KÖZÖSSÉG
A Rovatból

„A májam negyedét a kisfiamnak adományoztam, hogy megmentsem az életét”

Egy ritka daganatos betegség miatt majdnem meghalt az angol kisfiú. A család végül Amerikában talált gyógymódot, aminek segítségével életben maradt.

Link másolása

A mája negyedét a gyerekének adományozta egy anyuka, hogy megmentse a kisfiú életét, írja a Yahoo. Még csak kétéves volt a kis George Baker, amikor anyukájának feltűnt, hogy a fejbőrén születése óta megtalálható ekcéma egyre rosszabbul néz ki. A gyerek ezzel párhuzamosan egyre fáradékonyabb, sápadtabb lett, éjszakánként pedig rendszeresen hasfájásra ébredt fel.

Az Egyesült Államokból származó, de Angliában családot alapító Catherine Baker és férje, Sam, több kórházat is megjártak, mire kiderült, hogy a kisfiú egy ritka daganatos betegségben szenved. A Langerhans-sejtes histiocytosis (LCH) minden kétszázezredik gyereknél alakul csak ki, ami kezdetben bőrkiütésként jelentkezik, majd károsíthatja a szöveteket és elváltozásokat okozhat a test több pontján is.

Az orvosok megtalálták az LCH-t George csontjaiban, májában és lépében, ezért egyéves kemoterápiás kezelést javasoltak neki egy londoni kórházban. A szülők ekkor tudták meg azt is, hogy a betegség gyakorlatilag teljesen felfalta a kisfiú máját, de mivel a rák gyorsan terjedt, nem lehetett várni a kemoterápiával.

Kezdetben a gyerek jól reagált a kezelésekre, végül 2020 májusában gyógyultnak nyilvánították. Nem sokkal később azonban minden kezdődött elölről, amikor Catherine ismét egy száraz bőrfelületet talált a fia fején. Az orvosok semmi jót nem tudtak mondani: agresszív kemoterápiát javasoltak, de elmondták, hogy jó eséllyel a betegség már nem fog reagálni ezekre sem. Ezzel tulajdonképpen kimondták a gyerek halálos ítéletét.

Az anyuka nem törődött bele, és ekkor talált rá a Cincinnati Gyerekkórház orvosának alternatív LCH-s gyógymódjára. Dr. Ashish Kumar felfüggesztette a kemoterápiát, ami helyett napi egyszer egy speciális gátlószert adott George-nak, ami megfékezte a daganat további terjedését. A kezelés megkezdése után két nappal a kisfiú bőrkiütése megszűnt és egyre jobban lett. George a mai napig szedi a gyógyszert, aminek nincs a kemoterápiához hasonló mellékhatása.

Az amerikai kezelés megkezdése után két héttel a család visszatért Angliába, ahol kiderült, hogy George egyébként is sérült mája még rosszabb állapotba került. 2021 decemberében döntöttek úgy az orvosok, hogy a gyereknek azonnali májátültetésre lesz szüksége. A szülők tisztában voltak azzal, hogy az idő rövidsége miatt nem fognak megfelelő donort találni, ezért megvizsgáltatták, hogy ők tudnak-e segíteni a kisfiún. Végül kiderült, hogy anya mája alkalmas lehet az átültetésre.

Tavaly áprilisban egy 13 órás műtét során a kisfiú sérült máját teljes egészében eltávolították, majd megkapta az anyukája májának negyedét. A gyerek olyan gyorsan javult, hogy alig 24 órát tartották az intenzív osztályon, egy hét múlva már egyedül sétálgatott, egy hónappal később pedig focizott, további két hónap múlva iskolai sportversenyen vett részt.

Mivel a máj képes újra kinőni, ezért a műtét után három hónappal Catherine is már teljes májjal élhetett tovább. Szerencsére a kisfiú esetében is jól sikerült a műtét, így ő is a többi gyerekkel együtt járhat iskolába, és teljesen hétköznapi életet élhet.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Szívszorító dallal búcsúzott Lang Györgyitől Falusi Mariann
Az énekesnő Dés László és Bereményi Géza Ez a hely című szerzeményt osztotta meg, ahol ketten énekelnek Lang Györgyivel.

Link másolása

Megírtuk mi is tegnap, hogy hosszú, méltósággal viselt betegség után, otthonában, barátai és családja körében, 66 éves korában, álmában elhunyt Lang Györgyi. A közösségi oldalakon sokan emlékeztek meg a színésznő-énekesnőről.

A Pa-dö-dő másik tagja, Falusi Mariann, az énekesnő Dés László és Bereményi Géza Ez a hely című szerzeményt osztotta meg, ahol ketten énekelnek Lang Györgyivel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KÖZÖSSÉG
„Egy-két évig bennem volt, hogy meg kéne nézni azt a hegyet” – Erőss Zsolt özvegye tíz éve már átélte azt, amit Suhajda Szilárd családja most
Sterczer Hilda gyászát dolgozza fel a vasárnap este az RTL-en látható Mélységek és magasságok című film.

Link másolása

Szinte napra pontosan 10 évvel Suhajda Szilárd halála előtt hunyt el Erőss Zsolt és Kiss Péter. Erőss özvegye, Sterczer Hilda akkor ugyanazt élte át, amit az elmúlt egy hétben Suhajda Szilárd feleségének kellett: szerelme soha többé nem tért vissza a hegyről. Hilda gyászáról mozifilm készült Magasságok és mélységek címmel.

Tíz év telt el Erőss Zsolt halála óta, halálának körülményeit, az itthon maradottak vívódásait, küzdelmeit a Magasságok és mélységek című film mutatja be, ami Erőss Zsolt özvegyének visszaemlékezései alapján készült.

Egy hete egy másik feleség és kisfiú gyászol, újabb magyar hegymászó, Suhajda Szilárd vesztette életét a Himalája havas hegycsúcsai között. 3 nap eltéréssel 10 évvel később, mint Erőss Zsolt.

"Az ember azzal szembesül egy ilyen halálkor, vagy akár egy nagyobb balesetkor, hogy ezek szerint nem vagyunk sérthetetlenek. Én biztos voltam benne, hogy ha van ember, aki jól tud nyolcezrest mászni és nem fog vele soha, semmi történni, az Zsolt. És ha vele történhet egy ilyen baleset, akkor bárkivel"

– mondta Sterczer Hilda, Erőss Zsolt felesége még évekkel korábban a Fókusznak.

Hozzátette, miután a férje meghalt, „egy-két évig ez bennem volt, hogy meg kéne nézni azt a hegyet, ami Zsoltnak az utolsó mászása volt, hogy milyen is az a hegy, ami elvette tőlem Zsoltot.”

„Én biztos voltam benne, hogy Zsolttal soha semmi nem fog történni” – Sterczer Hilda gyászát dolgozza fel a vasárnap este az RTL-en látható Mélységek és magasságok.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Nagy vitát váltott ki a közösségi oldalakon Suhajda Szilárd halála
Közben rengetegen emlékeznek meg a hegymászóról. Szülővárosában, Békéscsabán vasárnap több százan rótták le kegyeletüket.

Link másolása

Sokan támadják a Mount Everesten eltűnt hegymászót, amiért családapaként ekkora kockázatnak tette ki magát és családját. Az RTL híradójának nyilatkozó pszichológus szerint a Suhajda Szilárdhoz hasonló emberekben rendkívül erős a motiváció a nagy erőfeszítéssel járó kihívásokra. Szerinte inkább a szélsőséges reakciókkal van gond.

Közben rengetegen emlékeznek meg a hegymászóról. Szülővárosában, Békéscsabán vasárnap több százan rótták le kegyeletüket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
Ezzel a szívhez szóló gesztussal tisztelgett Suhajda Szilárd emléke előtt egy parasportoló
Patkás Tamás nyílt vízi paraúszó a Mount Everest magasságával megegyező távot, 8850 métert úszott le vasárnap az elhunyt hegymászó tiszteletére.

Link másolása

A Mount Everest magasságával megegyező távot, 8850 métert úszott le vasárnap Patkás Tamás nyílt vízi paraúszó, hogy ezzel tisztelegjen Suhajda Szilárd emléke előtt.

„Ma egy rendhagyó edzésem volt az Ikrényi tavon, melyen Suhajda Szilárd emlékére leúsztam a Mount Everest magasság távját a 8850 métert. A FINA szabályzata szerint megállás és kapaszkodás nélkül 4 órát voltam a vízben. Sport baráti tiszteletből szeretném ezt az úszást ajánlani, egyben részvétem a családnak!”

– írta Facebook-oldalán a sportoló.

Patkás Tamás 1994-ben egy üzemi baleset következtében vesztette el mindkét lábát a MÁV győri rendező pályaudvarán. A rehabilitációt követően elképesztő akaraterőről tanúságot téve megtanult művégtagokkal járni és autót vezetni is. Később az ország egyetlen nyílt vízi paraúszójává vált.

Suhajda Szilárdról szombat délután derült ki, hogy nem találta meg az értő küldött mentőcsapat, így lényegében semmilyen esély nem maradt arra, hogy életben van a békéscsabai hegymászó.

(via Index)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk