KÖZÖSSÉG
A Rovatból

Bűvészkedéssel segít édesanyjának adományt gyűjteni a 10 éves Dávid – már több mint 350 ezer forintot kalapoztak össze jótékony célra

A fiú videókban mutatja be kedvenc trükkjeit, néhány szerencsés adományozónak pedig a megfejtést is elárulja majd. Ezzel az Adománytaxi Alapítvány munkáját támogatják.

Link másolása

Jótékonysági szervezetek segítségére mindig sokan szorultak, de az idei télen talán minden eddiginél több embernek van szüksége önzetlen anyagi támogatásra. Ezért az ügyért szeretne tenni az Adománytaxi 17 önkéntes nagykövete is, akik november vége óta közel 3 millió forintot gyűjtöttek a szervezetnek. Egyikük Michaletzky-Holka Borcsa, aki néhány éve akadt rá az alapítványra.

„Az évek során rengeteg ruhám és egyéb használati tárgyam halmozódott fel, amit már nem használok. Először négy éve gondoltam arra, hogy ezeket tök jó lenne elajándékozni olyanoknak, akiknek valóban szükségük van rá, és a lehetőségeket böngészve találtam rá az Adománytaxira”

– idézi fel. Mellettük szólt, hogy házhoz jöttek a ruhákért és egyebekért, ráadásul a sofőrt is nagyon szimpatikusnak találta. A családban azelőtt is volt hagyománya a jótékonykodásnak, rendszeresen adományoztak kisebb-nagyobb összegeket. A fenti élmény hatására viszont megfogalmazódott Borcsában és a férjében, hogy a pénzük mellett az idejükkel is szeretnének segíteni.

Jelentkeztek önkéntesnek, ahol először sofőrködni osztották be őket begyűjtésekre: kaptak egy több tételből álló címlistát, ezt kellett végigjárniuk adott idő alatt, és összeszedni az adományozóktól a felajánlott tárgyakat. Borcsa 10 éves kisfia, Dávid már ide is elkísérte az édesanyját: segített összerakni az útitervet, parkolóhelyet keresni és minden másban, amiben csak tudott.

„Mivel nagyon szimpatikus volt a csapat, egyre több dologban vettem részt, beszálltam a raktári válogatásba és a Taxi-Turi névre keresztelt ruhavásárok szervezésébe is” – idézi fel Borcsa. Ilyen előzmények után kérdezték meg tőle, vállalná-e, hogy adománygyűjtő nagykövet lesz, ő pedig igent mondott.

A szervezetről

Az Adománytaxi ötlete a 2015-ös menekültválság idején fogalmazódott meg, látván a hatalmas civil összefogást a rászorulók megsegítéséért. Az elmúlt hét évben 3000 budapesti háztartásból 150 tonna adományt gyűjtöttek össze és szállítottak el 100 támogatott településre, 600 önkéntes segítségével. Az Á-LOM projekt keretében 2019 óta több mint 700, adományozók által felajánlott ágyat juttattak el olyan gyerekeknek, akik addig nem alhattak saját ágyban. Rendszeresen szerveznek jótékonysági ruhavásárt Taxi-Turi néven, melynek keretében az adományba kapott ruhák legkülönlegesebb darabjai kerülnek új gazdához. A vásárok nem titkolt célja a fenntartható divat melletti kiállás, miközben a vásárlók egy jó ügyet is támogathatnak.

2022-ben fontos mérföldkőhöz érkezett az Adománytaxi Alapítvány: sok éves kínkeserves keresgélés, sok feladás, visszautasítás és újrakezdés után megtalálták, saját erőből felújították és október 27-én megnyitották új raktárukat a 13. kerületben, a Kassák Lajos utca 79. szám alatt. Ez a tervek szerint jóval több lesz, mint az adományok tárolásának és feldolgozásának helyszíne: az Adománytaxi Közösségi tér olyan multifunkcionális hely, amely lehetőséget ad arra, hogy különböző hátterű és érdeklődésű emberek összejöjjenek, önkénteskedjenek, valamint különböző szemléletformáló, csapatépítő és támogatói események keretében egy jó ügy képviselőjévé váljanak, ezzel is hozzájárulva egy fenntarthatóbb és szolidárisabb társadalom kiépítéséhez.

„Először zavarbaejtő volt pénzt kérni emberektől”

Az akció lényege, hogy a nagykövetek kitűznek egy célösszeget, amit a megadott határidőig, december 18-ig igyekeznek összekalapozni. Cserébe különféle kihívásokat vállalnak, vagy esetleg apróbb ajándékokat ajánlanak fel, amelyek inkább szimbolikusak, de az adományozó így mégiscsak kap valamit a pénzéért cserébe.

Borcsa ötlete az volt, hogy saját készítésű és díszítésű mézeskalácsaiból öt adagot kisorsol azok között, akik bármekkora összeggel hozzájárultak a gyűjtéshez. De szeretett volna még valami pluszt ezen kívül is, és itt jött kapóra a fia hobbija.

„Hat éves koromban kezdtem a bűvészkedést, először a nagymamám fizetett be egy 12 alkalmas tanfolyamra” – meséli Dávid. Utána a Covid idején kényszerszünet következett, de a lelkesedés nem veszett el. Azóta újra tanul, könyvek és online tanfolyamok segítségével is képzi magát, jelenleg 15-20 trükköt tud megcsinálni.

Azt találták ki, hogy videókat forgatnak, amelyekben Dávid bemutatja egy-egy trükkjét, a kisorsolt szerencséseknek pedig egy újabb videóban le is leplezi azokat. Azt mondja, magától értetődő volt, hogy ő is beszáll az akcióba.

„Anyutól és más családtagoktól is láttam ezt a példát, nagyon jó dolognak tartom az adományozást” – fogalmaz. Osztálytársai között is van kultúrája a jótékonykodásnak, és a bűvészkedés is nagyon tetszik nekik, rendszeresen kérik tőle, hogy mutasson trükköket.

Dávid legutóbbi videója:

„Nekem nagyon új és zavarbaejtő volt pénzt kérni emberektől, szóval erősen ki kellett lépnem ehhez a komfortzónámból” – mondja Borcsa. Először a Facebook- és a Linkedin-oldalára rakott ki egy posztot arról, mibe fogott.

Célösszegnek 350 ezer forintot adott meg, ami akkor ambiciózusnak tűnt, ehhez képest egy héttel a gyűjtés vége előtt már túl is szárnyalták. Összesen 30-an dobták össze ezt a pénzt, valaki 1000 forintot utalt, más 50 ezret. Vasárnapig viszont még több is összejöhet.

Anya és fia izgatottan követik az adománygyűjtő felületet: előfordult az is, hogy szinte extázisba estek az örömtől, amikor meglátták, hogy érkezett egy új felajánlás. Ezek között több kellemes meglepetés is akadt: „Olyan emberek is utaltak, akikkel ezer éve nem beszéltem, vagy nem is közeli a kapcsolatunk, mégis úgy döntöttek a posztomat látva, hogy segítenek.”

Az még kérdéses, hogy az adománygyűjtés egyszeri akció volt-e, vagy máskor is lesz rá példa, az viszont biztos, hogy a család valamilyen formában a mostani kampány lezárulta után is megmarad önkéntesnek a szervezetnél.

Ami Dávidot illeti, ő is elkötelezett a jótékonykodás mellett: szeretné hosszú távon segíteni a Adománytaxi munkáját, akár bűvészkedéssel, akár más módon. Egy napon talán majd sofőrként is, de erre azért pár évet még várnia kell.

(A gyűjtés oldala IDE KATTINTVA érhető el.)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljukLink másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk