KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

A lány, aki magát fotózza

Négy különleges ember következik: egy lufikkal szaladgáló, egy gránátalmáért rajongó, egy gyapjúkészítő székely, és egy igazi rocker tegye színesebbé a napotokat!

Link másolása

, Fotó: Nagy Mihály

130. nap: a lány, aki magát fotózza

Ismeritek Borit? Ő egy szombathelyi lányka, aki él-hal a fotózásért. Tudom, unjátok már a fotósokat, de valahogy mindig bevonzom őket. Most talán annyi a különbség, hogy Bori nekem is személy szerint a kedvenc fotósaim között van, imádom a képeit, éppen ezért is nagy öröm számomra, hogy lefotózhattam a sorozatba.

Öt éve fotózik aktívan, festésből, rajzolásból alakult ki nála a fotográfia iránti érdeklődés. Apukája, aki már régóta fotózik, segített neki elsajátítani az alapokat, és utána már nem volt megállás. Bori nagyon csacsogós fajta, ha elkezd beszélni le sem lehet lőni... Sok kérdésem volt hozzá, amikre ő mindig hosszan és viccesen válaszolt. Eddigi legjobb "napi arc interjúm" volt ez. :)

Nagyon kíváncsi voltam, hogy hogyan is jött neki ez az "önfotózás". "Mindig is az emberábrázolás érdekelt, már az elején is magamat fotóztam. Sok elborult ötletem volt, és van manapság is, amikre nem mindig találok modellt, ráadásul ezek többségét azonnal meg akarom csinálni, ezért hát elkezdtem magamat fotózni."

Aztán anélkül, hogy kérdeznék bármit is, folytatja: "Ha fotózásról van szó imádom az erotikát, a vért, a sarat. De szeretem a letisztult, finom dolgokat, és többnyire a nőket fotózni. Az alanyaim érdekelnek, örülök, ha mélyebben is megismerhetem őket, mint ahogy te is."

Aki ismeri, tudja jól, hogy mennyire őrült csajszi. Nagyon szabadszájú, imád röhögni, és mindig arra törekszik, hogy a lehető legjobban érezze magát. "Ezért van az, hogy napi 10-12 órát alszom." No igen, Bori nagyon szeret lustálkodni. Rengeteg pizsamája van, amiket imád hordani otthon. Él-hal a színes cuccokért, amit a kép is bizonyít. Gyűjti a pöttyös és a "cuki" mintás bugyikat, viszont külön kihangsúlyozta, hogy a tangát utálja. Kedvenc állata a bagoly és a béka.

Gyűlöl utazni busszal, de a vonatozás és a repülőzés sem tartozik a kedvencei közé. "Imádom a csöpögős filmeket, de ennek ellenére korántsem vagyok az a romantikus típus." Újabban a klip- és filmrendezés felé is kacsintgat, ugyanis nemrégiben felkérték egy klip megrendezésére, amit nagy örömmel és lelkesedéssel vállalt el. Rengeteg fantáziát lát ebben a dologban (is). :)

A jövőre vonatkozóan a fotózáson kívül semmi mást nem tud elképzelni, mindenképpen ezzel szeretne foglalkozni. "Nekem ez a lételemem." Akit érdekelnek Bori munkái, képei és blogja az ITT MEGLESHETI.

Zárásképpen pedig egy jó tanács Boritól nektek:

"3 hete orbitálisan rácuppantam a gránátalmára, minden nap veszek egyet-kettőt. Ajánlom mindenkinek, hogy egye, mert KIRÁLY!!!" :)

104. nap: A színes lufis Norbi

A délutáni, plázai körutunk után - ahol a rengeteg ember ellenére nem találtam potenciális napi arc jelöltet - éppen a metróhoz tartottunk, amikor Norbi rengeteg színes lufival a kezében elslisszolt előttünk lefelé a mozgólépcsőn. Éppen mi is lefelé tartottunk, és szerencsére még metró sem volt a közelben, így csak Norbin múlott, hogy ő lesz e a nap képe. :)

Norbi eladóként dolgozik. A munka mellett a legtöbb idejét jelenleg tanulással tölti, ugyanis érettségire készül.

Ami szabadideje még marad, azt biciklizéssel tölti. Ja, és hogy kinek lesz a sok színes lufi? Egy ismerőse kisfiának viszi születésnapjára.

129. nap: Márton bá' Székelyföldről

Az utóbbi napokban sajnos igen nehezen és csak hosszas (több órás) barangolás árán találok olyat, akit érdekesnek tartok annyira, hogy lefotózzam a sorozatba. Persze az ősz beköszönte, illetve a nappalok rövidülése miatt számítottam erre, ugyanakkor mégis nehezen birkózom meg ezzel az akadállyal... bele sem merek gondolni mi lesz, ha jönnek a kemény mínuszok és a hó. Azt hiszem elérkeztem a sorozat második mélypontjához... :)

Tegnap is jó másfél órát jártam a várost, de mindhiába. Végül a Vörösmarty tér felé vettem az irányt bízva abban, hogy talán a karácsonyi faluban találok egy érdekes arcot. Szerencsére így is lett. Márton bácsit a szép díszes, sujtásos viselete és a süvege miatt szúrtam ki egyből, a mosolygós, vidám tekintete pedig már csak hab volt a tortán.

Márton bá' a varázslatos Székelyföld szülöttje, egészen pontosan Székelyudvarhelyről származik, gyapjúkészítő a mestersége. 1979-ben itt, Udvarhelyen alapította meg gyapjúfonó üzemét, amely 1989-ig működött. Ezt követően a csonka országba, Ceglédre költözött családjával, ahol folytatva munkásságát, 1991-ben beindította gyapjúfeldolgozó üzemét.

Kézművestermékeik magukon viselik a székely népművészet motívumait, és a székely néphagyomány szerint őrzik a gyapjúfeldolgozás technikáját, módját és jellegét. Termékeiket a Népi és Iparművészeti Tanács zsűrizte.

A karácsonyi faluban is saját portékáikat árusítják, mint például nemezgyapjú szőnyegek, terítők, zoknik, kesztyűk, fejfedők, népviseleti ingek, mellények, vitézkötéses Attila és Bocskai-kabátok, és a sor még hosszasan folytatható lenne. Mindemellett ő is fotózik 13 éves kora óta, filmes és digitális technikával egyaránt.

Székely emberekkel valami leírhatatlan érzés beszélgetni. Annyira egyenes, tiszta, kedves és bölcs emberek, hogy az szinte hihetetlen. Aki már járt Székelyföldön, és beszélt székely emberekkel az tudja jól miről beszélek. Ha kint jártok a vásárban, feltétlenül nézzétek meg a standjukat!

127. nap: Sanci bá', a hamisíthatatlan rocker

Ma egy igazi rockerrel futottunk össze az Árkádban. Sanci bá' éppen csak egy kétbetűs kitérő miatt tért be az üzletbe, de szíves örömest pózolt a kamerának néhány klassz fotó erejéig.

Sanci bá', vagy ahogy még sokan hívják "Öreg Rocker", nagy lelkesen mesélt magáról, alig győztem jegyzetelni. Világ életében élt-halt a punk, a rock és a heavy metal zenéért. Imád koncertekre járni. "Minden héten a ZP-be járok zúzni!" Minden koncerten ott van, ami egy picit is rockosabb.

Emellett néha betéved ELTE-s bulikba is, de találkozhattatok már vele a Vörös Yukban, a Pecsában, illetve motoros találkozókon. Hosszasan sorolta a kedvenc zenekarait is: Aljas Kúszóbab, Led Zeppelin, AC/DC, Omega, Ossian, stb.

A zene mellett a másik nagy kedvencei a motorok, ezen belül is a Harley Davidson. Erről a kitűzője és a gyűrűje is tanúskodhat.

Tíz évvel ezelőtt a szívét meg kellett műteni, ennek következtében rokkantnyugdíjas lett. Az orvosok utasítása ellenére azóta is iszik, és dohányzik folyamatosan, de elmondása szerint teljesen jól érzi magát. Hogy a rokkant nyugdíját némileg kiegészítse egy sportközpontban dolgozik. Öltözőket takarít, rendben tartja a pályákat, lenyírja a füvet, ahol szükséges, füvesít.

"Szelíd vagyok, nyugodt és békés, csak a rablók és tolvajok kerüljenek" - zárja sorait a rocker.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: