KÖZÖSSÉG
A Rovatból

AdniJóga: Párkapcsolati bántalmazás túlélőin, állami gondozott gyerekeken, ráktúlélőkön segítenek jógával

Jógaoktatók fogtak össze, hogy jótékánysági jógaórákat tartsanak traumatizált nőknek, hátrányos helyzetű gyerekeknek, menekülteknek - és azt mondják, fantasztikus látni a rájuk gyakorolt hatást. Bemutatjuk az Északi Támpont filmjét.

Link másolása

"Itt rámosolygunk egymásra. Van, amikor otthon egy hétig nem mosolyog rám senki. Katasztrofális az az oldal. Itt viszont rám mosolyognak, és kedvesek. Nem kérnek semmit, csak kedvesek" - meséli az AdniJóga egyik jótékonysági órájának résztvevője.

Az önkéntes jógaoktatókból álló csapat traumatudatos szemlélettel tart jógaórákat például párkapcsolati bántalmazást túlélőknek, sérült gyerkekeket nevelőknek, menekülteknek, ráktúlélőknek.

"Megtanultuk a jóga által, hogy hogyan legyünk a saját testünk urai, hogyan használjuk a légzésünket, hogyan használjuk a saját testünket arra, hogy megnyugtassuk önmagunkat. És azt látjuk hátrányból indult embereken, traumát átélt embereken, hogy az, hogy megtanulnak egy olyan mozgásformát, ami kellemes, jóleső, ahol ők szabják meg a határokat, ahol pontosan az történik velük, amit szeretnének, hogy történjen, az visszaadja a kontrollt" - meséli Kalmár Anna, aki négy éve az egészet kitalálta.

Azt mondja, minden úgy kezdődött, hogy kedvenc jótékonysági szervezeteinek ajánlott fel jógaórákat. Aztán adományokat kért a barátaitól, akiknek szintén jógaórákat tartott, hogy a pénzből jógamatracokat vehessen a segítő akciójához. Amikor a Facebookon társakat keresett, rögtön 20-an jelentkeztek, hogy jógaoktatóként csatlakoznának a kezdeményezéshez. Ma pedig már 15 jótékonysági csoporttal jógáznak, órákat tartanak a Suhanj Alapítványnál, a Bethesda Kórházban, a Magyar Rákellenes Ligánál, a Máltai Szeretetszolgálatnál.

Dolgoznak gyerekekkel is, például állami gondozottakkal, és szegénységben élőkkel. "Ott a játék és az idegrendszer fejlesztése a cél" - mondja erről Anna.

Mindezt úgy tartják fenn, hogy cégeknek is tartanak jógaórákat vagy mentális jólléttel kapcsolatos céges programokat, és minden megtartott céges jógaóráért cserében tartanak egy jótékonysági jógaórát is.

Anna meséli, nagyszerű érzés, amikor egy azóta Iránba visszatért menekült továbbra is velük tart az online óráikon, és az is, amikor

az autista gyereket nevelő anyuka a nap legtöbb varázslatot és csodát hozó pillanatának azt nevezi, amikor a kisfia lefekszik mellé, és együtt relaxálnak.

Hogy hogyan néz ki egy gyerekeknek tartott jógaóra, miért tartja ezt támogatásra érdemes ötletnek sok cég, és milyen hatással van a jótékonysági jóga a résztvevőkre, az kiderül az Északi Támpont videójából.

Északi Támpont filmje a Szeretlek Magyarországon:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Szívszorító dallal búcsúzott Lang Györgyitől Falusi Mariann
Az énekesnő Dés László és Bereményi Géza Ez a hely című szerzeményt osztotta meg, ahol ketten énekelnek Lang Györgyivel.

Link másolása

Megírtuk mi is tegnap, hogy hosszú, méltósággal viselt betegség után, otthonában, barátai és családja körében, 66 éves korában, álmában elhunyt Lang Györgyi. A közösségi oldalakon sokan emlékeztek meg a színésznő-énekesnőről.

A Pa-dö-dő másik tagja, Falusi Mariann, az énekesnő Dés László és Bereményi Géza Ez a hely című szerzeményt osztotta meg, ahol ketten énekelnek Lang Györgyivel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KÖZÖSSÉG
„Egy-két évig bennem volt, hogy meg kéne nézni azt a hegyet” – Erőss Zsolt özvegye tíz éve már átélte azt, amit Suhajda Szilárd családja most
Sterczer Hilda gyászát dolgozza fel a vasárnap este az RTL-en látható Mélységek és magasságok című film.

Link másolása

Szinte napra pontosan 10 évvel Suhajda Szilárd halála előtt hunyt el Erőss Zsolt és Kiss Péter. Erőss özvegye, Sterczer Hilda akkor ugyanazt élte át, amit az elmúlt egy hétben Suhajda Szilárd feleségének kellett: szerelme soha többé nem tért vissza a hegyről. Hilda gyászáról mozifilm készült Magasságok és mélységek címmel.

Tíz év telt el Erőss Zsolt halála óta, halálának körülményeit, az itthon maradottak vívódásait, küzdelmeit a Magasságok és mélységek című film mutatja be, ami Erőss Zsolt özvegyének visszaemlékezései alapján készült.

Egy hete egy másik feleség és kisfiú gyászol, újabb magyar hegymászó, Suhajda Szilárd vesztette életét a Himalája havas hegycsúcsai között. 3 nap eltéréssel 10 évvel később, mint Erőss Zsolt.

"Az ember azzal szembesül egy ilyen halálkor, vagy akár egy nagyobb balesetkor, hogy ezek szerint nem vagyunk sérthetetlenek. Én biztos voltam benne, hogy ha van ember, aki jól tud nyolcezrest mászni és nem fog vele soha, semmi történni, az Zsolt. És ha vele történhet egy ilyen baleset, akkor bárkivel"

– mondta Sterczer Hilda, Erőss Zsolt felesége még évekkel korábban a Fókusznak.

Hozzátette, miután a férje meghalt, „egy-két évig ez bennem volt, hogy meg kéne nézni azt a hegyet, ami Zsoltnak az utolsó mászása volt, hogy milyen is az a hegy, ami elvette tőlem Zsoltot.”

„Én biztos voltam benne, hogy Zsolttal soha semmi nem fog történni” – Sterczer Hilda gyászát dolgozza fel a vasárnap este az RTL-en látható Mélységek és magasságok.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Nagy vitát váltott ki a közösségi oldalakon Suhajda Szilárd halála
Közben rengetegen emlékeznek meg a hegymászóról. Szülővárosában, Békéscsabán vasárnap több százan rótták le kegyeletüket.

Link másolása

Sokan támadják a Mount Everesten eltűnt hegymászót, amiért családapaként ekkora kockázatnak tette ki magát és családját. Az RTL híradójának nyilatkozó pszichológus szerint a Suhajda Szilárdhoz hasonló emberekben rendkívül erős a motiváció a nagy erőfeszítéssel járó kihívásokra. Szerinte inkább a szélsőséges reakciókkal van gond.

Közben rengetegen emlékeznek meg a hegymászóról. Szülővárosában, Békéscsabán vasárnap több százan rótták le kegyeletüket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
Ezzel a szívhez szóló gesztussal tisztelgett Suhajda Szilárd emléke előtt egy parasportoló
Patkás Tamás nyílt vízi paraúszó a Mount Everest magasságával megegyező távot, 8850 métert úszott le vasárnap az elhunyt hegymászó tiszteletére.

Link másolása

A Mount Everest magasságával megegyező távot, 8850 métert úszott le vasárnap Patkás Tamás nyílt vízi paraúszó, hogy ezzel tisztelegjen Suhajda Szilárd emléke előtt.

„Ma egy rendhagyó edzésem volt az Ikrényi tavon, melyen Suhajda Szilárd emlékére leúsztam a Mount Everest magasság távját a 8850 métert. A FINA szabályzata szerint megállás és kapaszkodás nélkül 4 órát voltam a vízben. Sport baráti tiszteletből szeretném ezt az úszást ajánlani, egyben részvétem a családnak!”

– írta Facebook-oldalán a sportoló.

Patkás Tamás 1994-ben egy üzemi baleset következtében vesztette el mindkét lábát a MÁV győri rendező pályaudvarán. A rehabilitációt követően elképesztő akaraterőről tanúságot téve megtanult művégtagokkal járni és autót vezetni is. Később az ország egyetlen nyílt vízi paraúszójává vált.

Suhajda Szilárdról szombat délután derült ki, hogy nem találta meg az értő küldött mentőcsapat, így lényegében semmilyen esély nem maradt arra, hogy életben van a békéscsabai hegymászó.

(via Index)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk