hirdetés

KÖZÖSSÉG

A magyar férfi, akinek a teste élő műalkotás

Csirmaz Péter azt mondja, nem akar mindenáron különbözni a többi embertől, csak keresi a kihívásokat, ez tölti fel adrenalinnal. Az elsők közt volt, aki szemgolyó-tetoválást csináltatott.

Link másolása

hirdetés

Szegedi Éva interjúja; Fotó: Mervai Márk

Csirmaz Pétert sokan ismerik Magyarországon. Azok közé tartozik, akik a legtöbb testmódosítást végeztették el magukon. A teste élő műalkotás, amely még mindig nincsen készen. Találkozásunk napján például a fején látható tetoválást folytatták.

Kíváncsiak voltunk rá, ki ő. Kit takar ez a rengeteg minta, miért kezdte el megváltoztatni a külsejét, és hol húzódik számára a testmódosítás határa?

- Miben vagy más, mint azok többsége, akik testmódosítást végeztettek magukon? Te vagy az egyetlen Magyarországon, aki szemgolyó-tetoválást csináltatott?

hirdetés

- Már hárman vagyunk! Viszont én vagyok az egyetlen, akinek két szín látható a szemében. Kulcscsont alatti piercingem egyedül nekem volt, de már nem hordom. Nem arra hajtok, hogy mindenkitől különbözzek, hogy mindenképpen más legyek, vagy én legyek a legkülönlegesebb, csak azt csináltatom meg, ami tetszik.

Persze figyelem azt is, hogy másokon mi látható, ezért lett a szemem is narancssárga. Ezt a színt ugyanis nem sokan választják.

- Miért kezdtél el testmódosítással foglalkozni?

- Keresem a kihívásokat. Adrenalinnal tölt fel, sikerélményt jelent számomra. Ha kiszemelek valamit, hogy ide egy újabb tetoválást, oda egy nagyobb tágítót szeretnék, az nekem tök jó érzés. És persze tetszik, mindig jó valamit alakítani magamon.

IMG_5042k

peter

Csirmaz Péter nem iszik, nem dohányzik. Jelenleg egy szombathelyi gyros-bárban dolgozik.

Utálja a szemetelést, a környezetszennyezést. "Nemrég például rászóltam egy gyerekre, aki műanyag palackot hajított egy tóba. A Te szedd! akcióin is rendszeresen részt veszek, bár legutóbb nem szerveztek ilyen alkalmat a lakóhelyemen."

A hobbija az állattartás – sok idejét elviszi a róluk való gondoskodás. Madárpókot tart otthon, csótányokat, ezerlábúakat, két patkányt és egyéb állatokat. Tetszenek neki a csúszómászók, talán azért, mert úgy gondolja, izgalmas megfigyelni, hogyan élnek, vadásznak, hogyan növekednek.

- Mikor találkoztál először a testmódosítással?

-14 évesen. Az interneten láttam először testmódosítással foglalkozó oldalakt és nagyon megtetszett – azt már nem tudom, miért. De úgy igazából hét éve lendültem bele.

Az elsőket igyekeztem magamnak megcsinálni: tágítók, piercingek voltak. A legelső piercing az ajkamban volt. Tetoválást pedig 18 évesen csináltattam először.

IMG_4974k

IMG_5056k

Szemgolyó-tetoválás, fültágító, piercing

A szemgolyó-tetoválásnak nevezett színezés az utóbbi pár évben kapott nagy lendületet. Az eljárás lényege, hogy a kívánt színű tintát a szem külső rétegébe injekciózzák, ahol mintegy "szétfolyik".

A fültágító ősi, népszerű ékszerféleség, több hagyományos kultúrában is használják. A fültágítást vagy szalonokban végzik, szikével bemetszve a fülcimpát, vagy úgy, hogy bizonyos időközönként eggyel nagyobb méretű tágítót helyeznek be.

Piercingeket szakszerűen 20-25 évvel ezelőtt kezdtek el behelyezni Magyarországon.

- A tetoválásoknál mi inspirál?

- Leginkább a minimális dolgokat szeretem. A színes, realisztikus minták annyira nem tetszenek magamon, csak másokon. Nekem az egyszerű dolgok tetszenek.

A fejemen látható minta például nem jelképez semmit, csupán díszítőelem. Szeretem az optikai csalódással kapcsolatos, illetve térhatású mintákat.

IMG_5030k

IMG_5032k2

IMG_5052k

- Negatív kritikákat kaptál már?

- Idegenektől nap mint nap kapok. Folyamatosan. Az idegenek véleményével nem sokat foglalkozom.

- És a családod?

- A családom éveken át kért, hogy hagyjam abba a testmódosítást. Végül beletörődtek. Attól féltek, hogy nem lesz normális munkám, nem tudok majd megélni, nem lesz normális életem, nem tudok majd besimulni.

Besimulni amúgy sem akarok. De azért nem vagyok lázadó, és nem a viselkedésemmel akarom felhívni a figyelmet magamra. Van munkám is, tehát a jóslat annyira nem jött be.

IMG_4991k

- Megtörtént-e valaha, hogy a külsőd miatt utasították vissza a jelentkezésedet?

- Rengetegszer, még telefonos munkára sem vettek fel emiatt. Semmivel nem indokolták az elutasítást. Elmentem az állásinterjúra, megláttak, és a munkáról egy szó sem esett, arról faggattak, milyen piercingem van, és hol.

A jelenlegi főnököm viszont nem foglalkozik a külsőmmel.

Az utcán időnként beszólnak Csirmaz Péternek a vadidegenek, volt, hogy meg is fenyegették. „Csúnya vagy, megverlek!” - ennyi volt az érvük. „A pillanatnyi lelkiállapotomtól függ, hogyan reagálom le. Van, amikor csak mosolygok, ez a legegyszerűbb.”

A párválasztás viszont nem egyszerű ezzel a külsővel. Ha Péter Budapesten élne, könnyebb volna, vidéken nagyobb megütközést vált ki a testmódosításnak ez a formája.

- A blackworkbe miért kezdtél bele?

A vádlimon volt egy felirat, az első tetoválásom, amit szerettem volna lefedni. Eredetileg csak a lábszáramat akartam színeztetni, hogy a felirat ne látszódjon, aztán az egész lábam fekete lett.

Ezt sem értik sokan, és nem is hiszik el, hogy valóban tetoválás. Hallottam már, amint a hátam mögött azt mondják: „Nézd már, műlába van!” Nézték már harisnyának is.

IMG_5016k

- Hogyan készült?

- Vastag, ecsetszerű nyomot hagyó tűvel ütik a bőrbe. A lábam három év alatt készült el, jó pár alkalommal el kellett mennem folytatni, és egy alkalommal legfeljebb egy-másfél órát csináltuk.

- Szoktak néha arra kérni például tetoválók vagy piercerek, hogy dolgozhassanak rajtad?

- Előfordult már párszor, így lett kulcscsontalatti-piercingem és szemgolyó-tetoválásom is.

IMG_5001k

- És te mi alapján választasz tetoválóművészt?

- Megnézem a korábbi munkáikat.

Blackwork

Ennek a tetoválásnak az a célja, hogy nagyobb felületet fedjenek le feketével. Mint ahogyan Péter fogalmazott: „a fehér bőrön a fekete a legkontrasztosabb”.

A blackout vagy blackwork tetoválás pár éve kezdett terjedni, a minimalista irányzatokkal párhuzamosan.

- Szoktam látni a hozzászólásaidat testmódosítással foglalkozó cikkek, Facebook-bejegyzések alatt. A negatív kommentekre miért válaszolsz?

- Az utcán sem hagyom mindig figyelmen kívül, ha beszólnak. Egyszer-egyszer, ha feldühítenek, visszaszólok. De az utcán csak egy ember szól be, a neten viszont azt látom, hogy tömegek írnak negatív véleményt, és ez elkeserítő.

Az egyik tévhit, hogy rossz embereknek hisznek bennünket és egyértelműen bűnözőként állítanak be bennünket. Vagy drogosoknak és lelki betegeknek. Szerintem pedig butaság általánosítani.

- Volt már, akit sikerült meggyőznöd?

- A kommentelők között eddig senki nem adta tanújelét, hogy sikerült volna meggyőznöm ennek az ellenkezőjéről, vagy megváltoztatta volna a véleményét. Élőben, személyes beszélgetésnél már igen. Volt, aki utólag bevallotta, hogy az elején rossz véleménnyel volt rólam, nem talált szimpatikusnak, de ez beszélgetés közben megváltozott.

- Milyen ötleteken töröd még a fejedet? Mit szeretnél magadon látni?

A füleimet szeretném átalakítani, a jobb fülembe szeretnék nagyobb tágítót. A fejemet szeretném befejeztetni, vannak mesefigurás minták, amiket magamra varratnék, és a hátamra is vannak már ötleteim.

A lábamon itt például ez én vagyok. Egy ismerősöm készített karikatúrát rólam és amikor azt mondtam neki, hogy hú, ez tetszik, ez megcsináltatom, nem hitte el, hogy tényleg felvarratom.

IMG_5081k

- Mikor fejeződik be a testmódosítás, hol a határ?

- Amíg van ötletem és hely a testemen. De például csak azért, hogy legyen rajtam valami új, nem fogom felülírni azt, ami tetszik rajtam, nem fogom lefedetni. Ez a határ.

csirmaz_peter


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Négyévesen rabolták el a kisfiút, aki most 33 év után tért haza, szinte egy csodának köszönhetően
Emlékezetből lerajzolta a szülőfaluja térképét, így térhetett haza az anyjához.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2022. január 02.


Link másolása

hirdetés

A kínai Li Csing-vei négyéves volt, amikor elrabolták az emberkereskedők. Most, 33 évvel később úgy döntött, hogy megpróbál hazajutni. December 24-én feltöltött egy kézzel rajzolt térképet a szülőfalujáról a Douyin nevű videómegosztóra, pusztán emlékezetből - írja a BBC. Ennek köszönhetően a rendőrség sikeresen beazonosított egy kis települést Kínában egy nővel együtt, akinek régen eltűnt a gyereke.

Mindketten átestek DNS-teszten, így kiderült, hogy tényleg anyáról és fiáról van szó, ezután találkozhattak is Jünnan provinciában.

A férfi könnyekben tört ki, amikor meglátta az anyját maszk nélkül. "Ennyi év várakozás és rengeteg vágyakozással töltött éjszaka" - írta a Douyinon Csing-vei, aki a posztban megköszönte a segítséget, nagyon hálás, hogy találkozhatott a családjával.

Az emberrablók egy családnak adták el, akiket hiába kérdezett az igazi szüleiről, nem tudták megmondani neki, honnan származik. Próbálkozott DNS-tesztekkel, de ez sem hozott sikert, ezért fordult az internethez, aminek hála haza tudott térni az anyjához.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
„Milyen őrület így elmenni és most?!” - Sorra búcsúznak a közéleti szereplők Homonnay Gergelytől
Az 52 éves író, aktivista váratlan, tragikus halála sokakat megrázott, mások mellett Gyurcsány Ferenc is a Facebookon emlékezik rá.

Link másolása

hirdetés

Vasárnap késő este érkezett a hír, hogy meghalt Homonnay Gergely író, aktivista Rómában. Holttestét a Bananon nevű privát klub törökfürdőjének mosdójában találták meg. Halálát a szív és a keringés leállása okozta. Megpróbálták újraéleszteni, sikertelenül. Bűncselekményre utaló nyom egyelőre nem merült fel, de a rendőrség nyomoz a helyszínen talált kábítószergyanús anyagok, egy zacskó fehér por és néhány fiola miatt.

Homonnay Gergely halála követőit és közéleti személyiségeket is megrázott. Gyurcsány Ferenc így búcsúzott Facebook-oldalán az aktivistától:

"Elment Homonnay Gergő. Találja meg útját a szeretet, a megértés és a befogadás örök, végtelen útján! Valójában csak szeretni akart szabadon. Szerinte ez megkérdőjelezhetetlen jog. Szerintem is. Szenvedélyes volt. Mert érzett. Ezért sokszor karmolt. Mint Erzsi. A másik énje. Milyen őrület így elmenni és most?! Ölellek."

Cseh Katalin, a Momentum politikusa egy Facebook-oldalán közzétett közös fotóval búcsúzik:

hirdetés

"Hihetetlen, felfoghatatlan, megrázó. Nyugodj békében, Homonnay Gergely!"

Perintfalvi Rita teológus így írt Homonnay Gergelyről a Facebook-oldalán:

"MEGSZAKAD A SZÍVEM, NEM ÉRTEM ÉS NEM IS HISZEM EL: MEGHALT HOMONNAY GERGELY. Karácsony előtt 4-5 napot együtt töltöttem vele és Erzsivel Rómában, rengeteg közös tervet szőttünk. Gergely boldog volt és szerelmes, de nagyon félt, hogy bántani fogják. Nem tudom elképzelni sem, hogy mi történhetett vele. Nagyon sajnálom, hogy tőlem kell halljátok ezt a borzalmas hírt. Most képtelen vagyok bármi egyebet írni. Rettenetesen le vagyok sújtva, mert nagyon megszerettem ezt az embert."

Czeglédy Csaba ügyvéd, politikus ezeket a sorokat írta az író halála kapcsán Facebook-oldalán.

"Lehet, hogy soha nem fogjuk megtudni, mi okozta valójában Homonnay Gergely halálát, azonban sokat elárul a mai magyar viszonyokról, hogy többekben rögtön felmerült: azért halt meg, mert a hatalom útjában volt. Egy közeli barátja éjjel meg is írta: Gergő nagyon félt.

És az is jól mutatja a mai magyar állapotokat, hogy több, nyilván keresztény, mélyen hívő fideszes honfitársunk nyilvánosan örül egy ember halálának.

'Végre'

'Megérdemelte'

'Aki másnak vermet ás, maga esik bele'

'Kövessék többen'

Isten Veled, Gergő!"

Hohn Krisztina parlamenti képviselő így búcsúzik az aktivistától a Facebookon:

"Felfoghatatlan tragédia! A változás mellett igazán elkötelezett ember, egy régi harcostárs távozott közülünk!

Nyugodj békében Gergő!"

A Demény, a kötsög népszerű Facebook-oldal kezelője, Judit is búcsúzik Homonnay Gergelytől:

"Nem ugyanazt az utat választottuk. Sokszor nagyon másképp láttuk a dolgokat. De végeredményben ugyanazért a világért harcoltunk. Ő macskaszemmel, én kutyával. Drága Gergő, nem is hiszem el. Találd meg a békéd. És szurkolj, hogy mi is megtaláljuk egyszer."

Bálint Natália operaénekesnő egy hosszú írást jelentetett meg Facebook-oldalán Homonnay Gergely halála kapcsán, itt elolvashatod.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
Egyedülálló anya kapta az első 3D-nyomtatott házat egy lakhatási segélyszervezettől Amerikában
A háztetőn napelemek vannak, és még egy 3D-nyomató is járt hozzá, hogy adott esetben tudjanak pótalkatrészeket gyártani.

Link másolása

hirdetés

A Habitat for Humanity egy nonprofit szervezet, ami világszerte kínál jóárasított otthonokat. Most először segítettek az USA keleti partján, Virginiában, ahol egy egyedülálló anya és a 13 éves gyereke jutottak egy 110 négyzetméteres házhoz, amiben három hálószoba és két fürdőszoba van.

Mivel a faár most magasan van Amerikában, így a szakemberek a 3D-nyomtatás mellett döntöttek, aminek köszönhetően 15 százalékot spóroltak minden négyzetméteren. Ráadásul az építkezés is hamarabb megvolt, a ház váza mindössze 12 óra alatt készült el, ami hagyományos esetben négy hetet vett volna igénybe. Amerikában ugye a könnyűszerkezetes házak a népszerűek, ez a 3D-nyomtatott otthon viszont betonból készült, ami jobban szigetel, és az időjárás viszontagságaival szemben is ellenállóbb.

A házhoz járt egy 3D-nyomtató, amivel tudnak például új villanykapcsolókat készíteni a házba, napelemek vannak a tetőn és beszereltek okosotthon-funkciókat is.

A Habitat for Humanityről sokan hiszik, hogy ingyen adományoznak házakat, de nem erről van szó. Alacsony vagy közepes jövedelmű családoknak segítenek otthont vásárolni, aminek a költségeit 20-30 év alatt kell megtéríteniük úgy, hogy a Habitat nem szed profitot a ház után.

Olyanok jelentkezhetnek a programjukra, akik már legalább háromszáz órát önkénteskedtek, és az adott terület medián fizetésének a 40-85 százalékát keresik.

A szervezet egyébként Magyarországon is jelen van, az elmúlt húsz évben 150 házat építettek és 720 lakást újítottak fel. A tevékenységükkel szeretnének példát mutatni a hatékony lakáspolitikára, de szakpolitikai segítséget is nyújtanak. A munkájukat önkormányzati, civil és vállalati szereplők, illetve magánemberek is is segítik.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
Már a második mentett kutyáról gondoskodik Wiszki, a macska
A tatai cicának fejlett szociális érzéke van, most egy Lucy nevű, nagyon rossz állapotban megtalált kutyát vett a pártfogásába.

Link másolása

hirdetés

Újabb mentett kutyát vett gondjaiba a tatai cica. Wiszkit egy éve mutatta be az RTL Híradója, a macska akkor egy legyengült, tüdőbeteg kutyát ápolgatott. Egy héttel ezelőtt új páciens érkezett a gondoskodó állathoz. A legyengült és átfagyott Lucyt Tatabánya mellett találta meg egy állatvédő.

„Van egy kazánház, aminek nincsen ajtaja, és felfigyeltem rá, hogy egy pici kiskutya kidugja a fejét. Közelebb mentem, és csak azt láttam, hogy ott van bent egy pici kutya, vacog, remeg, teljesen át van fagyva” – mesélte el a kiskutya megtalálója az RTL Híradónak.

A kutyus ezután a Tatai Állatvédőkhöz került, most Halász Viktória és macskája, Wiszki vigyáz rá. A kandúr épp olyan odaadóan gondozza az állatot, mint egy évvel korábban az akkor náluk lévő, betegsége után lábadozó Hope nevű kutyát. A gazdája szerint Wiszki ösztönösen gondoskodik a kutyákról.

„Felhozok egy új kutyát, és ő már bújik, szeretgeti, ápolgatja. Valószínűleg érzi, hogy ők meg vannak törve, betegek, szeretetre van szükségük, és ezt mutatja feléjük”

– meséli a cica gazdája.

A tatai állatvédők most gazdát keresnek a kiskutyának, akiért többen is jelentkeztek már.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: