hirdetés

KÖZÖSSÉG

Autista kislány a Szezám utca új szereplője

Az alkotók a másság elfogadására szeretnék tanítani a gyerekeket.
Daily Mail - szmo.hu
2017. március 21.

hirdetés

Újabb szereplővel bővül minden idők egyik legnézettebb és legrégebben futó gyerekeknek szóló sorozata, a Szezám utca.

Elmóék új barátja, Julia egy narancssárga hajú kislány, aki autizmussal él.

A sorozat alkotóinak célja, hogy elfogadásra tanítsák a gyerekeket, és bemutassák nekik, hogyan viselkednek az autista társaik. Christine Ferraro, a Szezám utca egyik írója így nyilatkozott az új szereplőről:

"
Nehéz dolgunk volt, mert az autizmus nem egyetlen konkrét rendellenesség, és minden egyes autista másként viselkedik."

Az alkotók ezért igyekeztek olyan tulajdonságokkal felruházni Juliát, amelyek tipikusnak mondhatóak az autista gyerekek körében. Az első epizódban például a Nagy madár kinyújtja a szárnyát, hogy "kezet fogjon" Juliával, ő azonban nem viszonozza a gesztust. A szereplők ekkor elmagyarázzák a gyerekeknek, hogy

hirdetés

Julia nem barátságtalan akart lenni, ő egyszerűen egy kicsit más, mint a többiek.

Később az epizód folyamán a gyerekek fogócskázni kezdenek, Julia pedig izgatottságában elkezd fel-alá ugrándozni. Amikor a többiek ezt meglátják, új játékot találnak ki, amelyben mindenkinek ugrándoznia kell. Az alkotók célja az volt, hogy megmutassák a gyerekeknek, mennyire könnyen alkalmazkodhatnak autista társaikhoz, ha nem kívülállóként, hanem barátként tekintenek rájuk.

Julia bábosa, Stacey Gordon egyébként maga is egy autista kisfiú édesanyja. A 60 minutes-nek tett nyilatkozatában mesélt a tapasztalatairól:

"Nagyon fontos, hogy minden gyerek lássa, hogyan is viselkedik egy autista. Ha a fiam barátai láttak volna már hasonló viselkedést mondjuk a televízióban, mielőtt az osztályteremben találkoztak volna vele, talán nem ijedtek volna meg tőle annyira."

Azt egyelőre nem tudni, hogy az alkotók mekkora szerepet szánnak Juliának a sorozatban, vagyis hogy idővel ő is az állandó szereplők egyike lesz-e, vagy csak mellékszerepről van szó. Ferraro azonban nyitott az ötletre.

"
Azt szeretném, ha nem az autista gyerekként ismernénk a Szezám utcából, hanem csak úgy, mint Julia"

- nyilatkozta.

Címkép: Instagram


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk