KÖZÖSSÉG
A Rovatból

A szülés után tudta meg, hogy áttétes rákos, három hetet adtak a fiatal ausztrál anyának

Végül még másfél évig élt, kislánya első születésnapját is megünnepelhette a 39 évesen elhunyt nő.

Link másolása

Rákban halt meg egy 39 éves ausztrál édesanya, aki éppen azután tudta meg, hogy négyes stádiumú, áttétes emlőrákkal küzd, hogy megszülte a babáját - írja a Daily Mail.

A brisbane-i Karyn Love a terhessége 29. hetében járt 2021 májusában, amikor sürgősségi császármetszéssel világra hozták a kislányát, Billit. Elviselhetetlen hátfájással küzdött, amiről azt hitte, hogy a várandósság okozza. A vizsgálatok során viszont az orvosok más választ találtak a fájdalmaira: sajnos rákban szenvedett, amely ráadásul már átterjedt a csontjaira, a májára és a szemére is.

Állapota miatt csak három hetet adtak az akkor 37 éves, újdonsült anyukának. Ő viszont az esélyekre rácáfolva még másfél évig élt a szörnyű diagnózis után.

Karyn már a terhessége alatt érezte, hogy valami nem stimmel, attól félt, hogy elveszítheti a gyermekét. A szüés után is mindent megtett, hogy meggyógyuljon: naponta kemoterápiára járt, hormonblokkoló és számos más gyógyszert szedett, holisztikus kezeléseken vett részt, de meditációval és lúgosító étrenddel is próbálkozott. Eközben próbált minél több időt tölteni a kisbabájával, aki koraszülöttként a születése után két hónapig még kórházban volt.

Az anya alig várta, hogy hazavihesse a kislányt. Felcsillant számára a gyógyulás reménye, amikor számos daganata zsugorodni kezdett, és a májműködése is újra normálissá vált. Amikor végre a kis Billi is elég jól volt ahhoz, hogy elhagyhassa a kórházat, Karyn nem is lehetett volna boldogabb.

Nem volt számára könnyű a rák elleni kemény küzdelmet összehangolni az anyasággal, de szerencsére voltak, akik segítettek neki ebben. Természetgyógyásza adománygyűjtést indított Karyn számára, amely során több mint 200 ezer dollárt adakoztak neki. Ezt az összeget az anya a kórházi költségekre költötte, és ebből fizette azt a bébiszittert, aki az első néhány hétben besegített neki a baba körüli teendőkben éjszakánként.

Idén májusban anya és lánya már a kicsi első születésnapját ünnepelhették meg együtt. Karyn akkor ezt írta Instagram-oldalán:

„Micsoda megtiszteltetés, hogy megünnepelhetem a lányom első születésnapját és magát az életet. A szeretetet választottam a titkos fegyveremnek. A kislányom iránt érzett szeretetet, a saját életem iránt érzett szeretetet. Azt a szeretet, amit egy nagyobb közösségtől kaptam. A rák iránti szeretetemet. Mindig is hittem abban, hogy érezni kell a gyógyuláshoz. Én határozottan éreztem fájdalmat és szomorúságot, de örömet és a tiszta jelenlétet is. Ez az, amire mindannyian vágyunk. Jelen lenni és hálás életet élni. Az élet ajándék, én pedig tárt karokkal fogadom ezt az ajándékot.”

A 39 éves nő végül december 12-én hunyt el. A szomorú hírt Instagram-oldalán közölték a szerettei:

„Mosolyogjatok értem, már szabad vagyok. Köszönöm a szereteteteket és a kedvességeteket az utam során. Emlékezni fogok rátok.”

Az anya utolsó posztja egy videó volt, amin az látható, milyen boldogan öleli meg a kislányát, miután hazatért Németországból Ausztráliába.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Szívmelengető videó egy kamionosról, aki igazi hősként viselkedett
Amíg vártak a zöld lámpára, a fülkéjéből vette észre a motorost, aki azonnal kapott a felajánlott segítségen.

Link másolása

Egy igazán szívmelengető videót küldött be a Bpiautósok.hu egyik olvasója.

A piros lámpánál készült felvételen látszik, hogy a Könyves Kálmán körút-Gyáli útnál lévő lámpánál egy motoros futár és egy kamion várt a zöldre. A motoros folyamatosan dörzsölgette a hideg miatt elgémberedett kezét. Ezt a kamionos a fülkéjéből észrevette és a zöld lámpára váltás előtt lehúzta az ablakot és leadott egy pár kesztyűt a motorosnak.

“A sok anyázás és gyűlölet között néha azért történnek a fővárosban igazán szívmelengető, léleksimogató dolgok is, a valódi hősök pedig köztünk élnek! Ez esetben a kamionsofőr, aki megajándékozta a szegény, fázós kezű kajafutárt egy pár kesztyűvel a -3 fokban”

– írta az olvasó.

VIDEÓ: Ez a kamionos egy VALÓDI HŐS! Ez 2022 legcukibb videója


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KÖZÖSSÉG
Elnézést kért a mentőktől egy mozgássérült nő, mert kiabált velük fájdalmában
A mentősök a közösségi oldalukon osztották meg a történetet, és azt is megírták, mit reagáltak rá.

Link másolása

Szükségtelenül kért elnézést a mentőktől egy mozgássérült nő - írja közösségi oldalán az Országos Mentőszolgálat.

Posztjuk szerint egy nő levelet írt neki:

"Levélben kért elnézést egy nő, aki fájdalmában és kétségbeesettségében kiabált az őt ellátó mentőkkel.

Mivel eleve mozgássérült vagyok, várható volt a valamilyen esésem - írta, de erre a helyzetre lehetetlen volt felkészülnie. Olyan szerencsétlenül esett el, hogy lábszártörést és bokaficamot is szenvedett.

A mentők perceken belül helyszínre értek és csillapították a nő hatalmas fájdalmát, addig azonban elhangzott pár válogatott indulatszó, amit a tapasztalt életmentők kellő rutinnal kezeltek.

Helyszíni ellátást és végtag rögzítést követően, a sérültet stabil állapotban szállíthatták kórházba bajtársaink.

“Bocsánatot és elnézést szeretnék kérni a csütörtökön történt esésem miatt történő kiabálásomért a mentősökkel... Előre is köszönöm szépen, ha elfogadják a bocsánatkérő levelem!"

- írta Adrienn.

A mentősök pedig azt válaszolták neki:

"Kedves Adrienn!

Megkeresését továbbítottuk bajtársainknak, akik szükségtelennek érzik a bocsánatkérést és az Országos Mentőszolgálat nevében is mielőbbi felépülést kívánnak!"


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Könnyekig hatódott az anya, amikor meglátta, milyen cetliket tett a férje a gyerekeik uzsonnás dobozaiba
Az amerikai gyerekek minden üzenetet megőriztek, amit az ebéd mellé csomagolt az apukájuk.

Link másolása

Teljesen meghatódott egy amerikai feleség azon, amit a gyerekei asztalfiókjában talált, írja a Daily Mail. Sabrina Clendenin a fiókokban megtalálta az összes cetlit, amit a férje írt a gyerekeknek az uzsonnás doboz mellé arról, hogy mennyire büszke rájuk.

A 33 éves asszony videóját már kétmilliónál is többen látták a TikTokon. A felvételen látható, ahogy két asztalt is telerakott a színes papírfecnikkel. A Good Morning Americának a háromgyerekes anyuka elmondta, hogy

nemcsak azon sírta el magát, amiket a férfi írt a gyerekeknek, hanem azon is, hogy a kicsik egytől egyig mindent megőrizték.

Az asztalokra kipakolt cetlihalom azonban nem is az összes, ami a fiókokban lapult. Az anyuka szerint valójában elképzelhetetlen mennyiségű üzenetet talált a gyerekeknél. Szerinte mindennél többet jelent az, hogy az apjuktól kapott kis üzeneteket a lányok nem dobták ki.

Sabrina elmondta, hogy férjével korábban is hagytak üzeneteket a gyerekek uzsonnás dobozaiban. Azonban nemrég felfigyelt arra, hogy Jordan milyen kreatív lett az utóbbi időben.

A férfi időnként a szövegek mellé kis rajzokat is készít, vagy találós kérdésekkel szórakoztatja a gyerekeket. A lényeg az, hogy folyamatosan bátorítja és biztatja őket.

Az asszony szerint az ilyen ösztönzésre pedig minden gyereknek szüksége van a felnőtté váláshoz.

@sabrinamatata Why am I crying ? he was meant to be a girl dad #lucky #bestdad #girldad #lovehim #luckywife #dadlife #pickedawinner #lunchnotes ♬ what falling in love feels like x turning page - alex

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
Bűvészkedéssel segít édesanyjának adományt gyűjteni a 10 éves Dávid – már több mint 350 ezer forintot kalapoztak össze jótékony célra
A fiú videókban mutatja be kedvenc trükkjeit, néhány szerencsés adományozónak pedig a megfejtést is elárulja majd. Ezzel az Adománytaxi Alapítvány munkáját támogatják.

Link másolása

Jótékonysági szervezetek segítségére mindig sokan szorultak, de az idei télen talán minden eddiginél több embernek van szüksége önzetlen anyagi támogatásra. Ezért az ügyért szeretne tenni az Adománytaxi 17 önkéntes nagykövete is, akik november vége óta közel 3 millió forintot gyűjtöttek a szervezetnek. Egyikük Michaletzky-Holka Borcsa, aki néhány éve akadt rá az alapítványra.

„Az évek során rengeteg ruhám és egyéb használati tárgyam halmozódott fel, amit már nem használok. Először négy éve gondoltam arra, hogy ezeket tök jó lenne elajándékozni olyanoknak, akiknek valóban szükségük van rá, és a lehetőségeket böngészve találtam rá az Adománytaxira”

– idézi fel. Mellettük szólt, hogy házhoz jöttek a ruhákért és egyebekért, ráadásul a sofőrt is nagyon szimpatikusnak találta. A családban azelőtt is volt hagyománya a jótékonykodásnak, rendszeresen adományoztak kisebb-nagyobb összegeket. A fenti élmény hatására viszont megfogalmazódott Borcsában és a férjében, hogy a pénzük mellett az idejükkel is szeretnének segíteni.

Jelentkeztek önkéntesnek, ahol először sofőrködni osztották be őket begyűjtésekre: kaptak egy több tételből álló címlistát, ezt kellett végigjárniuk adott idő alatt, és összeszedni az adományozóktól a felajánlott tárgyakat. Borcsa 10 éves kisfia, Dávid már ide is elkísérte az édesanyját: segített összerakni az útitervet, parkolóhelyet keresni és minden másban, amiben csak tudott.

„Mivel nagyon szimpatikus volt a csapat, egyre több dologban vettem részt, beszálltam a raktári válogatásba és a Taxi-Turi névre keresztelt ruhavásárok szervezésébe is” – idézi fel Borcsa. Ilyen előzmények után kérdezték meg tőle, vállalná-e, hogy adománygyűjtő nagykövet lesz, ő pedig igent mondott.

A szervezetről

Az Adománytaxi ötlete a 2015-ös menekültválság idején fogalmazódott meg, látván a hatalmas civil összefogást a rászorulók megsegítéséért. Az elmúlt hét évben 3000 budapesti háztartásból 150 tonna adományt gyűjtöttek össze és szállítottak el 100 támogatott településre, 600 önkéntes segítségével. Az Á-LOM projekt keretében 2019 óta több mint 700, adományozók által felajánlott ágyat juttattak el olyan gyerekeknek, akik addig nem alhattak saját ágyban. Rendszeresen szerveznek jótékonysági ruhavásárt Taxi-Turi néven, melynek keretében az adományba kapott ruhák legkülönlegesebb darabjai kerülnek új gazdához. A vásárok nem titkolt célja a fenntartható divat melletti kiállás, miközben a vásárlók egy jó ügyet is támogathatnak.

2022-ben fontos mérföldkőhöz érkezett az Adománytaxi Alapítvány: sok éves kínkeserves keresgélés, sok feladás, visszautasítás és újrakezdés után megtalálták, saját erőből felújították és október 27-én megnyitották új raktárukat a 13. kerületben, a Kassák Lajos utca 79. szám alatt. Ez a tervek szerint jóval több lesz, mint az adományok tárolásának és feldolgozásának helyszíne: az Adománytaxi Közösségi tér olyan multifunkcionális hely, amely lehetőséget ad arra, hogy különböző hátterű és érdeklődésű emberek összejöjjenek, önkénteskedjenek, valamint különböző szemléletformáló, csapatépítő és támogatói események keretében egy jó ügy képviselőjévé váljanak, ezzel is hozzájárulva egy fenntarthatóbb és szolidárisabb társadalom kiépítéséhez.

„Először zavarbaejtő volt pénzt kérni emberektől”

Az akció lényege, hogy a nagykövetek kitűznek egy célösszeget, amit a megadott határidőig, december 18-ig igyekeznek összekalapozni. Cserébe különféle kihívásokat vállalnak, vagy esetleg apróbb ajándékokat ajánlanak fel, amelyek inkább szimbolikusak, de az adományozó így mégiscsak kap valamit a pénzéért cserébe.

Borcsa ötlete az volt, hogy saját készítésű és díszítésű mézeskalácsaiból öt adagot kisorsol azok között, akik bármekkora összeggel hozzájárultak a gyűjtéshez. De szeretett volna még valami pluszt ezen kívül is, és itt jött kapóra a fia hobbija.

„Hat éves koromban kezdtem a bűvészkedést, először a nagymamám fizetett be egy 12 alkalmas tanfolyamra” – meséli Dávid. Utána a Covid idején kényszerszünet következett, de a lelkesedés nem veszett el. Azóta újra tanul, könyvek és online tanfolyamok segítségével is képzi magát, jelenleg 15-20 trükköt tud megcsinálni.

Azt találták ki, hogy videókat forgatnak, amelyekben Dávid bemutatja egy-egy trükkjét, a kisorsolt szerencséseknek pedig egy újabb videóban le is leplezi azokat. Azt mondja, magától értetődő volt, hogy ő is beszáll az akcióba.

„Anyutól és más családtagoktól is láttam ezt a példát, nagyon jó dolognak tartom az adományozást” – fogalmaz. Osztálytársai között is van kultúrája a jótékonykodásnak, és a bűvészkedés is nagyon tetszik nekik, rendszeresen kérik tőle, hogy mutasson trükköket.

Dávid legutóbbi videója:

„Nekem nagyon új és zavarbaejtő volt pénzt kérni emberektől, szóval erősen ki kellett lépnem ehhez a komfortzónámból” – mondja Borcsa. Először a Facebook- és a Linkedin-oldalára rakott ki egy posztot arról, mibe fogott.

Célösszegnek 350 ezer forintot adott meg, ami akkor ambiciózusnak tűnt, ehhez képest egy héttel a gyűjtés vége előtt már túl is szárnyalták. Összesen 30-an dobták össze ezt a pénzt, valaki 1000 forintot utalt, más 50 ezret. Vasárnapig viszont még több is összejöhet.

Anya és fia izgatottan követik az adománygyűjtő felületet: előfordult az is, hogy szinte extázisba estek az örömtől, amikor meglátták, hogy érkezett egy új felajánlás. Ezek között több kellemes meglepetés is akadt: „Olyan emberek is utaltak, akikkel ezer éve nem beszéltem, vagy nem is közeli a kapcsolatunk, mégis úgy döntöttek a posztomat látva, hogy segítenek.”

Az még kérdéses, hogy az adománygyűjtés egyszeri akció volt-e, vagy máskor is lesz rá példa, az viszont biztos, hogy a család valamilyen formában a mostani kampány lezárulta után is megmarad önkéntesnek a szervezetnél.

Ami Dávidot illeti, ő is elkötelezett a jótékonykodás mellett: szeretné hosszú távon segíteni a Adománytaxi munkáját, akár bűvészkedéssel, akár más módon. Egy napon talán majd sofőrként is, de erre azért pár évet még várnia kell.

(A gyűjtés oldala IDE KATTINTVA érhető el.)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk