KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

A világ minden tájáról foglalnak Airbnb-szállásokat Ukrajnában azért, hogy támogassák az ukránokat

A szállást nem fogják átvenni, az elutalt pénzt a bajba jutottak megsegítésére küldik. Van olyan lakás, ami már a következő hónapokra szinte teljesen le van foglalva.

Link másolása

Elárasztották foglalásokkal azokat az ukrajnai szállásadókat, akik kiadó szobát vagy lakást kínálnak az Airbnb oldalon. A világ minden tájáról érkeznek foglalások olyan emberektől, akiknek eszük ágában sincs Ukrajnába utazni. Valójában azért teszik ezt, hogy a pénzből támogassák a háború sújtotta ukránokat - számolt be róla a CNN.

A jótékony kezdeményezés a közösségi médiában indult útnak, és egyre népszerűbb. A kampány szervezői azt kérték, hogy magánszemélyeknél foglaljanak szállást, ne cégeknél, és minél közelebbi időpontot adjanak meg a bejelentkezéshez, hogy a házigazdák gyorsan megkapják a foglalás díját. Az Airbnb szóvivője szerint március 2-án és 3-án már több mint 61 ezer vendégéjszakát foglaltak le Ukrajnában, több mint felét amerikaiak.

"Több mint 10 foglalás érkezett csak ma. Meglepődtem, de nagyon jól esik a jelenlegi helyzetben. Ezt a pénzt arra fogom fordítani, hogy segítsek azoknak az embereknek, akik rászorulnak"

- mondta egy kijevi szállásadó, Volodimir Bondarenko.

A 36 éves férfi most azzal tölti napja nagy részét, hogy miközben hallja a folyamatos légiriadó hangját, azokkal az emberekkel vált üzeneteket, akik nála foglalnak szállást azért, hogy támogassák az ott élő embereket. Mindenkinek egyesével megköszöni a foglalást. Néha síró emojit küld az üzenetekben, néha pedig imádkozó kezes emojit...

A New Yorkban élő Anne Margaret Daniel a közösségi médiából értesült a jótékonysági akcióról. Le is foglalt egy apartmant két éjszakára Kijev óvárosában, amely ortodox templomairól és furcsa állatszobrairól ismert. A kétszobás lakás a következő néhány hónapra szinte végig le van foglalva, de minden bizonnyal üres marad. Az irodalomtanárnő egy üzenetet is mellékelt a házigazdának a foglalásában.

"Remélem, hogy Ön és a szép kis lakása biztonságban van, és hogy ennek a szörnyű háborúnak hamarosan vége lesz, Ukrajna pedig biztonságban lesz. Egy nap majd eljövök majd Kijevbe, kérem, számítson majd rám, mert Önnél szeretnék megszállni. Isten áldja Önt, legyen Önnel, a városával és az országával."

A válasz sem maradt el a lakás tulajdonosától, Olga Zvirjanszkajától: "Szívesen látjuk majd Önt Kijev békés városában."

A háromgyermekes édesanya évek óta az ukrán fővárosban élt a családjával, ám amikor az oroszok elkezdték bombázni Kijevet, összepakoltak és 160 kilométerrel délebbre menekültek. Az üresen maradt lakását azoknak szeretné kiadni, akiknek nincs hova menni a fővárosból.

"Ugyan életben vagyunk, de úgy akarunk élni, mint korábban. Most nagyon ijesztő Kijevben lenni. Minden támogató szó nagyon sokat jelent nekünk, nem csak a pénz.

Andre Oszipcsuk nyugdíjas tengerész már évek óta az Airbnb-n kínálja a lakását a Kijevbe érkező turistáknak. Meglepődve látta, hogy egy kijevi születésű, Brooklynban élő nő, aki három éve már megszállt az otthonában, amikor meglátogatta az ukrajnai rokonait, most újra foglalt nála egy hétre. A férfi beállított egy automatikus üzenetet a foglalások megköszönésére, Valerie Zimmer azonban közvetlenül is megkereste őt, hogy tudja, hogy van Oszipcsuk és családja, és felajánlotta nekik a segítségét. A barátait is arra buzdította, hogy keressenek Airbnb-szállásokat Ukrajnában, hogy támogassák a helyieket ebben a szörnyű helyzetben. Szerinte ez a lehetőség azért jó, mert a pénz közvetlenül az emberekhez megy és gyorsan.

Egy másik New York-i lakos, Careyann Deyo is ezért csatlakozott ehhez az akcióhoz. "Nagyobb szervezeteknek is adományoztam már, de úgy éreztem, hogy ennek közvetlenebb hatása van" - mondta.

Miután az általa lefoglalt lakás tulajdonosa megtudta, hogy a nő úgy fizetett neki a szállásért, hogy nem is tervez odamenni, érzelmes üzenetet küldött neki az oldalon: "Sírok. Ti vagytok a hőseim."

Az Airbnb egyébként közvetlenül is segít az ukránoknak: akár 100 ezer menekültnek is tudnak ideiglenes lakhatást kínálni ingyen a szomszédos országokban. De nagyon hálásak azoknak is, akik szállást foglalnak ukrán lakástulajdonosoknál segítségképpen. Viszont figyelmeztettek arra, hogy sok csaló ki akarja használni az önzetlen emberek nagylelkűségét azzal, hogy hamis Airbnb-fiókokat hoznak létre. A szállásfoglalóknak azt ajánlják, hogy alaposan vizsgálják meg a szálláshelyek adatlapját és olvassák el a véleményeket.

Az Airbnb már reagált is az akcióra, 100%-ban elengedik a foglalóportálra eső jutalék összegét minden ukrajnai foglalás esetén, tehát a foglalás díj teljes egészében az ottani szállásadókhoz kerül.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: