/kozosseg/a-szokasosnal-is-tobb-allat-koborolt-el-szilveszterkor-itt-van-hogyan-segithetsz/
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

A szokásosnál is több állat kóborolt el szilveszterkor: itt van, hogyan segíthetsz

Sokan még mindig nem kerültek haza. Ha gazdi vagy, neked is nagy a felelősséged, de akkor is segíthetsz, ha te találtál rá egy eltévedt állatra.

Link másolása

hirdetés

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet már harmadik éve foglalkozik azzal, hogy a szilveszterkor és utána elkóborló kutyákat és cicákat hazajuttassa. Ebben az időszakban ugyanis - ahogyan arról mi is beszámoltunk - a petárdák és tűzijátékok miatt rengeteg kiskedvenc rohan világgá ijedtében.

Az Állatmentő Ügyelet idei tájékoztatója szerint ebben az évben még a korábbiaknál is több bejelentés érkezett hozzájuk.

"Az eddigi tapasztalatunk az volt, hogy szilveszter este nem volt sok bejelentés, a roham másnap reggel kezdődött el. Most azonban már 31-én estétől folyamatosan jöttek a bejelentések, közel 30 önkéntes lélekszakadva dolgozik folyamatosan, és így hétfőn este, 2 nappal később, a Facebook oldalunkon több, mint 600 kutya van fent albumokba rendezve, akik elvesztek, utcán találták őket vagy még mindig kóborolnak. Viszont csak kevesebb, mint a harmada került haza, ami nagyon rossz arány"

- írták a tájékoztatóban.

Az Állatmentő Ügyelet önkéntesei azonban nem adják fel egykönnyen: most összegyűjtötték a legfontosabb teendőket azoknak, akiknek a napokban elkóborolt a kedvencük.

hirdetés

Mit tehetsz gazdiként, ha elveszett a kutyád vagy macskád a durrogtatások után?elveszett

Először is, semmiképpen ne várj arra, hogy a kutya vagy a macska magától haza fog menni. Az esetek többségében ugyanis az állat eltéved, így maximum a szerencsének köszönhetően találna haza. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy ennél sokkal gyakoribb, hogy valaki megtalálja és elviszi őt, vagy pedig - a legrosszabb esetben - a szerencsétlen állatot elüti egy autó.

Az első helyes lépés az állat eltűnése után, ha megnézed, hátha ott lesz a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet oldalán a talált kutyák között.

Ha nem jártál szerencsével, töltsd fel a kisállat képeit a Facebook-oldalukra, az eltűnés helyével és idejével, egy rövid leírással, valamint a saját telefonszámoddal együtt!

A chip ellenőrzése is fontos: sokszor ha van is chipje a kutyának, a regisztráció hiánya vagy pontatlansága miatt nem találják meg a gazdit. A regisztráció meglétét ezen a weboldalon tudod ellenőrizni, az adatok pontosságának pedig az állatorvosnál tudsz utánanézni. Fontos, hogy itt is szerepeljen egy elérhető telefonszám!

Mit tehet az, aki január elején kóbor állatot talál?kobor_telszam

• Hívd fel a bejelentő számott, ahol segítenek a kutya helyzetének megoldásában (20/272-4073),

• készíts róla fotót és töltsd fel a Facebook-falukra,

• add meg a telefonszámodat, hogy ők is tudjunk segíteni,

• adj egy rövid leírást a kutyáról,

• és add meg a megtalálás helyét is idejét.

Az elveszett kutyák albumát itt tudod megnézni.

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet a chipekről:

Visszatérve a chipre, még mindig nagyon sok probléma van vele. Budapesten ugyan 10 kutyából 8 chipezett, de vidéken sokkal rosszabb a helyzet, csak a kutyák felében van. Pedig negyedik éve kötelező chipezni a kutyákat, és ennek hiánya nagyon megnehezíti a kutya hazajutását.

A másik gond az szokott lenni, hogy nem megfelelően van regisztrálva a beültetett chip. Már más a tulajdonos, vagy más számon érhető el, esetleg hiányzik a telefonszám. 10 kutyából sajnos 3 ilyen esetünk van. De a legrosszabb, amikor a chipet nem regisztrálta be az állatorvos, így semmit nem ér. Ez egyértelműen az orvos felelőssége, de a kutya issza meg a levét. Ezért kell ellenőrizni a megfelelő regisztrációt, és frissen tartani az adatokat!szeretedakutyad

A legtöbbet a gazdik tehetnek, hogy felelős állattartóként viselkednek. Az idei legrosszabb példa az a „gazda”, aki szilveszter éjjel hagyta háromszor kiszökni a kutyát a kertből, majd mikor negyedszerre nem lett meg, kiposztolta egy Facebook-csoportba.

Csak másnap vette észre, hogy a kutya szívinfarktust kapott és meghalt a kertben.

Nagyon reméljük, hogy idén már nem lesz több ilyen intő példa, és éppen ezért kérjük a gazdikat, hogy figyeljenek kedvencükre, az ilyen időszakokban fokozottabban, és inkább engedjék be őt egy éjszakára a házba, minthogy belehaljon szegény eb a rettegésbe!

szilveszteri_allatmento_ugyelet-fb_cover-2016-12-31

Oszd meg másokkal is a cikket!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk