/kozosseg/a-lany-aki-magat-fotozza/
NULL
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

A lány, aki magát fotózza

Négy különleges ember következik: egy lufikkal szaladgáló, egy gránátalmáért rajongó, egy gyapjúkészítő székely, és egy igazi rocker tegye színesebbé a napotokat!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2012. december 01.

hirdetés

, Fotó: Nagy Mihály

130. nap: a lány, aki magát fotózza

Ismeritek Borit? Ő egy szombathelyi lányka, aki él-hal a fotózásért. Tudom, unjátok már a fotósokat, de valahogy mindig bevonzom őket. Most talán annyi a különbség, hogy Bori nekem is személy szerint a kedvenc fotósaim között van, imádom a képeit, éppen ezért is nagy öröm számomra, hogy lefotózhattam a sorozatba.

Öt éve fotózik aktívan, festésből, rajzolásból alakult ki nála a fotográfia iránti érdeklődés. Apukája, aki már régóta fotózik, segített neki elsajátítani az alapokat, és utána már nem volt megállás. Bori nagyon csacsogós fajta, ha elkezd beszélni le sem lehet lőni... Sok kérdésem volt hozzá, amikre ő mindig hosszan és viccesen válaszolt. Eddigi legjobb "napi arc interjúm" volt ez. :)

hirdetés

Nagyon kíváncsi voltam, hogy hogyan is jött neki ez az "önfotózás". "Mindig is az emberábrázolás érdekelt, már az elején is magamat fotóztam. Sok elborult ötletem volt, és van manapság is, amikre nem mindig találok modellt, ráadásul ezek többségét azonnal meg akarom csinálni, ezért hát elkezdtem magamat fotózni."

Aztán anélkül, hogy kérdeznék bármit is, folytatja: "Ha fotózásról van szó imádom az erotikát, a vért, a sarat. De szeretem a letisztult, finom dolgokat, és többnyire a nőket fotózni. Az alanyaim érdekelnek, örülök, ha mélyebben is megismerhetem őket, mint ahogy te is."

Aki ismeri, tudja jól, hogy mennyire őrült csajszi. Nagyon szabadszájú, imád röhögni, és mindig arra törekszik, hogy a lehető legjobban érezze magát. "Ezért van az, hogy napi 10-12 órát alszom." No igen, Bori nagyon szeret lustálkodni. Rengeteg pizsamája van, amiket imád hordani otthon. Él-hal a színes cuccokért, amit a kép is bizonyít. Gyűjti a pöttyös és a "cuki" mintás bugyikat, viszont külön kihangsúlyozta, hogy a tangát utálja. Kedvenc állata a bagoly és a béka.

Gyűlöl utazni busszal, de a vonatozás és a repülőzés sem tartozik a kedvencei közé. "Imádom a csöpögős filmeket, de ennek ellenére korántsem vagyok az a romantikus típus." Újabban a klip- és filmrendezés felé is kacsintgat, ugyanis nemrégiben felkérték egy klip megrendezésére, amit nagy örömmel és lelkesedéssel vállalt el. Rengeteg fantáziát lát ebben a dologban (is). :)

A jövőre vonatkozóan a fotózáson kívül semmi mást nem tud elképzelni, mindenképpen ezzel szeretne foglalkozni. "Nekem ez a lételemem." Akit érdekelnek Bori munkái, képei és blogja az ITT MEGLESHETI.

Zárásképpen pedig egy jó tanács Boritól nektek:

"3 hete orbitálisan rácuppantam a gránátalmára, minden nap veszek egyet-kettőt. Ajánlom mindenkinek, hogy egye, mert KIRÁLY!!!" :)

104. nap: A színes lufis Norbi

A délutáni, plázai körutunk után - ahol a rengeteg ember ellenére nem találtam potenciális napi arc jelöltet - éppen a metróhoz tartottunk, amikor Norbi rengeteg színes lufival a kezében elslisszolt előttünk lefelé a mozgólépcsőn. Éppen mi is lefelé tartottunk, és szerencsére még metró sem volt a közelben, így csak Norbin múlott, hogy ő lesz e a nap képe. :)

Norbi eladóként dolgozik. A munka mellett a legtöbb idejét jelenleg tanulással tölti, ugyanis érettségire készül.

Ami szabadideje még marad, azt biciklizéssel tölti. Ja, és hogy kinek lesz a sok színes lufi? Egy ismerőse kisfiának viszi születésnapjára.

129. nap: Márton bá' Székelyföldről

Az utóbbi napokban sajnos igen nehezen és csak hosszas (több órás) barangolás árán találok olyat, akit érdekesnek tartok annyira, hogy lefotózzam a sorozatba. Persze az ősz beköszönte, illetve a nappalok rövidülése miatt számítottam erre, ugyanakkor mégis nehezen birkózom meg ezzel az akadállyal... bele sem merek gondolni mi lesz, ha jönnek a kemény mínuszok és a hó. Azt hiszem elérkeztem a sorozat második mélypontjához... :)

Tegnap is jó másfél órát jártam a várost, de mindhiába. Végül a Vörösmarty tér felé vettem az irányt bízva abban, hogy talán a karácsonyi faluban találok egy érdekes arcot. Szerencsére így is lett. Márton bácsit a szép díszes, sujtásos viselete és a süvege miatt szúrtam ki egyből, a mosolygós, vidám tekintete pedig már csak hab volt a tortán.

Márton bá' a varázslatos Székelyföld szülöttje, egészen pontosan Székelyudvarhelyről származik, gyapjúkészítő a mestersége. 1979-ben itt, Udvarhelyen alapította meg gyapjúfonó üzemét, amely 1989-ig működött. Ezt követően a csonka országba, Ceglédre költözött családjával, ahol folytatva munkásságát, 1991-ben beindította gyapjúfeldolgozó üzemét.

Kézművestermékeik magukon viselik a székely népművészet motívumait, és a székely néphagyomány szerint őrzik a gyapjúfeldolgozás technikáját, módját és jellegét. Termékeiket a Népi és Iparművészeti Tanács zsűrizte.

A karácsonyi faluban is saját portékáikat árusítják, mint például nemezgyapjú szőnyegek, terítők, zoknik, kesztyűk, fejfedők, népviseleti ingek, mellények, vitézkötéses Attila és Bocskai-kabátok, és a sor még hosszasan folytatható lenne. Mindemellett ő is fotózik 13 éves kora óta, filmes és digitális technikával egyaránt.

Székely emberekkel valami leírhatatlan érzés beszélgetni. Annyira egyenes, tiszta, kedves és bölcs emberek, hogy az szinte hihetetlen. Aki már járt Székelyföldön, és beszélt székely emberekkel az tudja jól miről beszélek. Ha kint jártok a vásárban, feltétlenül nézzétek meg a standjukat!

127. nap: Sanci bá', a hamisíthatatlan rocker

Ma egy igazi rockerrel futottunk össze az Árkádban. Sanci bá' éppen csak egy kétbetűs kitérő miatt tért be az üzletbe, de szíves örömest pózolt a kamerának néhány klassz fotó erejéig.

Sanci bá', vagy ahogy még sokan hívják "Öreg Rocker", nagy lelkesen mesélt magáról, alig győztem jegyzetelni. Világ életében élt-halt a punk, a rock és a heavy metal zenéért. Imád koncertekre járni. "Minden héten a ZP-be járok zúzni!" Minden koncerten ott van, ami egy picit is rockosabb.

Emellett néha betéved ELTE-s bulikba is, de találkozhattatok már vele a Vörös Yukban, a Pecsában, illetve motoros találkozókon. Hosszasan sorolta a kedvenc zenekarait is: Aljas Kúszóbab, Led Zeppelin, AC/DC, Omega, Ossian, stb.

A zene mellett a másik nagy kedvencei a motorok, ezen belül is a Harley Davidson. Erről a kitűzője és a gyűrűje is tanúskodhat.

Tíz évvel ezelőtt a szívét meg kellett műteni, ennek következtében rokkantnyugdíjas lett. Az orvosok utasítása ellenére azóta is iszik, és dohányzik folyamatosan, de elmondása szerint teljesen jól érzi magát. Hogy a rokkant nyugdíját némileg kiegészítse egy sportközpontban dolgozik. Öltözőket takarít, rendben tartja a pályákat, lenyírja a füvet, ahol szükséges, füvesít.

"Szelíd vagyok, nyugodt és békés, csak a rablók és tolvajok kerüljenek" - zárja sorait a rocker.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


NULL
hirdetés
KÖZÖSSÉG

Ingyen eltüntetik az amerikai kisfiú sebhelyeit, akinek az arcát szétmarcangolta egy kutya, amikor a húgát védte

Két neves bőrgyógyász felajánlotta, hogy segítenek Bridger Walker sebeinek gyógyításában. Már el is kezdték a speciális lézerkezeléseket.
Címkép: robertwalker307/Instagram - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Visszakaphatja régi arcát az az amerikai kisfiú, akit súlyosan megsebesített egy kutya, amikor szembeszállt vele, hogy megvédje a kishúgát.

Bridger Walker hősies tettéről még tavaly nyáron számoltunk be. A Wyoming állambeli Cheyenne-ben élő gyerek a saját életét kockáztatta, amikor a testvérére rátámadó németjuhász keverék elé állt, hogy az állat inkább őt bántsa a húga helyett. Az eb sajnos nem rettent meg ettől: ráugrott a fiúra és többször is megharapta a fején és az arcán, olyan súlyos sérüléseket okozva, hogy 90 öltéssel kellett összevarrni a sebeket egy kétórás műtét során.

"Arra gondoltam, ha valakinek meg kell halnia, én legyek az"

- mondta a hős kisfiú a félelmetes támadás után.

A történtekről a gyerekek nagynénje számolt be az Instagramon azzal a céllal, hogy eljusson azokhoz a szuperhősöket játszó színészekhez, akiket a kisfiú nagyon szeret. Azt remélte, hogy a hírességek is gratulálnak majd Bridgernek, ezzel megerősítve őt abban, hogy igazi hőstettet hajtott végre, amikor az életét kockáztatva megmentette a húgát. Az elismerő szavak nem is maradtak el, többek közt Christ Evans, Robert Downey Jr., Mark Ruffalo, Grant Gustin és Anne Hathaway is üzent neki.

hirdetés

Bridger története gyorsan bejárta a világot, így ismerte meg őt két neves bőrgyógyász, Dr. Dhaval Bhanusali és Dr. Cory B. Maughan, akik felajánlották, hogy ingyen segítenek a kisfiú sebeinek gyógyításában - írja a Daily Mail.

"Időnként találkozunk olyan páciensekkel, akik sokkal többet tesznek értünk, mint amit mi teszünk értük. Bridger inspirált engem azzal, hogy most, amikor a negativitás uralja a világot, ő reményt adott és bizonyította, hogy történnek még jó dolgok is. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy segíthetek"

- mondta Dr. Bhanusali.

Bridger és családja már tavaly augusztusban New Yorkba utazott nem sokkal azután, hogy kiszedték a varratokat a kisfiú arcából. Ekkor kapta meg az első, speciális lézeres kezelést Dr. Bhanusalitól, októberben pedig egy újabbat Utah államban Dr. Maughantól. Ezek segítségével a sebek pirosságát és érdességét is sikerült enyhíteni. A kezelés idén is folytatódik, így várhatóan még szebb lesz majd a kisfiú arca.

Bridger egyébként büszke a sebeire, mert ezek emlékeztetnek rá, mennyire szereti a húgát.

Éppen ezért nem is az a cél, hogy teljesen eltüntessék a hegeket, csak hogy elhalványítsák annyira, hogy ne ez legyen az első dolog, amit meglátnak az emberek, ha ránéznek.

A kisfiú arca egyébként már most sokkal jobban néz ki. Ezeket a képeket még december közepén osztotta meg az édesapja az Instagramon:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

NULL
hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Izrael miniszterelnöke is felköszöntötte Keleti Ágnest

Újabb politikus, ezúttal Benjámín Netanjáhu küldött üzenetet a 100 éves olimpiai bajnoknak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 09.

hirdetés

Ahogy azt korábban megírtuk, Orbán Viktor videóüzenetben köszöntötte fel Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnokunkat. Most a külügyminiszter, Szijjártó Péter töltötte fel a Facebook oldalára azt a felvételt, melyben Izrael miniszterelnöke, Benjámín Netanjáhu kíván boldog 100. születésnapot a Nemzet Sportolójának.

„Ágnes története a remény és az inspiráció története. Csupán 19 éves volt, amikor kitört a második világháború. Ígéretes sportoló volt és látszólag ragyogó jövő elé nézett, de hirtelen úgy tűnt, hogy véget ért az élete. El kellett rejtőznie, így menekült meg. A családtagjai már nem mind voltak ilyen szerencsések. Az apja egyike volt annak a 400 ezer magyar zsidónak, akit meggyilkoltak Auschwitzban 1944 májusában, júniusában és júliusában. Azonban ennek dacára, az átélt óriási veszély és nehézségek ellenére Ágnes ismét talpra állt. A háború után sikerült ismét Magyarország egyik vezető sportolójává válnia”

- fogalmazott Netanjáhu, majd hozzátette: „mindezért, és még sokkal több mindenért, óriási örömre szolgál, hogy Ágnesnek nagyon boldog születésnapot kívánjak!”

Keleti Ágnes 1957-ben vándorolt ki Izraelbe, és miután visszavonult az aktív versenyzéstől, testnevelés oktatóként helyezkedett el a Tel-Avivi Egyetemen. Egészen az 1990-es évek derekáig együtt dolgozott edzőként az izraeli tornászcsapattal. 2017-ben az ottani sporthoz való hozzájárulásáért megkapta a legmagasabb szintű izraeli polgári kitüntetést, az Izrael-díjat.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Magyar kamionos került karanténba Angliában – őt is segítik a kint élő magyarok

János hotelban kap szállást, ellátást. Tíz napig nem léphet onnan ki, de minden nap számíthat egy kis meglepetésre. A többi kamionosnak is ajánlják, hogy készüljenek fel hasonló helyzetre.
Belicza Bea Címlapkép: Elek Krisztián - szmo.hu
2021. január 11.

hirdetés

Az angliai mutáns koronavírus miatt egyetlen kamionos sem hagyhatja el a szigetet, csak negatív teszttel.

Egy magyar sofőr most pozitív lett. Semmi tünete nincs, de a másodszori tesztje is pozitív volt, így karanténba kell mennie.

A kamionos nem szeretett volna nyilatkozni, de hozzájárult, hogy a segítői elmeséljék, mi történt. János keveset beszél angolul, így nem értette, hogy kötelezően el kell mennie karanténba, ehhez egy címet is adtak.

Ő úgy gondolta, hogy nem mozdul, tíz napig ott lesz az autóban. Másnap viszont jöttek hozzá a katonák, hogy muszáj indulnia.

Próbálták a címet Google translate-tel lefordítani neki, a megértést azonban az csak hátráltatta.kamion

A karácsonyi kamion-feltorlódáskor segítő magyar csapat vezetője itt lépett közbe. A Nem vagyunk HUNtalanok alapítója, Wellner József tartja a kapcsolatot kamionos cégekkel is. János munkaadói is kértek tanácsot, mi a teendő ilyenkor. József felvette a kapcsolatot a sofőrrel és innen folyamatosan egyeztetett Pálnik Csabával, az akkor még Magyar kamionos segítségkérés/felajánlás néven ismert (ma Magyar Motoros és Kamionos Segítő Hálózat MMKS)oldal adminisztrátorával.

József szerint furcsa volt, hogy majdnem száz mérfölddel távolabbra, Readingbe kellett mennie Ashfordból Jánosnak.

Ehhez nem volt semmilyen kísérete, tehát menet közben gyakorlatilag bemehetett volna bármilyen boltba is. Nem ment.

hirdetés

Csaba beszélt a Hotel Inn recepciósával.

„Mondták, hogy tudnak az érkezéséről. Van szobája, van hely az autónak. Kap enni naponta háromszor, van tévé, internet. Tíz napig viszont a szobát nem hagyhatja el.”

János majdnem két napot az autóban volt a teszt után, azt valószínűleg nem számítják bele, a hotelban tíz napra szól a szoba.

Csaba szerint elvileg meghatározott időre elhagyhatja a szobáját, de csak kísérővel. János attól tart, hogy másfél hét múlva nem fog indulni a kamionja, jó lenne kétnaponta beindítani egy kicsit. Most próbálják kideríteni, ezt megteheti-e.

A recepción magyar is dolgozik majd a napokban, ő is tud majd segíteni, és bármikor kérhetnek tolmácsot, ha kell.

János nagyon elégedett a szobájával, a tisztasággal és azt mondja, az étel is finom és bőséges.

Egy konnektor-átalakítóra volt szüksége, gyorsan kapott és rengetegen ajánlották a segítségüket.

„Egy barátom vitte neki az adaptert. A környéken a lányok ismét összefogtak, így minden napra lesz Jánosnak valami kis meglepetése a portán.”

– mondta József.

Csaba azonnal összeírta az oldalon, hogy az adott szituáció szerint, mire érdemes készülni, bárkivel előfordulhat hasonló eset. A sokszor egyértelműnek tűnő javaslatokat érdemes átnézni a határhoz közeledve, a legfontosabb, hogy akár plusz tíz napra is legyen elegendő mindenből.

Tehát a szükséges gyógyszerekből is érdemes többet vinni. A dohányzóknak pedig fel kell készülniük, hogy vásárolni nem mehetnek és csak 6 óránként gyújthatnak rá.

Szobaszervíz, házhozszállítás, vezetékes telefonhasználat van, nyilván térítés ellenében. Alkoholt nem kérhetnek a fertőzöttek.

Csaba azt javasolja, hogy a koronások írjanak naplót, ami később segíthet megállapítani, hogy a betegség melyik szakaszában járnak. Légzési nehézség, mellkasi fájdalom, zavartság, tér és idő elvesztése esetén segítséget kell kérni. Azt írja, senki ne habozzon, ha szükségét érzi a vizsgálatnak.

„Ez nem játék, életerős emberek halnak meg a fertőzésben, nem szabad félvállról venni!”

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
KÖZÖSSÉG

A szemét brutálisan mérgező eltüzelése ellen küzd az iWiW volt alapítója, Várdy Zsolt Budaörsön

Az önkormányzat zöld számot hozott létre, aki lebukik, 300 ezres bírságot is kaphat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Várady Zsolt, a budaörsi, Ne Fűts Hulladékkal Mozgalom egyik alapítója saját rossz élményei miatt két éve küzd a brutálisan egészségkárosító fűtési mód ellen. A városvezetés is támogatja, így december óta Budaörsön jóval egyszerűbb fellépni a szeméttel fűtő szomszédok ellen.

Egy ingyenesen hívható zöld számon lehet a súlyos esteket bejelenteni. A rendőrség és a közterületes járőr kimegy a helyszínre és dokumentálja az esetet. Ha a járőrök tényleg szeméttel fűtött kályhát találnak, akkor az ügyet továbbítják a járási hivatalnak.

A kampány fő célja a tájékoztatás és a figyelmeztetés, de ha ezek eredménytelenek, akkor a hivatal büntethet. Akár háromszázezer forintos bírságot is kiszabhatnak. Az első egy hónap alatt 8 bejelentést kaptak, de büntetést még senki nem kapott.

Nagy gondot jelent a szemétégetés Magyarországon. A füst apró porszemeket és veszélyes vegyi anyagokat juttat a levegőbe, amelyek belélegezve súlyos egészségkárosodást okoznak. A szállópor háromnegyede szilárd tüzelésű házak kéményén át kerül a levegőbe.

Az amerikai Yale Egyetem kutatása alapján az Európai Unióban Magyarországon a második legrosszabb a helyzet a szilárd tüzelési kibocsátásokkal kapcsolatban

- mondta Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport projektvezetője. A hulladék elégetése pedig akár ezerszer károsabb lehet a fával fűtésnél, holott a fafűtés is rendelkezik káros kibocsátással.

A Levegő Munkacsoporthoz érkező panaszok alapján a szeméttel fűtés elsődleges oka – a közhiedelemmel ellentétben - nem a szegénység, hanem az ismerethiány és a felelőtlenség.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

Súlyos gondot jelent a járvány miatt megszaporodott használt maszkok eldobálása is. A maszkokat szinte lehetetlen újrahasznosítani összetételük, valamint a szennyeződések és a fertőzések kockázata miatt.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: