveset beszél angolul, így nem értette, hogy kötelezően el kell mennie karanténba, ehhez egy címet is adtak.

Ő úgy gondolta, hogy nem mozdul, tíz napig ott lesz az autóban. Másnap viszont jöttek hozzá a katonák, hogy muszáj indulnia.

Próbálták a címet Google translate-tel lefordítani neki, a megértést azonban az csak hátráltatta.kamion

A karácsonyi kamion-feltorlódáskor segítő magyar csapat vezetője itt lépett közbe. A Nem vagyunk HUNtalanok alapítója, Wellner József tartja a kapcsolatot kamionos cégekkel is. János munkaadói is kértek tanácsot, mi a teendő ilyenkor. József felvette a kapcsolatot a sofőrrel és innen folyamatosan egyeztetett Pálnik Csabával, az akkor még Magyar kamionos segítségkérés/felajánlás néven ismert (ma Magyar Motoros és Kamionos Segítő Hálózat MMKS)oldal adminisztrátorával.

József szerint furcsa volt, hogy majdnem száz mérfölddel távolabbra, Readingbe kellett mennie Ashfordból Jánosnak.

Ehhez nem volt semmilyen kísérete, tehát menet közben gyakorlatilag bemehetett volna bármilyen boltba is. Nem ment.

hirdetés

Csaba beszélt a Hotel Inn recepciósával.

„Mondták, hogy tudnak az érkezéséről. Van szobája, van hely az autónak. Kap enni naponta háromszor, van tévé, internet. Tíz napig viszont a szobát nem hagyhatja el.”

János majdnem két napot az autóban volt a teszt után, azt valószínűleg nem számítják bele, a hotelban tíz napra szól a szoba.

Csaba szerint elvileg meghatározott időre elhagyhatja a szobáját, de csak kísérővel. János attól tart, hogy másfél hét múlva nem fog indulni a kamionja, jó lenne kétnaponta beindítani egy kicsit. Most próbálják kideríteni, ezt megteheti-e.

A recepción magyar is dolgozik majd a napokban, ő is tud majd segíteni, és bármikor kérhetnek tolmácsot, ha kell.

János nagyon elégedett a szobájával, a tisztasággal és azt mondja, az étel is finom és bőséges.

Egy konnektor-átalakítóra volt szüksége, gyorsan kapott és rengetegen ajánlották a segítségüket.

„Egy barátom vitte neki az adaptert. A környéken a lányok ismét összefogtak, így minden napra lesz Jánosnak valami kis meglepetése a portán.”

– mondta József.

Csaba azonnal összeírta az oldalon, hogy az adott szituáció szerint, mire érdemes készülni, bárkivel előfordulhat hasonló eset. A sokszor egyértelműnek tűnő javaslatokat érdemes átnézni a határhoz közeledve, a legfontosabb, hogy akár plusz tíz napra is legyen elegendő mindenből.

Tehát a szükséges gyógyszerekből is érdemes többet vinni. A dohányzóknak pedig fel kell készülniük, hogy vásárolni nem mehetnek és csak 6 óránként gyújthatnak rá.

Szobaszervíz, házhozszállítás, vezetékes telefonhasználat van, nyilván térítés ellenében. Alkoholt nem kérhetnek a fertőzöttek.

Csaba azt javasolja, hogy a koronások írjanak naplót, ami később segíthet megállapítani, hogy a betegség melyik szakaszában járnak. Légzési nehézség, mellkasi fájdalom, zavartság, tér és idő elvesztése esetén segítséget kell kérni. Azt írja, senki ne habozzon, ha szükségét érzi a vizsgálatnak.

„Ez nem játék, életerős emberek halnak meg a fertőzésben, nem szabad félvállról venni!”

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG

A szemét brutálisan mérgező eltüzelése ellen küzd az iWiW volt alapítója, Várdy Zsolt Budaörsön

Az önkormányzat zöld számot hozott létre, aki lebukik, 300 ezres bírságot is kaphat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Várady Zsolt, a budaörsi, Ne Fűts Hulladékkal Mozgalom egyik alapítója saját rossz élményei miatt két éve küzd a brutálisan egészségkárosító fűtési mód ellen. A városvezetés is támogatja, így december óta Budaörsön jóval egyszerűbb fellépni a szeméttel fűtő szomszédok ellen.

Egy ingyenesen hívható zöld számon lehet a súlyos esteket bejelenteni. A rendőrség és a közterületes járőr kimegy a helyszínre és dokumentálja az esetet. Ha a járőrök tényleg szeméttel fűtött kályhát találnak, akkor az ügyet továbbítják a járási hivatalnak.

A kampány fő célja a tájékoztatás és a figyelmeztetés, de ha ezek eredménytelenek, akkor a hivatal büntethet. Akár háromszázezer forintos bírságot is kiszabhatnak. Az első egy hónap alatt 8 bejelentést kaptak, de büntetést még senki nem kapott.

Nagy gondot jelent a szemétégetés Magyarországon. A füst apró porszemeket és veszélyes vegyi anyagokat juttat a levegőbe, amelyek belélegezve súlyos egészségkárosodást okoznak. A szállópor háromnegyede szilárd tüzelésű házak kéményén át kerül a levegőbe.

Az amerikai Yale Egyetem kutatása alapján az Európai Unióban Magyarországon a második legrosszabb a helyzet a szilárd tüzelési kibocsátásokkal kapcsolatban

- mondta Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport projektvezetője. A hulladék elégetése pedig akár ezerszer károsabb lehet a fával fűtésnél, holott a fafűtés is rendelkezik káros kibocsátással.

A Levegő Munkacsoporthoz érkező panaszok alapján a szeméttel fűtés elsődleges oka – a közhiedelemmel ellentétben - nem a szegénység, hanem az ismerethiány és a felelőtlenség.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

Súlyos gondot jelent a járvány miatt megszaporodott használt maszkok eldobálása is. A maszkokat szinte lehetetlen újrahasznosítani összetételük, valamint a szennyeződések és a fertőzések kockázata miatt.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: