KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

A leghíresebb orvos, aki az egészen durva arcátültetésekre specializálódott

Minden eset más és más, de a kockázat mindig hatalmas: a betegek miatt mégis megéri - nyilatkozta Dr. Eduardo Rodriguez.
Forrás: Independent - szmo.hu
2017. január 26.


Link másolása

Eduardo Rodriguez egészen úttörő arcváltoztató műtéteket végez súlyosan sérült betegeken, akik bizonyos esetekben látni vagy mosolyogni sem tudnak. A műtétek természetesen nagyon kockázatosak, ötven százalékos is lehet az esélye annak, hogy a beteg többé nem ébred fel. Rodriguez leghíresebb beavatkozását 5 évvel ezelőtt végezte el, azóta pedig többeknek is új reményt adott.

Amikor Dr. Rodriguez 2012-ben elvégezte a történelem addigi legnagyobb arctranszplantációját Richard Lee Norris-on,

az égvilágon semmilyen útmutatója nem volt az esethez.

Teljesen egyedül kellett kiviteleznie a nyelv, az állkapocs, a fogak és az arcbőr nagyon bonyolult pótlását egy olyan 39 éves férfin, akit véletlenül arcon lőttek. Minden tudására szüksége volt, hiszen a férfi sérülései rendkívül súlyosak voltak, szinte az egész arca megsemmisült.

Rodriguez 20 évvel ezelőtt fogorvosként kezdett el dolgozni, és nem emlékszik rá, hogy mikor alakult úgy, hogy inkább mégis arcplasztikai műtétekre fog szakosodni. Az angol Independent nevű lapnak szerényen csak annyit mondott erről, hogy az egész csak egy fejlődési folyamat része volt.

"

A páciens a beavatkozás során olyan állapotba kerül, ahonnan nincs visszaút, mi pedig reménykedünk, hogy ha megjavítjuk a szöveteket, összekötjük az idegeket és a véredényeket, akkor minden működni fog. Azt azonban nem tudjuk megjósolni, milyen mértékben tudja majd használni a műtött területet, csak amikor már jó ideje javul az állapota

- nyilatkozta a New York-i sebész.

Az amerikai orvos szakterülete a legsúlyosabb betegek gyógyítása, akik valamilyen baleset, rák vagy születési rendellenesség következményeitől szenvednek.

Mára több ezer olyan műtétet hajtott végre, amiknek köszönhetően megváltozott a betegei élete: volt olyan, aki neki köszönhetően tudott újra mosolyogni, mások valamelyik végtagjukat tudták újra használni.

Richard Lee Norris a legsikeresebb és legnagyobb horderejű esetei közé tartozik, ahogyan a volt tűzoltó, Patrick Hadison is. Neki

2001-ben szolgálatteljesítés közben égett felismerhetetlenné az arca.

Az ő arcátültetését 2015-ben végezték el: ez volt az első olyan műtét, ami a szemhéjakat, a füleket, a fejbőrt és az arcot is érintette. Mindkét férfinál ötven százalék esély volt arra, hogy nem élik túl a beavatkozást.

De mindegyik műtét más és más Dr Rodriguez szerint, mivel a befogadó bőre és a donoré is minden esetben különböző. Isabelle Dinoire 2016-os halála is azt bizonyítja, hogy a beavatkozásnak bizony lehetnek hosszú távú hatásai. Mint ismeretes, rajta végezték el az első arcátültetést, és 10 évvel a műtét után halt meg.

„Mindig megpróbáljuk kihangsúlyozni, mi történhet a beavatkozás előtt, közben és utána, azonban ez soha nem teljesen kiszámítható. Amikor eltávolítjuk a sérült területet, rettenetesen sokáig tart felismerni a kritikus szerkezeteket, mint például az idegeket, az izmokat és az egészséges szöveteket” - nyilatkozta az orvos.

Amennyiben a beteg túlél egy ilyen magas kockázatú műtétet, a testük még mindig kitaszíthatja az új arcot, ráadásul az új külsejükkel is meg kell barátkozniuk.

Dr Rodriguez szerint ennek a folyamatnak minden lépésében segíti a betegeket az orvosi csapat:

"

Kitartó vagyok, és nehezen adom fel. Karrierem során többször vállaltam el a legnagyobb kihívást jelentő eseteket, amikor a páciens élet és halál között lebegett. Megbíztak bennem, és lehetőséget kaptam tőlük arra, hogy kitaláljam, hogyan fogom kezelni őket. Együtt tettük meg velük mindig az utat, és soha nem adtuk fel.

Természetesen a beavatkozások néha nem várt sikereket is hozhatnak: „Richard műtéte során képtelen voltam az érzőidegeit újra összekötni, az pedig, hogy mostanra már mindent érez, hihetetlen. Ugyanígy van ez Patrickkel is, akinél szintén lenyűgöző, hogy újra tud pislogni. Hittük, hogy menni fog neki, de nem voltunk benne teljesen biztosak, más szakemberek pedig azt hitték, biztosan nem fog tudni. A betegeim miatt örülök igazán, hogy sikeresek voltunk” – mondta Dr Rodriguez, aki így emlékszik vissza karrierje legemlékezetesebb pillanataira:

„Az a pillanat, amikor Richard Lee Norris először nézett tükörbe, és amikor először láttam Patrick Hardisont pislogni.”

"
Ezek a betegek mind igazi hősök, és megtisztelve érzem magam, hogy segíteni tudtam nekik.

Címkép: YouTube

Ha érdekes volt a cikk, kattints a megosztásra!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: