hirdetés

KÖZÖSSÉG

A rendszer szerint, ha gyereket szülsz, lábra álltál

A kerekesszékes Andreának azt mondták első gyermeke születésekor: a GYED és a rokkantsági járadék kizárja egymást. Harcolni kezdett az igazáért.

Link másolása

hirdetés

A második gyermekével várandós, kerekesszékes Andrea tanulságos esetről számolt be a Motiváció Minden Napra nevű csoportban. Első, most négyéves kislánya féléves volt, amikor

kiderült, hogy Gyedet és rokkantjáradékot nem kaphat egyszerre, holott mozgáskorlátozott, kisgyermekes anyukaként mindkettő járna neki.

Mivel párja is kerekesszékes, és egyébként sem volt túl rózsás az anyagi helyzetük, Andrea visszament dolgozni, párja pedig lemondott rokkantsági járadékáról a GYED miatt.

Most, második gyermekük megszületéséhez közeledve több levelet is írtak az illetékes hatóságnak, helyzetük pedig nem várt módon fordult jobbra. Andrea bejegyzését teljes terjedelmében közöljük.

hirdetés

andrea1

Fotó: Oláh-Koppány Andrea Facebook

Szép reggelt! :)

Szeretnék veletek megosztani egy történetet.

Bő 4 évvel ezelőtt született meg a kislányom, akivel úgy terveztem, hogy 7 év folyamatos meló után otthon maradok, legalább az első két évben. Fél éves volt, amikor kiderült, hogy a GyED ütközik a rokkant járadékkal, s ha Gyeden szeretnék maradni,le kell mondanom a másik ellátásról, ami nem is az összege miatt dráma, hanem, mert így elvesztem a 90-es években megkapott "végleges" minősítésem, s

ha a Gyed után vissza szeretném kapni a rokkant járadékot, munka mellett újra végig kell járnom a procedúrát (1-2 évente) és nagy valószínűséggel visszaminősítenek. Kvázi, a rendszer szerint, ha gyereket szülsz, lábra álltál.

Napjaim voltak dönteni, s mivel nem is voltunk túl rózsás anyagi helyzetben vissza kellett mennem, s a párom maradt otthon a kicsivel. A munkahelyem nagyon toleráns volt így 6.30-15h-ig lett az új munkaidőm, tehát előtte-utána meg tudtam szoptatni a lányom, aki a kettő közt már szilárdat is evett. Tudtam, hogy a baba a lehető legjobb kezekben van és hogy vannak mások is az én cipőmben... Ettől független nagyon igazságtalannak éreztem. Párom, aki szintén székes, ekkor lemondott a rokkantsági járadékáról, később mikor munka mellett újraigényelte "természetesen" át is minősítették...ismétlem, számunkra nem az összeg miatt fontos, hanem pl. a kerekesszék igénylés miatt.

Most, hogy hamarosan megszületik a második babánk újra neki futottam az ügynek és itt jön a lényeg! Nem mindegy az értelmezés! Néha érdemes a fejesekkel ellenkezni, megkérdőjelezni, felülvizsgáltatni... :)

"Tisztelt Ügyfelünk!

2016. május 9.-én küldött tájékoztatásunk téves jogértelmezésen alapult, ezért az okozott kellemetlenségért szíves elnézését kérjük. A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény jelenleg hatályos 42/C. § (1) bekezdése b) pontja alapján, amennyiben gyermekgondozási díjra jogosultság kezdő napján pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett, azaz biztosítottnak minősül, úgy a rokkantsági járadék folyósításának a gyermekgondozási díj mellett nincs akadálya.

Tisztelettel: Tóth Tünde

Dr. György István Kormánymegbízott megbízásából

Budapest Főváros Kormányhivatala

Egészségbiztosítási Főosztály"

Egy tavaly januári esetre tudtam hivatkozni, ami egy győri kerekesszékes anyuka esete és ha ott helyesen értelmezték a rendeletet a helyi fennhatóságúak, akkor itt is úgy kell. A törvény az mindenhol törvény, egyformán kell érvényesülnie!

Ugyanakkor tény, hogy bár az elején részletesen leírtam az esetemet, zsigerből sablonnal levéllel elutasítottak...csak ismételt kérésre, a fenti történettel alátámasztva vizsgálták felül 2 hét alatt.

Mindezeket két okból írtam le:

1. Ne adjátok fel soha és mindig keressétek a megoldást!

2.Szeretném, ha ennek híre menne, hogy ha más hasonló helyzetben van, a nem tudás miatt ne kelljen lemondania a gyermekével tölthető időről, ami a legnagyobb kincs!

Egy biztos, ezek után csak azért is otthon maradok (és a fennmaradó időmben tanulni fogok)!

Legyen csodás napotok, szeretettel:

Andi

Ti mit gondoltok a történtekről? Írjátok meg kommentben!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Négyévesen rabolták el a kisfiút, aki most 33 év után tért haza, szinte egy csodának köszönhetően
Emlékezetből lerajzolta a szülőfaluja térképét, így térhetett haza az anyjához.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2022. január 02.


Link másolása

hirdetés

A kínai Li Csing-vei négyéves volt, amikor elrabolták az emberkereskedők. Most, 33 évvel később úgy döntött, hogy megpróbál hazajutni. December 24-én feltöltött egy kézzel rajzolt térképet a szülőfalujáról a Douyin nevű videómegosztóra, pusztán emlékezetből - írja a BBC. Ennek köszönhetően a rendőrség sikeresen beazonosított egy kis települést Kínában egy nővel együtt, akinek régen eltűnt a gyereke.

Mindketten átestek DNS-teszten, így kiderült, hogy tényleg anyáról és fiáról van szó, ezután találkozhattak is Jünnan provinciában.

A férfi könnyekben tört ki, amikor meglátta az anyját maszk nélkül. "Ennyi év várakozás és rengeteg vágyakozással töltött éjszaka" - írta a Douyinon Csing-vei, aki a posztban megköszönte a segítséget, nagyon hálás, hogy találkozhatott a családjával.

Az emberrablók egy családnak adták el, akiket hiába kérdezett az igazi szüleiről, nem tudták megmondani neki, honnan származik. Próbálkozott DNS-tesztekkel, de ez sem hozott sikert, ezért fordult az internethez, aminek hála haza tudott térni az anyjához.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
„Milyen őrület így elmenni és most?!” - Sorra búcsúznak a közéleti szereplők Homonnay Gergelytől
Az 52 éves író, aktivista váratlan, tragikus halála sokakat megrázott, mások mellett Gyurcsány Ferenc is a Facebookon emlékezik rá.

Link másolása

hirdetés

Vasárnap késő este érkezett a hír, hogy meghalt Homonnay Gergely író, aktivista Rómában. Holttestét a Bananon nevű privát klub törökfürdőjének mosdójában találták meg. Halálát a szív és a keringés leállása okozta. Megpróbálták újraéleszteni, sikertelenül. Bűncselekményre utaló nyom egyelőre nem merült fel, de a rendőrség nyomoz a helyszínen talált kábítószergyanús anyagok, egy zacskó fehér por és néhány fiola miatt.

Homonnay Gergely halála követőit és közéleti személyiségeket is megrázott. Gyurcsány Ferenc így búcsúzott Facebook-oldalán az aktivistától:

"Elment Homonnay Gergő. Találja meg útját a szeretet, a megértés és a befogadás örök, végtelen útján! Valójában csak szeretni akart szabadon. Szerinte ez megkérdőjelezhetetlen jog. Szerintem is. Szenvedélyes volt. Mert érzett. Ezért sokszor karmolt. Mint Erzsi. A másik énje. Milyen őrület így elmenni és most?! Ölellek."

Cseh Katalin, a Momentum politikusa egy Facebook-oldalán közzétett közös fotóval búcsúzik:

hirdetés

"Hihetetlen, felfoghatatlan, megrázó. Nyugodj békében, Homonnay Gergely!"

Perintfalvi Rita teológus így írt Homonnay Gergelyről a Facebook-oldalán:

"MEGSZAKAD A SZÍVEM, NEM ÉRTEM ÉS NEM IS HISZEM EL: MEGHALT HOMONNAY GERGELY. Karácsony előtt 4-5 napot együtt töltöttem vele és Erzsivel Rómában, rengeteg közös tervet szőttünk. Gergely boldog volt és szerelmes, de nagyon félt, hogy bántani fogják. Nem tudom elképzelni sem, hogy mi történhetett vele. Nagyon sajnálom, hogy tőlem kell halljátok ezt a borzalmas hírt. Most képtelen vagyok bármi egyebet írni. Rettenetesen le vagyok sújtva, mert nagyon megszerettem ezt az embert."

Czeglédy Csaba ügyvéd, politikus ezeket a sorokat írta az író halála kapcsán Facebook-oldalán.

"Lehet, hogy soha nem fogjuk megtudni, mi okozta valójában Homonnay Gergely halálát, azonban sokat elárul a mai magyar viszonyokról, hogy többekben rögtön felmerült: azért halt meg, mert a hatalom útjában volt. Egy közeli barátja éjjel meg is írta: Gergő nagyon félt.

És az is jól mutatja a mai magyar állapotokat, hogy több, nyilván keresztény, mélyen hívő fideszes honfitársunk nyilvánosan örül egy ember halálának.

'Végre'

'Megérdemelte'

'Aki másnak vermet ás, maga esik bele'

'Kövessék többen'

Isten Veled, Gergő!"

Hohn Krisztina parlamenti képviselő így búcsúzik az aktivistától a Facebookon:

"Felfoghatatlan tragédia! A változás mellett igazán elkötelezett ember, egy régi harcostárs távozott közülünk!

Nyugodj békében Gergő!"

A Demény, a kötsög népszerű Facebook-oldal kezelője, Judit is búcsúzik Homonnay Gergelytől:

"Nem ugyanazt az utat választottuk. Sokszor nagyon másképp láttuk a dolgokat. De végeredményben ugyanazért a világért harcoltunk. Ő macskaszemmel, én kutyával. Drága Gergő, nem is hiszem el. Találd meg a békéd. És szurkolj, hogy mi is megtaláljuk egyszer."

Bálint Natália operaénekesnő egy hosszú írást jelentetett meg Facebook-oldalán Homonnay Gergely halála kapcsán, itt elolvashatod.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
Egyedülálló anya kapta az első 3D-nyomtatott házat egy lakhatási segélyszervezettől Amerikában
A háztetőn napelemek vannak, és még egy 3D-nyomató is járt hozzá, hogy adott esetben tudjanak pótalkatrészeket gyártani.

Link másolása

hirdetés

A Habitat for Humanity egy nonprofit szervezet, ami világszerte kínál jóárasított otthonokat. Most először segítettek az USA keleti partján, Virginiában, ahol egy egyedülálló anya és a 13 éves gyereke jutottak egy 110 négyzetméteres házhoz, amiben három hálószoba és két fürdőszoba van.

Mivel a faár most magasan van Amerikában, így a szakemberek a 3D-nyomtatás mellett döntöttek, aminek köszönhetően 15 százalékot spóroltak minden négyzetméteren. Ráadásul az építkezés is hamarabb megvolt, a ház váza mindössze 12 óra alatt készült el, ami hagyományos esetben négy hetet vett volna igénybe. Amerikában ugye a könnyűszerkezetes házak a népszerűek, ez a 3D-nyomtatott otthon viszont betonból készült, ami jobban szigetel, és az időjárás viszontagságaival szemben is ellenállóbb.

A házhoz járt egy 3D-nyomtató, amivel tudnak például új villanykapcsolókat készíteni a házba, napelemek vannak a tetőn és beszereltek okosotthon-funkciókat is.

A Habitat for Humanityről sokan hiszik, hogy ingyen adományoznak házakat, de nem erről van szó. Alacsony vagy közepes jövedelmű családoknak segítenek otthont vásárolni, aminek a költségeit 20-30 év alatt kell megtéríteniük úgy, hogy a Habitat nem szed profitot a ház után.

Olyanok jelentkezhetnek a programjukra, akik már legalább háromszáz órát önkénteskedtek, és az adott terület medián fizetésének a 40-85 százalékát keresik.

A szervezet egyébként Magyarországon is jelen van, az elmúlt húsz évben 150 házat építettek és 720 lakást újítottak fel. A tevékenységükkel szeretnének példát mutatni a hatékony lakáspolitikára, de szakpolitikai segítséget is nyújtanak. A munkájukat önkormányzati, civil és vállalati szereplők, illetve magánemberek is is segítik.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
Már a második mentett kutyáról gondoskodik Wiszki, a macska
A tatai cicának fejlett szociális érzéke van, most egy Lucy nevű, nagyon rossz állapotban megtalált kutyát vett a pártfogásába.

Link másolása

hirdetés

Újabb mentett kutyát vett gondjaiba a tatai cica. Wiszkit egy éve mutatta be az RTL Híradója, a macska akkor egy legyengült, tüdőbeteg kutyát ápolgatott. Egy héttel ezelőtt új páciens érkezett a gondoskodó állathoz. A legyengült és átfagyott Lucyt Tatabánya mellett találta meg egy állatvédő.

„Van egy kazánház, aminek nincsen ajtaja, és felfigyeltem rá, hogy egy pici kiskutya kidugja a fejét. Közelebb mentem, és csak azt láttam, hogy ott van bent egy pici kutya, vacog, remeg, teljesen át van fagyva” – mesélte el a kiskutya megtalálója az RTL Híradónak.

A kutyus ezután a Tatai Állatvédőkhöz került, most Halász Viktória és macskája, Wiszki vigyáz rá. A kandúr épp olyan odaadóan gondozza az állatot, mint egy évvel korábban az akkor náluk lévő, betegsége után lábadozó Hope nevű kutyát. A gazdája szerint Wiszki ösztönösen gondoskodik a kutyákról.

„Felhozok egy új kutyát, és ő már bújik, szeretgeti, ápolgatja. Valószínűleg érzi, hogy ők meg vannak törve, betegek, szeretetre van szükségük, és ezt mutatja feléjük”

– meséli a cica gazdája.

A tatai állatvédők most gazdát keresnek a kiskutyának, akiért többen is jelentkeztek már.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: