hirdetés

KÖZÖSSÉG

A leghíresebb orvos, aki az egészen durva arcátültetésekre specializálódott

Minden eset más és más, de a kockázat mindig hatalmas: a betegek miatt mégis megéri - nyilatkozta Dr. Eduardo Rodriguez.
Forrás: Independent - szmo.hu
2017. január 26.

hirdetés

Eduardo Rodriguez egészen úttörő arcváltoztató műtéteket végez súlyosan sérült betegeken, akik bizonyos esetekben látni vagy mosolyogni sem tudnak. A műtétek természetesen nagyon kockázatosak, ötven százalékos is lehet az esélye annak, hogy a beteg többé nem ébred fel. Rodriguez leghíresebb beavatkozását 5 évvel ezelőtt végezte el, azóta pedig többeknek is új reményt adott.

Amikor Dr. Rodriguez 2012-ben elvégezte a történelem addigi legnagyobb arctranszplantációját Richard Lee Norris-on,

az égvilágon semmilyen útmutatója nem volt az esethez.

Teljesen egyedül kellett kiviteleznie a nyelv, az állkapocs, a fogak és az arcbőr nagyon bonyolult pótlását egy olyan 39 éves férfin, akit véletlenül arcon lőttek. Minden tudására szüksége volt, hiszen a férfi sérülései rendkívül súlyosak voltak, szinte az egész arca megsemmisült.

Rodriguez 20 évvel ezelőtt fogorvosként kezdett el dolgozni, és nem emlékszik rá, hogy mikor alakult úgy, hogy inkább mégis arcplasztikai műtétekre fog szakosodni. Az angol Independent nevű lapnak szerényen csak annyit mondott erről, hogy az egész csak egy fejlődési folyamat része volt.

hirdetés
"

A páciens a beavatkozás során olyan állapotba kerül, ahonnan nincs visszaút, mi pedig reménykedünk, hogy ha megjavítjuk a szöveteket, összekötjük az idegeket és a véredényeket, akkor minden működni fog. Azt azonban nem tudjuk megjósolni, milyen mértékben tudja majd használni a műtött területet, csak amikor már jó ideje javul az állapota

- nyilatkozta a New York-i sebész.

Az amerikai orvos szakterülete a legsúlyosabb betegek gyógyítása, akik valamilyen baleset, rák vagy születési rendellenesség következményeitől szenvednek.

Mára több ezer olyan műtétet hajtott végre, amiknek köszönhetően megváltozott a betegei élete: volt olyan, aki neki köszönhetően tudott újra mosolyogni, mások valamelyik végtagjukat tudták újra használni.

Richard Lee Norris a legsikeresebb és legnagyobb horderejű esetei közé tartozik, ahogyan a volt tűzoltó, Patrick Hadison is. Neki

2001-ben szolgálatteljesítés közben égett felismerhetetlenné az arca.

Az ő arcátültetését 2015-ben végezték el: ez volt az első olyan műtét, ami a szemhéjakat, a füleket, a fejbőrt és az arcot is érintette. Mindkét férfinál ötven százalék esély volt arra, hogy nem élik túl a beavatkozást.

De mindegyik műtét más és más Dr Rodriguez szerint, mivel a befogadó bőre és a donoré is minden esetben különböző. Isabelle Dinoire 2016-os halála is azt bizonyítja, hogy a beavatkozásnak bizony lehetnek hosszú távú hatásai. Mint ismeretes, rajta végezték el az első arcátültetést, és 10 évvel a műtét után halt meg.

„Mindig megpróbáljuk kihangsúlyozni, mi történhet a beavatkozás előtt, közben és utána, azonban ez soha nem teljesen kiszámítható. Amikor eltávolítjuk a sérült területet, rettenetesen sokáig tart felismerni a kritikus szerkezeteket, mint például az idegeket, az izmokat és az egészséges szöveteket” - nyilatkozta az orvos.

Amennyiben a beteg túlél egy ilyen magas kockázatú műtétet, a testük még mindig kitaszíthatja az új arcot, ráadásul az új külsejükkel is meg kell barátkozniuk.

Dr Rodriguez szerint ennek a folyamatnak minden lépésében segíti a betegeket az orvosi csapat:

"

Kitartó vagyok, és nehezen adom fel. Karrierem során többször vállaltam el a legnagyobb kihívást jelentő eseteket, amikor a páciens élet és halál között lebegett. Megbíztak bennem, és lehetőséget kaptam tőlük arra, hogy kitaláljam, hogyan fogom kezelni őket. Együtt tettük meg velük mindig az utat, és soha nem adtuk fel.

Természetesen a beavatkozások néha nem várt sikereket is hozhatnak: „Richard műtéte során képtelen voltam az érzőidegeit újra összekötni, az pedig, hogy mostanra már mindent érez, hihetetlen. Ugyanígy van ez Patrickkel is, akinél szintén lenyűgöző, hogy újra tud pislogni. Hittük, hogy menni fog neki, de nem voltunk benne teljesen biztosak, más szakemberek pedig azt hitték, biztosan nem fog tudni. A betegeim miatt örülök igazán, hogy sikeresek voltunk” – mondta Dr Rodriguez, aki így emlékszik vissza karrierje legemlékezetesebb pillanataira:

„Az a pillanat, amikor Richard Lee Norris először nézett tükörbe, és amikor először láttam Patrick Hardisont pislogni.”

"
Ezek a betegek mind igazi hősök, és megtisztelve érzem magam, hogy segíteni tudtam nekik.

Címkép: YouTube

Ha érdekes volt a cikk, kattints a megosztásra!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk