/kozosseg/a-17-eves-mozgasserult-zakarias-szeretne-tartozni-valahova/
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

„Jó lenne, ha nem csak a négy fal és a szülővel tett séta jutna neki” – a 17 éves mozgássérült Zakariás szeretne tartozni valahová

Az édesanya szerint a fia nagyon érdeklődő, és szereti a társaságot. Jelenleg nincs olyan intézményi megoldás, amely értően és odafigyelően közösségbe terelje Zakariást, amire viszont óriási szüksége volna.
Dobó Maitz Petra - szmo.hu
2021. február 20.

hirdetés

Inkább szomorú, mint kétségbeesett felhívásra lettem figyelmes a közösségi oldalon. Emhőné Szajki Krisztina írása volt, aki 17 éves fiának, Zakariásnak keres lehetőséget arra, hogy ennek a kedves fiatalembernek ne csupán a négy fal, a bezártság, az elszigeteltség legyen mindaz, ami az élet. Jelenleg ugyanis nincs olyan intézményi megoldás, amely értően és odafigyelően közösségbe terelje Zakariást, amire viszont óriási szüksége volna. Az érdi édesanya számára bármilyen ötletfoszlány segítséget jelent, ami egy kicsit is tágítja a fia életterét úgy, hogy helyzetüket egyértelműen nem könnyíti meg a pandémia.

- Milyen betegsége van Zakariásnak?

Emhőné Szajki Krisztina: Zakariás látszólag egészségesen született, bár már a terhesség alatt érezhető volt, hogy remeg odabent. Születését követően, pedig jól láthatóan remegett a pici keze, amit akkor még az idegpályák fejletlenségéből következően normálisnak ítéltek. Néhány hetes volt, amikor egyre fokozódó, erőteljes tünetekkel vittük neurológiai vizsgálatra, ahol újra azt mondták, hogy nincs baja.

4 hónapos volt Zaki, mire olyan szakorvoshoz jutottunk vele, aki komolyan vette a tüneteket és rögtön javasolta a mozgásfejlesztéseket, speciális terápiákat. Onnan kezdve 11-12 éves koráig a folyamatosan, fokozatosan kialakuló és fennálló tünetei miatt állandó, intenzív fizikai-értelmi fejlesztésben részesült.

A hét minden napján, összesen 13 féle terápiás kezelésben volt része. Az évek során 15 ortopédiai jellegű műtéti beavatkozást végeztek rajta. Konkrét diagnózisa nincs. Egyfajta örökletes betegség lehet a háttérben, aminek következtében idegrendszeri sérült és mozgáskorlátozott.

hirdetés

- Négy évig járhatott óvodába Zakariás, majd alapítványi segítséggel elvégezte az általános iskolát.

- Korai fejlesztésben is részesült, másfél éves korától ennek a Pető Intézet adott helyszínt, majd 3 éves korában az óvodát is ott kezdte. 6 éves korában a budafoki Pillangó integrált óvodában kapott még 1 évet ajándékba az iskola megkezdése előtt. A szakbizottság nem tudott általános iskolát javasolni, csak automatikusan a Pető iskolát, amiről a vele foglalkozó óvodai konduktorok is mondták, hogy nem Zakinak való intézmény. Egyszerűen a mozgásállapota, mozgásfejlődése miatt nem a megfelelő intézmény számára. Innentől kezdve ötletünk sem volt, hogy hová vihetnénk őt, hogy megkezdhesse az általános iskolai tanulmányait. Értelmi akadályozottsága és mozgáskorlátozottsága együttes megléte kizáró ok volt nagyon sok intézményben.

A Docete Alapítványt találtuk, akik azt mondták, hogy vállalják őt és egyéni szükségleteire fókuszálva fogják fejleszteni. Ez így is történt 9 éven keresztül.

Kerekesszékkel önállóan képes közlekedni, kis segítségre van szüksége öltözködésben, a tisztálkodásban. Pici kora óta jellemző rá, hogy nagyon aktív, szeret mozogni, sportolni, részt venni az élet dolgaiban. Nem tud járni, állandó feszülésben van a teste, az izomzata, ínszalagjai nagyon feszesek. Fájdalmai ellenére alap személyisége vidám, közvetlen, barátságos. Szeret közösségben lenni, nagyon kíváncsi, a világra nyitott fiatalember.

Sok tekintetben akadályozott az értelme. Enyhe fokban értelmi sérült. Nem tud írni, olvasni, számolni, mindenféle diszfunkcióval rendelkezik. De irányítottan, segítséggel képes egyszerűbb feladatok megoldására.

- Mi az, amit jelenleg keresel Zakariás számára?

- Iskolai lehetőségben már nem gondolkodunk, miután az elmúlt egy év keresései sikertelennek bizonyultak és valószínű Zakit frusztrálná is, ha azzal szembesülne, hogy a készségtárgyak hiánya miatt nem képes lépést tartani a korosztályához tartozó fiatalokkal.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk