/kozosseg/a-furdozok-segitsegevel-mentette-meg-egy-strandolo-eletet-a-vizimento-sopronban/
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

A strandolók segítségével mentette meg egy fürdőző életét a vízimentő Sopronban

Példaértékű összefogással sikerült kimenteni, majd újraéleszteni a tóban elmerült férfit.
hirdetés

Életet mentett egy vízimentő a soproni Tómalom fürdőben vasárnap - számolt be róla a Vízimentők oldala.

A délutáni órákban két férfi besétált a partról a vízbe és úszva elindult a tó vízén kihelyezett úszósziget irányába. A sziget felé félúton megálltak, csapkodó, kapálózó mozdulatokat tettek, de közben nevettek, ami arra utalt, hogy csak szórakoznak. Majd az egyikük elkezdett kifelé úszni a part irányába, a másikuk pedig ottmaradt.

A szolgálatban lévő vízimentő, Wágner Kata folyamatosan figyelte őket, így amikor észrevette, hogy az egyik férfi nem jött vissza a partra, már tudta, hogy ez nem vicc.

Azonnal beugrott a vízbe és odaúszott a 60 év körüli úrhoz, aki közben elmerült. A vízimentő kikiabált a strandolóknak, hogy azonnal hívjanak mentőt, ő pedig lemerült, hogy megkeresse a bajbajutottat a víz alatt.

Azon a területen, ahol a férfi elmerült, mély a víz, a meder pedig laza szerkezetű iszappal borított. Kata többször is lemerült, de nem találta a férfit. Ekkor ismét hangosan kiabált a strandolóknak, hogy aki nagyon jól tud úszni, az menjen oda hozzá és segítsen a keresésben. A laikus segítőktől, az ő biztonságuk érdekében azt kérte, hogy ne fejjel bukjanak le és a kezükkel próbálják megkeresni, hanem függőlegesen, lábbal a mederfenék irányába ereszkedjenek lefelé a vízben és azonnal szóljanak neki, ha a lábukkal megérzik a bajbajutott testét.

hirdetés

Hamarosan egy férfi, aki részt vett a keresésben jelezte, hogy a lábával hozzáért az elmerült férfihez, ott van a mederfenéken. A vízimentő, a fürdő úszómestere és még néhány segítő azonnal lemerült, hogy felhozzák. Miután kihúzták az úszószigetre, Wágner Kata azonnal megkezdte az eszméletlen férfi újraélesztését.

Közben többen odaúsztak, hogy megkérdezzék, tudnak-e valamiben segíteni. Volt egy hölgy, aki felajánlotta, hogy átveszi a mellkaskompressziót, mert sürgősségi osztályon dolgozik, így van tapasztalata, de a vízimentő azt kérte tőle, hogy inkább figyelje a férfi pulzusát.

A strand területén van kihelyezett defibrillátor, melyet a Malomtó fürdő egyik alkalmazottja vízibiciklivel juttatott el az úszószigetre. Miközben folyamatosan végezte a mellkaskompressziót, a vízimentő az egyik strandolónak elmagyarázta, hogy nyissa ki a defibrillátort és azt, hogy miként kell helyesen felhelyezni a tappancsokat (elektródákat), de eközben a másik hölgy – aki a pulzust figyelte – jelezte, hogy visszajött a férfi pulzusa. Az úr hörögni kezdett, ekkor az oldalára fordították, hogy a folyadék távozni tudjon a légutakból, majd visszafordították, hogy Kata folytatni tudja a mellkaskompressziót.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk