hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

A magyar férfi, akinek a teste élő műalkotás

Csirmaz Péter azt mondja, nem akar mindenáron különbözni a többi embertől, csak keresi a kihívásokat, ez tölti fel adrenalinnal. Az elsők közt volt, aki szemgolyó-tetoválást csináltatott.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. május 08.

hirdetés

Szegedi Éva interjúja; Fotó: Mervai Márk

Csirmaz Pétert sokan ismerik Magyarországon. Azok közé tartozik, akik a legtöbb testmódosítást végeztették el magukon. A teste élő műalkotás, amely még mindig nincsen készen. Találkozásunk napján például a fején látható tetoválást folytatták.

Kíváncsiak voltunk rá, ki ő. Kit takar ez a rengeteg minta, miért kezdte el megváltoztatni a külsejét, és hol húzódik számára a testmódosítás határa?

- Miben vagy más, mint azok többsége, akik testmódosítást végeztettek magukon? Te vagy az egyetlen Magyarországon, aki szemgolyó-tetoválást csináltatott?

hirdetés

- Már hárman vagyunk! Viszont én vagyok az egyetlen, akinek két szín látható a szemében. Kulcscsont alatti piercingem egyedül nekem volt, de már nem hordom. Nem arra hajtok, hogy mindenkitől különbözzek, hogy mindenképpen más legyek, vagy én legyek a legkülönlegesebb, csak azt csináltatom meg, ami tetszik.

Persze figyelem azt is, hogy másokon mi látható, ezért lett a szemem is narancssárga. Ezt a színt ugyanis nem sokan választják.

- Miért kezdtél el testmódosítással foglalkozni?

- Keresem a kihívásokat. Adrenalinnal tölt fel, sikerélményt jelent számomra. Ha kiszemelek valamit, hogy ide egy újabb tetoválást, oda egy nagyobb tágítót szeretnék, az nekem tök jó érzés. És persze tetszik, mindig jó valamit alakítani magamon.

IMG_5042k

peter

Csirmaz Péter nem iszik, nem dohányzik. Jelenleg egy szombathelyi gyros-bárban dolgozik.

Utálja a szemetelést, a környezetszennyezést. "Nemrég például rászóltam egy gyerekre, aki műanyag palackot hajított egy tóba. A Te szedd! akcióin is rendszeresen részt veszek, bár legutóbb nem szerveztek ilyen alkalmat a lakóhelyemen."

A hobbija az állattartás – sok idejét elviszi a róluk való gondoskodás. Madárpókot tart otthon, csótányokat, ezerlábúakat, két patkányt és egyéb állatokat. Tetszenek neki a csúszómászók, talán azért, mert úgy gondolja, izgalmas megfigyelni, hogyan élnek, vadásznak, hogyan növekednek.

- Mikor találkoztál először a testmódosítással?

-14 évesen. Az interneten láttam először testmódosítással foglalkozó oldalakt és nagyon megtetszett – azt már nem tudom, miért. De úgy igazából hét éve lendültem bele.

Az elsőket igyekeztem magamnak megcsinálni: tágítók, piercingek voltak. A legelső piercing az ajkamban volt. Tetoválást pedig 18 évesen csináltattam először.

IMG_4974k

IMG_5056k

Szemgolyó-tetoválás, fültágító, piercing

A szemgolyó-tetoválásnak nevezett színezés az utóbbi pár évben kapott nagy lendületet. Az eljárás lényege, hogy a kívánt színű tintát a szem külső rétegébe injekciózzák, ahol mintegy "szétfolyik".

A fültágító ősi, népszerű ékszerféleség, több hagyományos kultúrában is használják. A fültágítást vagy szalonokban végzik, szikével bemetszve a fülcimpát, vagy úgy, hogy bizonyos időközönként eggyel nagyobb méretű tágítót helyeznek be.

Piercingeket szakszerűen 20-25 évvel ezelőtt kezdtek el behelyezni Magyarországon.

- A tetoválásoknál mi inspirál?

- Leginkább a minimális dolgokat szeretem. A színes, realisztikus minták annyira nem tetszenek magamon, csak másokon. Nekem az egyszerű dolgok tetszenek.

A fejemen látható minta például nem jelképez semmit, csupán díszítőelem. Szeretem az optikai csalódással kapcsolatos, illetve térhatású mintákat.

IMG_5030k

IMG_5032k2

IMG_5052k

- Negatív kritikákat kaptál már?

- Idegenektől nap mint nap kapok. Folyamatosan. Az idegenek véleményével nem sokat foglalkozom.

- És a családod?

- A családom éveken át kért, hogy hagyjam abba a testmódosítást. Végül beletörődtek. Attól féltek, hogy nem lesz normális munkám, nem tudok majd megélni, nem lesz normális életem, nem tudok majd besimulni.

Besimulni amúgy sem akarok. De azért nem vagyok lázadó, és nem a viselkedésemmel akarom felhívni a figyelmet magamra. Van munkám is, tehát a jóslat annyira nem jött be.

IMG_4991k

- Megtörtént-e valaha, hogy a külsőd miatt utasították vissza a jelentkezésedet?

- Rengetegszer, még telefonos munkára sem vettek fel emiatt. Semmivel nem indokolták az elutasítást. Elmentem az állásinterjúra, megláttak, és a munkáról egy szó sem esett, arról faggattak, milyen piercingem van, és hol.

A jelenlegi főnököm viszont nem foglalkozik a külsőmmel.

Az utcán időnként beszólnak Csirmaz Péternek a vadidegenek, volt, hogy meg is fenyegették. „Csúnya vagy, megverlek!” - ennyi volt az érvük. „A pillanatnyi lelkiállapotomtól függ, hogyan reagálom le. Van, amikor csak mosolygok, ez a legegyszerűbb.”

A párválasztás viszont nem egyszerű ezzel a külsővel. Ha Péter Budapesten élne, könnyebb volna, vidéken nagyobb megütközést vált ki a testmódosításnak ez a formája.

- A blackworkbe miért kezdtél bele?

A vádlimon volt egy felirat, az első tetoválásom, amit szerettem volna lefedni. Eredetileg csak a lábszáramat akartam színeztetni, hogy a felirat ne látszódjon, aztán az egész lábam fekete lett.

Ezt sem értik sokan, és nem is hiszik el, hogy valóban tetoválás. Hallottam már, amint a hátam mögött azt mondják: „Nézd már, műlába van!” Nézték már harisnyának is.

IMG_5016k

- Hogyan készült?

- Vastag, ecsetszerű nyomot hagyó tűvel ütik a bőrbe. A lábam három év alatt készült el, jó pár alkalommal el kellett mennem folytatni, és egy alkalommal legfeljebb egy-másfél órát csináltuk.

- Szoktak néha arra kérni például tetoválók vagy piercerek, hogy dolgozhassanak rajtad?

- Előfordult már párszor, így lett kulcscsontalatti-piercingem és szemgolyó-tetoválásom is.

IMG_5001k

- És te mi alapján választasz tetoválóművészt?

- Megnézem a korábbi munkáikat.

Blackwork

Ennek a tetoválásnak az a célja, hogy nagyobb felületet fedjenek le feketével. Mint ahogyan Péter fogalmazott: „a fehér bőrön a fekete a legkontrasztosabb”.

A blackout vagy blackwork tetoválás pár éve kezdett terjedni, a minimalista irányzatokkal párhuzamosan.

- Szoktam látni a hozzászólásaidat testmódosítással foglalkozó cikkek, Facebook-bejegyzések alatt. A negatív kommentekre miért válaszolsz?

- Az utcán sem hagyom mindig figyelmen kívül, ha beszólnak. Egyszer-egyszer, ha feldühítenek, visszaszólok. De az utcán csak egy ember szól be, a neten viszont azt látom, hogy tömegek írnak negatív véleményt, és ez elkeserítő.

Az egyik tévhit, hogy rossz embereknek hisznek bennünket és egyértelműen bűnözőként állítanak be bennünket. Vagy drogosoknak és lelki betegeknek. Szerintem pedig butaság általánosítani.

- Volt már, akit sikerült meggyőznöd?

- A kommentelők között eddig senki nem adta tanújelét, hogy sikerült volna meggyőznöm ennek az ellenkezőjéről, vagy megváltoztatta volna a véleményét. Élőben, személyes beszélgetésnél már igen. Volt, aki utólag bevallotta, hogy az elején rossz véleménnyel volt rólam, nem talált szimpatikusnak, de ez beszélgetés közben megváltozott.

- Milyen ötleteken töröd még a fejedet? Mit szeretnél magadon látni?

A füleimet szeretném átalakítani, a jobb fülembe szeretnék nagyobb tágítót. A fejemet szeretném befejeztetni, vannak mesefigurás minták, amiket magamra varratnék, és a hátamra is vannak már ötleteim.

A lábamon itt például ez én vagyok. Egy ismerősöm készített karikatúrát rólam és amikor azt mondtam neki, hogy hú, ez tetszik, ez megcsináltatom, nem hitte el, hogy tényleg felvarratom.

IMG_5081k

- Mikor fejeződik be a testmódosítás, hol a határ?

- Amíg van ötletem és hely a testemen. De például csak azért, hogy legyen rajtam valami új, nem fogom felülírni azt, ami tetszik rajtam, nem fogom lefedetni. Ez a határ.

csirmaz_peter


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Ingyen eltüntetik az amerikai kisfiú sebhelyeit, akinek az arcát szétmarcangolta egy kutya, amikor a húgát védte

Két neves bőrgyógyász felajánlotta, hogy segítenek Bridger Walker sebeinek gyógyításában. Már el is kezdték a speciális lézerkezeléseket.
Címkép: robertwalker307/Instagram - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Visszakaphatja régi arcát az az amerikai kisfiú, akit súlyosan megsebesített egy kutya, amikor szembeszállt vele, hogy megvédje a kishúgát.

Bridger Walker hősies tettéről még tavaly nyáron számoltunk be. A Wyoming állambeli Cheyenne-ben élő gyerek a saját életét kockáztatta, amikor a testvérére rátámadó németjuhász keverék elé állt, hogy az állat inkább őt bántsa a húga helyett. Az eb sajnos nem rettent meg ettől: ráugrott a fiúra és többször is megharapta a fején és az arcán, olyan súlyos sérüléseket okozva, hogy 90 öltéssel kellett összevarrni a sebeket egy kétórás műtét során.

"Arra gondoltam, ha valakinek meg kell halnia, én legyek az"

- mondta a hős kisfiú a félelmetes támadás után.

A történtekről a gyerekek nagynénje számolt be az Instagramon azzal a céllal, hogy eljusson azokhoz a szuperhősöket játszó színészekhez, akiket a kisfiú nagyon szeret. Azt remélte, hogy a hírességek is gratulálnak majd Bridgernek, ezzel megerősítve őt abban, hogy igazi hőstettet hajtott végre, amikor az életét kockáztatva megmentette a húgát. Az elismerő szavak nem is maradtak el, többek közt Christ Evans, Robert Downey Jr., Mark Ruffalo, Grant Gustin és Anne Hathaway is üzent neki.

hirdetés

Bridger története gyorsan bejárta a világot, így ismerte meg őt két neves bőrgyógyász, Dr. Dhaval Bhanusali és Dr. Cory B. Maughan, akik felajánlották, hogy ingyen segítenek a kisfiú sebeinek gyógyításában - írja a Daily Mail.

"Időnként találkozunk olyan páciensekkel, akik sokkal többet tesznek értünk, mint amit mi teszünk értük. Bridger inspirált engem azzal, hogy most, amikor a negativitás uralja a világot, ő reményt adott és bizonyította, hogy történnek még jó dolgok is. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy segíthetek"

- mondta Dr. Bhanusali.

Bridger és családja már tavaly augusztusban New Yorkba utazott nem sokkal azután, hogy kiszedték a varratokat a kisfiú arcából. Ekkor kapta meg az első, speciális lézeres kezelést Dr. Bhanusalitól, októberben pedig egy újabbat Utah államban Dr. Maughantól. Ezek segítségével a sebek pirosságát és érdességét is sikerült enyhíteni. A kezelés idén is folytatódik, így várhatóan még szebb lesz majd a kisfiú arca.

Bridger egyébként büszke a sebeire, mert ezek emlékeztetnek rá, mennyire szereti a húgát.

Éppen ezért nem is az a cél, hogy teljesen eltüntessék a hegeket, csak hogy elhalványítsák annyira, hogy ne ez legyen az első dolog, amit meglátnak az emberek, ha ránéznek.

A kisfiú arca egyébként már most sokkal jobban néz ki. Ezeket a képeket még december közepén osztotta meg az édesapja az Instagramon:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Izrael miniszterelnöke is felköszöntötte Keleti Ágnest

Újabb politikus, ezúttal Benjámín Netanjáhu küldött üzenetet a 100 éves olimpiai bajnoknak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 09.

hirdetés

Ahogy azt korábban megírtuk, Orbán Viktor videóüzenetben köszöntötte fel Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnokunkat. Most a külügyminiszter, Szijjártó Péter töltötte fel a Facebook oldalára azt a felvételt, melyben Izrael miniszterelnöke, Benjámín Netanjáhu kíván boldog 100. születésnapot a Nemzet Sportolójának.

„Ágnes története a remény és az inspiráció története. Csupán 19 éves volt, amikor kitört a második világháború. Ígéretes sportoló volt és látszólag ragyogó jövő elé nézett, de hirtelen úgy tűnt, hogy véget ért az élete. El kellett rejtőznie, így menekült meg. A családtagjai már nem mind voltak ilyen szerencsések. Az apja egyike volt annak a 400 ezer magyar zsidónak, akit meggyilkoltak Auschwitzban 1944 májusában, júniusában és júliusában. Azonban ennek dacára, az átélt óriási veszély és nehézségek ellenére Ágnes ismét talpra állt. A háború után sikerült ismét Magyarország egyik vezető sportolójává válnia”

- fogalmazott Netanjáhu, majd hozzátette: „mindezért, és még sokkal több mindenért, óriási örömre szolgál, hogy Ágnesnek nagyon boldog születésnapot kívánjak!”

Keleti Ágnes 1957-ben vándorolt ki Izraelbe, és miután visszavonult az aktív versenyzéstől, testnevelés oktatóként helyezkedett el a Tel-Avivi Egyetemen. Egészen az 1990-es évek derekáig együtt dolgozott edzőként az izraeli tornászcsapattal. 2017-ben az ottani sporthoz való hozzájárulásáért megkapta a legmagasabb szintű izraeli polgári kitüntetést, az Izrael-díjat.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Magyar kamionos került karanténba Angliában – őt is segítik a kint élő magyarok

János hotelban kap szállást, ellátást. Tíz napig nem léphet onnan ki, de minden nap számíthat egy kis meglepetésre. A többi kamionosnak is ajánlják, hogy készüljenek fel hasonló helyzetre.
Belicza Bea Címlapkép: Elek Krisztián - szmo.hu
2021. január 11.

hirdetés

Az angliai mutáns koronavírus miatt egyetlen kamionos sem hagyhatja el a szigetet, csak negatív teszttel.

Egy magyar sofőr most pozitív lett. Semmi tünete nincs, de a másodszori tesztje is pozitív volt, így karanténba kell mennie.

A kamionos nem szeretett volna nyilatkozni, de hozzájárult, hogy a segítői elmeséljék, mi történt. János keveset beszél angolul, így nem értette, hogy kötelezően el kell mennie karanténba, ehhez egy címet is adtak.

Ő úgy gondolta, hogy nem mozdul, tíz napig ott lesz az autóban. Másnap viszont jöttek hozzá a katonák, hogy muszáj indulnia.

Próbálták a címet Google translate-tel lefordítani neki, a megértést azonban az csak hátráltatta.kamion

A karácsonyi kamion-feltorlódáskor segítő magyar csapat vezetője itt lépett közbe. A Nem vagyunk HUNtalanok alapítója, Wellner József tartja a kapcsolatot kamionos cégekkel is. János munkaadói is kértek tanácsot, mi a teendő ilyenkor. József felvette a kapcsolatot a sofőrrel és innen folyamatosan egyeztetett Pálnik Csabával, az akkor még Magyar kamionos segítségkérés/felajánlás néven ismert (ma Magyar Motoros és Kamionos Segítő Hálózat MMKS)oldal adminisztrátorával.

József szerint furcsa volt, hogy majdnem száz mérfölddel távolabbra, Readingbe kellett mennie Ashfordból Jánosnak.

Ehhez nem volt semmilyen kísérete, tehát menet közben gyakorlatilag bemehetett volna bármilyen boltba is. Nem ment.

hirdetés

Csaba beszélt a Hotel Inn recepciósával.

„Mondták, hogy tudnak az érkezéséről. Van szobája, van hely az autónak. Kap enni naponta háromszor, van tévé, internet. Tíz napig viszont a szobát nem hagyhatja el.”

János majdnem két napot az autóban volt a teszt után, azt valószínűleg nem számítják bele, a hotelban tíz napra szól a szoba.

Csaba szerint elvileg meghatározott időre elhagyhatja a szobáját, de csak kísérővel. János attól tart, hogy másfél hét múlva nem fog indulni a kamionja, jó lenne kétnaponta beindítani egy kicsit. Most próbálják kideríteni, ezt megteheti-e.

A recepción magyar is dolgozik majd a napokban, ő is tud majd segíteni, és bármikor kérhetnek tolmácsot, ha kell.

János nagyon elégedett a szobájával, a tisztasággal és azt mondja, az étel is finom és bőséges.

Egy konnektor-átalakítóra volt szüksége, gyorsan kapott és rengetegen ajánlották a segítségüket.

„Egy barátom vitte neki az adaptert. A környéken a lányok ismét összefogtak, így minden napra lesz Jánosnak valami kis meglepetése a portán.”

– mondta József.

Csaba azonnal összeírta az oldalon, hogy az adott szituáció szerint, mire érdemes készülni, bárkivel előfordulhat hasonló eset. A sokszor egyértelműnek tűnő javaslatokat érdemes átnézni a határhoz közeledve, a legfontosabb, hogy akár plusz tíz napra is legyen elegendő mindenből.

Tehát a szükséges gyógyszerekből is érdemes többet vinni. A dohányzóknak pedig fel kell készülniük, hogy vásárolni nem mehetnek és csak 6 óránként gyújthatnak rá.

Szobaszervíz, házhozszállítás, vezetékes telefonhasználat van, nyilván térítés ellenében. Alkoholt nem kérhetnek a fertőzöttek.

Csaba azt javasolja, hogy a koronások írjanak naplót, ami később segíthet megállapítani, hogy a betegség melyik szakaszában járnak. Légzési nehézség, mellkasi fájdalom, zavartság, tér és idő elvesztése esetén segítséget kell kérni. Azt írja, senki ne habozzon, ha szükségét érzi a vizsgálatnak.

„Ez nem játék, életerős emberek halnak meg a fertőzésben, nem szabad félvállról venni!”

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG

A szemét brutálisan mérgező eltüzelése ellen küzd az iWiW volt alapítója, Várdy Zsolt Budaörsön

Az önkormányzat zöld számot hozott létre, aki lebukik, 300 ezres bírságot is kaphat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Várady Zsolt, a budaörsi, Ne Fűts Hulladékkal Mozgalom egyik alapítója saját rossz élményei miatt két éve küzd a brutálisan egészségkárosító fűtési mód ellen. A városvezetés is támogatja, így december óta Budaörsön jóval egyszerűbb fellépni a szeméttel fűtő szomszédok ellen.

Egy ingyenesen hívható zöld számon lehet a súlyos esteket bejelenteni. A rendőrség és a közterületes járőr kimegy a helyszínre és dokumentálja az esetet. Ha a járőrök tényleg szeméttel fűtött kályhát találnak, akkor az ügyet továbbítják a járási hivatalnak.

A kampány fő célja a tájékoztatás és a figyelmeztetés, de ha ezek eredménytelenek, akkor a hivatal büntethet. Akár háromszázezer forintos bírságot is kiszabhatnak. Az első egy hónap alatt 8 bejelentést kaptak, de büntetést még senki nem kapott.

Nagy gondot jelent a szemétégetés Magyarországon. A füst apró porszemeket és veszélyes vegyi anyagokat juttat a levegőbe, amelyek belélegezve súlyos egészségkárosodást okoznak. A szállópor háromnegyede szilárd tüzelésű házak kéményén át kerül a levegőbe.

Az amerikai Yale Egyetem kutatása alapján az Európai Unióban Magyarországon a második legrosszabb a helyzet a szilárd tüzelési kibocsátásokkal kapcsolatban

- mondta Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport projektvezetője. A hulladék elégetése pedig akár ezerszer károsabb lehet a fával fűtésnél, holott a fafűtés is rendelkezik káros kibocsátással.

A Levegő Munkacsoporthoz érkező panaszok alapján a szeméttel fűtés elsődleges oka – a közhiedelemmel ellentétben - nem a szegénység, hanem az ismerethiány és a felelőtlenség.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

Súlyos gondot jelent a járvány miatt megszaporodott használt maszkok eldobálása is. A maszkokat szinte lehetetlen újrahasznosítani összetételük, valamint a szennyeződések és a fertőzések kockázata miatt.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: