/kozosseg/a-muveszet-erejevel-valtoztatnak-meg-a-hajlektalansaggal-kapcsolatos-sztereotipiakat/?utm_source=balsav&utm_medium=web
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Érzékeny művészeket keresnek, akik nem szomorú és elborzasztó módon akarják láttatni a világgal az otthontalanokat

A nemzetközi pályázat célja, hogy az elborzasztó képek helyett inkább optimista hangulatú alkotásokkal lehessen illusztrálni a hajléktalansággal kapcsolatos tartalmakat.
Fotó: Juan Lemus - szmo.hu
2021. április 30.


Link másolása

hirdetés

A híreket böngészve, vagy csupán a közösségi média platformjait görgetve már szinte fel sem tűnik az embernek, hogy mennyi, túlnyomórészt negatív képpel kerülünk szembe. Néhány témánál mintha már alapvetés lenne, hogy olyan fotókkal illusztrálják az ezzel kapcsolatos tartalmak, hogy az olvasó szíve azonnal összefacsarodjon. Ilyen téma többek közt a hajléktalanság kérdése is, hiszen valljuk csak be: nem sok pozitív töltetű kép jön szembe az otthontalanokról.

Ennek üzen most hadat egy nemzetközi projekt keretein belül a LookTalkAct felhívás, amelyet idehaza a Menhely Alapítvány karolt fel. A pályázat lényege, hogy a művészet erejével segítsék legyőzni a hajléktalansággal kapcsolatos negatív sztereotípiákat.

A változás ügynökeit keresik amatőr és profi művészek képében, akik nem szomorú és elborzasztó módon akarják láttatni a világgal az otthontalanokat, hanem optimista szemmel.

A beérkező pályamunkákból ingyenes archívum készül majd, amely újságírók, civil szervezetek, aktivisták publikációinak vizuális megjelenésén javíthat.

Kiknek szól?

A pályázaton részt vehet minden olyan szociálisan érzékeny, amatőr vagy hivatásos alkotó, aki művészetében a hajléktalanság témájához optimista hozzáállással viszonyul, a témával jobbító szándékkal foglalkozik. A felhívás minden jelenleg hajlék nélkül élő, volt hajléktalan, és nem-hajléktalan személy számára is él.

Mivel lehet pályázni?

Bármilyen képi pályamunkával a vizuális- és képzőművészetek bármely területéről, legyen az festmény, grafika, fotó vagy bármely más tartós vizuális kifejezési forma, amely digitális gyűjteményben vagy művészeti kiállításon bemutatható.

hirdetés
Hogyan és meddig lehet jelentkezni?

A pályamunkákat 2021. május 31-ig várják, ezen a linken lehet beküldeni őket online.

És azután?

A beérkező alkotásokat nemzetközi zsűri bírálja el. Minden beküldött pályamunka bekerül egy ingyenesen használható digitális gyűjteménybe, ami elősegíti a hajléktalanságról szóló párbeszédet, így formálva a közvéleményt. A nemzetközi zsűri által kiválasztott legjobb 150 alkotásból továbbá művészeti album készül, valamint négy országban kiállításokon kerülnek bemutatásra. A pályázatban való részvételért pénzbeli díjazás nem jár, az azonban, hogy egy, a médiumok által szabadon használható képadatbázis létrejön felbecsülhetetlen értékkel bír azon a téren, hogy a hajléktalanság médiareprezentációja megváltozzon.

További információkért a szervezők bátran ajánlják a looktalkact@menhely.hu emailcímet, vagy a Menhely Alapítvány közösségi felületeit.

Szerző: Kovács Béla

A projekt támogatója az Európai Bizottság Erasmus+ programja.

A zsűri:

Samantha Bosque - a zsűri elnöke, művész, grafikus. Sok más szociális művészeti projekt mellett a hajléktalan emberek kézírásaiból tervezett betűtípus („Homelessfonts”) projektrésztvevőiről készített portrékat. (Andorra)

Regina Amer - a HOPE Austria/Österreich alapítója, mely a hajléktalanokat és volt hajléktalanokat segítő HOPE Europe alszervezete. (Ausztria)

Balogh László - Pulitzer-díjas fotográfus. (Magyarország)

Tomáš Kubiš – a szlovák Divadlo bez domova színház projektmenedzsere, szociális munkása és színésze (Szlovákia)

Kovács Béla – magyar művész, grafikus (Magyarország)

Eva Matkuliaková - művészet- és szabászattanár, divat- és jelmeztervező, a Ty Galéria producere (Szlovákia)

Camilo Mendez - hajléktalanságot megtapasztalt művész, költő, aki régebben az utcán élt. Most készül kiadni másodikverseskötetét. (Spanyolország)

Andreas Pitz - kurátorként vett részt a Németországban nagyon sikeres „Kunst trotz (t) Armut” kiállítás szervezésében, amely a szegénységről szóló művészeti gyűjteményként a szegénységet megtapasztalt művészek alkotásait is bemutatta. (Németország)

Szenográdi Réka - szociális munkás, a Fedél Nélkül utcalap művészeti vezetője. (Magyarország)hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk