/kozosseg/a-kocka-celja/
NULL
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Józsi bácsi gyufakockái

Józsi bácsi fotóját és történetét rengetegen osztottátok meg a neten. Megkérdeztük Nagy Mihályt, a kép készítőjét, mi történt Józsi bácsival? Kapott-e segítséget? Mire lenne még szüksége?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2012. október 08.

hirdetés

Józsi bácsi fotóját és történetét rengetegen osztottátok meg a neten. Megkérdeztük Nagy Mihályt, a kép készítőjét, mi történt Józsi bácsival? Kapott-e segítséget? Mire lenne még szüksége?

Fotó: Nagy Mihály

A szokásos pénteki sorozatunkból kihagytuk Józsi bácsi történetét. Arra gondoltunk, ha külön cikket írunk róla, több emberhez elér a történet, amit már eddig is nagyon sokan megosztottatok Facebookon. A 365 nap 365 fotó projekt keretében, Misi a 76. napon találkozott Józsi bácsival.

hirdetés

Ismét egy nagyon érdekes embert mutatok be nektek.

Józseffel (49) a Deák téren futottam össze. Egy darabig távolabbról figyeltem, hogy mit is csinál, és kíváncsi voltam az emberek reakciójára is, majd odaléptem hozzá és megszólítottam. József elmondta, hogy szeptember elseje óta hajléktalanként él. 7 éve egy betegség miatt nem tud dolgozni, és múlt hónapban azt a kis segélyt is megvonták tőle amit eddig kapott. Mindezt azért, mert az elmúlt 1 évben nem tudott 1 hónapnyi munkaviszony igazolást felmutatni. Hiába van róla papírja, hogy nem tud munkát vállalni, ez senkit nem érdekelt.

Van neki egy iskoláskorú fia is, akit csak ritkán, hetente, kéthetente lát, sajnos őt sem tudja így támogatni semmivel. Jelenleg egy hajléktalan szállón él. Megtudtam tőle, hogy a hajléktalan szállóknak csak egy része ingyenes, a teljesen "fapados" ellátást nyújtók. Ami egy kicsivel is több "extrát" nyújt, azért már fizetni kell. Ám napközben itt sem maradhat az ember. Este hatkor beengedik, reggel 5-kor pedig mehet mindenki amerre lát.

József semmiképpen nem akar kéregetni, senkitől nem várja el, hogy a semmiért pénzt adjon neki, ezt az életformát nem tudná elviselni, ezért elkezdett gondolkodni, hogy mivel is tudna egy kis keresetre szert tenni és eszébe jutott, hogy régen unaloműzésképpen gyufakockákat készített.

Egy kis gondolkodás után sikerült felidézni az emlékeit és elkészítette az első kockát, majd még egyet. A kockák mindenféle ragasztó nélkül készülnek. Van neki egy karton sablonja, amibe beleszúrja az első szál gyufákat, hogy ne essenek szét, majd ha már valamennyire fogják egymást, akkor átgumizza jó szorosan az egészet, kiveszi a sablonból, és ha szerencséje van, akkor egyben is maradnak a szálak. Ezt követően pedig szépen, sorrendben egymás után bedugdossa a gyufaszálakat és a végére egy nagyon mutatós és masszív kockát kapunk.

A gyufa nagyságtól függően különböző méretű kockákat készít. Leginkább csak kicsiket, mert ahhoz olcsó a gyufa. Nem is gondolnánk, de még egy ilyen kis kockához is rengeteg, minimum 6 doboz gyufára van szükség! Ez attól is függ, hogy mennyi a selejt a gyufák közt, hiszen a törött, vagy a görbe szárúak nem építhetők be.

Nagyon sokan megállnak, és érdeklődve nézik a kockákat, sokan nem tudják mik is ezek. Azonban vásárolni lényegesen kevesebben vásárolnak tőle, pedig mondhatni anyag áron adja őket. Ennek a miértjére nem sikerült rájönnöm. Magam is vettem tőle egy kis kockát, rendkívül jól mutat most az íróasztalomon, nagyon klassz kis lakásdísz bárki számára.

Szeretne nagyobb kockákat is készíteni, de azokhoz már sajnos nem tudja megvásárolni a gyufát, mert egyrészt jóval drágább a gyufa is, és másrészt lényegesen több is kell egy kockába. Szeretne egy biztonsági gyufából vagy más néven kandalló gyújtó gyufából álló kockát is csinálni, ez már egy igen méretes kocka lenne, a probléma sajnos annyi, hogy minimum 60 csomag gyufa kellene bele és ebből a gyufából egy dobozzal kerül 130 forintba, 60 dobozra való pénze pedig soha nem lesz.

Arra szeretnélek kérni benneteket, hogy aki teheti és szeretne egy pici jót cselekedni az keresse meg Józsi bácsit a Deákon és vigyen neki, lehetőségeihez mérten ki mennyit tud, 1-2 dobozzal ebből a biztonsági gyufából, hogy sikerüljön neki a nagy kockát elkészíteni. Természetesen, aki szeretne, vihet neki másfajta gyufát is. Kérlek titeket egy megosztással is támogassátok az ügyet, az is nagy segítség!

A Deák tér felől a Deák Ferenc utca bejáratánál a padoknál találjátok Józsi bácsit, ebéd után, délutánonként szokott kint lenni.

Zárásként egy nagyon lényegre törő mondat Józsi bácsitól:

"A kockáknak az a fő célja, hogy ne hagyják a gazdájukat éhen halni."


Eddig tartott az eredeti történet és olvassátok el a fejleményeket is:

Józsi bácsit rengetegen keresik meg, vesznek tőle kockát, folyamatosan viszik neki a gyufákat, az áhított kandalló gyufákból is kapott már két nagy kockára valót, amit el is készített. Egy ilyen nagy kockához kb. 30 doboz kandalló gyufát használ fel! Ezt sem egy nagy összegért árulja, de ebből még nem vett senki. A kis kockáit folyamatosan viszik.

Ötből négy ember nevén szólítva lép oda hozzá, és ismeri a történetét.

Mikor én ott voltam nála 1 órája volt csak kint, de már kapott egy zacskó almát, teát, egy zacskónyi kandalló gyufát, és sok doboz kis gyufát is.

Mi is vittünk neki kandalló gyufát. Nagyon örült neki, és hatalmas lelkesedéssel mutogatta a két nagy kockát, amit sikerült az adományokból már elkészítenie.

Közben is jöttek. Egy néni csak azért jött be a városba, hogy Józsi bácsit meglátogassa, hozott neki mindenféle gyufát és vett is tőle két kis kockát.

Amellett, hogy visznek neki gyufát, ételt, italt és vesznek tőle kockát, hosszan el is beszélgetnek vele az emberek.

Közben engem is többen megkerestek. Voltak, akik munkát ajánlottak neki, de sajnos semmilyen munkát nem végezhet egy sérülés miatt. Volt, aki Londonból írt és mindenképpen szeretne egy barátján keresztül segíteni Józsi bácsinak.

És egy nagyon kedves hölgy felajánlotta, hogy egy vidéki üzletében árulná Józsi bácsi kockáit.

A legnagyobb gondja jelenleg azonban a lakhatás. Ugyan lakást is ajánlottak neki, csak sajnos az messze volt Budapesttől. Legutóbb megtudtam tőle, hogy már 2 éve él hajléktalan szállón. Eddig a segélyéből tudta fizetni a szálló költségeit és így nem egy fapados szállón kellett tengődnie. De 2 év után most mennie kell, ennél tovább egy huzamban nem tartózkodhat ott senki. Most fél évig más helyet kell keresnie és csak azt követően mehet vissza újabb 2 évre. Tehát most a lakás lenne neki életbevágóan fontos. 3 bőröndben van az élete, és ha az utcára kerül, akkor ezekkel nem tud hová menni.

Nyomj egy lájkot, és máris segítettél, mert mások is megismerik Józsi bácsi történetét!hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


NULL
hirdetés
KÖZÖSSÉG

Ingyen eltüntetik az amerikai kisfiú sebhelyeit, akinek az arcát szétmarcangolta egy kutya, amikor a húgát védte

Két neves bőrgyógyász felajánlotta, hogy segítenek Bridger Walker sebeinek gyógyításában. Már el is kezdték a speciális lézerkezeléseket.
Címkép: robertwalker307/Instagram - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Visszakaphatja régi arcát az az amerikai kisfiú, akit súlyosan megsebesített egy kutya, amikor szembeszállt vele, hogy megvédje a kishúgát.

Bridger Walker hősies tettéről még tavaly nyáron számoltunk be. A Wyoming állambeli Cheyenne-ben élő gyerek a saját életét kockáztatta, amikor a testvérére rátámadó németjuhász keverék elé állt, hogy az állat inkább őt bántsa a húga helyett. Az eb sajnos nem rettent meg ettől: ráugrott a fiúra és többször is megharapta a fején és az arcán, olyan súlyos sérüléseket okozva, hogy 90 öltéssel kellett összevarrni a sebeket egy kétórás műtét során.

"Arra gondoltam, ha valakinek meg kell halnia, én legyek az"

- mondta a hős kisfiú a félelmetes támadás után.

A történtekről a gyerekek nagynénje számolt be az Instagramon azzal a céllal, hogy eljusson azokhoz a szuperhősöket játszó színészekhez, akiket a kisfiú nagyon szeret. Azt remélte, hogy a hírességek is gratulálnak majd Bridgernek, ezzel megerősítve őt abban, hogy igazi hőstettet hajtott végre, amikor az életét kockáztatva megmentette a húgát. Az elismerő szavak nem is maradtak el, többek közt Christ Evans, Robert Downey Jr., Mark Ruffalo, Grant Gustin és Anne Hathaway is üzent neki.

hirdetés

Bridger története gyorsan bejárta a világot, így ismerte meg őt két neves bőrgyógyász, Dr. Dhaval Bhanusali és Dr. Cory B. Maughan, akik felajánlották, hogy ingyen segítenek a kisfiú sebeinek gyógyításában - írja a Daily Mail.

"Időnként találkozunk olyan páciensekkel, akik sokkal többet tesznek értünk, mint amit mi teszünk értük. Bridger inspirált engem azzal, hogy most, amikor a negativitás uralja a világot, ő reményt adott és bizonyította, hogy történnek még jó dolgok is. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy segíthetek"

- mondta Dr. Bhanusali.

Bridger és családja már tavaly augusztusban New Yorkba utazott nem sokkal azután, hogy kiszedték a varratokat a kisfiú arcából. Ekkor kapta meg az első, speciális lézeres kezelést Dr. Bhanusalitól, októberben pedig egy újabbat Utah államban Dr. Maughantól. Ezek segítségével a sebek pirosságát és érdességét is sikerült enyhíteni. A kezelés idén is folytatódik, így várhatóan még szebb lesz majd a kisfiú arca.

Bridger egyébként büszke a sebeire, mert ezek emlékeztetnek rá, mennyire szereti a húgát.

Éppen ezért nem is az a cél, hogy teljesen eltüntessék a hegeket, csak hogy elhalványítsák annyira, hogy ne ez legyen az első dolog, amit meglátnak az emberek, ha ránéznek.

A kisfiú arca egyébként már most sokkal jobban néz ki. Ezeket a képeket még december közepén osztotta meg az édesapja az Instagramon:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

NULL
hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Izrael miniszterelnöke is felköszöntötte Keleti Ágnest

Újabb politikus, ezúttal Benjámín Netanjáhu küldött üzenetet a 100 éves olimpiai bajnoknak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 09.

hirdetés

Ahogy azt korábban megírtuk, Orbán Viktor videóüzenetben köszöntötte fel Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnokunkat. Most a külügyminiszter, Szijjártó Péter töltötte fel a Facebook oldalára azt a felvételt, melyben Izrael miniszterelnöke, Benjámín Netanjáhu kíván boldog 100. születésnapot a Nemzet Sportolójának.

„Ágnes története a remény és az inspiráció története. Csupán 19 éves volt, amikor kitört a második világháború. Ígéretes sportoló volt és látszólag ragyogó jövő elé nézett, de hirtelen úgy tűnt, hogy véget ért az élete. El kellett rejtőznie, így menekült meg. A családtagjai már nem mind voltak ilyen szerencsések. Az apja egyike volt annak a 400 ezer magyar zsidónak, akit meggyilkoltak Auschwitzban 1944 májusában, júniusában és júliusában. Azonban ennek dacára, az átélt óriási veszély és nehézségek ellenére Ágnes ismét talpra állt. A háború után sikerült ismét Magyarország egyik vezető sportolójává válnia”

- fogalmazott Netanjáhu, majd hozzátette: „mindezért, és még sokkal több mindenért, óriási örömre szolgál, hogy Ágnesnek nagyon boldog születésnapot kívánjak!”

Keleti Ágnes 1957-ben vándorolt ki Izraelbe, és miután visszavonult az aktív versenyzéstől, testnevelés oktatóként helyezkedett el a Tel-Avivi Egyetemen. Egészen az 1990-es évek derekáig együtt dolgozott edzőként az izraeli tornászcsapattal. 2017-ben az ottani sporthoz való hozzájárulásáért megkapta a legmagasabb szintű izraeli polgári kitüntetést, az Izrael-díjat.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Magyar kamionos került karanténba Angliában – őt is segítik a kint élő magyarok

János hotelban kap szállást, ellátást. Tíz napig nem léphet onnan ki, de minden nap számíthat egy kis meglepetésre. A többi kamionosnak is ajánlják, hogy készüljenek fel hasonló helyzetre.
Belicza Bea Címlapkép: Elek Krisztián - szmo.hu
2021. január 11.

hirdetés

Az angliai mutáns koronavírus miatt egyetlen kamionos sem hagyhatja el a szigetet, csak negatív teszttel.

Egy magyar sofőr most pozitív lett. Semmi tünete nincs, de a másodszori tesztje is pozitív volt, így karanténba kell mennie.

A kamionos nem szeretett volna nyilatkozni, de hozzájárult, hogy a segítői elmeséljék, mi történt. János keveset beszél angolul, így nem értette, hogy kötelezően el kell mennie karanténba, ehhez egy címet is adtak.

Ő úgy gondolta, hogy nem mozdul, tíz napig ott lesz az autóban. Másnap viszont jöttek hozzá a katonák, hogy muszáj indulnia.

Próbálták a címet Google translate-tel lefordítani neki, a megértést azonban az csak hátráltatta.kamion

A karácsonyi kamion-feltorlódáskor segítő magyar csapat vezetője itt lépett közbe. A Nem vagyunk HUNtalanok alapítója, Wellner József tartja a kapcsolatot kamionos cégekkel is. János munkaadói is kértek tanácsot, mi a teendő ilyenkor. József felvette a kapcsolatot a sofőrrel és innen folyamatosan egyeztetett Pálnik Csabával, az akkor még Magyar kamionos segítségkérés/felajánlás néven ismert (ma Magyar Motoros és Kamionos Segítő Hálózat MMKS)oldal adminisztrátorával.

József szerint furcsa volt, hogy majdnem száz mérfölddel távolabbra, Readingbe kellett mennie Ashfordból Jánosnak.

Ehhez nem volt semmilyen kísérete, tehát menet közben gyakorlatilag bemehetett volna bármilyen boltba is. Nem ment.

hirdetés

Csaba beszélt a Hotel Inn recepciósával.

„Mondták, hogy tudnak az érkezéséről. Van szobája, van hely az autónak. Kap enni naponta háromszor, van tévé, internet. Tíz napig viszont a szobát nem hagyhatja el.”

János majdnem két napot az autóban volt a teszt után, azt valószínűleg nem számítják bele, a hotelban tíz napra szól a szoba.

Csaba szerint elvileg meghatározott időre elhagyhatja a szobáját, de csak kísérővel. János attól tart, hogy másfél hét múlva nem fog indulni a kamionja, jó lenne kétnaponta beindítani egy kicsit. Most próbálják kideríteni, ezt megteheti-e.

A recepción magyar is dolgozik majd a napokban, ő is tud majd segíteni, és bármikor kérhetnek tolmácsot, ha kell.

János nagyon elégedett a szobájával, a tisztasággal és azt mondja, az étel is finom és bőséges.

Egy konnektor-átalakítóra volt szüksége, gyorsan kapott és rengetegen ajánlották a segítségüket.

„Egy barátom vitte neki az adaptert. A környéken a lányok ismét összefogtak, így minden napra lesz Jánosnak valami kis meglepetése a portán.”

– mondta József.

Csaba azonnal összeírta az oldalon, hogy az adott szituáció szerint, mire érdemes készülni, bárkivel előfordulhat hasonló eset. A sokszor egyértelműnek tűnő javaslatokat érdemes átnézni a határhoz közeledve, a legfontosabb, hogy akár plusz tíz napra is legyen elegendő mindenből.

Tehát a szükséges gyógyszerekből is érdemes többet vinni. A dohányzóknak pedig fel kell készülniük, hogy vásárolni nem mehetnek és csak 6 óránként gyújthatnak rá.

Szobaszervíz, házhozszállítás, vezetékes telefonhasználat van, nyilván térítés ellenében. Alkoholt nem kérhetnek a fertőzöttek.

Csaba azt javasolja, hogy a koronások írjanak naplót, ami később segíthet megállapítani, hogy a betegség melyik szakaszában járnak. Légzési nehézség, mellkasi fájdalom, zavartság, tér és idő elvesztése esetén segítséget kell kérni. Azt írja, senki ne habozzon, ha szükségét érzi a vizsgálatnak.

„Ez nem játék, életerős emberek halnak meg a fertőzésben, nem szabad félvállról venni!”

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
KÖZÖSSÉG

A szemét brutálisan mérgező eltüzelése ellen küzd az iWiW volt alapítója, Várdy Zsolt Budaörsön

Az önkormányzat zöld számot hozott létre, aki lebukik, 300 ezres bírságot is kaphat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Várady Zsolt, a budaörsi, Ne Fűts Hulladékkal Mozgalom egyik alapítója saját rossz élményei miatt két éve küzd a brutálisan egészségkárosító fűtési mód ellen. A városvezetés is támogatja, így december óta Budaörsön jóval egyszerűbb fellépni a szeméttel fűtő szomszédok ellen.

Egy ingyenesen hívható zöld számon lehet a súlyos esteket bejelenteni. A rendőrség és a közterületes járőr kimegy a helyszínre és dokumentálja az esetet. Ha a járőrök tényleg szeméttel fűtött kályhát találnak, akkor az ügyet továbbítják a járási hivatalnak.

A kampány fő célja a tájékoztatás és a figyelmeztetés, de ha ezek eredménytelenek, akkor a hivatal büntethet. Akár háromszázezer forintos bírságot is kiszabhatnak. Az első egy hónap alatt 8 bejelentést kaptak, de büntetést még senki nem kapott.

Nagy gondot jelent a szemétégetés Magyarországon. A füst apró porszemeket és veszélyes vegyi anyagokat juttat a levegőbe, amelyek belélegezve súlyos egészségkárosodást okoznak. A szállópor háromnegyede szilárd tüzelésű házak kéményén át kerül a levegőbe.

Az amerikai Yale Egyetem kutatása alapján az Európai Unióban Magyarországon a második legrosszabb a helyzet a szilárd tüzelési kibocsátásokkal kapcsolatban

- mondta Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport projektvezetője. A hulladék elégetése pedig akár ezerszer károsabb lehet a fával fűtésnél, holott a fafűtés is rendelkezik káros kibocsátással.

A Levegő Munkacsoporthoz érkező panaszok alapján a szeméttel fűtés elsődleges oka – a közhiedelemmel ellentétben - nem a szegénység, hanem az ismerethiány és a felelőtlenség.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

Súlyos gondot jelent a járvány miatt megszaporodott használt maszkok eldobálása is. A maszkokat szinte lehetetlen újrahasznosítani összetételük, valamint a szennyeződések és a fertőzések kockázata miatt.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: