hirdetés

KÖZÖSSÉG

A fiatal nő 4 évig harcolt azért, hogy soha ne lehessen gyermeke

Megkapta az időpontot a műtétre, mely során végleg meddővé teszik az orvosok. Párja is támogatta a döntésben.

Link másolása

hirdetés

A harmincéves újságíró, Holly Brockwell 26 éves volt, amikor előállt háziorvosának az ötlettel: meddő szeretne lenni. Környezete és az orvosok nem vették komolyan a döntését, arról győzködték, hogy gondolja át újra, senki sem értette, miért szeretné ezt tenni magával. Négy év után elérte a célját.

Brockwell újságíróként dolgozik, a Telegraph-nak írta meg saját történetét. Háziorvosa a kezdetektől fogva ellenezte a döntését. Nem adott neki beutalót, arra hivatkozva, hogy még túl fiatal egy ilyen drasztikus döntés meghozatalához. Szinte mindenki azt mondta neki, hogy nem gondolta át eléggé, nem számolt a következményekkel, és biztos megbánja majd, ha így dönt.

De most elérte a célját: megkapta az időpontot a műtétre, mely során visszafordíthatatlanul meddővé teszik az orvosok.

Brockwell boldog párkapcsolatban él, és párja is támogatja a döntését. Szerinte a gyermekvállalás ugyanolyan komoly és visszafordíthatatlan döntés, csak az ő nézeteit nem fogadja el a társadalom. A legtöbben tágra nyílt szemekkel kérdezik tőle: „Miért?”

hirdetés

Megkapta már azt is, hogy önző, mivel gyakorlatilag emberektől vonja meg a lehetőséget, hogy megszülessenek, ha meddővé operáltatja magát. Erre az alábbi választ adja: "Többezer petesejt található a méhemben. Mindegyiket meg kellene termékenyíteni? Abba senki sem gondol bele, hogy a férfiak egy egész civilizációt eresztenek ki a zsepibe esténként?"

Sokan azzal vádolják, hogy utálja a gyerekeket, de azt állítja, erről egyáltalán nincs szó. Egy leegyszerűsített hasonlattal védi ki ezt a támadást: „Biztos tudod, milyen az, amikor megsimogatod egy barátod kutyáját, de nem tartanád otthon. Gyakorlatilag ugyanígy vagyok a gyerekekkel.”

2_telegraph

Brockwell unokatestvére lányával, Poppyval

A meglepő döntést hozó nő kedvenc ellenérve az, amikor arról kérdezik, ki látja majd el, ha megöregszik. Erre nevetve annyit felel, hogy ott vannak erre az idősotthonok. Ilyenkor elgondolkozik azon, hogy mások tisztában vannak-e azzal, hogy milyen kevés idős emberrel törődnek ténylegesen a gyerekeik. Ellentmondást lát abban is, hogy valaki önzőnek nevezi, aztán azzal érvel, hogy nem lesz, akire számíthat majd, ha megöregszik.

Orvosai a legtöbb esetben azzal utasították vissza, hogy meggondolhatja magát. Ő azonban nem lát különbséget a között, hogy valaki az anyaságot választja, és hogy valaki nem akar anya lenni. Mindkettőre felelős, visszafordíthatatlan döntésként tekint. „Milyen lenne, ha valakinek harminchoz közel könyörögnie kellene az orvosoknak, hogy lehessen gyereke?” – teszi fel a költői kérdést. Ezzel a hasonlattal szemlélteti, hogy min kellett keresztülmennie, míg végre komolyan vették.

Problémának találja, hogy a férfiaknál teljesen elfogadott, ha nem akarnak gyereket. Egy férfi termékenységének megszüntetése sokkal egyszerűbb, ráadásul visszafordítható folyamat, kevesebbe kerül. Brockwell azt gondolja, ha férfi lenne, akkor már rég zöld utat kapott volna a döntése kivitelezéséhez.

3_telegraph

Brockwell barátjával, Zack-kel

Természetesen kipróbálta már a fogamzásgátlás több formáját is, jelenleg is tablettát szed, de a teherbe eséstől való félelme miatt olyan erőset, amitől rendszeresen rosszul van. Mikor az orvosok kezdték komolyan venni, inkább arról szerették volna meggyőzni, hogy a barátján hajtsanak végre beavatkozást: a fentieknek megfelelően az jóval egyszerűbb és visszafordítható ugye. De Brockwell ezt azzal védte ki, hogy már jóval a mostani párkapcsolata előtt meghozta ezt a döntést, és nem akarja másra hárítani a felelősséget.

Végül sikerrel járt, már a papírt is aláírták: most már biztos, hogy néhány hónap múlva végrehajtják rajta a műtétet, ami után soha nem lehet már gyereke.

„Fellélegeztem, amikor az orvos is aláírta a papírt. Sosem éreztem volna így egy pozitív terhességi teszt láttán.” – vallja be őszintén Brockwell.

Via Telegraph

Ha érdekesnek találtad a cikket, oszd meg másokkal is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Négyévesen rabolták el a kisfiút, aki most 33 év után tért haza, szinte egy csodának köszönhetően
Emlékezetből lerajzolta a szülőfaluja térképét, így térhetett haza az anyjához.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2022. január 02.


Link másolása

hirdetés

A kínai Li Csing-vei négyéves volt, amikor elrabolták az emberkereskedők. Most, 33 évvel később úgy döntött, hogy megpróbál hazajutni. December 24-én feltöltött egy kézzel rajzolt térképet a szülőfalujáról a Douyin nevű videómegosztóra, pusztán emlékezetből - írja a BBC. Ennek köszönhetően a rendőrség sikeresen beazonosított egy kis települést Kínában egy nővel együtt, akinek régen eltűnt a gyereke.

Mindketten átestek DNS-teszten, így kiderült, hogy tényleg anyáról és fiáról van szó, ezután találkozhattak is Jünnan provinciában.

A férfi könnyekben tört ki, amikor meglátta az anyját maszk nélkül. "Ennyi év várakozás és rengeteg vágyakozással töltött éjszaka" - írta a Douyinon Csing-vei, aki a posztban megköszönte a segítséget, nagyon hálás, hogy találkozhatott a családjával.

Az emberrablók egy családnak adták el, akiket hiába kérdezett az igazi szüleiről, nem tudták megmondani neki, honnan származik. Próbálkozott DNS-tesztekkel, de ez sem hozott sikert, ezért fordult az internethez, aminek hála haza tudott térni az anyjához.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
„Milyen őrület így elmenni és most?!” - Sorra búcsúznak a közéleti szereplők Homonnay Gergelytől
Az 52 éves író, aktivista váratlan, tragikus halála sokakat megrázott, mások mellett Gyurcsány Ferenc is a Facebookon emlékezik rá.

Link másolása

hirdetés

Vasárnap késő este érkezett a hír, hogy meghalt Homonnay Gergely író, aktivista Rómában. Holttestét a Bananon nevű privát klub törökfürdőjének mosdójában találták meg. Halálát a szív és a keringés leállása okozta. Megpróbálták újraéleszteni, sikertelenül. Bűncselekményre utaló nyom egyelőre nem merült fel, de a rendőrség nyomoz a helyszínen talált kábítószergyanús anyagok, egy zacskó fehér por és néhány fiola miatt.

Homonnay Gergely halála követőit és közéleti személyiségeket is megrázott. Gyurcsány Ferenc így búcsúzott Facebook-oldalán az aktivistától:

"Elment Homonnay Gergő. Találja meg útját a szeretet, a megértés és a befogadás örök, végtelen útján! Valójában csak szeretni akart szabadon. Szerinte ez megkérdőjelezhetetlen jog. Szerintem is. Szenvedélyes volt. Mert érzett. Ezért sokszor karmolt. Mint Erzsi. A másik énje. Milyen őrület így elmenni és most?! Ölellek."

Cseh Katalin, a Momentum politikusa egy Facebook-oldalán közzétett közös fotóval búcsúzik:

hirdetés

"Hihetetlen, felfoghatatlan, megrázó. Nyugodj békében, Homonnay Gergely!"

Perintfalvi Rita teológus így írt Homonnay Gergelyről a Facebook-oldalán:

"MEGSZAKAD A SZÍVEM, NEM ÉRTEM ÉS NEM IS HISZEM EL: MEGHALT HOMONNAY GERGELY. Karácsony előtt 4-5 napot együtt töltöttem vele és Erzsivel Rómában, rengeteg közös tervet szőttünk. Gergely boldog volt és szerelmes, de nagyon félt, hogy bántani fogják. Nem tudom elképzelni sem, hogy mi történhetett vele. Nagyon sajnálom, hogy tőlem kell halljátok ezt a borzalmas hírt. Most képtelen vagyok bármi egyebet írni. Rettenetesen le vagyok sújtva, mert nagyon megszerettem ezt az embert."

Czeglédy Csaba ügyvéd, politikus ezeket a sorokat írta az író halála kapcsán Facebook-oldalán.

"Lehet, hogy soha nem fogjuk megtudni, mi okozta valójában Homonnay Gergely halálát, azonban sokat elárul a mai magyar viszonyokról, hogy többekben rögtön felmerült: azért halt meg, mert a hatalom útjában volt. Egy közeli barátja éjjel meg is írta: Gergő nagyon félt.

És az is jól mutatja a mai magyar állapotokat, hogy több, nyilván keresztény, mélyen hívő fideszes honfitársunk nyilvánosan örül egy ember halálának.

'Végre'

'Megérdemelte'

'Aki másnak vermet ás, maga esik bele'

'Kövessék többen'

Isten Veled, Gergő!"

Hohn Krisztina parlamenti képviselő így búcsúzik az aktivistától a Facebookon:

"Felfoghatatlan tragédia! A változás mellett igazán elkötelezett ember, egy régi harcostárs távozott közülünk!

Nyugodj békében Gergő!"

A Demény, a kötsög népszerű Facebook-oldal kezelője, Judit is búcsúzik Homonnay Gergelytől:

"Nem ugyanazt az utat választottuk. Sokszor nagyon másképp láttuk a dolgokat. De végeredményben ugyanazért a világért harcoltunk. Ő macskaszemmel, én kutyával. Drága Gergő, nem is hiszem el. Találd meg a békéd. És szurkolj, hogy mi is megtaláljuk egyszer."

Bálint Natália operaénekesnő egy hosszú írást jelentetett meg Facebook-oldalán Homonnay Gergely halála kapcsán, itt elolvashatod.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
Egyedülálló anya kapta az első 3D-nyomtatott házat egy lakhatási segélyszervezettől Amerikában
A háztetőn napelemek vannak, és még egy 3D-nyomató is járt hozzá, hogy adott esetben tudjanak pótalkatrészeket gyártani.

Link másolása

hirdetés

A Habitat for Humanity egy nonprofit szervezet, ami világszerte kínál jóárasított otthonokat. Most először segítettek az USA keleti partján, Virginiában, ahol egy egyedülálló anya és a 13 éves gyereke jutottak egy 110 négyzetméteres házhoz, amiben három hálószoba és két fürdőszoba van.

Mivel a faár most magasan van Amerikában, így a szakemberek a 3D-nyomtatás mellett döntöttek, aminek köszönhetően 15 százalékot spóroltak minden négyzetméteren. Ráadásul az építkezés is hamarabb megvolt, a ház váza mindössze 12 óra alatt készült el, ami hagyományos esetben négy hetet vett volna igénybe. Amerikában ugye a könnyűszerkezetes házak a népszerűek, ez a 3D-nyomtatott otthon viszont betonból készült, ami jobban szigetel, és az időjárás viszontagságaival szemben is ellenállóbb.

A házhoz járt egy 3D-nyomtató, amivel tudnak például új villanykapcsolókat készíteni a házba, napelemek vannak a tetőn és beszereltek okosotthon-funkciókat is.

A Habitat for Humanityről sokan hiszik, hogy ingyen adományoznak házakat, de nem erről van szó. Alacsony vagy közepes jövedelmű családoknak segítenek otthont vásárolni, aminek a költségeit 20-30 év alatt kell megtéríteniük úgy, hogy a Habitat nem szed profitot a ház után.

Olyanok jelentkezhetnek a programjukra, akik már legalább háromszáz órát önkénteskedtek, és az adott terület medián fizetésének a 40-85 százalékát keresik.

A szervezet egyébként Magyarországon is jelen van, az elmúlt húsz évben 150 házat építettek és 720 lakást újítottak fel. A tevékenységükkel szeretnének példát mutatni a hatékony lakáspolitikára, de szakpolitikai segítséget is nyújtanak. A munkájukat önkormányzati, civil és vállalati szereplők, illetve magánemberek is is segítik.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
Már a második mentett kutyáról gondoskodik Wiszki, a macska
A tatai cicának fejlett szociális érzéke van, most egy Lucy nevű, nagyon rossz állapotban megtalált kutyát vett a pártfogásába.

Link másolása

hirdetés

Újabb mentett kutyát vett gondjaiba a tatai cica. Wiszkit egy éve mutatta be az RTL Híradója, a macska akkor egy legyengült, tüdőbeteg kutyát ápolgatott. Egy héttel ezelőtt új páciens érkezett a gondoskodó állathoz. A legyengült és átfagyott Lucyt Tatabánya mellett találta meg egy állatvédő.

„Van egy kazánház, aminek nincsen ajtaja, és felfigyeltem rá, hogy egy pici kiskutya kidugja a fejét. Közelebb mentem, és csak azt láttam, hogy ott van bent egy pici kutya, vacog, remeg, teljesen át van fagyva” – mesélte el a kiskutya megtalálója az RTL Híradónak.

A kutyus ezután a Tatai Állatvédőkhöz került, most Halász Viktória és macskája, Wiszki vigyáz rá. A kandúr épp olyan odaadóan gondozza az állatot, mint egy évvel korábban az akkor náluk lévő, betegsége után lábadozó Hope nevű kutyát. A gazdája szerint Wiszki ösztönösen gondoskodik a kutyákról.

„Felhozok egy új kutyát, és ő már bújik, szeretgeti, ápolgatja. Valószínűleg érzi, hogy ők meg vannak törve, betegek, szeretetre van szükségük, és ezt mutatja feléjük”

– meséli a cica gazdája.

A tatai állatvédők most gazdát keresnek a kiskutyának, akiért többen is jelentkeztek már.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: