KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Az anya, aki hat hónapos terhesen hagyott fel a drogokkal

Akkor vette észre, hogy gyermeket vár. Azt hitte, magáról sem tud gondoskodni, mégis egyik pillanatról a másikra állt le. Az Abcúg interjúja.
Ballai Vince interjúja az Abcúgon, illusztrációk: Pixabay - szmo.hu
2016. március 13.


Link másolása

"Már sokan észrevették, és kérdezték, hogy terhes vagyok-e. Én nem gondoltam, mert előtte volt már úgy, hogy azt hittem, terhes vagyok, de akkor még bebizonyosodott, hogy nem.

Igazából sokkot kaptam.

Úgy voltam vele, hogy magamról sem tudok gondoskodni, de akkorra már leesett, hogy ez már egy elég érett terhesség, tehát megszakítani nem fogom tudni. Az első gondolatom az örökbe adás volt, de ez még az első sokk idején volt. Utána rájöttem, hogy én erre nem lennék képes, és hogy valamit tenni kell. Akkor fel kellett fognom, hogy ha akarom, ha nem, változtatni kell. Már nem csak rólam van szó".

Ezek az ütős mondatok az Abcúg interjújában szerepelnek. Ballai Vince egy olyan édesanyával beszélgetett, aki keményen kábítószerezett, és hat hónapos terhesen lett tiszta. Most a Józan Babák Egyesület segítségével éli új életét kislányával együtt. AzAbcúg anyagát teljes terjedelmében közöljük.

drog2

Dóri benne volt a sűrűjében amíg kristályozott és speedezett: drog, lopás, előzetes letartóztatás, bíróság. Aztán terhes lett, és kis segítséggel abbahagyta a drogozást. Nem volt egyszerű, de már két éve tiszta.

- Mióta vagy tiszta?

- Hathónapos terhes korom óta, 2013. júniusa-májusa.

- Milyen anyagot használtál?

- Kristály, speed, fű, meg ilyenek.

- Mikor kezdtél drogozni?

- Még fiatalon. 12 éves koromban lakótelepen laktam, és ott. Voltak ismerősem, akik csinálták, és egyszer csak jött az ötlet hogy akkor én is.

- Szórakozásból?

- Végülis igen. Először kipróbáltam a füvet, és már majdnem 13 voltam, amikor először belőttem magam speeddel.

- Most mennyi idős vagy?

- 27 leszek.

- Hogy vetted észre, hogy állapotos vagy?

- Úgy, hogy már sokan észrevették, és kérdezték, hogy terhes vagyok-e. Én nem gondoltam, mert előtte volt már úgy, hogy azt hittem, terhes vagyok, de akkor még bebizonyosodott, hogy nem.

drogos_nyito

- Mi volt az első gondolatod, amikor megtudtad, hogy állapotos vagy, és felmérted magadban, hogy közben drogozol is?

- Hát az egész helyzetem nagyon rossz volt akkor. Igazából sokkot kaptam. Amikor megláttam a második terhességi teszten is a a két csíkot, akkor – most ez ciki, de – be kellett lőjem magam gyorsan. Úgy voltam vele, hogy magamról sem tudok gondoskodni, de akkorra már leesett, hogy ez már egy elég érett terhesség, tehát megszakítani nem fogom tudni.

Az első gondolatom az örökbe adás volt, de ez még az első sokk idején volt. Utána rájöttem, hogy én erre nem lennék képes, és hogy valamit tenni kell. Akkor fel kellett fognom, hogy ha akarom, ha nem, változtani kell. Már nem csak rólam van szó.

- Utána egyből eldobtál mindent, és tiszta lettél?

- Nem egyből, de már kevesebbszer csináltam. Amíg hat hónaposan le nem kerültem vidékre, ahol most vagyok, addig csináltam. (Dóri most egy vidéki rehabilitációs otthonban él, azt kérte, azt ne írjuk meg, hogy pontosan hol – megj.: Ballai Vince)

- Hogy álltál le?

- Úgy, hogy ott vidéken nem volt szer, nem is kerestem. Egyik pillanatról a másikra.

- Volt valami elvonási tüneted?

- Nem, inkább csak pszichikai. Sokszor éreztem a sóvárgást. Meg zárkózott voltam sokáig, a hosszú idő alatt, amíg csináltam antiszocális lettem, és furcsa volt ott nekem szocializálódni. De végül tökre beilleszkedtem.

- Sorstársakkal laksz ott?

- Mindenféle ember van. Vannak hozzám hasonlók is.

- A szülés után nem estél vissza, használtál valamilyen szert?

- Igen, volt ilyen is. De akkor már nagyon rossz volt. Ha ránéztem a gyerekre, olyan érzésem volt mintha tudná. Nem is tudtam hozzá odamenni. Néha-néha, amikor Pesten voltam, csinálgattam, de utána befejeztem. Ugyanúgy lövögettem, meg ilyenek, de már több volt a rossz érzés.

drogok1

- Mikor volt az utolsó alkalom?

- Lassan két éve. Fél éves lehetett Lili.

- Emékszel rá, mikor fogant meg?

- Amikor az előzetesből szabadultam. Akkor felhívtam az apukáját, akivel régen együtt is éltem, és mindig biztos pont volt az életemben. Akkor nem voltunk együtt, de sűrűn talákoztunk, bármi volt, neki szóltam mindig. Felhívtam, hogy hát azért nem jelentkeztem eddig, mert előzetesben voltam, meg ilyenek, és akkor találkoztunk, és valószínűleg akkor meg is fogant Lili. Akkor (az előzetes miatt) tiszta voltam három hónapig, ez is rátett erre, meg, hogy pont vége volt a menszeszemnek, és szexeltünk is. Időben is akkorra tehető, mert amikor idejöttem, megvizsgált egy nőgyógyász is, és mondta, mennyi idős terhes vagyok, és visszakövetkeztettem.

- Mi volt ez az előzetes?

- Autólopás. Felfüggesztettet kaptam érte.

- Hogy keveredtél bele?

- Volt egy rég ismerősöm, akivel összejöttünk. Egy volt szórakozóhelyen laktunk, drogoztunk, és minden éjszaka csináltuk a pénzeket. Így újítgattunk dolgokat, és egyszer csak egy autót is. Egyből gond is lett, elkaptak.

- Hogy kerültél a Józan Babákhoz?

- A X. kerületben volt egy ifjúsági iroda, ahova be lehetett járni internetezni. Ott volt egy srác, aki vezette a helyet. Neki mondtam el ezt a problémát, hogy segítsen, mert biztos létezik olyan hely, ahol meg tudják ezt oldani. Ő is a neten nézte meg.

- Régebbről ismerted őt?

- Hát, jártam be oda internetezni, így igen, de nem voltunk barátok, vagy ilyesmi. Akkoriban nem is volt nagyon más, akihez tudtam volna fordulni, mert csak drogosokat meg börtöntöltelékeket ismertem.

- Mi volt az első benyomásod, amikor idejöttél a Józan Babákhoz?

- Hát, nagyon semmi. Akkorra már irányíthatóvá váltam, és követtem minden utasítást. Elfogadtam minden segítséget egyből, mert azt észrevettem, hogy amit én csináltam, az nem volt jó. Úgy voltam vele, hogy csinálom azt, amit más mond, és az biztos jobb lesz.

- És mi volt az első, amivel fogadtak?

Először úgy volt, hogy megyek a Nyírőbe (Nyírő Gyula Kórház) nyílt osztályra kicsit tisztulni, mert rehabra nem vettek fel a terhesség miatt. Anyaotthonról is szó volt, de oda meg azért nem vettek fel, mert Lili még nem született meg. Az volt a szerencse, hogy Józsiék (Oberth József a Józan babák Klubjának egyik vezetője, vele is beszégettünk a témáról, korábbi cikkünket itt olvashatja) ismerték ennek a vidéki női lakóotthonnak a vezetőjét, ahol most élek, és ők fogadtak.

drog3

- Ott is szültél?

- Igen, a városi kórházban. Be vagyok jelentve állandó lakosként. Ez egy teljesen önellátó hely, persze vannak adományok (élemiszer, ruha), amúgy meg mindenki a saját jövedelméből él. Közös konyha, fürdő és külön szobák, és mindenki önellátó. Van egy térítési díj, amit mindenkinek fizetni kell.

- Van ott munkád is?

- Nincs, és most nem is tudok dolgozni, mert a lányomat kitették a bölcsődéből, mert sni-s (speciális nevelési igényű). Van egy kis egyensúlyzavara, sokat esik, kicsit később is indult el, mint a kortársai. Korai fejlesztésre járunk. Családi pótlékot kapok meg gyest, és segít az apukája is.

- Lili apukája mit szólt a terhességedhez?

- Hát, szerintem ő is sokkot kapott, mert például sokáig biztatott, hogy adjam örökbe. Akkorban meg is volt rólam a véleménye szerintem…

- Felmerült, hogy felvállalja a gyereket, összeköltöztök, vagy megházasodtok?

- Nem. Úgy volt vele, hogy én minek szüljek, adjam örökbe. Ezzel tudatta velem, hogy nem akar gyereket.

- Azért mondta ezt, mert úgy gondolta, hogy nem vagy alkalmas anyának?

- Többek között szerintem igen, meg talán magáról sem gondolta azt, hogy alkalmas szülőnek. Bár most, hogy Lili megszületett, minden hónapban egyszer-kétszer itt vagyunk Pesten egy-egy hetet, és szereti a gyereket, és nekünk is javult a kapcsolatunk.

- Szó van arról, hogy összeköltöznétek?

- Igen, de még nem biztos, bár Lili érdekében lehet, hogy jobb lenne, ha felköltöznénk hozzá.

- Az orvosok mit mondtak? Köze lehet Lili problémájának a droghasználathoz?

- Nem. Már 32 hetes voltam, amikor egy vizsgálaton azt vették észre, hogy Lilinek lassul a szíve. Akkor felkerültem egyből szülőszobára, ott feltettek NST-re, azon figyelték, de akkor már rendben volt minden. Ha nem így lett volna, akkor megcsászároztak volna. Valószínű, hogy amikor a szívlassulás történt, akkor a köldökzsinór megcsavarodott, és oxigénhiános lett, és emiatt valami megsérült a kisagyban, bár ezt még most fogják tisztázni. Hamarosan megyünk három napra teljes kivizsgálásra. Egyébként én el tudom képzelni, hogy köze van, még akkor is, hogy csak így utólag jött elő.

- Miután megtudtad, hogy állapotos vagy mikor látott először orvos?

- Öt hónaposan.

- Milyen tapasztalataid voltak az orvosokkal?

- Megnéztek mindent, amit kell, de nem voltak velem túl kedvesek. Nem is gondoltam, hogy így lesz. Például a szülésnél próbáltak sértegetni a drogozás miatt, hogy én ezt most, hogy gondoltam, hogy szülök. Azt mondták, nem kaphatok semmilyen érzéstelenítőt, mert nincs anesztezilógus, de nem baj, hát csak kibírtam. Azért annyira nem vettem a lelkemre, mert nem azzal voltam elfoglalva. Idegesített, és rájuk szóltam, és utána békén is hagytak. Amikor beindult a szülés, kicsit feszültebb lettem, kicsit harapósabb, mint máskor, biztos, hogy nem is olyan szépen szóltam. Egy ideig tűrtem, tűrtem, és egyszer csak kijött. Aztán befogták.

- A terhesség alatt volt kritikus helyzet?

- Voltak rossz pillanatok, egyszer elmérték Lilit, akkor voltam elsőnek egy hetet a kórházban. Azt mondták, hogy kisebb mint lennie kéne. Az egyik orvos azt mondta, hogy lehet, hogy sorvadt. Egyből megijedtem, akkor nagyon rossz volt. De kiderült, hogy csak elmérés volt. Egy hét múlva ugyanaz az orvos: ‘Hát harminc hetesen 1600 gramm, hogy lenne retardált?’ Nem akartam mondani hogy pont maga mérte.

babavaras

- A szűrővizsgálatokon tisztában voltak drogos múltaddal?

- Igen, mert benne volt a könyvemben.

- Inkább támogatóak voltak vagy inkább nem?

- Inkább nem. Genetikai vizsgálaton voltam, és ahogy olvasta a papírom, egyből elkezdte tenni a megjegyzéseket. Hogy ne csodálkozzak, ha beteg lesz, és majd ne mást okoljak. Pedig csak időpontot egyeztettünk, és már szinte végeztünk is. Inkább rácsaptam az ajtót.

- A szülés probléma nélkül zajlott?

- Igen, ott már nem volt gond. Mondjuk Lili nem sírt fel, de azt mondták, hogy nincs semmi, baja, jó a színe, csak elfáradt.

- A törökszentmiklósi esetről hallottál, mit gondolsz róla?

- Nem hinném, hogy kólában itták volna meg véletlenül a drogot, de megértem, hogy nem őszinték. Nyilván nem akartak rosszat a gyerekeknek, felelőtlenség volt, de mindenkinek jár egy esély. Az nem megoldás, hogy meg kell őket büntetni, a gyerek meg elkerüljön a világba. Szóval én sem az első pillanatban lettem olyan, amilyen most vagyok, nekem is voltak visszaeséseim, de egy idő után az ember fejlődik, és tudja, hogy mi a fontosabb.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: